Παρασκευή 9 Ιουλίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Γράφει ο Μανώλης Δ. Μανωλάς
Πενιχρότατη παραγωγή
Όλως πενιχροτάτη ήτο εν τη Νήσω μας η εφετινή παραγωγή των πεπονίων, καρπουζίων και λοιπών προϊόντων, εξ ών άλλοτε υπερεξεχείλιζεν η αγορά μας, και η ως εκ τούτου εξαγωγή όλως διόλου μικρά.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 52/20-07-1902

Δυστύχημα εις εργάτην Νάξιον
Προχθές εν τω εργοστασίω του Μηνά Κυπριάδου εν Πατησίοις ετραυματίσθη θανασίμως εις την κεφαλήν ο εν τω εργοστασίω τούτο εργαζόμενος Ε. Φραγκούλης εκ Νάξου. Ο ατυχής εργάτης καθ’ ην ώραν περιεστρέφετο ο μεγάλος τροχός περιεπλέχθη εις τα μηχανήματα και έμεινε σχεδόν άπνους εκ λιποθυμίας.
Εφ. «Αιγαίον»Α.Φ. 144/27-07-1904

Ανάγκη παιδονόμων
Η καθ’ εκάστην παρατηρουμένη και αυξανομένη δυστυχώς κακοήθεια και αχρειότης μεταξύ των παίδων, επιβάλλει εις τους αρμοδίους και μάλιστα την Δημοτικήν Αρχήν δια παντός τρόπου να σκεφθή και να εξεύρη το κατάλληλον πρόσωπον δια τη θέσιν του Παιδονόμου. Ο κ. Δήμαρχος μελετών κάλλιστα το ζήτημα τούτο και προβαίνων εις τον διορισμόν ενός παιδονόμου, ανυπολογίστου ωφελείας ηθικής πρόξενος θα αποβή προς άπαντας τους συμπολίτας του. Δραστήρια και χρηστά πρόσωπα κατάλληλα δια την του Παιδονόμου θέσιν ικανά υπάρχουσι, μεταξύ αυτών ο κ. Δήμαρχος ας εκλέξη το κάλλιστον.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 144/27-07-1904

Τα προϊόντα μας
Εκ διαφόρων μερών της Ελλάδος, καταπλέουσιν εις τον λιμένα μας μικρά και μεγάλα πλοία προς φόρτωσιν υδροπεπόνων, οίτινες δυστυχώς εφέτος δεν ήσαν άφθονοι και ποιότητος λαμπράς, ως πέρυσι.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 144/27-07-1904

Χάριν αναψυχής
Μετ’ ευχαριστήσεως βλέπομεν –χάρις εις την τακτικωτάτην συγκοινωνίαν μας- την εν τη νήσω μας καθ’ εκάστην εξ Αθηνών και άλλων πόλεων προσέλευσιν οικογενειών χάριν αναψυχής και επί σκοπώ διαθερισμού ενταύθα. Ως δε πληροφορούμεθα και άλλοι εκ των εν Αθήναις και αλλαχού εγκατεστημένων ευπόρων συμπολιτών μας, επιθυμούντες να ζήσωσιν επ’ ολίγον μακράν της τύρβης και του θορύβου των μεγαλοπόλεων, απεφάσισαν να έλθωσι και να παραθερίσωσι εις την ωραίαν και δροσοβόλον Νήσον μας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 144/27-07-1904

Διάφορες πληροφορίες
Ιούλιος 1945
Μέσα στις σπουδαίες αρχαιότητές μας που χάθηκαν κατά την Ιταλογερμανική κατοχή, ήταν και ο περίφημος και παγκόσμια γνωστός αμφορεύς της Αφροδίτης.

Ο νέος Διευθυντής των Σμυριδωρυχείων κ. Πάτσης εδέχθη πολλούς σμυριδεργάτας, οι οποίοι του περιέγραψαν την αξιοθρήνητη κατάστασιν, εις την οποίαν έχουν περιέλθει λόγω της επί πενταετίαν διακοπής της λετουργίας των σμυριδωρυχείων.

Μεγάλη κίνησις παραθεριστών παρατηρείται εφέτος στο νησί μας. Δυστυχώς όμως τα μεν ξενοδοχεία μας είναι κατεστραμμένα, τα δε ενοικιαζόμενα δωμάτια ελάχιστα.

Τα μπόλια είναι προς το τέλος τους. Γι’ αυτό οι τιμές τους έφθασαν αποτόμως στις 45 δρχ. ενώ στη φούρια τους επωλήθησαν μόνο με 15-25 δρχ.

Οι πατατοπαραγωγοί μας δεν πωλούν πατάτα γιατί με τις 25-30 δρχ που έφτασε η οκά δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδά τους.

Κατά τον μήνα Ιούλιον θα διανεμηθούν εις την Νάξον τα κάτωθι είδη: Σίτος δράμια 3.750, κρέας ή λουκάνικα 71δρ., σούπα 71 δρ., όσπρια 200 δρ., ζάχαρι 125 δρ., λίπος 40 δρ., καφές 20 δρ. και σαπούνι 35 δρ..

Η Ηλεκτρική Εταιρεία Νάξου ανακοινοί ότι εντός του μηνός θα επαναρχίση η λειτουργία του ηλεκτρικού εργοστασίου.

Στις Μέλανες οι Ιταλογερμανοί ερήμαξαν κυριολεκτικά τα πάντα. Έφαγαν 1200 αιγοπρόβατα, 75 αγελάδες, 2.000 πουλερικά, 2.500 οκάδες λάδι, 30.000 τεμάχια ξινά, και 6.000 οκ. φρούτα.

Ανάλογες ήταν οι καταστροφές που προκάλεσαν στην κτηνοτροφία και γεωργία και στα άλλα πεδινά χωριά, Ποταμιά, Εγκαρές, Άχαψη κ.τ.λ..
Εφ. «Ναξιακό Μέλλον», Ιούλιος 1975, Α.Φ. 383

Ιούλιος 1517 Απαγωγή του Δούκα της Νάξου
Ο νέος Δούκας της Νάξου ο Ιωάννης Δ΄ απήχθη από Τούρκους πειρατές ενώ βρισκόταν στο κυνήγι. Λευτερώθηκε με ενέργειες του πρεσβευτή της Βενετίας.
Οι Νάξιοι παραπονιούνται για τις ζημιές που τους προξένησε ο Τούρκος κουρσάρος Κουρτόγλου. Οι Βενετοί υποστηρίζουν το αίτημα των Ναξίων καθιστώντες γνωστό στους Τούρκους ότι δεν θα υπάρξει φιλία αναμεταξύ τους προτού αποζημιώσουν τους Ναξιώτες. Μετά το θάνατο του αφέντη της Πάρου, ο Δούκας της Νάξου στέλνοντας στρατό κατέλαβε το κάστρο του Κέφαλου. Στη μεγάλη προετοιμασία του υπέταξε και τη Νάουσα.
Από το ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου -Τομ. 24, σ. 467, βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας» άρθρο του ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ στο φιλολογικό «Ναξιακό Μέλλον», Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980

Ιούλιος 1528 Βενετός Ναύαρχος στη Νάξο
Ένας Βενετός ναύαρχος επισκέφθηκε τη Νάξο. Δηλώνει ότι ο Δούκας δεν κυβερνά καλά. Προσφέρει λέει τρόφιμα στα πολεμικά πλοία της Ρόδου που είναι εχθροί των Τούρκων. Ο Δούκας ισχυρίσθηκε ότι έδωσε τρόφιμα μόνο γιατί οι Ρόδιοι κατεδίωξαν ένα Τούρκο πειρατή που προξένησε πολλές ζημιές στη Νάξο.
Από το ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου -Τομ. 31, σελ. 59,
βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας» άρθρο του ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ στο φιλολογικό «Ναξιακό Μέλλον», Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980

10 Ιουλίου 1816 Διάφορα
Φθάνει στη Νάξο ο στόλος του Καπουδάν πασά.


17 Ιουλίου 1821
Φθάνει στη Νάξο η είδηση ότι ο Τουρκικός στόλος βρίσκεται στη Σάμο. Προκαλέιται πανικός στους κατοίκους.

1 Ιουλίου 1851
Γεννήθηκε στη Χώρα ο Άγιος Νικόλαος Πλανάς.

Ιούλιος 1852
Με νόμο που ψηφίζει η Βουλή οι Επισκοπές στις Κυκλάδες γίνονται τέσσερις, οι εξής: 1) Σύρου-Τήνου-Μήλου, 2) Άνδρου-Κέας, 3) Νάξου, 4) Θήρας
Πληροφορίες από περιοδικό «Αρχατός», τεύχος 1

Δεν υπάρχουν σχόλια: