Σε ατμόσφαιρα πατριωτικής ανάτασης και με επιτυχία γιορτάστηκε στην πόλη της Νάξου η επέτειος της Εθνικής Παλιγγενεσίας της 25ης Μαρτίου του 1821.
Αρχικά εψάλη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής Χώρας Νάξου (μετά τη θεία λειτουργία). Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νάξου διδάσκαλος κ. Λουκάς Κατσιούλης.
Στη συνέχεια (και μετά από επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντας των εθνικών αγώνων που εψάλη από τους ιερείς π. Κων/νο Κύλη, Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο, π. Απόστολο Βελώνη, Εφημέριο του Μητροπολιτικού Ναού, και τον ιεροδιάκονο π. Δωρόθεο Βενετσανόπουλο) πραγματοποιήθηκε στεφάνωση του Ηρώου της πόλης από τον Δήμαρχο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων κ. Μανόλη Μαργαρη, τον Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Νάξου κ. Βαρσαμά Συμεώνογλου, τους κ.κ. Διοικητές: του Τάγματος Εθνοφυλακής, του Ναυτικού Παρατηρητηρίου, του Αστυνομικού Τμήματος Νάξου, του Πυροσβεστικού Σώματος, τον κ.
Λιμενάρχη, τον εκπρόσωπο των αντιστασιακών οργανώσεων κ. Χρήστο Δημέα και αντιπροσωπεία του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού.Κατόπιν τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τους πεσόντες των εθνικών αγώνων και ανακρούστηκε από τη Φιλαρμονική του Δήμου ο Εθνικός Ύμνος.
Ακολούθησε παρέλαση στον κεντρικό παραλιακό δρόμο της Χώρας της Νάξου (προ των τοπικών αρχών και λοιπων επισήμων αλλά και με την παρουσία εκαντοντάδων συμπολιτών μας), των μαθητών όλων των σχολείων της πόλης μας (που αποτελούν την ελπίδα του αύριο) με τις σημαίες τους, με εθνικές ενδυμασίες σε πολλές περιπτώσεις, με τα τμήματα τυμπανιστών κλπ. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε και η παρέλαση των μικρών μαθητών των νηπιαγωγείων της πόλης μας.
Η παρουσία των μαθητών κατά την παρέλαση αποτέλεσε πηγή ελπίδας, ενθουσιασμού και υπερηφάνειας για την τοπική κοινωνία και τον λαό της Νάξου στην κρίσιμη οικονοική εποχή που διερχόμαστε.
Μετά το τέλος της παρέλασης έγινε δεξίωση των επισήμων και άλλων συμπολιτών μας από τη Δημοτική Αρχή στην αίθουσα δεξιώσεων (φουαγιέ) του Δημαρχείου Νάξου.
Πάρα πολύς κόσμος, βοηθούντος του πολύ καλού καιρού, μετά την παρέλαση κατέκλυσε τα παραλιακά καταστήματα αναψυχής (κυρίως καφετέριες κλπ.) και έτσι συμπληρώθηκε η ψυχική ευφορία και διάθεσή τους, γεγονός που βοήθησε και στην τόνωση της οικονομικής ζωής της πόλης.
* Πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά τη διάρκεια της στεφάνωσης στο Ηρώον αναρτήθηκαν κάποια πανώ και ακούστηκαν και κάποια συνθήματα αντικυβερνητικά και αντιμνημονιακού περιεχομένου.
Επίσης κατά την παρέλαση, το Γενικό Λύκειο Νάξου (που τελούσε υπό κατάληψη) παρέλασε με αντιπροσωπευτική ομάδα μαθητών (σημαιοφόρος, παραστάτες, τυμπανιστές).
Ευχάριστη έκπληξη ήταν το ξύπνημα των κατοίκων της πόλης τις πρωινές ώρες (γύρω στις 4.30 με 5.00 με τη θερινή ώρα) της 25ης Μαρτίου 2012 από τους έντονους ήχους των τυμπάνων (αναβίωσε με ιδιαίτερα ζωηρό τρόπο το έθιμο του “Εωθινού” των τυμπανιστών), γεγονός κι αυτό που έδωσε μια ιδιαίτερη και συμπληρωματική νότα στον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου.
*
Εορτασμός της Εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου στα Σχολεία
Εορτασμός της εθνικής επετείου της Επανάστασης της 25ης Μαρτίου του 1821 έγινε και στα Σχολεία της πόλης μας την Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012 με ομιλίες, απαγγελία ποιημάτων, θεατρικά δρώμενα (σκετς), ερμηνεία τραγουδιών, προβολή διαφανειών και ταινιών μέσω υπολογιστών κλπ., και αποτελεί μια πολύ σημαντική συμβολή στην προβολή του νοήματος του εθνικού αγώνα των προγόνων μας του 1821.
Γιάννης Λογαράς
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου