Τρίτη 22 Απριλίου 2014

ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων, ΚΝΕ Νάξου και ΟΛΜΕ κατά της αναπλήρωσης, μέσα στο Πάσχα, λόγω καταλήψεων

Τι θα γίνει με το Γενικό Λύκειο Νάξου που οι μέρες κατάληψης
ήταν περισσότερες;
  • Οι ανακοινώσεις και το σχετικό ΦΕΚ
Και ενώ το Υπουργείο Παιδείας υποχρεώνει, με την εφαρμογή του σχετικού νόμου, τα σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που έχουν κάνει καταλήψεις περισσότερο απο τρεις ημέρες, να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους την Τετάρτη του Πάσχα (23 Απριλίου), η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων, η ΚΝΕ Νάξου και η
ΟΛΜΕ έστειλαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταγγέλλουν την απόφαση αυτή. Κάνουν λόγο για τιμωρία μαθητών και καθηγητών και καλούν σε συμμετοχή τους εκπαιδευτικούς στις 3ωρες στάσεις εργασίας (8-11π.μ. απο ΟΛΜΕ και 11-2μ.μ. απο ΕΛΜΕ) προκειμένου να αποδυναμωθεί στην πράξη το μέτρο. Επίσης καλούν τους μαθητές σε συνεργασία με τους γονείς να μην αποδεχθούν το μέτρο.
Ωστόσο το πρόβλημα της αναπλήρωσης στο Γενικό Λύκειο Νάξου γίνεται ακόμη μεγαλύτερο αφού οι τρείς ημέρες (23-25/4) δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ημέρες της κατάληψης που ήταν πολύ περισσότερες.
ΟΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
ΕΛΜΕ ΝΟΤΙΩΝ ΚΥΚΛAΔΩΝ
21.04.2014

Κήρυξη διευκολυντικών στάσεων εργασίας για 23, 24, 25 Απριλίου
Θεωρούμε απολύτως απαράδεκτη και υποκριτική τη στάση του Υπουργείου Παιδείας που επιβάλει αναπλήρωση μαθημάτων λόγω μαθητικών καταλήψεων στη διάρκεια των αργιών του Πάσχα.
Υπενθυμίζουμε πως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες, χωρίς να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον η αντίστοιχη υπερωριακή απασχόληση. Είναι σαφές πως η εργασία μέσα στις διακοπές συνιστά πρόσθετη εργασία.
Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τα μαθήματα τη Μ. Εβδομάδα για τα “άτακτα” σχολεία αποτελούν στην ουσία ποινή για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και επίδειξη δύναμης από το Υπουργείο Παιδείας χωρίς παράλληλα να προσθέτουν τίποτα στην ουσιαστική μόρφωση των μαθητών. Ασκείται πίεση σε μαθητές και εκπαιδευτικοúς, με σκοπό να κατασταλεί κάθε αντίδραση απέναντι στις καταστροφικές πολιτικές που υποβαθμίζουν το δημόσιο σχολείο.
Το επόμενο βήμα είναι να ισχύσουν αντίστοιχες ποινές και για τους εκπαιδευτικούς, όταν απεργούν.
Το πόσο προσχηματική είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του αδιαφορίας για την κάλυψη των κενών των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν ασχολήθηκε με το πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα, όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2.000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν.
Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης, σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται, συνειδητοποιώντας και τις δικές της ευθύνες.
Για τους λόγους αυτούς η ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων κηρύσει στάσεις εργασίας στα σχολεία ευθύνης μας, που καλούνται να κάνουν μάθημα στις διακοπές του Πάσχα ώστε κανείς καθηγητής να μην κάνει μάθημα στις διακοπές του Πάσχα.
Οι στάσεις εργασίας κηρύσσονται για Τετάρτη 23/4, Πέμπτη 24/4, Παρασκευή 25/4 από τις 11:00 μέχρι τις 14:00


Η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει αντίστοιχες στάσεις εργασίας για το τρίωρο 8:00-11:00
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΕΛΜΕ Νοτίων Κυκλάδων:
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 Αντώνης Φραγκίσκος  Zωή Τζαννίνη

 





  Ο.Λ.Μ.Ε.
Ερμού & Κορνάρου 2
ΤΗΛ: 210 32 30 073 – 32 21 255
FAX: 210 32 27 382
email: olme@otenet.gr               Αθήνα, 8/4/2014


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
για την ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ


Το Υπουργείο Παιδείας τα τελευταία χρόνια δημιουργεί όλο και πιο ασφυκτικές πιέσεις μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων σε όσους αντιστρατεύονται την πολιτική Κυβέρνησης – Ε.Ε. Όσοι αγωνίζονται για ένα άλλο σχολείο σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό που θα λειτουργεί με γνώμονα τις μορφωτικές  ανάγκες του λαού, θεωρούνται εχθροί του και αντιμετωπίζονται με επιστρατεύσεις, συκοφαντίες και εκδικητικά μέτρα. Οι μαθητικές κινητοποιήσεις κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, όπου διεκδικούσαν το αυτονόητο – καθηγητές για να τους διδάξουν ή για την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου τους – έγιναν αφορμή για έκδοση νομοθετικών ρυθμίσεων που προβλέπουν διεξαγωγή μαθημάτων μέσα σε σχολικές διακοπές και παρατάσεις του σχολικού έτους.
Το Υπουργείο Παιδείας με την 139628/Γ2 (ΦΕΚ τ.Β 2530) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ.Α΄274) επιβάλει να γίνονται μαθήματα στις διακοπές του Πάσχα (μέχρι 3 ημέρες) αλλά και με παράταση του διδακτικού έτους (όταν οι ημέρες κατάληψης είναι περισσότερες των 3). Καταργήθηκαν παλαιότερες διατάξεις που έδιναν δυνατότητα στους συλλόγους διδασκόντων να ρυθμίζουν κατά περίπτωση το θέμα αυτό.
Πιστεύουμε πως αυτά τα θέματα πρέπει να ρυθμίζονται με κριτήρια παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά και με τη συνεργασία όλων των φορέων της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Είναι τουλάχιστον υποκριτικό το ενδιαφέρον του Υπουργείου Παιδείας να αναπληρωθούν, ακόμα και με λογιστικό τρόπο, τα μαθήματα που δεν πραγματοποιήθηκαν κατά τις ημέρες των μαθητικών καταλήψεων. Δεν ενδιαφέρεται όμως για τα μαθήματα που χάνονται λόγω της δικής του ευθύνης να μην καλύπτει τα κενά των εκπαιδευτικών για μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν απαντά πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα όταν το Δεκέμβρη του 2013 υπήρχαν πάνω από 2000 κενά εκπαιδευτικών. Δεν απαντά τέλος πως θα αναπληρωθούν τα μαθήματα στις κατηργημένες ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ όπου χιλιάδες ώρες δεν πραγματοποιήθηκαν. Με τι εφόδια θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις αυτοί οι μαθητές των ΕΠΑΛ;
Στην πραγματικότητα μια τέτοια ρύθμιση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα και αντιπαραθέσεις από αυτά που υποτίθεται επιδιώκει να λύσει. Επίσης είναι και ανεφάρμοστη στο σκέλος που προβλέπει παράταση διδακτικού έτους, αφού σε όλα τα σχολεία τα μαθήματα λήγουν με την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων. Να επισημάνουμε επίσης και το γεγονός πως ένα μέρος μαθητικών καταλήψεων συνέπεσε χρονικά με την 8ήμερη απεργία της ΟΛΜΕ το Σεπτέμβρη του 2013.
Καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να μην εφαρμόσει και να καταργήσει την 139628/Γ2 (ΦΕΚ τ. Β΄ 2530 ) Υπουργική Απόφαση και το ΠΔ 170/13 (ΦΕΚ τ. Α΄ 274). Ζητάμε από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να λάβει όλα εκείνα τα απαιτούμενα μέτρα για τη μείωση της ύλης σε όσα μαθήματα αυτό απαιτείται συνειδητοποιώντας τις δικές ευθύνες για την ελλείψεις που δημιουργήθηκαν και τη φετινή χρονιά.
Οι σύλλογοι διδασκόντων με παιδαγωγικά κριτήρια, και σε συνεννόηση με τα συλλογικά όργανα των γονιών και των μαθητών σε κάθε σχολείο, εκτιμούν τα προβλήματα σε σχέση με την ύλη, με καθαρά παιδαγωγικά κριτήρια και οργανώνουν την αναπλήρωσή της.
Υπενθυμίζουμε πως κανένας δεν μπορεί να υποχρεώσει εκπαιδευτικούς να εργαστούν σε θεσμοθετημένες αργίες, χωρίς να έχει προβλεφθεί τουλάχιστον η αντίστοιχη υπερωριακή απασχόληση. Είναι σαφές πως η εργασία μέσα στις διακοπές συνιστά πρόσθετη εργασία.


Το ΔΣ της ΟΛΜΕ κηρύσσει στάσεις εργασίας 8 - 11 π.μ. και τις τρεις πρώτες ώρες κάθε επόμενης βάρδιας για τις ημέρες 23, 24 και 25/4/14, στα σχολεία όπου οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης ορίζουν αναπλήρωση της ύλης μέσα στις διακοπές του Πάσχα, και καλεί  τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να λάβουν αποφάσεις για συμπληρωματικές στάσεις εργασίας τις ίδιες ημέρες όπου απαιτείται.


Καλούμε τους εκπαιδευτικούς στα σχολεία, να οργανώσουν μαζί με τις ΕΛΜΕ και σε συνεργασία με τους γονείς και τους μαθητές, κινητοποιήσεις σε κάθε σχολείο τις ημέρες αυτές.
Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να οργανώσουν συσκέψεις και κοινές παραστάσεις με τους συλλόγους γονέων σε κάθε περιοχή στους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης με στόχο να ανακαλέσουν τις αποφάσεις αναπλήρωσης στις διακοπές του Πάσχα.





ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ


Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκοντας να τιμωρήσει τους μαθητές που αγωνίστηκαν ενάντια στα κενά εκπαιδευτικών, στο «νέο λύκειο», στις καταργήσεις ειδικοτήτων κ.ά., καλεί τους μαθητές σε εκατοντάδες σχολεία της χώρας να ξεκινήσουν τα μαθήματα τους από την Τετάρτη του Πάσχα. Είναι υποκριτική η «έγνοια» του υπουργείου και της κυβέρνησης για τη λειτουργία των σχολείων. Αν νοιάζονταν θα είχαν λύσει τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν στα σχολεία οι μαθητές, τα κενά και τις ελλείψεις, δε θα επέβαλαν την τράπεζα θεμάτων που οδηγεί σε ένα ατελείωτο “τρέξιμο”.
Καλούμε τους μαθητές αυτών των σχολείων μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δράση, σε συντονισμό με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να μην αποδεχτούν την τιμωρητική λογική του Υπουργείου.






ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΩΡΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΣΕ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΑ

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ. ΑΡΙΘΜ.170
(Απόσπασμα από ΦΕΚ 274/2013)
Τροποποίηση και συμπλήρωση διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις των περιπτώσεων δ) και στ) της παραγράφου 11 του άρθρου 5, των περιπτώσεων ε) και ζ) της παραγράφου 9 του άρθρου 8 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) «Δομή και λειτουργία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις».
2. Τις διατάξεις της παραγράφου 8 του άρθρου 8 του ν. 3699/2008 (Α΄ 199), όπως η παράγραφος αυτή αναριθμήθηκε με την παράγραφο 3 του άρθρου 26 του ν. 3748/2009 (Α΄ 29).
3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98).
4. Την ανάγκη διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
5. Την με αριθμό 339/2013 γνωμοδότηση του Συμβουλίου Επικρατείας, μετά από πρόταση του Υπουργού
Παιδείας και Θρησκευμάτων, αποφασίζουμε:
Άρθρο 1
Στο άρθρο 1 του π.δ. 104/1979 (Α΄ 23), όπως ισχύει, προστίθεται παράγραφος 10 ως εξής:
«10. Σε περίπτωση που η λειτουργία σχολικής μονάδας διακόπτεται λόγω κατάληψης για περισσότερες από τρεις εργάσιμες ημέρες, το διδακτικό έτος στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα παρατείνεται για όσες ημέρες διήρκησε η κατάληψη πέραν των τριών εργάσιμων ημερών. Η διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων ή και των εξετάσεων καθώς και η χρονική της διάρκεια διαπιστώνεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την ίδια απόφαση, η οποία επικυρώνεται από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, παρατείνεται αναλόγως και η διάρκεια του διδακτικού έτους και ορίζεται ο χρόνος λήξης του.
Οι απώλειες διδακτικών ωρών, που προκύπτουν από τη διακοπή της διδασκαλίας των μαθημάτων λόγω κατάληψης για χρονικό διάστημα έως και τρεις εργάσιμες ημέρες, αναπληρώνονται κατά το χρονικό διάστημα των διακοπών του Πάσχα.».
Άρθρο 2
Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από το σχολικό έτος 2013−2014.
Στον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε τη δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος Προεδρικού Διατάγματος.
Αθήνα, 6 Δεκεμβρίου 2013
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
ΚΑΡΟΛΟΣ ΓΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: