Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Εμφύλιος πόλεμος (27-01-1902)
Την παρελθούσαν  Τετάρτης, φοβεράν μάχη μεταξύ πολλών ανθρώπων έλαβε χώραν εις το χωρίον Μέλανες της Βίβλου, υπό τας εξής περιστάσεις:
Του κ. Τουλούπη προ ημερών είχε πωληθεί ο μύλος, εις πλειστηριασμόν και τελευταίος πλειοδότης έμεινεν ο εκ του αυτού  χωρίου Γαβριήλ Βασιλάκης, εις ων και η κυριότης κατεκυρώθη, πριν ει όμως έλθη η απόφασις του Δικαστηρίου  πορευθείς ούτος μετ΄ άλλων κατέλαβε τον μύλον και εγκατεστάθη εις αυτόν.
Τούτο μαθών  ο κ. Τουλούπης επορεύθη μετά του  αδελφού του Βασιλείου Τουλούπη και εζήτησε την απομάκρυνσίν του Γαβριήλ Βασιλάκη και λοιπών εκ της ιδιοκτησίας του. Εκ τούτου προήλθε συμπλοκή και πολλοί πυροβολισμοί εκατέροθεν αντηλλάγησαν, εξ ων ετραυματίσθη σοβαρώς εις την κεφαλήν ο Κ. Τουλούπης, τον οποίον ιδών πίπτοντα ο αδελφός του Βασίλειος Τουλούπης, δια μαχαίρας, επετέθη κατά των αντιπάλων και ετραυμάτισεν ένα εκ των φίλων του Γ. Βασιλάκη, Ευς. Δεγαϊταν εις την αριστεράν ωμοπλάτην ελαφρώς. Τα πράγματα έφθασαν εις οξύτατον σημείον και θα ελάμβανον μεγαλυτέρας διαστάσεις, αλλ’ η επέμβασις όμως ευτυχώς του αστυνομεύοντος λοχίου κ. Λαγογιάννη, έθεσε τέρμα εις τον εμφύλιον αυτόν πόλεμον.
Πάντες, εκτός  του τραυματισθέντος Τουλούπη συνελήφθησαν και απεστάλησαν εις την Εισαγγελίαν Σύρου.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 200/10-01-1906

Συμπλοκή μεθυσμένων (27-01-1902)
ΑΓΕΡΣΑΝΙ: Παλιά φωτογραφία
Και εν Αγερσανί την ιδίαν ημέραν* συνεπλάκησαν οι εν μέθη διατελούντες Γεωρ. Ν. Σέργης και Ιωαν. Μαϊτός, εργατικοί. Επεμβάς ο συγχωριανός μας Σπ΄. Β. Αρσάνος όπως τους χωρίση έλαβε σοβαρό τραύμα εις την κοιλίαν δια μαχαίρας υπό του Σέργη, τον οποίον κρατών ο παθών εκ των όπισθεν προσεπάθει ν΄απομακρυνθή εκείθεν αλλ΄ο Σέργης** βλέπων τον αντίπαλον του Μαϊτόν ριπτόμενον εναντίον του με την μαχαίραν εις την χείραν ………………απαλλαγή των χειρών του Αρσάνου και χωρίς να θέλη έπληξε τούτον εις την κοιλίαν. Τούτο ομολόγησεν ο ίδιος παθών αλλ’ ο δράστης καίτοι αθώος …………εις φυγήν  φέρων –ως λέγουσι- και αρκετά τραύματα υπό του μόνου αιτίου Μαϊτού. Η κατάστασις του του τραυματίου Αρσάνου δεν εμπνέει ανησυχίες.
*σ.σ. Κατά  τη νύχτα της Δευτέρας, εορτή  του Αγίου Ιωάννου
**Συνελήφθη την  25-01-1902 και οδηγήθηκε δέσμιος στη  Σύρο, μας πληροφορεί σε επόμενο  φύλλο, Αρ. 30/27-01-1902, της εφ. «Αιγαίον»


Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 28/13-01-1902


Απαράδεκτοι εκφοβισμοί (12-1-1960 )
Τελευταία είχαμε δύο σοβαρά κρούσματα πολιτικού  εκβιασμού, που αποτελούν τη λογική συνέπεια μιας παλιάς ναξιακής πολιτικής  νοοτροπίας αλλά ταυτόχρονα το μερικό σύμπτωμά της σε πανελλήνια κλίμακα  ασκουμένης πολιτικής της φοβίας. Στόχος το Φιλότι. Ο κοινοτικός ιατρός κ. Παπαθανασίου ετέθη από τον «ουδέτερο» κ. Νομάρχη στο τραγικό δίλημα να διαζευχθή ή την θέσι ή την γυναίκα του, η οποία, ως γνωστόν, είναι κοινοτική σύμβουλος στον αντικυβερνητικό συνδυασμό του χωριού. Από την άλλη, ο πρόεδρος τους συλλόγου των εν Αθήναις Φιλοτιτών κ. Κατσάνης, υπάλληλος της Εθνικής Τραπέζης στο Κεντρικο Αθηνών, γνωστός για τη δραστηριότητά του υπέρ του χωριού του, αιφνιδιαστικώς και κεραυνοβόλως, πήρε φύλλο πορείας για το Υποκατάστημα Πατρών. Η επιλογή του Φιλοτιού δεν είναι τυχαία. Το Φιλότι που είναι μετά τη Χώρα, το πολυπληθέστερο κέντρο του νησιού μας, εμφανίζει ανησυχητικά δια τους φαυλοκράτας δείγματα πολιτικής αφυπνίσεως. Και φυσικά, επειδή τούτο δεν αρέσει εις τους πολιτικούς μας φεουδαρχας, ενέπνευσαν τας δύο ως άνω ενεργείας δια να ενσπείρουν, κατά τον γνωστός εις τούτους τρόπο, την φοβίαν εις τους αφυπνιζομένους φιλοτίτας. Είμεθα όμως βέβαιοι ότι τοιούτου είδους ενέργειαι, που από τους Φιλοτίτας θεωρούνται πολιτικοί εκβιασμοί, δεν θαχουν, παρά τα αντίστροφα των επιδιωκομένων, αποτελέσματα.
Εφ. «Ναξιακά χρονικά» του Νικηφόρου Μανδηλαρά, Α.Φ. 1/12-1-1960


Το λυκόφως  της Νάξου (30-1-1960 )
Η πόλις της  Νάξου και τα πεδινά χωριά υποτίθεται ότι ηλεκτροδοτούνται. Όλα πείθουν  περί τούτου. Οι κολώνες, τα ηλεκτροφόρα  σύρματα ακόμα και οι ενέργειες περί επεκτάσεως και εις τα λοιπά χωριά του ηλεκτρισμού!! Πάντα ταύτα είναι ονείρων απατηλότερα. Η αλήθεια είναι ότι η Νάξος δεν έχει Ηλεκτρικόν Φως. Άλλοτε είναι βυθισμένη στο σκότος κι άλλοτε αργοπαλεύει στο θαμπό σούρουπο του γηράσαντος εν αμαρτίαις εργοστασίου Ηλεκτροπαραγωγής.
Εφ. «Ναξιακά Χρονικά» του Νικηφόρου Μανδηλαρά, Α.Φ. 2/30-1-1960

 Επιμέλεια: Μαν. Μανωλάς

Δεν υπάρχουν σχόλια: