Πέμπτη 6 Μαΐου 2010
Έκτακτο Συνέδριο Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.
Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Μαΐου στην Αθήνα έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, με σκοπό να συζητήσουν ,να αποφασίσουν και να κάνουν τις προτάσεις τους στο νομοσχέδιο που αφορά την Διοικητική μεταρρύθμιση στην τοπική αυτοδιοίκηση, δηλαδή το σχέδιο « ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Η ατζέντα του συνεδρίου προέβλεπε, τοποθετήσεις των αρχηγών των τεσσάρων παρατάξεων, τοποθετήσεις των προέδρων ή εκπροσώπων όλων των ΤΕΔΚ, συζήτηση και επιπλέον τοποθετήσεις και τέλος συμπεράσματα και προτάσεις.
Το συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος επεσήμανε ότι το παρών προσχέδιο δεν μπορεί να υιοθετηθεί καθόσον δεν συμπεριλαμβάνει σημαντικές παρατηρήσεις και προτάσεις της ΚΕΔΚΕ που αφορούν τις αρμοδιότητες και την κοστολόγησή τους, τον τρόπο ψηφοφορίας, την χρηματοδότηση, το ασυμβίβαστο των Δημάρχων, αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων των δύο βαθμών, τον χωροταξικό σχεδιασμό των νέων Δήμων κ.λ.π. . Κατέληξε καταθέτοντας πρόταση με δύο σκέλη 1) ζητάμε από την κυβέρνηση 15 ημέρες διαβούλευση προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και έτσι να γίνει αποδεκτό το σχέδιο νόμου ( έγινε δεκτή ομόφωνα), 2) το Συνέδριο να εξουσιοδοτήσει το Δ.Σ. να διαβουλευτεί με την Κυβέρνηση, με βάση τις αποφάσεις του συνεδρίου και με βάση τις προτάσεις των ΤΕΔΚ για τον χωροταξικό σχεδιασμό ( εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία). Και κατέληξε λέγοντας ότι εμείς αν δεν υπάρξουν σημαντικές αλλαγές δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με το ν.σ. που έχουμε στα χέρια μας. Σημαντική ήταν η επισήμανσή που έκανε για την μείωση των Δήμων λέγοντας « αναμένω από το πολιτικό σύστημα και συγκεκριμένα από την βουλή, να προτείνουν και αυτοί την αυτοκατάργησή τους κατά ένα τρίτο και από 300 να γίνουν 200Δεν θα είναι συμβολική χειρονομία , αλλά ουσιαστική.
Τον λόγο πήρε στην συνέχεια ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Α Κοιμήσης ο οποίος ανέφερε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση ήταν μια αναγαιότητα για την δομή και την λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους, κάτι που στην ΚΕΔΚΕ επιθυμούμε . Οι βασικές διατάξεις του ν.σ. , επεσήμανε, έχουν στον πυρήνα τους τις συμφωνίες τις αποφάσεις και τις κατευθύνσεις που είχαμε δώσει στα μέλη της επιτροπής. Δεν μπορεί το χωροταξικό να αποτελέσει μείζον θέμα και η υπόθεση Καλλικράτης να μείνει πίσω.
ΟΙ αρχηγοί των δύο άλλων παρατάξεων Θ. Γκοτσόπουλος και Χ. Τέγος απέρριψαν επί της αρχής το σ.ν. για διαφορετικούς ( αντίθετους) λόγους .
Ακολούθησαν κατά αλφαβητική σειρά Νομών οι Πρόεδροι ή εκπρόσωποι των ΤΕΔΚ οι οποίοι τοποθετήθηκαν τόσο στα γενικά θέματα του σ.ν. , όσο και στο χωροταξικό. Ήταν και το κυρίαρχο στις τοποθετήσεις των. Επεσήμαναν όμως στην συντριπτική τους πλειοψηφία ότι δεν είχαν τον χρόνο να το μελετήσουν να κάνουν συνελεύσεις και να υποβάλουν προτάσεις. Επιφυλάχτηκαν για τις επόμενες ημέρες.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι λοιπές τοποθετήσεις που έγιναν κατά την συζήτηση.
Το έκτακτο συνέδριο ολοκληρώθηκε, ανοίγοντας την πόρτα σε ένα νέο ,σε 15 ημέρες, προκειμένου να έλθουν οι προτάσεις από τις ΤΕΔΚ, να συμφωνήσουν σε θέσεις και προτάσεις και να πάνε στην κυβέρνηση για διαβούλευση.
Εντύπωση στην αίθουσα προκάλεσε η στάση της ΤΕΔΚ Κυκλάδων. Συγκεκριμένα όταν έφτασαν οι ομιλητές στο «Κ» ο Δήμαρχος Νάξου και αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων Ν. Μαράκης πλησίασε τον πρόεδρο και του είπε ότι η ΤΕΔΚ Κυκλάδων δεν θα πάρει τον λόγο ,αλλά θα καταθέσει με έγγραφο τις θέσεις της.
Άραγε γιατί η στάση αυτή? Δεν ήταν έτοιμος ο Δήμαρχος να υποστεί την ταλαιπωρία του αναλογίου? ( να υπογραμμίσουμε ότι οι ομιλητές μιλούσαν εκτός κειμένου με απλές σημειώσεις) , δεν ήθελε η ΤΕΔΚ να ακουστούν οι προτάσεις της? Ή μήπως δεν δόθηκαν καθόλου προτάσεις γιατί δεν υπήρχαν?. Πάντως η δικαιολογία που ακούστηκε μειδιάματα προκάλεσε στο ακροατήριο. Ο Πρόεδρος Κακλαμάνης είπε
« Η ΤΕΔΚ Κυκλάδων δεν θα μιλήσει για να διευκολύνει σε χρόνο το συνέδριο».
Αναμένουμε το επόμενο συνέδριο σε 15 μέρες, οπότε θα σας έχουμε τα νέα για τις τελικές προτάσεις που θα διαμορφώσει η ΚΕΔΚΕ, ώστε να πάει σε διαβούλευση με την Κυβέρνηση. Τώρα θα βγουν τα μαχαίρια από τα φυκάρια!!!!! Η διαπραγμάτευση - αντιπαράθεση αναμένεται σκληρή και ενδιαφέρουσα. Ας είναι τουλάχιστον για το καλό του τόπου.
Κ. Β.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου