Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

"Δρόμοι αναζωογόνησης των χωριών"

Νέα επαγγέλματα, καλύτερη οδική εξυπηρέτηση από τα ΚΤΕΛ, πολυθέσια σχολεία στα χωριά, ανάδειξη μνημείων, μονοπάτια, αγροτουρισμός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι μερικά από τα θέματα που αναδείχθηκαν και παρουσιάστηκαν ως μέσα για την αναζωογόνηση των χωριών της ορεινής Νάξου, στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας.

Στον απόηχο όμως της ημερίδας, αυτό που κυριάρχησε ήταν η ανησυχία όλα αυτά να γίνουν πράξεις και οι εισηγήσεις να μη μείνουν στα λόγια.

«Τα χωριά μας αυτοσυντηρούνται και δεν θα πεθάνουν ποτέ, όμως χρειάζονται βοήθεια» ήταν τα λόγια με τα οποία άνοιξε την εκδήλωση η πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Κατερίνα Σιδερή.

Ο Ιάκωβος Γιακουμής, Χημικός Μηχανικός αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της Σμύριδας, με παραδείγματα από τη γειτονική Τουρκία, ενώ ο Δημήτρης Μιχαηλίδης, γραμματέας του Συνδέσμου Αγροτουριστικών Επιχειρήσεων αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων και στη σημασία υπογραφής τοπικού συμφώνου, για την προώθηση των τοπικών προϊόντων.

Ο Προϊστάμενος του τμήματος Πολιτισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων κ. Τάσος Αναστασίου μίλησε για την προστασία και ανάδειξη των μονοπατιών στο Δήμο Δρυμαλίας, ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια ηλεκτρονικής αποτύπωσής τους. Λόγος έγινε και για το ρόλο των μνημείων στη βιώσιμη ανάπτυξη των χωριών του Δήμου από τον αρχαιολόγο Στέλιο Λεκάκη.
Ο μαθηματικός Στέλιος Ευριπιώτης παρουσίασε καινοτόμα επαγγέλματα με δυνατότητες ανάπτυξης στη Νάξο, όπως τυποποίηση βοτάνων, καλλιέργεια σαλιγκαριών και βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία.

Ο Αντινομάρχης Κυκλάδων κ. Λάζαρος Θεόφιλος αναφέρθηκε γενικότερα στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο της αστυφιλίας και να μείνουν οι ντόπιοι στον τόπο τους.

Το παρόν στην ημερίδα έδωσαν ο Έπαρχος Νάξου κ. Κορρές και ο Δήμαρχος Δρυμαλίας κ. Μπαρδάνης, δημοτικοί σύμβουλοι και ο εκπρόσωπος της Ο.ΝΑ.Σ Κ. Βερνίκος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: