Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2009

Αναδρομές

Το πρώτο φορτίο Σταφίδος
Η πόλις σύμπασα όφειλε δια σημαιών και κανονιοβολισμών, ως πράττουσιν αι σταφιδοφόροι επαρχίαι εις τα καλούμενα πριμαρόλια, να χαιρετήση και πανηγυρίση το πρώτον, πρώτον φορτίον της σταφίδος μας, το εξερχόμενον δια την αλλοδαπήν. Εύγε εις την ατομικήν πρωτοβουλίαν, συγχαρητήρια εις τους φιλοπόλιδας σκαπανείς και εργάτας νέων χρυσοφόρων πόρων και εισοδημάτων, οίτινες ανοίγονται δια την ευδαιμονίαν της Νήσου μας! Εις τους πρωτοεργάτας έσται η ευγνωμοσύνη αιωνία και μακαριστή!
Τεσσαρακοντα όλας χιλιάδας οκάδας ξηράς, ξανθής, μεγίστης και ευγέστου σταφίδος θέλει εξαγάγη η νήσος μας δια την αγοράν της Βιέννης! Εκ τούτων τριάκοντα μεν χιλιάδες ανήκουσιν εις τον κ. Χ. Παλαιολόγον, αι δε λοιπαί δέκα εις τους κ.κ. Β. Βαλληνδράν, Α. Ψαρράν, και Μ. Γαβαλάν.
Το υπό πολλάς απόψεις λίαν ευχάριστον δια την όλην νήσον μας γεγονός αναγγέλον το «Αιγαίον», συγχαίρει και πάλιν τους ορέκτας συμπολίτας του και εύχεται την γενικήν εξάπλωσιν και διάδοσιν του νέου τούτου προϊόντος.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 109/11-10-1903

Καθαρισμός της πόλεως από ιδιώτη
Το «Αιγαίον» μετ αγαλλιάσεως χαιρετίζει μίαν προς την πρόοδον λαμπράν πράξιν του ρέκτου συμπολίτου κ.Δ.Παλαιολόγου, όστις χάριν της υγείας των κατοίκων ανέλαβε δι ιδίων εξόδων τον συστηματικόν καθαρισμόν της πόλεώς μας. Το αξιομίμητον τούτο παράδειγμα ευχόμεθα να μιμηθώσι και άλλοι των συμπολιτών μας και αυταί αι αρχαί παρ΄ων συστηματικοτέραν απαιτούμεν ενέργειαν.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 109/11-10-1903

Κλοπή αγελάδας
Αλλοι πάλιν άγνωστοι έκλεψαν την αγελάδα του εκ Φιλοτίου Βασιλ. Κατερίνη. Και των κυρίων τούτων την ανακάλυψιν αναμένομεν από τας Αρχάς Τραγαίας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 109/11-10-1903

Σχολεία Σαγκρίου και Ποταμιάς
Ηρξαντο αι εργασίαι προς οικοδόμησιν μονοταξίου δημοτικού σχολείου αρρένων εν Σαγγρίω και προσεχώς άρχονται και προς οικοδόμησιν ομοίου τοιούτου εν Ποταμιά Βίβλου. Αμφότερα τα σχολεία κατεκυρώθησαν επ ονόματι του εργολάβου κ. Αγαλλοπούλου. Καλή αρχή, διότι όλαι αι νήσοι των Κυκλάδων απέκτησαν όλα τα αναγκαιούντα αυταίς νέα διδακτηρία των και μόνη η Νάξος, η Βασίλισσα αυτών είχε μέχρι σήμερον να επιδείξη μόνον και μόνον τα δύο νέα διδακτήρια της πόλεώς της.
Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 109/11-10-1903

Σούβλισαν ζωντανή αγελάδα
Ακούσατε και φρίξατε!
Εις Φιλότιον του δήμου Τραγαίας χάριν εκδικήσεως, ως φαίνεται, άγνωστοι εσούβλισαν ζώσαν και εστραγγάλισαν την αγελάδα του Γεωργίου Σταμ. Γρατσία.
Μετ’ άκρας αγανακτήσεως καθιστώμεν γνωστήν την ανωτέρω θηριώδη πράξιν των αγνώστων αποτροπαίων κακούργων, την ανακάλυψιν των οποίων αι αρμόδιοι Αρχαι δέον να επιδιώξωσι δραστηρίως, ίνα μη εκ της ατιμωρησίας αποθρασυνθώσιν ούτοι και διαπράξωσιν έτι βδελυροτέρας ανδραγαθίας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 109/11-10-1903

Αρχαιολογικά ευρήματα στο Μουσείο Αθηνών
Ο διενεργήσας προ μηνός τας ανασκαφάς εν τη ημετέρα Νήσω διευθυντής του Ανθρωπολογικού Μουσείου κ.Στεφάνου παρέδωκεν εις το Μουσείον Αθηνών πάντα τα εκ των ανασκαφών τούτων προελθόντα αρχαιολογικά ευρήματα.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 108/4-10-1903

Μεταφορά κίτρων
Ηρξατο από προχθές η εκ των ορεινών δήμων εν ταις αποθήκαις της πόλεώς μας μεταφορά της νέας παραγωγής του κίτρου, η τιμή του οποίου θα είνε ως εμάθαμεν καλή, ενώ η παραγωγή δυστυχώς θα η μικροτέρα της των άλλων ετών.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 108/4-10-1903

Σύλληψη ζωοκλέπτη
Αξιος συγχαρητηρίων τυγχάνει ο σταθμάρχης της Βίβλου κ. Ομηρος Ευσταθιάδης, υπενωμοτάρχης, όστις δια της διακρινούσης αυτόν ενεργητικότητος και του ζήλου του προς προς το καθήκον κατώρθωσε να κερδίση την αγάπην και την εκτίμησιν των κατοίκων τους οποίους απήλλαξεν από την φοβεράν μάστιγαν των ζωοκλεπτών. Ούτω προχθές κατώρθωσε να συλλάβη και στήλη δέσμιον –μετά των κλοπιμαίων- εις την Εισαγγελίαν ένα εκ των περιβοήτων ζωοκλεπτών τον Λαγόν επιλεγόμενον.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 18/28-10-1901

Την έδεσε στην ελιά και…
Εις το χωρίον Εγκαρές ο Δημ. Ιωάν. Καπετανάκης απεπειράθη δια της βίας ασέλγειαν επί της δωδεκαέτιδος θυγατρός του Ι. Ελευθεροπούλου της οποίας το στόμα, ανθισταμένης, έκλεισε δια μανδυλίου δέσας ταυτοχρόνως τας χείρας της επί τινός ελαίας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 64/21-10-1902

Νέος Επίσκοπος Δυτικών
Την παρελθούσαν Κυριακήν αφίκετο ενταύθα εκ Κερκύρας ο νεοδιορισθείς Επίσκοπος των ενταύθα Δυτικών Σεβασμιώτατος κ. ……… εις την αντικατάστασιν του εις αρχιεπίσκοπον Κερκύρας προαχθέντος Σεβασμιωτάτου κ. Πόλιτο.
Εφ. «Αιγαιον», Α.Φ. 15/7-10-1901

Καταστροφή εσοδείας
Εκτός της τελείας καταστροφής της γενομένης επί της φετινής εσοδείας εν γένει, ιδίως επί των ελαιών και των αμπέλων, η τιμή του κίτρου παρά του οποίου ελπίζαμεν ικανοποιητικήν τινά τιμήν ορίσθη, ως χθες εμάθομεν, εις 8 λεπτά, εις τον τόπον της παραλαβής. Επε……….μέχρι τρυγός να …….. το πικρόν τούτο ποτήριον!
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 15/7-10-1901

Μετοικεσία μεγάλης κλίμακας
Κατάμεστα αφίκνουνται τα ατμόπλοια εν Σύρω, εκ των άλλων νήσων, αλλ’ ιδίως εκ της Νάξου ανδρών και γυναικών, οίτινες φεύγουσι τον τόπον, ίνα αλλού ευρωσι πόρον ζωής και εργασίαν, εξ ης να δυηνηθώσι και την οικογένειάν τους και εαυτούς να θρέψωσι και εις τας άλλας πολλυειδής αυτών ανάγκας να ανταποκριθώσι. Και άλλοτε οι Νάξιοι εξεπατρίζοντο, αλλ’ η σημερινή κατάστασις αποτέλεσμα της εν τω τόπω οσημέραι αυξανομένης κακοδαιμονίας, δέον να εμβάλη πάντας εις σκέψεις, διότι η μετοικεσία ούτως ειπείν γίνεται σήμερον εις μεγάλην κλίμακα και ήρεμα και κατ’ ολίγον στερείται η Νάξος των υγειεστέρων αυτής στοιχείων και ερημούται , το οποίον είναι φοβερά δια τον τόπον καταστρεπτικό.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 15/7-10-1901
Σ.Σ. Πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην Αμερική, όπου είχαμε 1991 αφίξεις Ναξιωτών, από τις 18-10-1902 μέχρι το 1924, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνές μας.
Μ.Δ.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια: