Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Εορτασμός ης 28ης Οκτωβρίου στη Χώρα της Νάξου

Κείμενα με πλούσιο φωτορεπορταζ απο τον Ιωάννη Λογαρά
Με αισθήματα πατριωτικής ανάτασης γιορτάστηκε η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου 1940 στη Χώρα της Νάξου την Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012 το πρωί. Ο εορτασμός ξεκίνησε με δοξολογία στις 10.30 το πρωί στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλινίκου συμπαραστατουμένου και από άλλους κληρικούς και με την παρουσία του Δημάρχου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρίτη και άλλων επισήμων, όπου εν τω μεταξύ είχαν φτάσει και οι μαθητές των σχολείων με τους εκπαιδευτικούς. Ας σημειωθεί ότι ήταν εντυπωσιακό το θέαμα που δημιουργούσαν τα νιάτα της Νάξου, που σε πομπή κατευθύνονταν προς τον Μητροπολιτικό Ναό για τη δοξολογία, να έχουν κατακλύσει τον κεντρικό παραλιακό δρόμο της πόλης και τον δρόμο μπρος από το 1ο Δημοτικό Σχολείο και ενώ η κεφαλή της πομπής όλων των σχολείων ήταν στον Μητροπολιτικό Ναό, το τέλος της έφτανε μέχρι τη στροφή του Μανωλά (Άλφα Μπανκ). Τον πανηγυρικό της ημέρας στον Ναό εκφώνησε ο Διευθυντής του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου κ. Χρήστος Βασιλάκης. Στη συνέχεια οι επίσημοι, οι μαθητές και  το κοινό της Νάξου μετέβησαν στο
Ηρώον πεσόντων, όπου αρχικά ετελέσθη επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ. Καλλίνικο και άλλους κληρικούς για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων και των θυμάτων της Κατοχής. Αμέσως μετά έγινε κατάθεση στεφάνων. Στεφάνια κατέθεσαν ο Δήμαρχος κ. Μανόλης Μαργαρίτης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Γκούφας, ο Διοικητής του Ναυτικού Παρατηρητηρίου κ. Σταύρος Αναστασίου, ο Διοικητής του Τάγματος Εθνοφυλακής, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου κ. Νικόλαος Τσιμπογιάννης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου κ. Γεώργιος Μιαούλης, ο Υπολιμενάρχης Νάξου κ. Ελευθέριος Μόριτς, ο εκπρόσωπος των Αντιστασιακών Οργανώσεων κ. Χρήστος Δημέας, ο εκπρόσωπος των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου κ. Μανώλης Βάσιλας και από το  Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού η κ. Σταματία Μαργαρίτη.
 Ακολούθησε  η παρέλαση των μαθητών των  Σχολείων, των προσκόπων και του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού προ των επισήμων, την οποία παρακολούθησε και πλήθος κόσμου από τα πεζοδρόμια. Το κοινό της Νάξου σε μεγάλους αριθμούς βρέθηκε στην παραλιακή οδό για να καμαρώσει τα παιδιά, τα εγγόνια τους και λοιπά παιδιά (συγγενικά ή όχι) που αποτελούν την ελπίδα του τόπου.
Κατόπιν ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο  δεξιώθηκε στο αίθριο του Δημαρχείου τους επισήμους και όσους άλλους πολίτες μετέβησαν εκεί.
Μετά  την παρέλαση μαθητές, γονείς και  λοιποί πολίτες κατέκλυσαν τις καφετέριες και ζαχαροπλαστεία της παραλιακής οδού και βοηθούντος και του καλού καιρού συμπλήρωσαν την ευμενή διάθεσή τους.
Σημειώνουμε ότι Τελετάρχης στον επίσημο εορτασμό ήταν ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του Γενικού Λυκείου Νάξου κ. Μανώλης Κατσούλης. Εξάλλου η Φιλαρμονική του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων με επικεφαλής τον αρχιμουσικό κ. Ρούσσο Καμαριανάκη έδωσε ένα ιδιαίτερο τόνο στις εορταστικές εκδηλώσεις.
Οι  εορτασμοί αυτοί οι πατριωτικοί  των εθνικών επετείων μας βγάζουν από την πεζή καθημερινότητα και μας δίνουν την ευκαιρία να θυμηθούμε τους ένδοξους αγώνες των προγόνων μας, να παραδειγματιστούμε από αυτούς και να αντλήσουμε δυνάμεις για να αντιμετωπίσουμε τις αντιξοότητες του παρόντος και με αισιοδοξία να πορευτούμε προς ένα καλύτερο μέλλον. 
Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα Σχολεία
Την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου 2012 το πρωί πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και στα σχολεία της πόλης και του νησιού με γιορτές που περιλάμβαναν ομιλίες, ποιήματα, τραγούδια και θεατρικά δρώμενα (σκετς) με πατριωτικό περιεχόμενο. Το Γενικό Λύκειο Νάξου τέλεσε τη γιορτή του στον όμορφο χώρο του κτιρίου της πρώην Σχολής Ουρσουλινών. Εκεί δόθηκε η σημαία στον σημαιοφόρο μαθητή (Μανώλη Καραμπίνη) και τους παραστάτες και απονεμήθηκαν αριστεία και βραβεία προόδου στους διακριθέντες για την επίδοσή τους μαθητές. Μετά τις γιορτές αυτές στα σχολεία, οι μαθητές με τους καθηγητές ή δασκάλους των μετέβησαν εν πομπή στο Ηρώον πεσόντων της πόλης όπου κατέθεσαν στεφάνια. Οι μαθητές του Γενικού Λυκείου Νάξου κατόπιν μετέβησαν στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης-Ιερολοχίτη (στα Απλώματα της Γρόττας) και κατέθεσαν στεφάνι και εκεί ο φιλόλογος κ. Γιάννης Λογαράς εξέθεσε στους μαθητές με συντομία τα γεγονότα της μάχης της Νάξου και της Απελευθέρωσης του νησιού (15 Οκτωβρίου 1944) από τον γερμανικό κατοχικό ζυγό.
Εωθινό ξύπνημα
Στα πλαίσια του εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου έχει αναβιώσει τα τελευταία χρόνια το εωθινό (αυγινό) ξύπνημα της πόλης από τους ήχους των τυμπάνων μιας ομάδας τυμπανιστών, γεγονός που επαναλήφθηκε κι εφέτος. Οι τυμπανιστές ξεκίνησαν (κρούοντας τα τύμπανά τους γύρω στις 3 το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 2012 από την περιοχή της Αγίας Θεοδοσίας και πήγαν σε διάφορα σημεία της πόλης ξυπνώντας ευχάριστα (κατά τη γνώμη μου) τους κατοίκους. Το εωθινό αυτό ξύπνημα προσθέτει ένα διαφορετικό χρώμα, πρωτότυπο, στον όλο εορτασμό της εθνικής επετείου και είναι ένα παλαιό έθιμο για την πόλη της Νάξου που αναβίωσε και πάλι.

Γιάννης Λογαράς






DSCN3913.JPG
DSCN3947.JPG  
DSCN3950.JPG 
DSCN3966.JPG
DSCN4017.JPG
DSCN4028.JPG  
DSCN4035.JPG
DSCN4165.JPG 
DSCN4166 - Αντίγραφο.JPG  
DSCN4182.JPG

Δεν υπάρχουν σχόλια: