Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Φόβος για επιδρομή Τούρκων
Αύγουστος 1497 Ο Δούκας της Νάξου φοβάται επιδρομή του Τουρκικού στόλου (είμαστε στις παραμονές ενός Βενετοτουρκικού πολέμου).
Από το Ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου, Τόμος 1ος, σελ. 779, «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας «, άρθρο του Ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ (Φιλολογικό Ναξιακό Μέλλον, Α.Φ. 436 (10), Μάρτιος 1980

Πλημμύρα
Η νύχτα 5-6 Αυγούστου 1728, υπήρξε τόσο μεγάλη βροχή που πολλά ζώα φέρονται από το νερό στη θάλασσα και η δεξαμενή του μοναστηριού του Αγίου Αντωνίου στο Κάστρο καταστράφηκε και υπήρξε κίνδυνος ότι το μοναστήρι θα γκρεμιζόταν
(Από το χρονικό του μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου. Αρχεία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου)

Στη φυλακή γιατί δεν ορκιζόταν
13 Αυγούστου…… Ο Ματθαίος Ντε Ρεμόνδ ντε Μοντένα, καθολικός ιερεύς που γεννήθηκε στη Νάξο βρίσκεται στη φυλακή στο Clermont-Ferrand στη Γαλλία διότι αρνείται να ορκίζεται στο Γαλλικό σύνταγμα. Η Γαλλική Κυβέρνηση παίρνει την απόφαση να τον εκτοπίσει έξω από τη Γαλλία.
Εθνικά Αρχεία, Παρίσι, Πεπραγμένα της Γαλλικής Κυβέρνησης, τομ. 6.
Τις πληροφορίες μου παραχώρησε ο φίλος Ιστορικός Μπεν Σλοτ, τον οποίο ευχαριστώ και πάλι.

Σμυριδικά
19-8-1835: Οι κάτοικοι των σμυριδούχων χωριών Απεράθου και Κορώνου με αναφορά τους προς τον Όθωνα διαμαρτύρονται για την προκηρυχθείσα δημοπρασία παραχώρησης του δικαιώματος μίσθωσης σε ιδιώτη και ζητούν τα αποκτημένα δικαιώματά τους.
28-8-1935: Με το υπ’ αριθμόν 5877 έγγραφο της Γραμματείας των Οικονομικών αναγνωρίζεται και το δικαίωμα της ιδιοκτησίας των ορυχείων στους σμυριδεργάτες.
Σ.Σ. Από το αρχείο μου


Διάφορες πληροφορίες της επανάστασης 1821
3 Αυγούστου 1820
Ο Vicomte Marcellus, 2ος γραμματέας της Γαλλικής Πρεσβείας Κωνσταντινουπόλεως έφθασε στη Νάξο. Πήγε να δει το σπήλαιο του βουνού Ζα. Έμεινε στον Γαλλικό Προξενικό Πράκτορα
17 Αυγούστου 1820
Έφθασαν εδώ 4 Άγγλοι περιηγητές μόνο για να δουν το περίφημο άγαλμα του Απόλλωνα.
6 Αυγούστου 1821
Έφτασε στη Νάουσα μια Γαλλική φρεγάδα, η Jeanne d’ Arc με 62 κανόνια, διοικητής ο κ. Vicomte de la Mattierie, συνταγματάρχης και διοικητής του ναυτικού σώματος στο Αιγαίο.
7 Αυγούστου 1821
Έφτασε στη Νάξο ο κ. Brand, λογιστής της φρεγάδας, ο οποίος αναγνωρίζει φανερά ότι η αιτία της αφίξεως της φρεγάδας είναι να ξαναδώσει την ησυχία στους Λατίνους και να επανέλθει η τάξη. Εκείνος ο αξιωματικός μου πρότεινε να πάω στο πλοίο του εάν δεν μπορέσω πια να υποφέρω τις βιαιοπραγίες των συνωμοτών της νήσου. Ο κ. Vigouroux, προξενικός πράκτωρ στη Νάξο, έλαβε ορισμό από το γενικό πρόξενον στην Σμύρνη να προκαλέσει, (εάν ο αυτός Vijouroux θα εμβαρκάρη να φύγη) επίσης τους 4 άλλους ξένους προξένους και τους ιερείς και μοναχούς καθολικούς της νήσου να εμβαρκάρουν.
8 Αυγούστου 1821
Ο Αρχιεπίσκοπος των Καθολικών, ο πράκτωρ της Γαλλίας και 2 πριμάτοι της Λατινικής κοινότητας πήγαν στην φρεγάδα είτε για να χαιρετίσουν το διοικητή, είτε να τον καλέσουν να έλθη στη Νάξο να επιβάλει την τάξη εκεί.
10 Αυγούστου 1821
Η φρεγάδα έφτασε στη Νάξο. Ο διοικητής κ. Vicomte de Mettierie μόλις έφθασε στον πρόξενον της Γαλλίας κάλεσε όλους του πριμάτους Λατίνους και Έλληνας. Σε αυτή τη συνεδρίαση ο διοικητής, μετά μεγάλη ομιλία, προσκάλεσε όλο το λαό να ζήσει σε καλή αρμονία. Ανακοινώνει φανερά ότι όλοι οι Λατίνοι της Νάξου είναι υπό την Γαλλική προστασία, και έτσι ελπίζει ότι από τώρα η Λατινική Κοινότητα δεν θα υποφέρει καμιά ενόχληση από τους Έλληνες. Ο Νικόλαος Ατταλιώτης, αρχηγός των άλλων Ελλήνων άρχισε να τσακώνεται με τον διοικητή και ανακοινώνει σε ανοιχτή βουλή ότι όλοι οι Έλληνες είναι αποστάτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και ότι δεν αναγνωρίζουν άλλη δικαιοδοσία από αυτή του Υψηλάντη. Ο διοικητής αποκρίνεται ότι εάν οι Έλληνες είναι αποστάτες, οι Λατίνοι δεν θα είναι ποτέ. Υψώνεται η Γαλλική σημαία στην Καθολική Μητρόπολη, στο Μοναστήρι των Λαζαριστών και σε εκείνο των Καπουκίνων από ορισμόν του κ. Vicomte de Mettierie.
14 Αυγούστου 1821
Ένας από τους προεστούς της Πάρου, κάτοικους της Νάουσας ονόματι Παναγιώτης Δημητρακόπουλος πριμάτος και πλούσιος της νήσου, συνάθροισε 150 Παριανούς άνδρες και προσορμίσθηκε στο Μωριά. Ο μικρότερος υιός του Πετράκη Μάτζα Μαυρογένη, ο πιο πλούσιος των Ελλήνων των νησιών είναι στην ίδιαν συντροφίαν.
15 Αυγούστου 1821
Ο Ελληνικός λαός εδώ, μετά την αποστασίαν του, κάθε ημέρα προς τη Δύσιν του Ηλίου κάνει φανερά προσευχές για την καλή επιτυχία της αποστασίας.
Από το ημερολόγιο του Ολλανδού προξένου στη Νάξο, άρθρο του κ. Μπεν Σλοτ, περιοδικό «Ναξιακά», τ. 16, Αύγουστος-Σεπτέμβρης 1987

Δεν υπάρχουν σχόλια: