Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Αναδρομές, φ. 40

Κυνήγι στην αγορά
Κυνήγι αρκετό καθ΄ εκάστην κομίζεται εις την αγοράν μας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 19/4-11-1901

Καταδίκη Ιχθυοπωλών
Προχθές εν τω Πταισματοδικείω Πειραιώς κατά την συνάδελφον «Πρόνοιαν» κατεδικάσθησαν πλείστον ιχθυοπώλαι, ως πωλούντες ιχθείς ηλιευμένους δια δυναμίτιδος. Την πράξιν ταύτην δέον να εφαρμώσωσι και αι δικαί μας αρχαί εις τους τοιούτου είδους, ιχθυοπώλας μας, οίτινες φέρουσι και πωλούσιν ιχθείς αλιευθέντας δια δυναμίτιδος. Η αλιεία αυτή εκτός του ότι είνε επιβλαβής εις την δημόσιαν υγείαν είνε και επιζήμιος και εις τον τόπον μας ως καταστρέφουσα τον γόνον των ιχθύων.
Εφ. «ΑΙΓΑΙΟΝ» α.φ. 19/4-11-1901

600 στρατιώτες στο κάστρο
Νοέμβριος 1498 Έκθεση του Βενετού κυβερνήτη που κρατά την Νάξο για τον ανήλικο Δούκα Φραγκίσκο Γ’. Το φρούριο της Νάξου (το κάστρο της Χώρας)είναι αδύνατο, ωστόσο υπάρχουν 600 γενναίοι στρατιώτες που μερικοί διαθέτουν και θώρακες, αλλά λείπει το μπαρούτι. Υπάρχει κίνδυνος Τουρκικής επιδρομής. Από το Ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου Τομ. 2 σ. 130,
βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας», Άρθρο του Ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ Φιλολ. Ναξιακό Μέλλον Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980.

Βενετικός Στόλος στη Νάξο
Νοέμβριος 1500 Ήρθε ο Βενετός Ναύαρχος με το στόλο του στη Νάξο, για να ενθαρρύνει τους Ναξιώτες. Παρουσιάζει το σχέδιό του στη Γερουσία να τοποθετηθεί Βενετικό πολεμικό κάτεργο στη Νάξο. Οι Νάξιοι, ο Δούκας και ο Κυβερνήτης υποδέχθηκαν το ναύαρχο σαν «Μεσσία». Δεν είχαν δει εδώ και 19 μήνες Βενετικό πολεμικό πλοίο. Από το Ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου Τομ. 3 σ. 1026,
Βλ. «Η Νάξος στα τελευταία χρόνια της Φραγκοκρατίας», Άρθρο του Ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ Φιλολ. Ναξιακό Μέλλον Α.Φ. 436 (10) Μάρτιος 1980.

Μετοικεσία μεγάλης κλίμακας
Κατάμεστα αφικνούνται τα ατμόπλοια εν Σύρω, εκ των άλλων νήσων, αλλ’ ιδίως εκ της Νάξου ανδρών και γυναικών, οίτινες φεύγουσι τον τόπον, ίνα αλλού ευρωσι πόρον ζωής και εργασίαν, εξ ης να δυηνηθώσι και την οικογένειάν τους και εαυτούς να θρέψωσι και εις τας άλλας πολλυειδής αυτών ανάγκας να ανταποκριθώσι. Και άλλοτε οι Νάξιοι εξεπατρίζοντο, αλλ’ η σημερινή κατάστασις αποτέλεσμα της εν τω τόπω οσημέραι αυξανομένης κακοδαιμονίας, δέον να εμβάλη πάντας εις σκέψεις, διότι η μετοικεσία ούτως ειπείν γίνεται σήμερον εις μεγάλην κλίμακα και ήρεμα και κατ’ ολίγον στερείται η Νάξος των υγειεστέρων αυτής στοιχείων και ερημούται , το οποίον είναι φοβερά δια τον τόπον καταστρεπτικό.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 15/7-10-1901
Σ.Σ. Πήγαιναν στην Κωνσταντινούπολη και κυρίως στην Αμερική, όπου είχαμε 1991 αφίξεις Ναξιωτών, από τις 18-10-1902 μέχρι το 1924, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνές μας.

Η Δολοφονία του Σοϊλέ το 1902
Η παρελθούσα Κυριακή διήλθεν ενταύθα μεν με ταραχωδεστάτας εκλογικάς επιδείξεις, εν Τραγαία όμως με αιματηρά δράματα και στάσεις το αίτιον των οποίων ήτο η απανθρωπία, βαζιβουκισμός και η κακοήθεια των αστυνομικών της Τραγαίας οργάνων, πρωτοστατούντος του αστυνομεύοντος εν Φιλωτίω λοχίου Ηλ. Μπερμπάντη. Ούτως το Σάββατο της παρελθούσης εβδομάδος συνέλαβε τον εξ Απειράνθω τριακονταετή νέον Φλώριον Σοηλέ καταγγελθέντα αυτώ δι απόπειρα κλοπής και δια διαφόρων βασανιστηρίων εγκαυμάτων δια πυρίτιδος πεπυρακτωμένων σιδήρων …. Πετρελαίου-μέχρι πρωίας διαρκεσάντων, απέκτεινεν αυτόν την παραμονήν ακριβώς του γάμου του. Τούτο όμως μαθόντες οι συμπατριώται του Απειράνθιοι κατήλθον εις Τραγαίων και εξ εφόδου επετέθησαν κατά της αστυνομίας ζητώντες την κεφαλήν του κακούργου και αισχρού δολοφόνου λοχίου Μπερμπάντη, όστις βλέπων τον κίνδυνον απεπειράθη με το περίστροφο εν χερσί να διαφύγη πηδών εκ του παραθύρου εις την οδόν των περικυκλούντων το αστυνομικόν κατάστημα πολιτών αλλά δεν το κατόρθωσε και οι πολίται καταφθάσαντες αυτόν τον εκτύπησαν δια ράβδου τόσον δυνατά εις την κεφαλήν ώστε νομίσαντες αυτόν νεκρόν τον άφηκαν. Χάρις όμως την………….. ψυχραιμίαν και καλήν συμπεριφορά του καταφθάσαντος την στιγμήν εκείνη εκ της πόλεως Νάξου αστυνόμου Τραγαίας κ. Αντ. Μαυρομιχάλη η στάσις περιορίσθη έως ………. Και άλλα δυστυχήματα …… Τον λοχίαν δε τετραυματισμένον μετέφερον ενταύθα και …..επεβίβασαν αυτόν εις το …… Σύρον ατμόπλοιον υπό ισχυράν συνοδείαν. Κατόπιν των τηλεγραφημάτων Αρχών της Τραγαίας αφίκετο προχθές ο ανακριτής Σύρου Χοϊδάς και αμέσως επελήφθη ανακρίσεωνδια τον φόνον του άγρια δολοφονηθέντος και μαρτυρικώς τελευτήσαντος ατυχούς Σοηλέ.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 66/2-11-1902.

Γιορτη Εισοδιων της Θεοτόκου
Μετα περισσής μεγαλοπρέπειας και λαμπρότητος εωρτάσθη την παρελθ. Τετάρτη εν τω ιδιοκ΄τητω ναϊδρίω του κ. Ιακώβ. Παγώνη η εορτή των εισοδείων της Θεοτόκου· μετά δε την θείαν λειτουργίαν εγένετο και η συνήθης περιφορά των αγίων εικόνων περί την πόλιν ακολουθούντων με τ’ εβλαβείας υλων των κατοίκων της πόλεως και των περιχώρων.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 22/25-11-1901

Ανακήρυξη υποψηφίων βουλευτών
Ανεκυρήχθηκαν υπό του δικαστηρίου των εν Σύρω Πρωτοδικών οι δια τας μέλλουσας βουλευτικάς εκλογάς υποψήφιοι βουλευταί της επαρχίας μας κ.κ. Στυλ. Βάλινδας δικηγόρος, Λώραν Δελλα-Ρόκκας, Μανούσος Δερλερές υπολοχαγός, Αλέξανδρος Κόκκος δικηγόρος, Νικόλαος Κρίσπης. Ελευθ. Μυκώνιος υποστράτηγος, Ιωάν. Ναυπλιώτης Σπυρ. Ναυπλιώτης υπολοχαγός, Πέτρος Πρωτοπαπαδάκης μηχανικός και Δημήτρ. Ράπτης υπολοχαγός της οικονομίας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 66/2-11-1902

Πρωτοφανής συζυγική αγάπη
Θλιβερόν συμβάν, το οποίο μας δίδει παράδειγμα πρωτοφανούς συζυγικής πίστεως και αγάπης αναγράφομεν σήμερον.
Εν τω χωρίο Σκαδό της Κορωνίδος απέθανε κατόπιν μακράς ασθενείας ο νεαρότατος ιερέυς του χωρίου τούτου Ιάκωβος Πιττάρας και η σύζυγός του νεαρά πρεσβυτέρα μήτηρ τεσσάρων ανηλίκων τέκνων, βαρέως φέρουσα τον αποχωρισμό του λαρευτού συζύγου της, ολίγας ώρας μετά τον θάνατό τούτου ηυτοκτόνησε λαβούσα αρκετή όση αρσενικού.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 273/3-11-1907

Δεν υπάρχουν σχόλια: