ΝΙΚΟΣ Ι. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ, «Νεότερη Ιστορία της Νάξου 1800-2000.Τόμος Α΄, Οι πολιτικοί», Αθήνα, Αυτοέκδοση, 2009.
της φιλολόγου Ελένης Π. Βελώνη
Σε αυτό το βιβλίο του ο Νίκος Λεβογιάννης, μελετώντας τη νεότερη ιστορία της Νάξου (1800-2000), μας παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για τους Ναξίους που ασχολήθηκαν με την πολιτική μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα και άφησαν παρακαταθήκη το έργο τους σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Η σύζευξη βιογραφικών στοιχείων και ιστορικών γεγονότων δίνει μια πλήρη εικόνα της περιόδου που εξετάζεται. Μέσω της προσωπογραφικής προσέγγισης, αναδεικνύει τη νεότερη ιστορία της Νάξου. Συμπεραίνει τη συνεχή παρουσία πολιτικών ανδρών από τη Νάξο στην ελληνική Πολιτεία.
Το βιβλίο αρθρώνεται σε 16 μέρη. Στα 4 πρώτα μέρη, ο συγγραφέας τονίζει την παρουσία της Νάξου στο νεοσύστατο νεοελληνικό κράτος μετά την Επανάσταση του 1821. Επίσης, αναφέρεται στην οργάνωση και στη διοικητική διαίρεση των Κυκλάδων την περίοδο 1822-1844. Στη συνέχεια, αναφέρεται στο σχηματισμό των Δήμων Νάξου και στο σύστημα διοίκησης που επικρατούσε από το 1834. Εντάσσει τις εκλογές που διεξήχθησαν στη Νάξο τον 19ο αιώνα και στις αρχές του 20ου στη γενικότερη παράλληλη ιστορία, δίνοντας στους αναγνώστες σημαντική ιστορική πληροφόρηση.
Στα επόμενα 4 μέρη (V-IX) εξετάζεται η περίοδος από το 1821 μέχρι το 1910. Αναφέρονται οι αντιπρόσωποι της Νάξου στις Εθνικές Συνελεύσεις που διεξήχθησαν μέχρι το 1831. Με κριτική ματιά, ο συγγραφέας παραθέτει αποσπάσματα από τις πηγές απ’ όπου αντλεί το υλικό του, τα οποία φωτίζουν καλύτερα τα πρόσωπα τα οποία παρουσιάζει. Έπειτα, αναφέρονται οι Βουλευτές που εκπροσώπησαν την Επαρχία της Νάξου την κοινοβουλευτική περίοδο μέχρι το 1910. Ιδιαίτερη θέση ανάμεσα στους άλλους ναξίους πολιτικούς της εποχής κατέχει ο Πέτρος Εμμ.Πρωτοπαπαδάκης, ο οποίος έχει να επιδείξει σημαντικό έργο και πλούσια πολιτική δράση, αν και διετέλεσε πρωθυπουργός σε δύσκολες ώρες για τον ελληνισμό.
Στο Χ, ΧΙ, ΧΙΙ μέρος εξετάζεται η κοινοβουλευτική περίοδος 1910-1936, 1946-1976 και 1974-2000 αντίστοιχα. Στις σελίδες αυτές παρακολουθούμε τη ζωή, το έργο και τη συμβολή στα γεγονότα της εποχής των ναξίων πολιτικών.
Στο επόμενο μέρος, παρουσιάζονται οι νάξιοι βουλευτές που πολιτεύτηκαν σε άλλες εκλογικές περιφέρειες, εκτός των Κυκλάδων. Ακόμα, ο συγγραφέας αναφέρει και τους ναξίους ευρωβουλευτές.
Δύο ολόκληρα κεφάλαια, τα τελευτάια αφιερώνονται σε δύο ξεχωριστές πολιτικές φυσιογνωμίες που ανέδειξε η Νάξος, στο Μανώλη Γλέζο και το Νικηφόρο Μανδηλαρά. Ο συγγραφέας επιχειρεί επιτυχώς να παρουσιάσει τη ζωή, το έργο και τη δράση του Μανώλη Γλέζου, ενώ θεωρεί καθήκον του να αναφερθεί εκτενώς στο Νικηφόρο Μανδηλαρά, ο οποίος αν και δεν εκλέχτηκε βουλευτής, στήριξε και αγωνίστηκε για τη δημοκρατία.
Ο Νίκος Λεβογιάννης έχει μελετήσει σε βάθος τη νεότερη ιστορία της Νάξου και μας την παρουσιάζει μέσα από τους πολιτευτές της. Ο πρώτος αυτός τόμος του δίτομου βιβλίου του αποτελεί συμβολή στη νεότερη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και στην τοπική ιστορία της Νάξου. Με ακρίβεια και εγκυρότητα καταφέρνει να παρουσιάσει και να καταγράψει πρόσωπα και γεγονότα μιας εποχής που δεν έχει μελετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου