Πέμπτη 26 Αυγούστου 2010

Περί Αλιευτικών ο λόγος, αλλά όχι με λόγια

του Νικόλα Βασιλάκη
Θα ήταν βαρετό και ανούσιο να σχολιάσω το κείμενο του Μανώλη Μανωλά, που δημοσιεύτηκε στο προηγούμενο φίλο της εφημερίδας, ως απάντηση σε δικό μου, σχετικά με το αλιευτικό καταφύγιο του Καλαντού. Θεωρώ όμως ότι είναι ενδιαφέρον για τους πολίτες να αναφερθώ, με την ευκαιρία αυτή, στις πράγματι πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση ακόμη και μικρού λιμενικού έργου, όπως είναι ένα αλιευτικό καταφύγιο. Είναι χρήσιμη η ενημέρωση αυτή γιατί, οι μη σχετικοί με τα θέματα αυτά πολίτες, αλλά όπως φαίνεται και ο πολυπράγμων κ. Μανωλάς, θεωρούν ότι αρκεί μια πρόχειρη μελέτη και λίγο πολιτικό … σπρώξιμο και το έργο θα γίνει.
Για να προγραμματισθεί λοιπόν, εγκριθεί, χρηματοδοτηθεί και κατασκευασθεί ένα αλιευτικό καταφύγιο ακολουθούνται τα παρακάτω:
1. Έγκριση σκοπιμότητας εκτέλεσης του έργου, μετά από θετικές γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις ΟΤΑ και Αλιευτικών Συλλόγων της ευρύτερης περιοχής, Τμήματος Αλιείας, Επαρχιακού και Νομαρχιακού Συμβουλίου, Λιμενικής Επιτροπής Νομού και ένταξη του έργου στον Περιφερειακό σχεδιασμό λιμενικών έργων.
2. Έκδοση ΦΕΚ καθορισμού ζώνης αιγιαλού και παραλίας.
3. Εκπόνηση και έγκριση τοπογραφικής μελέτης χερσαίας ζώνης, βυθομετρικής, γεωλογικής, ακτομηχανικής και προκαταρκτικής, λιμενικών έργων,
4. Προέγκριση χωροθέτησης μετά από θετικές γνωμοδοτήσεις Νομαρχιακής Επιτροπής Χωροταξίας Περιβάλλοντος, Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων, Δνσης ΠΕ.ΧΩ Περιφ. Ν. Αιγαίου και ΥΠΕΧΩΔΕ.
5. Εκπόνηση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και έγκριση μετά από γνωμοδοτήσεις Διεύθυνσης Γεωργίας και ΝΕΧΩΠ Κυκλάδων, Δνσης Υγιεινής, Νομαρχιακού Συμβουλίου, Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπ. Πολιτισμού, ΕΟΤ, Δνσης ΠΕ.ΧΩ Περ. Ν. Αιγαίου και ΥΠΕΧΩΔΕ.
6. Έκδοση κοινής απόφασης υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ναυτιλίας.
7. Έγκριση μελέτης χρήσης του εξομοιούμενου με ζώνη λιμένα χώρου και παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού για την εκτέλεση του έργου μετά από θετικές γνωμοδοτήσεις των συναρμόδιων υπηρεσιών.
8. Έγκριση μελέτης φωτοσήμανσης αλιευτικού από την Υπηρεσία Φάρων του Πολεμικού Ναυτικού
9. Σύνταξη από τον ενδιαφερόμενο ΟΤΑ της οριστικής μελέτης του έργου και έγκριση της από την Δνση Τεχν. Υπηρεσιών της Νομαρχίας, μετά από την ολοκλήρωση όλων των παραπάνω διαδικασιών και εγκρίσεων.
Για το Αλιευτικό λοιπόν καταφύγιο του Καλαντού, οι παραπάνω διαδικασίες ξεκίνησαν από την Κοινότητα Φιλωτίου το 1994 με τον καθορισμό ορίων αιγιαλού και παραλίας και ολοκληρώθηκαν με την έκδοση της απόφασης με αρ.3006/11-10-1999 έγκρισης της οριστικής μελέτης του έργου, από τη Δνση Τεχν Υπηρεσιών της Νομαρχίας. Τον ολοκληρωμένο φάκελο του έργου υποβάλλαμε στην Επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος PESCA, του Υπ. Γεωργίας, που αφορούσε τα αλιευτικά καταφύγια, η οποία αφού αξιολόγησε τον φάκελο αποφάσισε κατά την 7η συνεδρίαση της, στις 9-12-1999, την οριστική ένταξη και χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 357,43 εκατ. δραχμών. Στη συνέχεια, όταν στις 17-9-2001 άνοιξε το πρόγραμμα για υποβολή προτάσεων στην Περ. Ν. Αιγαίου για ένταξη λιμενικών έργων στο Γ΄ ΚΠΣ, συντάξαμε το Τεχνικό Δελτίο Πράξης, συνοδευόμενο από τον πλήρη φάκελο του έργου και τα υποβάλλαμε στη Διαχειριστική Αρχή. Ακολούθησε η προβλεπόμενη διαδικασία ελέγχου πληρότητας και αξιολόγησης των φακέλων που είχαν υποβληθεί από τους ενδιαφερόμενους και εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας για την οριστική ένταξη και χρηματοδότηση του αλιευτικού Καλαντού, λόγω πληρότητας του φακέλου.
Εδώ ολοκληρώθηκαν οι ενέργειες της κοινότητας Φιλωτίου και του δήμου Δρυμαλίας και η ευθύνη εκπόνησης συμπληρωματικών μελετών έργων χερσαίων χώρων , δημοπράτησης και επίβλεψης του έργου περιέρχεται στις Τεχνικές Υπηρεσίες Επαρχείου και Νομαρχίας, ως αρμόδιες για την υλοποίηση λιμενικών έργων.
Αυτές λοιπόν οι κατά 90% ενέργειες της κοινότητας Φιλωτίου, κατά τον κ. Μανωλά ήταν «κάποια έγγραφα αλληλογραφίας στο τέλος του 1998», ενώ η κοινότητα Κορώνου, όπως ισχυρίζεται, είχε πλήρη και εγκεκριμένη μελέτη του λιμενικού έργου στο Λυώνα, αλλά το έργο ποτέ δεν έγινε.
Εκείνο που εγώ γνωρίζω είναι ότι σαν δήμαρχος παρέλαβα ένα φάκελο της κοινότητας Κορώνου μέσα στον οποίο δεν υπήρχε καμιά από τις δεκάδες αναγκαίες μελέτες, γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις, ούτε καν ο καθορισμός αιγιαλού και παραλίας όρμου Λυώνα, αλλά μόνο μια πρόχειρη, υποτίθεται μελέτη, του 1994 από κάποιο πολιτικό μηχανικό.
Μένει όμως να απαντηθεί τι προστέθηκε στον ουσιαστικά άδειο φάκελο του λιμενικού Λυώνα, από το 1998 μέχρι σήμερα ώστε να υπάρχει κάποια ελπίδα εκτέλεσης του έργου και αν πράγματι υπάρχει ολοκληρωμένη και εγκεκριμένη μελέτη, γιατί δεν υποβάλλεται στην Περιφέρεια για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2007-2013, αφού οι προτάσεις λιμενικών έργων κατατίθενται ήδη από τις 23-3-2010 και όποιος προλάβει πρόλαβε.
Κλείνω εδώ και δεν πρόκειται να ανταπαντήσω σε τυχόν νεότερα δημοσιεύματα, είμαι όμως έτοιμος να συμμετάσχω εάν κληθώ, σε όποια δημόσια συζήτηση επί του θέματος αυτού γίνει στη Κόρωνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: