Πέμπτη 5 Αυγούστου 2010

"ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ" η ονομασια του συνδυασμού με επικεφαλης τον Θανάση Γρυλλάκη

Η ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ανακοινώνει ότι η ονομασία του συνδυασμού με τον οποίο θα διεκδικήσει στις ερχόμενες εκλογές τον νέο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι:
«ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ»
Η λέξη «συμπολιτεία» αναφέρεται στις συνενώσεις πόλεων – κρατών στην Αρχαία Ελλάδα και ήταν μια μορφή κρατικής οργάνωσης στην οποία την ανώτατη διοίκηση ασκούσε η κυβέρνηση από τους αντιπροσώπους των
πόλεων-κρατών που την αποτελούσαν, οι οποίες ωστόσο παρέμεναν αυτόνομες και ισόνομες. Για εμάς σήμερα σηματοδοτεί την αναγέννηση, την ισονομία και την ισοπολιτεία στα πλαίσια της συνένωσης των δύο Δήμων της Νάξου και των τεσσάρων νησιωτικών κοινοτήτων των Μικρών Κυκλάδων.
Ταυτόχρονα σήμερα παραδίδουμε στην δημοσιότητα μέρος των προγραμματικών θέσεων που αφορούν τους βασικούς άξονες μεγάλων έργων και δράσεων ενώ σε σύντομο χρόνο θα ανακοινώσουμε τις προγραμματικές μας θέσεις για την Παιδεία, τον Πολιτισμό, την Υγεία, το Περιβάλλον και τον Αθλητισμό.
Επίσης επεξεργάζονται και θα ανακοινωθούν οι βασικές μας αρχές και θέσεις για την Οικονομική και Κοινωνική Πολιτική του νέου Δήμου.


ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ Μεγάλων έργων και δράσεων
Η «Συμπολιτεία» Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, με επικεφαλής το Θανάση Γρυλλάκη, γνωρίζει, από την εμπειρία και τις γνώσεις των στελεχών της, το μέγεθος των προβλημάτων, τους τρόπους και τις διαδικασίες υλοποίησης των αναγκαίων μεγάλων έργων και δράσεων για μια νέα ποιοτική αναπτυξιακή πορεία της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Είναι γνωστό και αυτονόητο ότι δεν είναι δυνατό μέσα στην επόμενη δημοτική περίοδο να εκτελεσθούν όλα τα αναγκαία έργα και δράσεις που εκκρεμούν. Θα χρειαστεί για το λόγο αυτό προγραμματισμός και προπάντων ιεράρχηση τους και όχι απλά μια κατάσταση έργων, που θα ικανοποιεί όλα τα γούστα. Αυτό θα ήταν το απόλυτο τίποτα, δηλαδή ανυπαρξία προγράμματος και ένας τρόπος φυγής από την ουσία των προβλημάτων, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους. Συνεπείς με τις θέσεις μας και για να είναι η παρουσία μας ουσιαστική και αποτελεσματική, σας παρουσιάζουμε σήμερα, πολύ περιληπτικά, τις θέσεις μας, πάνω στους βασικούς άξονες των μεγάλων έργων και δράσεων. Λεπτομέρειες και ιεράρχηση των προτεραιοτήτων θα παρουσιάσουμε σύντομα στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, μετά από συζητήσεις και διαβούλευση με τους κατοίκους και τους φορείς

1. ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Βασικό εργαλείο για το χωροταξικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός τόπου αποτελεί σήμερα η υλοποίηση, έγκριση και εφαρμογή μελετών στα πλαίσια του προγράμματος Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π (Σχέδιο Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης)
Πρώτη προτεραιότητα μας θα είναι η προώθηση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση και έγκριση των μελετών, έτσι ώστε:
· Να υιοθετηθούν κανόνες και πρότυπα στη βάση αρχών αειφορίας και ισόρροπης ανάπτυξης.
· Να υπάρξει ακριβής χωροθέτηση συγκεκριμένων υποδομών στα νησιά μας
· Να αποκτήσουν σχέδιο και να αναβαθμιστούν ποιοτικά οι οικισμοί
· Να υπάρξει σχεδιασμός χρήσεων γης στην ύπαιθρο.
· Να υπάρξει χωρική οργάνωση και λειτουργία βασικών δραστηριοτήτων (τουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία, εξόρυξη, μεταποίηση).

2. ΛΙΜΕΝΙΚΑ
· Προώθηση των διαδικασιών για βελτίωση του υπάρχοντος Λιμανιού Νάξου με την συμπλήρωση - ολοκλήρωση των μελετών και δημοπράτηση του έργου.
· Παράλληλη ανάθεση μελέτης για χωροθέτηση νέου εμπορικού λιμανιού, όπως προβλέπεται στην πρόταση περιφερειακού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης της περιφέρειας .
· Θα εκμεταλλευτούμε και θα απαιτήσουμε τα όσα προβλέπονται στο Περιφερειακό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε η Νάξος να εξοπλιστεί με λιμενικές υποδομές κατάλληλα σχεδιασμένες σε μέγεθος και χωρητικότητα, για την εξυπηρέτηση μεταφοράς προσώπων και προϊόντων, μικρών τουριστικών και αλιευτικών σκαφών και τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα γύρω νησιά και άλλα λιμάνια τοπικής και περιφερειακής σημασίας.
· Βελτιώσεις των υπαρχουσών λιμενικών υποδομών στα νησιά και δημιουργία νέων όπου χρειάζονται.

3. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΝΑΞΟΥ
Ανάθεση μελέτης σε συνεργασία με την Υ.Π.Α., η οποία θα εξετάσει:
1. Τη δυνατότητα επέκτασης του διαδρόμου προσγείωσης του υπάρχοντος αεροδρομίου έως 1700μ καθώς και τη βελτίωση των εγκαταστάσεων, ώστε να μπορεί να δέχεται αεροπλάνα μέχρι 120 θέσεων και C130.
2. Την κατασκευή νέου αεροδρομίου σε άλλη θέση, π.χ. Αυλιά ή αλλού.
Στη συνέχεια, αφού εξετασθούν και συγκριθούν τεχνικά και οικονομικά στοιχεία, περιβαλλοντικές επιπτώσεις, γνωμοδοτήσεις αρχαιολογικών υπηρεσιών, οι απόψεις των επαγγελματικών και λοιπών φορέων της Νάξου, θα επιλεγεί η βέλτιστη θέση.
Πέραν όμως των παραπάνω, άμεσα θα απαιτήσουμε δρομολόγηση περισσότερων αεροπλάνων, ώστε να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι του νησιού και οι επισκέπτες που μετακινούνται από και προς την Αθήνα, ακόμη και με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές εταιρείες

4. ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Περιφερειακό πλαίσιο και όσον αφορά τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες, θα επιδιώξουμε κατά προτεραιότητα:
1. Τη βελτίωση του υφιστάμενου οδικού δικτύου.
2. Τη διάνοιξη δρόμων πρόσβασης στους παραθαλάσσιους οικισμούς, ώστε όλοι οι κάτοικοι και επισκέπτες να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα
3. Την εξασφάλιση αξόνων ευχερούς και ασφαλούς επικοινωνίας κύριων οικιστικών κέντρων με αεροδρόμιο, λιμάνι και πόλη της Νάξου.
4. Τη Δημιουργία περιμετρικών οδών παράκαμψης οικισμών με σκοπό την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση και την ποιοτική αναβάθμισή τους.
5. Τη διάνοιξη των απαραίτητων περιμετρικών παράκτιων δρόμων, όπου δεν είναι εφικτή και σύντομη η σύνδεση με βασικά σημεία προορισμού.
6. Κατασκευή κόμβων με τις απαραίτητες νησίδες και σήμανση σε κύριες διασταυρώσεις του κεντρικού οδικού δικτύου για την ασφαλή είσοδο και έξοδο των αυτοκινήτων στους δευτερεύοντες δρόμους.)

5. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΧΩΡΑΣ
Νέα μελέτη που θα περιλαμβάνει μονοδρομήσεις, πεζοδρομήσεις, επέκταση πεζοδρομίων. Επίσης, θα προβλέπονται χώροι στάθμευσης στα όρια της πόλης, σε συνδυασμό με τον νέο περιφερειακό δρόμο.
Στόχος μας είναι να φτιάξουμε μια πόλη πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική και πιο όμορφη, όπου ο Δημότης και ο επισκέπτης θα κινείται απρόσκοπτα, χωρίς το καυσαέριο και τους συνεχείς θορύβους των αυτοκινήτων, απολαμβάνοντας τον περίπατό του στα στενά δρομάκια, τις γειτονιές, και τα αξιοθέατα της ιστορικής μας πόλης.

6.ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Τα απορρίμματα δεν αγνοούνται αλλά διαχειρίζονται και η διαχείρησή τους είναι υπόθεση όλων μας.
Τη χωροθέτηση του Χ.Υ.Τ.Υ. στη περιοχή ¨ΞΥΔΗ¨δεν έχει την αρμοδιότητα ούτε τη δυνατότητα κανένα δημοτικό συμβούλιο να την ακυρώσει.Αυτή η δυνατότητα ανήκει στα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια των οποίων την όποια απόφαση οφείλουμε να σεβαστούμε και θα εφαρμόσουμε. Το νέο νομοθετικό πλαίσιο διαχείρισης απορριμμάτων απαιτεί για την εφαρμογή του, ολοκληρωμένη προσπάθεια στη πρόληψη, αξιοποίηση, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Βασική μας επιδίωξη θα είναι η μεγιστοποίηση της εφαρμογής στη πράξη της ανακύκλωσης , ώστε στο ΧΥΤΥ να καταλήγουν μόνο τα οργανικά απορρίμματα.
Για το σκοπό αυτό στο σχεδιασμό μας περιλαμβάνονται:
1ο.Ανάθεση μελέτης συνολικής διαχείρισης με διερεύνηση όλων των αποδεκτών τεχνολογιών επεξεργασίας καθώς και η επιλογή της βέλτιστης λύσης.
2ο.Προώθηση προγραμμάτων ανακύκλωσης με διαλογή στη πηγή, σε συνδιασμό με την ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής που θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος και θα έχει το βέλτιστο περιβαλλοντικό και κοινωνικό αποτέλεσμα.
3ο.Δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων επεξεργασίας και αξιοποίηση των στερεών αποβλήτων.
4ο.Σύσταση και στελέχωση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών αποβλήτων.
5ο.Επικοινωνία και ενημέρωση όλων των πολιτών του νέου Δήμου για τα πλεονεκτήματα της συμμετοχής τους στη διαδικασία της ανακύκλωσης.
6ο.Δημιουργία προϋποθέσεων για τη μείωση του όγκου των αποβλήτων αλλά και της περιεκτικότητας σε επικίνδυνες ουσίες.
7ο.Εφαρμογή του περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης αποβλήτων.

7. ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΥΔΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
α. Άμεση προώθηση διαδικασιών δημοπράτησης του φράγματος Τσικαλαρίου-Ποταμιάς, σε συνεργασία με το Υπ.Αγ. Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνδυασμό με τη κατασκευή δικτύου μεταφοράς νερού. Παράλληλη εκπόνηση της μελέτης δικτύων άρδευσης, που θα καλύπτει και περιοχές της κεντρικής Νάξου.
β. Προώθηση μελετών κατασκευής μικρών φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών στις ορεινές περιοχές, για άρδευση και υδροδότηση οικισμών και μικρών νησιών.
γ. Καταγραφή των υπαρχουσών γεωτρήσεων και πηγαδιών, για την ανάθεση συνολικής μελέτης διαχείρισης νερού σε επίπεδο νησιού, λαμβάνοντας υπόψη τις περιορισμένες ποσότητες των υπογείων νερών και το κίνδυνο υφαλμύρινσης
δ. Προώθηση προγραμμάτων ευαισθητοποίησης των κατοίκων σε θέματα εξοικονόμησης και μείωσης κατανάλωσης.
ε. Ενίσχυση εναλλακτικών μεθόδων καλλιέργειας με λιγότερες απαιτήσεις σε νερό).

8. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΡΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΚΤΟΓΡΑΜΜΩΝ

α. Θα δοθεί προτεραιότητα στη προστασία των ρεμάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση πλημμυρικών καταστάσεων, ρύπανσης και υποβάθμισης, που παρατηρούνται στις παράκτιες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές. Για το σκοπό αυτό θα προχωρήσουμε άμεσα στην επιβαλλόμενη οριοθέτηση, την εκπόνηση και έγκριση των προβλεπόμενων μελετών και την εκτέλεση των αναγκαίων έργων στις περιοχές αυτές.
β. Θα αναθέτουμε σταδιακά και κατά προτεραιότητα στις παράκτιες αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες τουριστικές περιοχές, την εκπόνηση μελετών καθορισμού ορίων αιγιαλού και παραλίας. Με την έγκριση των μελετών αυτών, αφενός μεν θα προστατεύονται και θα γίνεται ορθολογικότερη η διαχείριση των παράκτιων περιοχών, αφετέρου δε θα διευκολύνονται και θα ενθαρρύνονται οι οικογενειακές και επιχειρηματικές οικιστικές δραστηριότητες, μέσα σε κανόνες ισονομίας και έξω από τα γνωστά κανάλια της διαπλοκής και των παρεμβάσεων..

2 σχόλια:

jmelissourgos είπε...

Δυστυχώς το πρόγραμμα του συνδυασμού του φίλου Θανάση Γρυλλάκη είναι γενικό και δεν αναφέρεται ή αποφεύγει να αναφερθεί στα δυο πιο φλέγοντα ζητήματα του νησιού.Αναφέρομαι στους βιολογικούς των λημάτων του δήμου Νάξου που έχουν βρωμίσει και δηλητηριάσει την Αλυκή η οποία έγινε τόπος εκκόλαψης και εφόρμησης σκνιπών και του Τυροκομείου της Ένωσης που ρυπαίνει την ατμόσφαιρα της τουριστικότερης περιοχής του νησιού και έχει γίνει αντικείμενο διαμαρτυριών πολιτών και προς το δήμο οι οποίοι δεν μπορούν κυρίως το καλοκαίρι να μείνουν στην περιοχή.
Η τυχόν επίκληση του συνδυασμού ως δικαιολογία ότι το πρόγραμμα είναι γενικό και δεν μπορεί να εξειδικεύει θέματα ή ότι το τυροκομείο είναι υπόθεση μόνο της Ε.Γ.Σ. Νάξου δεν ¨πιάνει¨,αφενός επειδή και τα δυο θέματα είναι τα σοβαρότερα ίσως του νησιού και πρέπει επιτέλους να πάψουμε όλοι να τα κουκουλώνουμε αφού η δυσοσμία και τα έντομα δεν καλύπτονται,ούτε με προβολείς,,και θέτουν σε κινδύνους τη δημόσια υγεία πέραν της τουριστικής εγκατάλειψης που θα υποστεί το νησί και αφετέρου πρέπει να κρίνουν σημαντικά τις επόμενες δημοτικές εκλογές.
Κάποιοι επαγγελματίες της πόλης που νομίζουν ότι κερδίζουν με το να καταστρέφονται και εγκαταλείπονται οι περιοχές του Αγίου Προκοπίου, Αγίας Άννας και Πλάκας καθώς και αυτοί που υποστηρίζουν κρυφά αυτές τις απόψεις θα τιμωρηθούν επαγγελματικά συντομότερα από όσο φαντάζονται.
Ιάκωβος Μελισσουργός

Ανώνυμος είπε...

Φίλε Ιάκωβε έχεις δίκιο αλλά πρέπει να γνωρίζεις ότι θα ακολουθήσουν και εξειδικευμένες θέσεις απο την "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ". Θέσεις που επεξεργάζονται ικανά και έμπειρα αυτοδιοικητικά στελέχη που επι πλέον διαθέτουν και επιστημονική γνώση αλλά και την απαραίτητη τόλμη. Μπορείς και εσύ να ενώσεις τη φωνή σου μαζί μας όπως έκαναν και φίλοι αγωνιστές απο την περιοχή της Γαλήνης οι οποίοι γνωρίζουν ποιοι τους λένε την αλήθεια.