Σάββατο 2 Μαρτίου 2013
Ξεκίνησε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Πρόσκληση Βενιζέλου σε ΔΗΜΑΡ για συνεργασία
Στο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «χτυπάει η καρδιά της Παράταξης, η καρδιά της μεγάλης Κεντροαριστεράς» , είπε κηρύσσοντας την έναρξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόκειται για ένα συνέδριο κρίσιμο, καθώς αποτελεί το πρώτο στην μετά μνημόνιο εποχή που έχει εισέλθει η Ελλάδα, ο ΠΑΣΟΚ βιώνει βαθιά κρίση αμφισβήτησης από την κοινωνία, ενώ ένα μεγάλο μέρος του στελεχιακού του δυναμικού αμφισβητεί την ανάγκη συνέχισης στήριξης της κυβέρνησης Σαμαρά και των νέων μέτρων. Σε αυτό το κλίμα, θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ το συνέδριο που πραγματοποιείται στο ΟΑΚΑ και ολοκληρώνει τις εργασίες του την Κυριακή με εκλογή νέων οργάνων.
Βενιζέλος για συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ
Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε σαφές μήνυμα συνένωσης των δύο κομμάτων ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ για τη μεγάλη κεντροαριστερά. Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος:
«Με τη Νέα Δημοκρατία συνεργαζόμαστε κυβερνητικά, με εντιμότητα και καθαρότητα που θέλουμε να γίνει ακόμη πιο σαφής. Αλλά δεν ταυτιζόμαστε αξιακά και πολιτικά.
Η δε συνεργασία μας με τη ΔΗΜΑΡ, το είπαμε ρητά πως δεν θέλουμε να παραμείνει απλά κυβερνητική. Η πρότασή μας δεν είναι ούτε συγκυριακή, ούτε φευγαλέα. Και πρέπει να πω μιλώντας εξομολογητικά, ότι με εξέπληξε και με εκπλήσσει το γεγονός ότι οι φίλοι μας της Δημοκρατικής Αριστεράς θεωρούν ευκολότερη την κυβερνητική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, από τον πολιτικό και αξιακό διάλογο με το ΠΑΣΟΚ!
Οι συνεργασίες είναι ανάγκη του έθνους και του τόπου. Προϋποθέτουν έναν άλλο πολιτικό πολιτισμό και αναμφίβολα έχουμε και σήμερα πολλές δυσκολίες στη λειτουργία της Βουλής και της Κυβέρνησης. Θα αναφερθώ σε λίγο στην ανάγκη επικαιροποίησης και στόχευσης της συμφωνίας προγραμματικής σύγκλισης.
Πρώτα όμως θέλω να θυμίσω ποιοι είμαστε. Γιατί το πρώτο καθήκον του Συντακτικού Συνεδρίου είναι η αναστήλωση των ιδεολογικών αρχών και αξιών. Είμαστε Παράταξη αρχών και αξιών που μας ενώνουν και μας εμπνέουν όλους εδώ μέσα, όλους τους συνέδρους, όλα τα μέλη, όλους τους φίλους».
Προσκλητήριο για το νέο ΠΑΣΟΚ
Ο κ. Βενιζέλος απηύθυνε πρροσωπικό προσκλητήριο ενότητας, αυτοπεποίθησης και αγώνα, σε όλους χωρίς εξαιρέσεις, για συμμετοχή στην κοινή προσπάθεια την ανασύσταση της παράταξης και την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά και ειδική πρόσκληση σε όσους έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ στις διπλές εκλογές του καλοκαιριού, να επιστρέψουν «στο σπίτι τους».
Αναφερόμενος στο νέο ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι «χρειαζόμαστε»:
- Ένα άλλο κόμμα θεσμικό, δημοκρατικό, με απόψεις, ρεύματα, τάσεις. Όχι όμως ομαδοποιήσεις, παρέες και παλιούς μηχανισμούς.
- Συλλογικό και όχι αρχηγικό ή κληρονομικό.
- Συμμετοχικό, με σεβασμό στο μέλος και το φίλο.
- Σκεπτόμενο, ένα συλλογικό διανοούμενο.
- Ανοιχτό στην κοινωνία και δικτυωμένο, ένα κόμμα με κοινωνικά δίκτυα, με εθελοντισμό, με πραγματικό ακτιβισμό.
- Λειτουργικό, διαφανές σε όλα τα θέματα οικονομικής διαχείρισης και αξιολόγησης προσώπων και στελεχών.
Κυρίως όμως, φίλες και φίλοι, χρειαζόμαστε έναν ανανεωμένο κοινωνικοπολιτικό συνασπισμό, που πρέπει να βρεθεί στη βάση του ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής.
Μηνύματα ξένων ηγετών
Μηνύματα για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ έστειλαν και ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μ. Σουλτς, ο πρόεδρος της ομάδας των Σοσιαλιστών του Ευρωκοινοβουλίου Χ. Σβόμποντα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σ. Στανίσεφ, καθώς και οι επικεφαλής από τα σοσιαλιστικά κόμματα της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Σουηδίας και της Βουλγαρίας.
Τι είπαν τα άλλα κόμματα στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
Μ. Κεφαλογιάννης (Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ):
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Οφείλουμε να κάνουμε την κρίση μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Κάναμε πολλά λάθη και ίσως είναι σήμερα η ιστορική χρονική περίοδος για να πούμε ένα μεγάλο συγνώμη στον ελληνικό λαό και κυρίως ένα μεγάλο συγνώμη στη νέα γενιά της πατρίδας μας»... «Σε αυτές τις περιόδους κρίσεως και σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται μια θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση. Χρειάζεται να ανατρέψει δομές του παρελθόντος και χαίρομαι πραγματικά για την ομιλία του Αρχηγού του ΠΑΣΟΚ σε πολλά από τα σημεία συμφωνούμε όλοι και προσυπογράφουμε. Χρειάζεται μια θεσμική κοινοβουλευτική επανάσταση που να τα ανατρέψει όλα. Η χώρα μας χρειάζεται αλλαγή στα όρια της συντακτικής Βουλής και χαίρομαι που η προμετωπίδα του Συνεδρίου σας είναι Συντακτικό Συνέδριο». ... «Είναι ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα, πραγματική ντροπή για το πολιτικό μας σύστημα από τα 400 δις του Δημοσίου χρέους τα 260 να είναι τόκοι και τα 100 δις κ. Πρόεδρε της Βουλής κ. Μεϊμαράκη, να μην έχουν περάσει ποτέ απολογιστικά από τη Βουλή. Αυτές είναι οι προτάσεις που πρέπει να συζητήσουμε για να αλλάξουμε το πολιτικό μας σύστημα»...
Δημήτρης Βίτσας (Συντονιστής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ):
... « Βρίσκομαι εδώ εκπροσωπώντας τις δυνάμεις της αριστεράς που ζητούν να σταματήσει τώρα η καταστροφή. Έχουν χαθεί 25 μονάδες από το ΑΕΠ, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο, οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει το 1,5 εκατομμύριο, χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν, οι αγρότες αδυνατούν να παράγουν, ιδιωτικοποιούνται κοινωνικά αγαθά και δημόσιος πλούτος. Και όλα αυτά για να επιβιώσει ένα ακραίο νεοφιλελεύθερο σύστημα που βάζει τις τράπεζες και τα κέρδη τους πάνω από τους ανθρώπους. Για να συνεχιστεί το πιο διεστραμμένο πείραμα που έγινε σε χώρα της Ευρώπης. Καθήκον και υποχρέωση των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων στον τόπο μας και σε όλη την Ευρώπη που αντιστέκεται και δεν κάνει ούτε μισό βήμα πίσω, είναι να βρεθούν όλοι και όλες στην πρώτη γραμμή»...«Ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του στήνει ένα κράτος εκτάκτου ανάγκης. Αυτός ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του πρέπει να απομονωθούν. Παντού. Η Νέα Δημοκρατία, που εκφράζεται με «ομάδες αλήθειας», με εμφυλιοπολεμική ρητορική, με καταστολή, που εφαρμόζει πλήρως το δόγμα του σοκ, πρέπει να απομονωθεί. Γιατί θύμα αυτής της πολιτικής -που με σχέδιο και με θρησκευτική ευλάβεια η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να επιβάλλει- είναι πρώτα από όλα οι δημοκρατικοί θεσμοί».
Σπύρος Λυκούδης: ( Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας)
«Η απογοήτευση των πολιτών από τις σκληρές πολιτικές των μνημονίων και ο θυμός τους από τα πολιτικά λάθη της μεταπολιτευτικής περιόδου, εμφανίζονται μπροστά μας ως ογκόλιθοι, τους οποίους όχι μόνο αποκλείεται αλλά και απαγορεύεται να προσπεράσουμε»... «Εμφανίζονται άκρως επικίνδυνα φαινόμενα. Η Ιταλία του Μπερλουσκόνι και του Μπέπε Γκρίλο τροφοδοτεί ιδιαίτερα την ανησυχία μας για το μέλλον. Στην πατρίδα μας η ναζιστική «διάπλαση των παίδων» έρχεται ως εφιάλτης».. «Η οικονομική κρίση κατέδειξε, επίσης, με τρόπο ορατό, την αιτιοκρατική σχέση των οικονομικών επιδόσεων μιας χώρας με την ποιότητα και την αξιοπιστία των πολιτικών θεσμών της και την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Με την κοινωνία των πολιτών απούσα. Αναφέρθηκα στους στόχους, στις ευθύνες και στους δρόμους της συνάντησης του προοδευτικού δημοκρατικού κόσμου. Υπάρχουν και εμπόδια. Αλλά είμαι σίγουρος ότι όλα ξεπερνιούνται» .
Γιάννης Γκιόκας (Βουλευτής του ΚΚΕ):
... «Γνωρίζετε ότι τα κόμματά μας έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις στα ζητήματα της κρίσης και κυρίως της διεξόδου από αυτήν. Αυτό δεν αποκλείει τη συζήτηση, την αντιπαράθεση στη Βουλή, μέσα στην κοινωνία, γύρω από αυτά τα ζητήματα. Ως κόμμα από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να αναδείξουμε τον πραγματικό χαρακτήρα της κρίσης, ως κρίση του συστήματος»....Αναδείξαμε τον χαρακτήρα των μέτρων, των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, ως συμφωνιών της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι οποίες δεν είχαν στόχο μόνο τη διαχείριση των χρεών και των ελλειμμάτων, αλλά και την επιτάχυνση στην υλοποίηση ήδη αποφασισμένων πολιτικών, των λεγόμενων αναδιαρθρώσεων»... «Ο λαός πρέπει να σπάσει αυτό το φαύλο κύκλο της κρίσης, της ανάκαμψης με φτώχια. Σε αυτές τις συνθήκες η πρότασή του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων, αποδέσμευση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μονομερή διαγραφή του χρέους με κατάργηση μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, απαντά στην έξοδο που έχει ανάγκη η πλειοψηφία του λαού μας. Επιστροφή στο παρελθόν στα σχετικά καλύτερα επίπεδα διαβίωσης της δεκαετίας του ΄80 και ΄90 δεν μπορεί να υπάρχει. Η κατάσταση για το λαό θα χειροτερεύει».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου