Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ: ΝΑΞΙΑΚΑ ΑΓΛΑΟΣΘΕΝΟΥΣ


Το Σάββατο 21 Μαρτίου (ώρα 20:00) στο θεατρικό μουσείο «Ιάκωβου Καμπανέλλη», στη Γρόττα
(δίπλα στο πάρκινγκ) θα παρουσιαστεί το βιβλίο «ΝΑΞΙΑΚΑ ΑΓΛΑΟΣΘΕΝΟΥΣ» από τον συγγραφέα Χρήστο Σιδερή(κορωνιδιάτικης καταγωγής και μόνιμο κάτοικο Απόλλωνα Νάξου).
Πρόκειται για ιστορικό βιβλίο που εξετάζει διεξοδικά και εμπεριστατωμένα την ιστορία της Νάξου από την Παλαιολιθική εποχή (Μέση Παλαιολιθική 260.000 μέρες πριν από σήμερα) μέχρι τη ρωμαϊκή 330 μ.Χ. με ιδιαίτερη ανάλυση για τις δύο περιόδους υψηλής ακμής του νησιού, την πρώιμη εποχή του Χαλκού ή Πρωτοκυκλαδική και την αρχαϊκή εποχή (750-490 π.Χ.).
Εκτός από αρχαιολογικές και ιστορικές πηγές ο συγγραφέας διαχειρίζεται την μυθολογία ως μυθιστορία, κατορθώνοντας να ενσωματώσει όλο το υλικό σε μία συνεχή αφήγηση, όπου η μυθιστορία αντιμετωπίζεται και ερμηνεύεται ισότιμα με τις υπόλοιπες πηγές. Επίσης, το βιβλίο καταγράφει τεκμηριωμένα ιστορικά γεγονότα που γράφονται για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο για τη Νάξο!
Τα Ναξιακά Αγλαοσθένους πήραν το όνομα τους από τον Νάξιο ιστορικό Αγλαοσθένη, το έργο του οποίου –με εξαίρεση λιγοστά αποσπάσματα- έχει χαθεί, υπονοώντας ότι αυτό είναι ένα βιβλίο από Νάξιο ιστορικό που δεν αντιμετωπίζει τη Νάξο ως μία επαρχία της περιφέρειας, αλλά ως ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά κέντρα της αρχαιότητας, ιδιαίτερα κατά την πρώιμη εποχή του Χαλκού και την αρχαϊκή περίοδο.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Χρήστος Σιδερής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968, ωστόσο η πατρογραμμική του καταγωγή είναι από την Κόρωνο Νάξου. Σπούδασε Οικονομικά και Κοινωνική Ανθρωπολογία στο ΤΕΙ Πάτρας και στην Πάντειο Σχολή αντίστοιχα. Έχει βραβευτεί σε λογοτεχνικούς διαγωνισμούς (Α΄ Βραβείο στον διαγωνισμό του <Να η Ευκαιρία> για νέους λογοτέχνες για το μυθιστόρημα <7>), σε δημοσιογραφικούς διαγωνισμούς (Β΄ Βραβείο σε διαγωνισμό της εφημερίδας <ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ> με σειρά άρθρων) και φοιτητικούς διαγωνισμούς (Α΄ Βραβείο ΕΒΕΑ στον Πανελλήνιο φοιτητικό διαγωνισμό δοκιμίου με θέμα την <Παγκοσμιοποίηση>). Δύο μυθιστορήματά του έχουν εκδοθεί (<7> 2002 – Ελληνικά Γράμματα και <Ο μετρητής της ευτυχίας> 2005 – Τυφλόμυγα) ενώ συμμετείχε σε δύο συλλογές διηγημάτων των εκδόσεων <Αμόνι> μαζί με άλλους συγγραφείς (Fortune Cookies 2006, Fortune Cookies II2008). Το 2008 εγκαταστάθηκε στη Νάξο όπου και άρχισε τη συγγραφή του παρόντος. Το <Ναξιακά Αγλαοσθένους> είναι το πρώτο του ιστορικό βιβλίο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: