Παρασκευή 4 Ιανουαρίου 2013

ΑΝΑΦΟΡΑ του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Νίκου Συρμαλένιου, για την Κήρυξη της Άνδρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βροχοπτώσεων

ΑΝΑΦΟΡΑ Για τον κ. Υπουργό Εσωτερικών
Θέμα: Κήρυξη της Άνδρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω βροχοπτώσεων. Ο Βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά την επιστολή του Δημάρχου Άνδρου κ. Ιωάννη Γλυνού σχετικά με το αίτημα του Δήμου Άνδρου να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των έντονων βροχοπτώσεων. Η επιστολή του Δημάρχου επισημαίνει ιδιαίτερα τις «σημαντικές καταστροφές στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο Βουρκωτής – Άρνης όπως και σε καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του Ατενίου και του Φελλού».
Παρακαλούμε για την απάντηση και τις ενέργειες σας και να μας ενημερώσετε σχετικά. Αθήνα, 02.01.2013
Ο καταθέτων Βουλευτής
Νίκος Συρμαλένιος
Επισυνάπτεται η Επιστολή ...

ΘΕΜΑ:
ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ  ΤΗΣ ΑΝΔΡΟΥ ΓΙΑ ΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΛΟΓΩ ΕΝΤΟΝΩΝ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΩΝ
Κύριε Γενικέ,
Αιτούμαστε την άμεση κήρυξη του νησιού μας σε κατάσταση έκτακτης τοπικής ανάγκης. Την Κυριακή 30 και  την Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012 μετά από  έντονες βροχοπτώσεις παρουσιάστηκαν σημαντικά πλημμυρικά φαινόμενα στον ορεινό όγκο της Άνδρου εντοπισμένα στα χωριά Αποίκια, Βουρκωτή, Άρνη, Απροβάτου, Ατένη, Φελλός, Άνω Γαύριο και Στενιές. Έχουμε σημαντικές καταστροφές στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο Βουρκωτής – Άρνης, σε πολλά χιλιόμετρα του αγροτικού δικτύου στην περιοχή Βόρης και σημαντικές πλημμυρισμένες καλλιεργούμενες εκτάσεις στην περιοχή του Ατενίου και του Φελλού. Έχουν συμβεί σημαντικές καταστροφές στις υποδομές των δικτύων ύδρευσης, καταστροφή γεφυρών και των οδικών προσβάσεων πεζών και τροχοφόρων στον Δ.Δ. Βουρκωτής.
Στις 09:00 μπορέσαμε και  απεγκλωβίσαμε μεμονωμένες κατοικίες  στην περιοχή του Ατενίου και  του Άνω Γαυρίου. Ήδη η τεχνική  υπηρεσία του Δήμου έχει αρχίσει  την καταγραφή των ζημιών ώστε να αποτιμηθεί το κόστος και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να καλύψουμε τις στοιχειώδες ανάγκες των κατοίκων (προσβασιμότητα). Στην επικοινωνία που είχαμε με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχει πίστωση για την κάλυψη αυτών των αναγκών εφόσον δεν έχει επιχορηγηθεί από τον Υπουργείο Εσωτερικών.
Κύριε Γενικέ, ζητάμε την  κήρυξη του νησιού σε κατάσταση έκτακτης τοπικής ανάγκης. Όπως καλά γνωρίζετε  εφόσον συμβούν νέες βροχοπτώσεις τότε θα μιλάμε για πλήρη καταστροφή οικισμών, κίνδυνο των ανθρώπινων ζωών και  κατάσταση μη αναστρέψιμη. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας για να εκτιμήσει τις τεράστιες ανάγκες που έχουν εμφανιστεί στο νησί μας.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΝΔΡΟΥ


ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΛΥΝΟΣ



                                                         


Δεν υπάρχουν σχόλια: