Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Παράταση ομηρίας

Παράταση ομηρίας
Μέχρι το τέλος του 2010 θα συνεχιστούν οι εργολαβίες καθαριότητας στους Δήμους όλης της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 282 του σχεδίου «Καλλικράτης», όπως ψηφίστηκε στη Βουλή. Ο Δήμος Νάξου, εκμεταλλευόμενος τη ρύθμιση αυτή, έσπευσε άμεσα να εξασφαλίσει δύο εργολαβίες, μία για την καθαριότητα και μια για τη συντήρηση και αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου αποφασίστηκε να διατεθούν 200.000€ για την καθαριότητα και 150.000€ για την ύδρευση τους 6 μήνες που μένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου, περίπου 25 υπάλληλοι αναμένεται να προσληφθούν από τον εργολάβο για την καθαριότητα του Δήμου.
Το ερώτημα που τίθεται, αλλά δεν απασχόλησε κανέναν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι τι μέλει γενέσθαι μετά τη λήξη της προθεσμίας. Πέντε μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο «Καλλικράτης» δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των εργολαβιών, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για ψηφοθηρικούς λόγους από τους εκάστοτε δημάρχους, χωρίς όμως να λύνουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα. Δεκάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά στις αρχές του χρόνου, όταν με ρητή εντολή ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης «κατήργησε» τις εργολαβίες, προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, ο «Καλλικράτης» ανάβει και πά
λι το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργολαβιών και δίνει ελπίδα με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Ο Δήμος Νάξου είχε δαπανήσει 363.750€ για την εργολαβία καθαριότητας από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβρη του 2009 και 341.550€ για την εργολαβία ύδρευσης. Παράλληλα, δόθηκε δίμηνη παράταση και στις δύο εργολαβίες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπονταν από τη σύμβαση, η οποία «κόστισε» στο Δήμο Νάξου 110.700€ (72.750€ για την καθαριότητα και 37.950€ για την ύδρευση).
Το θέμα της συνέχισης των εργολαβιών αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εργατικού προσωπικού και καθαριότητας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: