Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Δ. Μπάϊλας: Η αυτοδιοίκηση να εχει τον πρώτο λόγο

Με αφορμή την επικαιρότητα που έχει αποκτήσει το θέμα σε συζητήσεις τοπικών και περιφερειακών
φορέων, που στην ουσία γίνονται για να προϊδεάσουν τις τοπικές κοινωνίες για τις κυβερνητικές επιδιώξεις θα ήθελα να υπενθυμίσω την θέση μου, που ήταν και σχεδόν ομόφωνη θέση του Νομ/κού Συμβουλίου.
Είχα πει τότε ότι , για να κατανοήσει κανείς τη θέση μου θα έπρεπε να επισκεφθεί το γραφείο του διευθυντού ΩΡΛ του Ευαγγελισμού στο οποίο αναγκάστηκα να πηγαίνω λόγω υγείας τα έτη 2007,2008,2009, όπου επισκέφθηκα τυχαία το γραφείο του.
Εκεί σε διαστάσεις ενός τοίχου είχε δημιουργήσει με τον υπολογιστή μία φωτογραφία που έδειχνε πως θα γινόταν η Σέριφος εάν υλοποιείτο το σχέδιο των ιδιωτών που ήθελαν να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες στο νησί.
ΦΡΙΚΗ! Ολοκληρωτική αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος! Που ευτυχώς με ομόφωνες δυναμικές κινητοποιήσεις της Νομ/κής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απετράπει το κακό.
 Αυτός νομίζω είναι και ο μεγαλύτερος κίνδυνος εάν ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτής της δραστηριότητας δοθεί χωρίς περιορισμούς και έλεγχο,   όπως γίνεται συνήθως, στους ιδιώτες.
 Τα νησιά μας, μικρόκοσμοι και μοναδικά στον κόσμο για την ομορφιά, το τοπίο και την βιοποικιλότητά τους  κινδυνεύουν μα μετατραπούν αποκλειστικά και μόνο σε εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, όπως πολύ σωστά επεσήμανε ο περιφερειακός Σύμβουλος  κ. Π. Χρυσαφίδης.
 Τουριστικά θα εξαφανισθούν από το χάρτη και μπορεί μεν οι δήμοι να εισπράττουν κάποια έσοδα  ως αντισταθμιστικές  αποζημιώσεις για την οπτική καταστροφή του περιβάλλοντος, αλλά όλα τα άλλα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό ή θα συρρικνωθούν ή θα εξαφανισθούν.
 Ο μοναδικός τρόπος για να αποφευχθεί αυτό το εφιαλτικό αλλά πολύ πιθανό σενάριο είναι η ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΉ , ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΜΕ ΝΟΜΟ, ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΩΝ Ο.Τ.Α.
 Αυτοί να αποφασίζουν εάν τους εκφράζει αυτή η δραστηριότητα.
Αυτοί να αποφασίζουν εάν συμφωνούν με ότι προβλέπει το ρυθμιστικό σχέδιο για το νησί τους.
Αυτοί να καθορίσουν που μπορούν να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες στο νησί τους.
Αυτοί να καθορίζουν την φέρουσα ικανότητα του περιβάλλοντος.
Αυτοί να προηγούνται  αν  θέλουν, στην εγκατάσταση και εκμετάλλευση των ανεμογεννητριών.
 Τέλος σε κάθε περίπτωση να  είναι  απαραίτητη προϋπόθεση η σύμφωνη γνώμη τους, με δυνατότητα να καθορίζουν και ρήτρες σε περίπτωση εγκατάλειψης των μονάδων.
Διότι η εγκαταστάσεις μεγάλης δυναμικότητας που πραγματικά είναι κερδοφόρες αναπόφευκτα αλλοιώνουν σφόδρα το περιβάλλον. Οι δε εγκαταστάσεις μικρής δυναμικότητας που γίνονται συνήθως για να εισπραχθεί η επιδότηση, μόλις αποσβεστεί η ελάχιστη συμμετοχή του ιδιώτη εγκαταλείπονται, διότι η απόδοσή τους σε σχέση με την συντήρησή τους χαρακτηρίζεται ασύμφορη. Παραδείγματα  στην Σύρο οι ανεμογεννήτριες στο Κοράκι, στο Βούλια, δύο στον Πύργο και στο Φοίνικα, για την εγκατάλειψη των οποίων δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς.
 Πολλές βραχονησίδες μπορούν να αποτελέσουν αιολικά πάρκα και συγχρόνως αξιοθέατα για τον επισκέπτη. Η εγκατάσταση όμως σε αυτές απαιτεί  τη σύνδεσή τους με το δίκτυο της Δ.Ε.Η. και οι ιδιώτες όπως πάντα δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη εάν υπάρχει κάποιο ρίσκο ή δαπάνη.
 Σε άλλα κράτη αιολικά πάρκα στήνονται μέσα στην θάλασσα!
 Συμπέρασμα:  Τα νησιά μας συνεισφέρουν τα μέγιστα στο Ελληνικό κράτος και στους κατοίκους του με τον τουρισμό ενώ, σαν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα εισφέρουν κατά πρώτο λόγο στους ιδιώτες.
 Και επειδή μέχρι τώρα οι κυβερνήσεις έχουν αποδείξει πως επιλέγουν μάλλον το δεύτερο η αυτοδιοίκηση έχει υποχρέωση να αγωνισθεί και να  απαιτήσει, να έχει τον πρώτο και κυρίαρχο ρόλο
                      
                                                                                                                     Σύρος  29/11/2013        
                                                                                                                     Δημήτρης Μπάιλας
                                                                                                                    τ. Νομάρχης Κυκλάδων

Δεν υπάρχουν σχόλια: