Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Η εορτή της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας στη Χώρα της Νάξου


   ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΛΟΓΑΡΑ (πλουσιο φωτορεπορταζ)
Με λαμπρότητα και με μεγάλη προσέλευση πιστών τελέστηκε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 το πρωί η εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου στη Χώρα της Νάξου. Την παραμονή Τρίτη 20 Νοεμβρίου το απόγευμα και βράδυ, επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο γραφικός τετράκλιτος Ναός της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας, όπου μετά από λιτανευτική μεταφορά της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας από τον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στον εορτάζοντα Ναό, τελέστηκε εκεί μέγας πανηγυρικός αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ.
Αντωνίου και στη συνέχεια ιερά αγρυπνία με απόδειπνο, παρακλητικό κανόνα στην Παναγία, όρθρος και θεία λειτουργία.
Την ημέρα της εορτής οι θρησκευτικές ακολουθίες (όρθρος και θεία λειτουργία τελέστηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό (όπου προηγουμένως μεταφέρθηκε η εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας από το φερώνυμο εορτάζον παρεκκλήσι) προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλου (ο οποίος και εκήρυξε τον θείο λόγο με φλογερό και εντυπωσιακό κήρυγμα) και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Σαλώνων κ. Αντωνίου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου και οι οποίοι πλαισιώνονταν από μια πλειάδα άλλων κληρικών.  Στα Αναλόγια πολυμελείς χοροί απέδιδαν καλλίφωνα τους θρησκευτικούς ύμνους με επικεφαλής τον κ. Στέλιο Βλησίδη (δεξιά) και τον κ. Δημήτρη Παπάνη (αριστερά).
Μετά τη θεία λειτουργία τελέστηκε  Δοξολογία για την καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια για τις 21 Νοεμβρίου (λόγω μεταθέσεως της από τις 15 Αυγούστου) της εορτής των Ενόπλων Δυνάμεων που συμπίπτει πλέον με την εορτή των Εισοδίων και της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας.
Στις εορταστικές εκδηλώσεις παρέστησαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Γκούφας, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος κ. Δημήτρης Λιανός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χώρας Νάξου κ. Βαρσαμάς Συμεώνογλου, ο Πρόεδρος του πολιτιστικού-κοινωφελούς φορέα ΝΟΠΠΑΠΠΑ κ. Ιάκωβος Ναυπλιώτης-Σαραντηνός, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης κ. Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος, ο Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κώστας Κλουβάτος, η ηγεσία των στρατιωτικών κλιμακίων και των αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστικών αρχών του νησιού, άλλοι επίσημοι,  και βέβαια μεγάλο πλήθος κόσμου από την πόλη και τα χωριά της Νάξου. (Λειτουργία τελέστηκε μόνο στον Μητροπολιτικό Ναό εκείνη την ημέρα ως «μονοκκλησιά»).
Μετά τη Δοξολογία (για τον εορτασμό της ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων) έγινε λιτάνευση της ιεράς εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπολιτισσας σε κεντρικούς και λοιπούς δρόμους μεγάλου μέρους της πόλης. Η πομπή σταμάτησε αρχικά προ του αγάλματος του αειμνήστου Πρωθυπουργού Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του οποίου ανεπέμφθη ευχή και στη συνέχεια η πομπή συνέχισε στον παραλιακό δρόμο και προ του χώρου του Ι. Ναού Παντανάσσης εψάλη δέηση και ακολούθως μέσω της οδού Παπαβασιλείου έφθασε στο χώρο προ του Ι. Ναού της Αγίας Θεοδοσίας και μετά από δέηση και εκεί, η πομπή συνέχισε προς την Αγία Κυριακή (όπου και εκεί προ του Ναού ανεπέμφθη δέηση) και μέσω της συνοικίας Εβριακής και της Φουντάνας η πομπή κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ναό, στο προαύλιο του οποίου έγινε η απόλυση των θρησκευτικών ακολουθιών και ανεκρούσθη από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού κ. Ρούσσου Καμαριανάκη) ο Εθνικός Ύμνος και με την είσοδο και της εικόνας στον Ναό έληξε ο εορτασμός των Εισοδίων της Θεοτόκου στην πόλη της Νάξου.
Κατά τη λιτάνευση (κατά την οποία την εικόνα της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας έφεραν κρατώντας (τα υποστηρίγματά της επί των ώμων) δύο στρατιώτες (έμπροσθεν) και δύο πολίτες (όπισθεν) και στην οποία λιτάνευση μετείχε ο ιερός κλήρος, οι επίσημοι και οι αρχές του νησιού και αρκετό πλήθος κόσμου, εναλλάσσονταν οι αρμονικές ανακρούσεις της Φιλαρμονικής με τους θρησκευτικούς ύμνους των ιεροψαλτών, ενώ τα «παπαδάκια» με τις στολές τους έδιναν κι αυτά ένα ιδιαίτερο χρώμα στην τελετή κρατώντας εξαπτέρυγα, λάβαρα κλπ.. Σημαντική ήταν και η παρουσία κάποιων σχολείων (θα μπορούσαν να ήταν περισσότερα) που αντιπροσωπείες μαθητών κρατώντας τις σημαίες τους μετείχαν στις εορταστικές εκδηλώσεις δίνοντας κι αυτές ένα υψηλότερο τόνο. (Μετά το τέλος των ακολουθιών ο Μητροπολίτης κ. Καλλίνικος εδεξιώθη στο Επισκοπικό Μέγαρο τους κληρικούς και τους επισήμους).
Πρέπει να σημειωθεί  ότι με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας κ. Καλλινίκου η εορτή των Εισοδίων και της Παναγίας της Χρυσοπολιτισσας (που είναι καθιερωμένη επίσημα αργία για την πόλη της Νάξου) κατά τα τελευταία χρόνια έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, γεγονός που προσδίδει ιδιαίτερη αίγλη στην πόλη και πρωτεύουσα της Νάξου.






Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: