Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η εσχάτη προδοσία και καταστροφή στο Βυζαντινό μνημείο της Αγ. Κυριακής τ Απεράθου Νάξου, από την υπηρεσία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων

Η εσχάτη προδοσία της υπηρεσίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στο Βυζαντινό μνημείο της Αγ. Κυριακής τ Απεράθου Νάξου.
Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στη θέση Καλλονή που απέχει περίπου 3 χλμ. από τον οικισμό της Απειράνθου Νάξου.
Χρονολογείται στην περίοδο της Εικονομαχίας, περίπου τον 9ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία
όχι μόνο της Νάξου αλλά και των Βαλκανίων.
Έχει πλήθος τοιχογραφιών με πιο χαρακτηριστική την απεικόνιση πτηνών με κορδέλες στο λαιμό,


Εδώ φαίνεται καθαρά το τσιμέντο επάνω στις τοιχογραφίες.που βρίσκεται στην αψίδα του ιερού.


Πέρισυ το καλοκαίρι "εξειδικευμένο????" συνεργείο με εντολή της υπηρεσίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε την συντήριση του Βυζαντινού Μνημείου.

Την Δευτέρα του Πάσχα (2014) την επισκέφτηκα και δείτε με τα μάτια σας ....τι αντίκρυσα.
Βυζαντινές τοιχογραφίες σοβαντισμένες με τα ίδια τα χέρια των δήθεν ειδικών που υποτίθεται ανέλαβαν την συντήριση του Μοναδικού Αυτού Μνημείου σε όλα τα Βαλκάνια.

Τα σχόλια δικά σας .... και οι ευθύνες ΚΑΤΑ ΠΑΝΤΟΣ δήθεν ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ που ανέλαβε την


Η καταστροφή των τοιχογραφιών
συντήριση όπως επίσης και κατά των αρμόδιων φορέων, που δεν επέβλεπαν την συντήριση (θα το επαναλάβω) Αυτού του Μοναδικού Μνημείου.

"Πολλοί θα πούνε ότι η ζημιά έγινε και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα πια. Κάποιοι θα το πουν ατύχημα, ανθρώπινο λάθος. Το θέμα όμως είναι ότι αυτές οι υπηρεσίες δηλώνουν υπεύθυνες και δεν αφήνουν κανένα να βάλει χέρι για να διατηρήσει-προστατέψει την πολιτισμική μας κληρονομιά , που τελικά καταστρέφεται και καταρρέει κάτω απ το αδιάφορο βλέμμα του κράτους και των μη στελεχομένων υπηρεσιών του.

Οι Εισαγγελικές Υπηρεσίες ας διερευνήσουν το θέμα και να πράξουν τα πρέποντα.

Παναγιώτης Σ. Δελλαμάνης



http://apeiranthos-naxos.blogspot.gr/2014/04/blog-post_23.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια: