Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

Τα 4 «όπλα» του υπ. Παιδείας για αποτροπή μετεγγραφών


αλχημείες ... της Ελληνικής εκπαίδευσης 
Μεταφορά κονδυλίων από τα περιφερειακά προς τα κεντρικά ΑΕΙ/ΤΕΙ, μετεγγραφές μόνο σε ΑΕΙ του τόπου κατοικίας του δικαιούχου και μόνο σε τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο σπουδών και όχι συναφές και, τέλος, κατανομή των δικαιούχων μετεγγραφής σε διάφορα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Αυτά είναι τα τέσσερα βασικά «όπλα» με τα οποία το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει το κύμα των 20.000 φοιτητών που θα
μετακινηθούν προς τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης. Εξ αυτών, υπολογίζεται ότι οι 13.000 θα είναι παιδιά τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και εκείνα που πληρούν κοινωνικά κριτήρια και οι 7.000 θα πληρούν τα οικονομικά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι σχεδόν ο ένας στους τρεις εισακτέους σε περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ θα ζητήσει μετεγγραφή. Βέβαια, οι επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προκαλούν εσωτερικές κόντρες μεταξύ των ιδρυμάτων, ενώ αντιδράσεις υπάρχουν και από γονείς τα παιδιά των οποίων θα μείνουν «εκτός» μετεγγραφών. Ενδεικτικά, γονείς υποψηφίων οι οποίοι, με την ελπίδα της μετεγγραφής σε κεντρικό ΑΕΙ, επέλεξαν Τμήμα ΑΕΙ της περιφέρειας, εάν διαπιστώσουν ότι η τελική υπουργική απόφαση θα τους στερήσει το σχετικό δικαίωμα, θα προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Ειδικότερα, το θέμα των μετεγγραφών ήταν εκ των βασικών που συζήτησαν χθες, στην τακτική συνεδρίασή τους, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων με τον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο. Το θέμα είναι μείζον και για τα πανεπιστήμια και για τα ΤΕΙ, καθώς λόγω της επαναφοράς των μετεγγραφών –φέτος για πρώτη φορά μετά το 2010– θα πληγούν και τα περιφερειακά ιδρύματα, τμήματα των οποίων αναμένεται να αποψιλωθούν, αλλά και εκείνα της Αττικής και της Θεσσαλονίκης που θα υπερφορτωθούν. «Θα πρέπει να σφίξουμε τα δόντια», δήλωσε, μιλώντας στην «Κ», ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Φορτσάκης. «Αναμένουμε ορδές φοιτητών», πρόσθεσε από την πλευρά του στην «Κ» ο πρύτανης του Παντείου Πανεπιστημίου Γρηγόρης Τσάλτας. Μάλιστα, ενώ οι εκτιμήσεις μιλούν για 20.000 μετεγραφές, ο αριθμός των αιτήσεων αναμένεται διπλάσιος. Ετσι, το υπουργείο Παιδείας για να περιορίσει το πρόβλημα εξετάζει τα εξής μέτρα:

• Χορήγηση μετεγγραφής μόνο προς τμήματα του τόπου κατοικίας των γονέων του δικαιούχου. Με το προηγούμενο σύστημα μετεγγραφών, ήταν δυνατή η χορήγηση μετεγγραφής «στην πλησιέστερη σχολή της κατοικίας των γονέων του δικαιούχου». Αρα οι δικαιούχοι μπορούσαν να μετεγγραφούν σε ΑΕΙ της Αττικής χωρίς οι γονείς τους να κατοικούν στην Αθήνα.

• Χορήγηση μετεγγραφής μόνο προς τμήματα με αντίστοιχο αντικείμενο και όχι με συναφές.

• Κατανομή των δικαιούχων μετεγγραφής σε ΑΕΙ της ίδιας περιφέρειας με ίδιο αντικείμενο. Για παράδειγμα, δικαιούχος που έχει ζητήσει μετεγγραφή στο ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ) να φοιτήσει τελικά στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς.

• Δικαίωμα μετεγγραφής δεν θα έχουν όσοι εισήχθησαν φέτος σε τμήμα χωρίς να δώσουν εξετάσεις, αλλά αξιοποιώντας τα μόρια που συγκέντρωσαν σε εξετάσεις προηγούμενων ετών για να διεκδικήσουν το 10% των θέσεων που χορηγείται στη συγκεκριμένη κατηγορία υποψηφίων.

Παράλληλα, το υπουργείο εξετάζει τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ που θα δεχθούν τις περισσότερες μετεγγραφές να λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση, μέσω της μεταφοράς κονδυλίων από ίδρυμα σε ίδρυμα. Ομως, με αυτόν τον τρόπο χάνουν τα περιφερειακά ιδρύματα.

«Σε τμήματα που έχουν εργαστηριακά μαθήματα το πρόβλημα θα είναι οξύτατο. Πρέπει οι φοιτητές να χωριστούν σε επιπλέον κλιμάκια, για τα οποία θα απαιτηθούν περισσότεροι διδάσκοντες, αίθουσες, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό», ανέφερε στην «Κ» καθηγητής του ΕΜΠ. Και ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Μήτκας πρόσθεσε: «Αυτό θα επηρεάσει τις σπουδές όχι μόνο στο 1ο, τρέχον, έτος σπουδών, αλλά και των υπολοίπων. Μέχρι την αποφοίτηση της φετινής φουρνιάς εισακτέων, το πρόβλημα θα λειτουργήσει υπό τη μορφή ντόμινο για όλο το ίδρυμα».

Ανησυχούν οι γονείς

Τα πυρά των γονέων των φετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δέχεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας διότι έχει καθυστερήσει στην έκδοση των απαραίτητων, βάσει του νόμου 4264 που ψηφίστηκε φέτος, υπουργικών αποφάσεων για τη διαδικασία των μετεγγραφών. Την αγωνία των οικογενειών ενισχύει το γεγονός ότι ενώ ο νόμος 4264, στο άρθρο 53 προσδιορίζει ακριβώς τους δικαιούχους μετεγγραφής (παιδιά πολυτέκνων, τριτέκνων κ.λπ.), ο υπουργός Ανδρ. Λοβέρδος δηλώνει ότι υπάρχει προβληματισμός για τις συνέπειες των μετεγγραφών στα ΑΕΙ.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς ο νόμος προβλέπει (παράγραφος 2 του άρθρου 53) ότι «η μετεγγραφή πραγματοποιείται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του τμήματος υποδοχής», ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι «θα έχουμε περιπτώσεις όπου τμήματα θα λένε “δεν τους δεχόμαστε”».

Βέβαια, ο κ. Λοβέρδος με τροπολογία που κατατέθηκε τον Ιούλιο στη Βουλή διεύρυνε τους δικαιούχους μετεγγραφής. Ετσι έδωσε δικαίωμα μετεγγραφής σε όσους πληρούν εισοδηματικά κριτήρια (το συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα να είναι χαμηλότερο από το πλαφόν των 27.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια, το οποίο προσαυξάνεται κατά 9.000 ευρώ για κάθε επιπλέον παιδί). Το θέμα των μετεγγραφών θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και η διαδικασία θα ανοίξει –κατόπιν και της έκδοσης των σχετικών υπουργικών αποφάσεων– μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών, στις 26 Σεπτεμβρίου.Έντυπη
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: