Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ

Η επιστολή του Νομάρχη Κυκλάδων Δημήτρη Μπάιλα στην Υπουργό Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη, με την οποία της ζητά την παρέμβασή της για να σταματήσουν οι ανεξέλεγκτες γεωτρήσεις:

Κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας γνωρίσω ότι τα τέσσερα τελευταία χρόνια, από τον καιρό που μεταβιβάστηκε η αρμοδιότητα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση στην Περιφέρεια, παρακολουθώ πραγματικά με πόνο καρδίας να ανοίγονται εκατοντάδες γεωτρήσεις στα νησιά μας χωρίς μέτρο και χωρίς περιορισμούς.
1. Έχει καταργηθεί η κανονιστική που εφάρμοζε η Νομαρχία για να προστατεύσει τα πηγάδια, τις κοινοτικές και αγροτικές γεωτρήσεις.
2. Δεν υπάρχουν όρια ασφάλειας από τη μια υδροληψία στην άλλη.
3. Δεν προστατεύονται οι αγροτικές υδροληψίες σε σχέση με τις ιδιωτικές, κυρίως ατόμων που χτίζουν εξοχικές κατοικίες.
4. Δεν υπάρχει ανώτατος αριθμός στις παρεχόμενες άδειες για κάθε περιοχή.
5. Κατέβαλα με το Τμήμα Περιβάλλοντος της Ν.Α. μια προσπάθεια μέσω του ΥΠΕΧΩΔΕ να περιορίσω το κακό, όμως η απάντηση ήταν «Η Περιφέρεια φέρει την αποκλειστική αρμοδιότητα στην έκδοση των εν λόγω αδειών και όχι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Έτσι αρκεί η σύμφωνη γνώμη του Γεωλόγου της Περιφέρειας και μια
βεβαίωση από τον εκάστοτε Δήμο ότι δεν υδροδοτεί την περιοχή και χορηγείται η άδεια! Με αποτέλεσμα τα τρυπάνια να πηγαινοέρχονται στα νησιά μας και να κάνουν χρυσές δουλειές.
Προσπαθήσαμε να μπλοκάρουμε το σύστημα, μη εγκρίνοντας τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που υποβάλλονται στη Ν.Α., όμως επικράτησε η προπαγάνδα ότι ενώ άλλοι θέλουν, η Νομαρχία δεν χορηγεί τις άδειες.
Όταν μάλιστα δεν υπέγραψα καμία μελέτη, απειληθήκαμε από πολλούς ότι εφόσον οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων είναι άρτιες σαν μελέτες, αν δεν τις εγκρίνουμε θα μας οδηγήσουν στα δικαστήρια για παράβαση καθήκοντος, διεκδικώντας χρηματικές αποζημιώσεις.
Μετά από αυτά, υποχρεωθήκαμε να τις εγκρίνουμε, παρακολουθώντας να υποθηκεύεται το αύριο των νησιών μας και μάλιστα σε ένα μέλλον που όπως λένε οι επιστήμονες απειλείται από μεγάλη λειψυδρία.
Κυρία Υπουργέ,
Πιστεύω ότι μόνο με δική σας πρωτοβουλία μπορεί να σταματήσει το κακό που συντελείται στα νησιά μας.
Περιμένω την παρέμβασή σας.

Ο ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΑΪΛΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: