Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

1η Δεκεμβρίου-Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

Η πρόσβαση στη θεραπεία του HIV /AIDS πρέπει να επιταχυνθεί σύμφωνα με τις πολιτικές υποσχέσεις
Οι τελευταίο αριθμοί από τη θεραπεία του HIV/AIDS σύμφωνα με το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το HIV/AIDS  δείχνουν πρόοδο, αλλά το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης εξακολουθεί να αποτελεί μια τεράστια απειλή
Γενεύη, 21 Νοεμβρίου 2011 -Ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων από HIV/AIDS που έχουν αποτραπεί σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για το AIDS σηματοδοτεί μια σημαντική πρόοδο.  Ωστόσο, ο αριθμός των ανθρώπων που μπαίνουν σε θεραπεία πρέπει να αυξηθεί δραματικά, προκειμένου να καρπωθούν τα οφέλη της νέας επιστήμης που δείχνουν ότι η θεραπεία του ιού αφενός σώζει ζωές και αφετέρου βοηθά στην πρόληψη νέων μολύνσεων,
σύμφωνα με σημερινή δήλωση της διεθνούς, ιατρικής ανθρωπιστικής οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα. ΑÏ! �τό θα απαιτήσει επίσης μια σημαντική  πρόσθετη χρηματοδότηση για τη θεραπεία του HIV/AIDS, ωστόσο,  η χρηματοδότηση για το AIDS ολοένα μειώνεται τα δυο τελευταία χρόνια ενώ η συνάντηση των μελών του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας ξεκινά σήμερα στην πρωτεύουσα της Γκάνας,  Άκρα.

Το 2011, μια καθοριστική έρευνα  έδειξε ότι, αν κάποιος ξεκινά έγκαιρα θεραπεία κατά του HIV, έχει 96% μικρότερη πιθανότητα μετάδοσης του ιού. Κατά την τελευταία χρονιά υπήρξε, μάλιστα, και αυξημένη πολιτική δέσμευση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μόλις ανακοίνωσαν το στόχο τους για «πλήρη αντιστροφή στα δεδομένα του HIV/AIDS», μια δήλωση που κάποτε ήταν αδιανόητη ως πολιτική των ΗΠΑ. Τον Ιούνιο οι κυβερνήσεις δεσμεύτηκαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που θα λάβουν θεραπεία κατά του HIV θα φτάσει τα 15 εκατομμύρια μέχρι το 2015 με το Παγκόσμιο Ταμείο για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, τη φυματίωση και την ελονοσία να συμφωνεί να συμβάλει στο κόστος για την επίτευξη αυτού του στόχου κατά το ήμισυ.
Με την αναβάθμιση της θεραπείας να απειλείται όλο και περισσότερο σήμερα, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα καλούν τις δωρήτριες χώρες και τις εμπλεκόμενες κυβερνήσεις  να διασφαλίσουν ότι θα εκμεταλλευτούν τα οφέλη από τη θετική ευόδωση του σχεδίου για επιτάχυνση της θεραπείας. Αλλά η χρηματοδότηση που απαιτείται για να μετατραπούν τα επιστημονικά και πολιτικά επιτεύγματα της τελευταίας χρονιάς σε αυξημένη πρόσβαση στη θεραπεία για εκατομμύρια ανθρώπους, εμφανίζει σοβαρές ελλείψεις,  με το Παγκόσμιο Ταμείο να αναγκάζεται τώρα να παρακάμψει τις προτάσεις χρηματοδότησης μιας ολόκληρης χρονιάς για πρώτη φορά από τη χρονιά σύστασής του, το 2002.
 «Ποτέ μέχρι τώρα στα πάνω από δέκα χρόνια που θεραπεύουμε ανθρώπους που ζουν με HIV/AIDS, δεν έχουμε φτάσει σε μια τόσο πολλά υποσχόμενη στιγμή για την τροπή αυτής της επιδημίας», δήλωσε ο Δρ. Tido von Schoen-Angerer, Διευθυντής της Εκστρατείας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για την Πρόσβαση στα Βασικά Φάρμακα. «Οι κυβερνήσεις κάποιων χωρών που επλήγησαν περισσότερο θέλουν να δράσουν επιστημονικά, να δράξουν της ευκαιρίας και να αντιστρέψουν τα δεδομένα στην επιδημία του HIV/AIDS. Αλλά αυτό δε σημαίνει τίποτα, αν δεν υπάρχουν τα χρήματα που θα βοηθήσουν να πραγματοποιηθεί κάτι τέτοιο».

Σε πολλές χώρες που εργάζονται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα-όπως στο Μαλάουι, τη Ζάμπια,τη Κένυα και τη Νότιο Αφρική- οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να εφαρμόσουν φιλόδοξα εθνικά προγράμματα θεραπείας του HIV/AIDS ενσωματώνοντας στοιχεία «επιταχυμένης θεραπείας», όπως έναρξη θεραπείας για ανθρώπους που βρίσκονται σε πιο πρώιμο στάδιο της νόσου, άμεση έναρξη της θεραπείας για οροθετικά άτομα-και μη οροθετικούς συντρόφους; άμεση έναρξη δια βίου θεραπείας για οροθετικές μέλλουσες μητέρες.

Αλλά χωρίς την αύξηση της χρηματοδότησης, χάνονται ευκαιρίες για την πρόληψη μετάδοσης της μόλυνσης και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος οπισθοδρόμησης. Το έλλειμμα που σημειώνεται στον προϋπολογισμό του Παγκόσμιου Ταμείου φέτος και του χρόνου σημαίνει ότι φιλόδοξες προτάσεις των χωρών για τη διάσωση περισσότερων ζωών και τη δραματική μείωση νέων μολύνσεων δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν πως υπάρχει απειλή να περιοριστούν σημαντικά, ακόμα και υφιστάμενα εθνικά προγράμματα σε χώρες όπως η Ζιμπάμπουε, ! η Μοζαμβίκη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν από το Παγκόσμιο Ταμείο να μην καθυστερήσει, να μη μειώσει ή κλείσει το νεότερο γύρο χρηματοδοτικών εφαρμογών. Οι δωρήτριες χώρες και το Παγκόσμιο Ταμείο θα πρέπει να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση που είναι απαραίτητη για να καλυφθεί το κόστος των ποιοτικών προτάσεων προκειμένου οι χώρες να συνειδητοποιήσουν την προτεραιότητα των παρεμβάσεων που θα έχουν τη μεγαλύτερη επίπτωση στην επιδημία.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια παράλογη κατάσταση όπου, ενώ όλα τείνουν προς την καταστολή του HIV/AIDS, το κρίσιμο θέμα της χρηματοδότησης μας τραβά προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο Shelagh Woods, επικεφαλής του προγράμματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στις αγροτικές περιοχές του Μαλάουι. «Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να σώσουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές και να αποφύγουμε την οπισθοδρόμηση, και αυτό είναι κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι χώρες από μόνες τους».
Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν τη θεραπεία κατά του  HIV/AIDS το 2000 και σήμερα παρέχουν θεραπεία για τον ιό HIV σε 170.000 ανθρώπους σε 19 χώρες. Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μόλις άνοιξαν ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην επαρχία Κουα Ζουλού  Νάταλ (KwaZulu Natal) στη  Νότιο Αφρική όπου εντοπίζεται το υψηλότερο ποσοστό μόλυνσης σε όλη τη χώρα, με στόχο τη μείωση των μολύνσεων σε όλη την κοινότητα μέσω εξετάσεων και επιταχυμένης θεραπείας, σε συνδυασμό με συμβατική πρόληψη.
Διαβάστε την πλήρη αναφορά των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Getting Ahead of the Wave»: Μαθήματα για την αντιμετώπιση του HIV/ΑIDS στην επόμενη δεκαετία» εδώ: www.msfaccess.org 
Για περισσότερες πληροφορίες
Μαρία Πασχούλα, Υπεύθυνη Τύπου ΓΧΣ
Τηλ. +30 210 5 200 500 (εσωτ.109), κιν. 6936 699 142
Email: maria.paschoula@athens.msf.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: