Στη βόρεια πλευρά της Χώρας εκτείνεται η παραλία της Γρόττας, η πρώτη ιστορικά κατοικημένη περιοχή στην ανατολική Νάξο. Βυθισμένη στη θάλασσα της Γρόττας βρίσκεται η αρχαία πόλη, τα ερείπια της οποίας διακρίνονται σήμερα από αεροφωτογραφίες και, δυτικά της αρχαίας πόλης, τα μάρμαρα του ναού του Απόλλωνα, η γνωστή «Πορτάρα», που αποτελεί το κυριότερο και πλέον αναγνωρίσιμο στοιχείο του νησιού.
Το τοπωνύμιο «Γρόττα» είναι Βενετικής καταγωγής (Grotta = σπηλιά) και επικράτησε λόγω της ύπαρξης πολλών σπηλαίων στην περιοχή. Ο Μπούργος, η περιοχή της Μητρόπολης, τα Απλώματα και ο περιφερειακός αποτελούν την ευρύτερη περιοχή της Γρόττας. Το ενετικό κάστρο, ο Μητροπολιτικός ναός, το επιτόπιο μουσείο, ο αρχαίος ναός του Απόλλωνα, το αρχαίο νεκροταφείο και οι βυζαντινοί ναοί στην περιοχή αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και επισκέπτες. Εδώ, επίσης, βρίσκεται το 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου, από τις αίθουσες του οποίου έχουν περάσει, εδώ και περίπου έναν αιώνα, πολλοί Νάξιοι, που μετέπειτα εξελίχθηκαν σε αξιόλογους επιστήμονες, λόγιους και πολιτικούς.
Η αρχιτεκτονική του Μπούργου, με τα σοκάκια που θυμίζουν λαβύρινθο, χαρακτηρίζει την περιοχή ως την μόνη πλέον στη Χώρα που αποπνέει άρωμα νησιού, ενώ η αμφιθεατρική δόμηση στα Απλώματα, με θέα προς το κάστρο και το λιμάνι, προσελκύει ολοένα και περισσότερους κατοίκους. Εξάλλου η θάλασσα της Γρόττας φιλοξενούσε για πολλούς αιώνες τους λουόμενους χωραΐτες, όταν οι νότιες παραλίες ήταν ακόμα απρόσιτες. Συνεπώς, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι η περιοχή της Γρόττας αποτελεί κόσμημα για τη Χώρα.
Καθώς, μετά το λιμάνι, η περιοχή αποτελεί την πύλη εισόδου προς το υπόλοιπο νησί και η περιφερειακή οδός φέρει όλο το βάρος της κυκλοφοριακής κίνησης, πολλές φορές προκαλείται συμφόρηση, κυρίως το καλοκαίρι. Επειδή η περιοχή δεν χαρακτηρίζεται από τις πλέον τουριστικές, δεν έχει τύχει της προσοχής και φροντίδας που τής αρμόζει από τις αρχές. Ωστόσο, οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες, που εδράζουν εδώ, καταβάλουν προσπάθειες να αναδειχθεί και να αναπτυχθεί ισόρροπα η περιοχή. Μάλιστα, πρόσφατα ίδρυσαν τον Πολιτιστικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Γρόττας, με σκοπό την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων της καθημερινότητας τους και τη μελέτη, προστασία και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Γρόττας.
Ο Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Γρόττας Νάξου ιδρύθηκε στις αρχές του 2009 και αριθμεί 120 μέλη. Το διοικητικό συμβούλιο απαρτίζεται από τους Μανόλη Λυκουρόπουλο (πρόεδρο), Γιάννη Μαρούλη (αντιπρόεδρο), Γιώργο Βάσσο (γραμματέα), Δημήτρη Γιαννούλη (ταμία), Πόπη Μυλωνά, Γιάννη Μαργαρίτη και Γιάννη Πολυκρέτη (μέλη). Στους λίγους μήνες ζωής του έχει αναπτύξει έντονη πολιτιστική δραστηριότητα. Φωταγωγεί και στολίζει την περιοχή κατά τις γιορτινές ημέρες (Πάσχα και Χριστουγέννων) και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού οργάνωσε και διεξήγαγε πρόγραμμα εκδηλώσεων.
Αναβίωσε τη γιορτή του Κλήδωνα και τις φωτιές του Άη Γιάννη με κεράσματα, χορευτικό και παραδοσιακούς ντόπιους καλλιτέχνες στο προαύλιο του 1ου Δημ. Σχολείου. Στον ίδιο χώρο οργάνωσε με επιτυχία τη συναυλία του Παντελή Θαλασσινού και της Μελίνας Κανά τον Αύγουστο, καθώς και την Έκθεση Νέων Ναξίων Καλλιτεχνών, όπου έλαβαν μέρος οκτώ καλλιτέχνες διαφορετικού ύφους και τεχνοτροπίας. Επίσης, για πρώτη φορά, την παραμονή του Αγίου Φανουρίου, στην ομώνυμη εκκλησία, διεξήγαγε τον Διαγωνισμό Φανουρόπιτας, με κέρασμα για τους παρευρισκόμενους και δώρα για τους νικητές. Και, φυσικά, μεριμνά για τον καθαρισμό της παραλίας της Γρόττας από μπάζα και σκουπίδια.
Παράλληλα ανέλαβε δράση για την ανέγερση του Δικαστικού Μεγάρου στην περιοχή και κάνει παρεμβάσεις – αιτήματα προς το Δήμο για καθετί αφορά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όπως το κυκλοφοριακό, η αστυνόμευση, τα σκουπίδια, οι χώροι στάθμευσης, η συντήρηση του 1ου Δημ. Σχολείου, η ανάπλαση και αξιοποίηση της παραλίας της Γρόττας. Ο νεοσύστατος σύλλογος ευελπιστεί να συνεχίσει την πορεία του για το καλό της περιοχής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου