Συνεδρίαση του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων, της Περιφερειακής ένωσης Δήμων Νοτίου
Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30/7, στη Σύρο. Η Ημερήσια Διάταξη της συνεδρίασης περιελάμβανε σημαντικά θέματα τα οποία αφορούν τόσο το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όσο και τις τοπικές νησιωτικές μας κοινωνίες. Τα σημαντικότερα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν:Η μελέτη η οποία έχει εκπονηθεί από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (Ε.Ε.Τ.Α.Α.) και αφορά τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων(Κ.Α.Π.), των χρημάτων δηλαδή που δίνονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό στους δήμους, για την κάλυψη των λειτουργικών τους δαπανών. Τα κριτήρια κατανομής, με σειράβαρύτητας είναι ο πληθυσμός, η έκταση, ο αριθμός των δημοτικών ενοτήτων και κοινοτήτων και η νησιωτικότητα.
Τα μέλη του Παραρτήματος των Κυκλάδων προτείνουν την αύξηση του συντελεστή της νησιωτικότητας από 1%, το οποίο προτείνεται από τη μελέτη, ν΄ αυξηθεί σε 2%, με ισόποση μείωση του πληθυσμιακού κριτηρίου, ενώ στο κριτήριο της δημοτικής αποκέντρωσης, προτείνεται να συμπεριληφθεί ως ιδιαίτερη κατηγορία, εκείνες οι δημοτικές ενότητες που είναι νησιά, (π.χ. οι τέσσερις δημοτικές ενότητες Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων και Δονούσας που υπάγονται στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και η δημοτική ενότητα της Θηρασιάς, η οποία υπάγεται στο Δήμο Θήρας). Για τις δημοτικές ενότητες αυτές, προτείνεται ένα ποσοστό 0,25%, το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα αντιμετώπισης της λειτουργίας των πολυνησιωτικών δήμων.
Η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου «Φορολογία εισοδήματος, επείγοντα μέτρα εφαρμογής του ν. 4046/2012, του ν. 4093/2012 και του ν. 4127/2013 και άλλες διατάξεις».
Τα μέλη του Παραρτήματος Κυκλάδων εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους με διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως είναι η κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και του θεσμού των σχολικών φυλάκων, η ενίσχυση του ρόλου του Παρατηρητηρίου οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με το οποίο ουσιαστικά αίρεται το αυτοδιοίκητο των δήμων, καθώς επίσης και η πρόβλεψη του άρθρου 90 περί διαθεσιμότητας, όπου πλέον με απόφαση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης μπορούν να καταργούνται θέσεις , κλάδοι, ή και ειδικότητες στους δήμους και στα νομικά πρόσωπα αυτών.
Οι αιρετοί του νομού μας τάσσονται κατά της διαθεσιμότητας και ζητούν την εξαίρεση από τον θεσμό αυτό, των νησιωτικών δήμων, οι οποίοι στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι υποστελεχωμένοι και αδυνατούν να υλοποιήσουν τις δεκάδες αρμοδιότητες που τους έχουν δοθεί από την κεντρική διοίκηση, χωρίς όμως τους ανάλογους οικονομικούς πόρους και το ανθρώπινο δυναμικό που απαιτείται για την εκτέλεσή τους.
Για μία ακόμη φορά το συμβούλιο απασχόλησαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν τα νησιά μας, από την έλλειψη και την υποστελέχωση των υπαρχουσών υγειονομικώνδομών.
Αφορμή της συζήτησης υπήρξε η ανεπίτρεπτη ενέργεια του Βουλευτή Δωδεκανήσου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κου Δημήτρη Κρεμαστινού, ο οποίος συγκάλεσε ως πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, σύσκεψη με θέμα την υγεία στα νησιά των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας κου Άδωνι Γεωργιάδη. Ο κος Κρεμαστινός κάλεσε τους δημάρχους Δωδεκανήσου, ξεχνώντας ότι στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου υπάγεται και ο νησιωτικός νομός των Κυκλάδων, ο οποίος με κύρια ευθύνη της πολιτείας και όλων αυτών που διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται τα κοινά, έχει τεθεί ουσιαστικά εκτός του υγειονομικού χάρτη της χώρας.
Το Τοπικό Παράρτημα των Κυκλάδων ζητά άμεσα τη διοργάνωση νέας συνάντησης με θέμα την υγεία, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού, συνάντηση όμως η οποία θα πραγματοποιηθεί σε αιγαιοπελαγίτικο νησί και η οποία δεν θα γίνει μόνο για επικοινωνιακούς λόγους και για διεκπεραίωση υποχρεώσεων κυβερνητικών αξιωματούχων, αλλά θα δώσει ουσιαστικές και άμεσες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν τα νησιά μας στους ευαίσθητους τομείς της υγείας και της πρόνοιας και τα οποία αν δεν αντιμετωπιστούν θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην ερημοποίηση των μικρομεσαίων νησιών της περιφέρειάς μας.
Τέλος, οι αιρετοί καλούν τους δημότες να σταθούν δίπλα στους δήμους και να στηρίξουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν για την αντιμετώπιση των πολυσύνθετων προβλημάτων, αλλά και των «επιθέσεων» που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω της δραματικής μείωσης των οικονομικών της πόρων, της κατάργησης δομών και υπηρεσιών της, αλλά και του ασφυκτικού ελέγχου, ο οποίος οδηγεί στην κατάργηση της αυτοδιοίκησης.
Από το Γραφείο Τύπου
του Τ. Π. Κυκλάδων της Π.Ε.Δ. Νοτίου Αιγαίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου