Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Αναδρομές

Από το Ημερολόγιο του Ολλανδού Προξένου στη Νάξο
15 Νοεμβρίου 1819 Ειδοποίησα την πρεσβεία της Α.Μ. στην Κωνσταντινούπολη ότι για το διωγμό του Maniat Bei οι πειρατές «Λαγουδάκια» είχαν εξαφανισθεί. Δύο από αυτούς είχαν προσφύγει στη Σαντορίνη και συνελήφθησαν από τους πριμάτους της Σαντορίνης και στάλθηκαν στην πρωτεύουσα. Ένα άλλο πλοίο των με 8 Γενοβέζους συνήντησαν ένα Ναξιώτικο πλοίο κοντά στη Χίο και το κυνήγησαν.

1 Νοεμβρίου1820 Ο Παναγιωτάκης Δημητρακόπουλος τον οποίο αναφέραμε πριν επέστρεψε από το ταξίδι του στην Πελοπόννησο που εγνώρισε τον Υψηλάντην. Ήταν παρών στην άλωση μερικών πόλεων και εκεί πήρε καταπληκτικούς θησαυρούς και θέλει να μείνει στη Νάουσα. Ετσι τίμησε περισσότερο την πρώην του θέση.

23 Νοεμβρίου 1820 Ένας κομισάριος της Υψηλής Πύλης που βρισκόταν στη Σύρο έστειλε στον υποπρόξενο Αγγλίας έγγραφα περί της αμνηστίας προς τον Ελληνικό Λαό να το δώσει στον Δεσπότη των Ελλήνων.

24 Νοεμβρίου 1820 Όταν ο υποπρόξενος της Αγγλίας έφερε τα άνω λεγόμενα έγγραφα στο Δεσπότη, αμέσως αφού διάβασε τα χαρτιά της Υψηλής Πύλης, όπως αυτά του Πατριάρχου, που προσκαλεί το λαό προς υπακοή, ο Δεσπότης αποκρίνεται ότι δεν θέλει να υπακούει στους ορισμούς ούτε του ενός ούτε του άλλου, ότι δεν πιστεύει τον τύραννον, τον Μεγάλον Κύριον, ούτε στον Πατριάρχη, ο οποίος είναι στην πραγματικότητα σεβάστωρ των Τούρκων. Έτσι δεν αναγνωρίζεται από τους φίλους του Δεσπότη ως πατριάρχης και θεωρείται ανάξιος του αξιώματός του και ότι μόνο θέλει να αναγνωρίζει ως πατριάρχη αυτόν που θα εξελέγετο από ολόκληρη την εταιρεία (ελληνική λέξη στο κείμενο). Ολοι οι Ελληνες που το άκουσαν έκραζαν «Ζήτω η Ελευθερία» (ελληνικά στο κείμενο). Εγραψα στο γενικό πρόξενο στη Σμύρνη τις βρισιές που έπαθε ο κ. Γκύζης, υποπρόξενος των κάτω Χωρών, από τους κατοίκους της νήσου, όπως με παρακάλεσε ο πρόξενος.

25 Νοεμβρίου 1820 Ο κ. Ιωάννης Μπατίστα Barozzi, καγκελάριος της κοινότητας των Καθολικών, μου είπε ότι έστοντας αυτές τις ημέρες με τον Επίσκοπο των Ελλήνων εκείνος του είπε απλά ότι εάν γίνει το ατύχημα ο Οθωμανικός στόλος να προσεγγίσει την νήσον, είχε αποφασίσει να αποκόψει αμέσως τα γένια του και να πάει στην Κέρκυρα.

30 Νοεμβρίου 1820 Ο Ραφτόπουλος, υποπρόξενος της Ρωσίας στη Νάξο, ναύλωσε πλοίο με δικά του χρήματα να φέρει στην Κρήτη όλους τους Ελληνες Κρήτες που υπήρξαν μετά από λίγο εδώ για να είναι φρουρά.
Από τ.16 & 19-20 περοδικό «Ναξιακά» Αυγ. 1987 και Ιούνιος 1988 βλ. Αρθρο του Ολλανδού Ιστορικού Μπεν Σλοτ «Το ημερολόγιο του προξένου της Ολλανδίας στη Νάξο», Η επανάσταση του 1821 στο νησί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: