Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Η εορτή τoυ Αγίου Μοδέστου στο Γλινάδο

 Το  Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2010 το πρωί στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίου Νικοδήμου του χωριού Γλινάδο της Νάξου τελέστηκε με μεγαλοπρέπεια η εορτή του Αγίου Μοδέστου, Αρχιεπισκόπου Ιεροσολύμων.  Έγινε η ακολουθία του Όρθρου και θεία λειτουργία. Ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας κ.κ. Καλλίνικος συμπαραστατούμενος από τους ιερείς πατέρες π. Χρυσόστομο Κοττάκη (Εφημέριο Ενορίας χωριού Μονής) και π. Νικόλαο Βασιλάκη (Εφημέριο Γλινάδου) και τον ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Βλασερό. Στο Αναλόγιο τους ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Στυλιανός Βλησίδης, Νικόλαος Τολάκης και Μιχαήλ Μαγγιώρος (επ’ ολίγον και ο γράφων το κείμενο αυτό) και σημαντική ήταν η γενική μέριμνα του κ. Κώστα Βερύκοκκου και των λοιπών Επιτρόπων του Ναού και πολλών γυναικών του χωριού που είχαν μεριμνήσει για τον ευπρεπισμό και την πολύ όμορφη αισθητική εικόνα που παρουσίαζε ο Ναός (που ας σημειωθεί είναι ο πρώτος Ναός που ανηγέρθη στη Νάξο προς τιμήν του συμπατριώτη μας Αγίου Νικοδήμου του Άγιορείτη).
    Παρέστησαν  ο νέος Δήμαρχος Νάξου (και μέχρι  τώρα Νομαρχιακός Σύμβουλος) κ. Μανώλης  Μαργαρίτης, ο Αντιδήμαρχος Νάξου κ. Στάθης Πιτταράς, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου κ. Φώτης Μαυρομμάτης,  ο πρόεδρος του Γλινάδου κ. Βασίλης Ζαχαράτος και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος κ. Γιάννης Σέργης. Επίσης παρέστησαν πάρα πολλοί κάτοικοι του χωριού και τα παιδιά του τοπικού σχολείου.
    Μετά  τη θεία λειτουργία κάτοικοι του χωριού πρόσφεραν στους παρισταμένους ευγενικά πρόχειρο γεύμα στο προαύλιο του Ναού (όπου υπάρχει και το Ηρώον πεσόντων του χωριού).
    Επίσης  οι υπεύθυνοι του Ναού παρέθεσαν μικρή δεξίωση (με καφέ, αναψυκτικά, μελομακάρονα κλπ.) στον Μητροπολίτη και τους λοιπούς κληρικούς καθώς και στους επισήμους και άλλους πολίτες στο χώρο υποδοχής κάτωθεν του Ναού.
    Ας  σημειωθεί ότι στις αγροτικές περιοχές του νησιού τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Μόδεστος κυρίως ως προστάτης των ζώων.
    Γιάννης Λογαράς

Δεν υπάρχουν σχόλια: