Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Συνάντηση Ανωμερίτη - ΟΝΑΣ για το λιμάνι της Νάξου

   Με  τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (ΟΝΑΣ) (Μαϊτό Νίκο, Καλαϊτζή Μανώλη, Κονδύλη Σταύρο, Γιακούμη Ιάκωβο, Καραπάτη Πέτρο, Τσάφου Κατερίνα, Χωριανόπουλο Αντώνη) συναντήθηκε στα Κεντρικά Γραφεία του ΟΛΠ Α.Ε. στον Πειραιά ο Πρόεδρος της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος (ΕΛΙΜΕ) κ. Γιώργος Ανωμερίτης.
   Κύριο θέμα της σύσκεψης ήταν, όπως άλλωστε και πρόσφατα με τον Δήμαρχο Νάξου και το Λιμενικό Ταμείο Νάξου, το μέλλον του λιμανιού της Νάξου.
   Ο κ. Γιώργος Ανωμερίτης ανάπτυξε τις απόψεις του για να ένα ισόρροπο περιβαλλοντικά και παραγωγικά πρότυπο ανάπτυξης του νησιού, του οποίου κύρια Πύλη είναι το λιμάνι. “Με σεβασμό στην ιστορικότητα της πόλης οφείλουμε να συζεύξουμε τον Τουρισμό με τον Πολιτισμό παρέχοντας υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.”
   Δήλωσε  ότι θα βοηθήσει κάθε θεσμικό όργανο προς την κατεύθυνση αυτή, εφόσον όλοι κινηθούν συντεταγμένα, και φυσικά κάθε πρωτοβουλία της ΟΝΑΣ.

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Συγκέντρωση Καθηγητών-Γονέων του 2ου Γυμνασίου Νάξου

     Λίγο  μετά την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2011-2012 έγινε και έναρξη των  συναντήσεων καθηγητών αφενός και  αφετέρου γονέων και κηδεμόνων των μαθητών των σχολείων στη Χώρα της Νάξου. Την έναρξη τέτοιων χρήσιμων συναντήσεων έκανε το 2ο Γυμνάσιο Νάξου τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011 το απόγευμα. Στην πρόσκληση που απηύθυνε προς τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών του Σχολείου η Διευθύντρια κ. Σοφία Κρητικού ανταποκρίθηκε (με ευχάριστη έκπληξη) ένας πολύ μεγάλος αριθμός συμπολιτών και συμπολιτισσών (ιδίως) που κατέκλυσαν ασφυκτικά την αίθουσα διδασκαλίας που χρησιμοποιήθηκε για τη συνάντηση, αλλά

Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Κιμώλου Πολυαίγου

Στα μέσα της δεκαετίας του '90 η MOm διαπίστωσε μετά από επιστημονικές έρευνες στην ευρύτερη περιοχή των ΝΔ Κυκλάδων, ότι το νησιωτικό σύμπλεγμα Κιμώλου και Πολυαίγου αποτελεί μια από τις σημαντικότερες περιοχές σε διεθνές επίπεδο για τη μεσογειακή φώκια Monachus monachus. Από τότε έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια, και σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν σταματήσαμε να προσπαθούμε για την ουσιαστική προστασία αυτών των νησιών, σε συνεργασία τόσο με την τοπική κοινωνία, με ντόπιους αλιείς όσο και με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις. Στην Κίμωλο έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα από τη MOm 3 Ευρωπαϊκά προγράμματα LIFE Φύση, καθώς

ΟΙ ΜΥΚΟΝΙΑΤΕΣ ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΑΓΙΟΓΡΑΦΟ ΠΡΟΓΟΝΟ ΤΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟ ΚΑΛΕΡΓΗ

  Με αφορμή την έκδοση του ιστορικού λευκώματος του Γιώργου Ανωμερίτη “Χριστόδουλος Καλέργης, ένας περιπλανώμενος ζωγράφος εκ νήσου Μικόνου”, οι Μυκονιάτες με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους κ. Αθανάσιο Κουσαθανά-Μέγα τίμησαν τη μνήμη και το έργο του σπουδαίου ζωγράφου πρόγονού τους, του οποίου το σημαντικό αγιογραφικό του έργο τώρα γίνεται ευρύτερα γνωστό.
  Στην  πνευματική εκδήλωση, που έγινε  υπό την αιγίδα του Δήμου Μυκόνου στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, μίλησαν για το νέο βιβλίο του Γιώργου Ανωμερίτη και το έργο του Χριστόδουλου Καλέργη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ.κ. Δωρόθεος, ο οποίος αναφέρθηκε στους κυκλαδίτες αγιογράφους, μεταξύ των οποίων

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)
      Μπαίνουμε στον Οκτώβριο, έναν κατ’ εξοχή βροχερό  μήνα του χρόνου και για το νησί μας, αλλά βροχή για όλο το επόμενο επταήμερο δεν προβλέπεται. Επισημαίνεται ότι ο Οκτώβριος θεωρείται ο πρώτος μήνας του υδρολογικού έτους, αφού άλλωστε τότε ξεκινούν κυρίως οι βροχές και πρωτοεμφανιζεται η χειμωνιάτικη κυκλοφορία στην Ελλαδική ατμόσφαιρα. Η κυκλοφορία αυτή χαρακτηρίζεται από στρωματόμορφες και σωρειτόμορφες νεφώσεις με βροχή κυρίως και καταιγίδες και το σημαντικότερο από Νοτιάδες, ενίοτε πολύ ισχυρούς και θυελλώδεις.
      Θυελλώδεις  οι βοριάδες μέχρι και το Σάββατο, εξασθενούν βαθμιαία από την Κυριακή  και γίνονται μέτριοι την Τρίτη και την Τετάρτη.
      Αίθριος ο Ναξιώτικος ουρανός με λιακάδες και ξαστεριές να προσπαθούν να μας  «ανεβάσουν» ψυχολογικά στη δύσκολη  περίοδο που διανύουμε.
      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 19 και 20 β. η ελάχιστη και μεταξύ 23 και 24 β. η μέγιστη. Στα ορεινά θα έχουμε μέχρι και 4 β. χαμηλότερη τιμή αντιστρόφως ανάλογα με το υψόμετρο.
      Όχι πάνω από 2-3 συνεχόμενες ώρες στον ήλιο χωριίς αντιηλιακό, αφού ο δείκτης  υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας είναι  στο 5 με 6.
      Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται : 

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2011

8 Μνημεία της Νάξου σε κίνδυνο!

Πύργος Χειμάρρου
MOnuMENTA
Στείλ'τε μια carte postale στον Υπουργό Πολιτισμού!

Εναέριος Σιδηρόδρομος          Μονή Γέννησης (Καλορίτισσα)
Η Νάξος είναι ένα νησί με σπάνια φυσική και αρχιτεκτονική ομορφιά. 22 παραδοσιακοί οικισμοί, 30 πύργοι και πυργομονάστηρα, κάστρα, πάνω από 500 βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες, πάνω από 100 αρχαιολογικές θέσεις, προβιομηχανικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, υγρότοποι, δάση κέδρων, αμμόλοφοι, θίνες αποτελούν τον μνημειακό της πλούτο. Δεν είναι λίγοι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία που έχουν αναστηλωθεί και αναδειχθεί, όπως οι αρχαίοι ναοί στα Ύρια και το Σαγκρί, το ιερό στις Μέλανες, το αρχαίο υδραγωγείο, η μονή Φωτοδότη κ.ά. Ωστόσο η πλειονότητα των μνημείων κινδυνεύει από την έλλειψη διαχείρισης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, την αδιαφορία, την εγκατάλειψη, την έλλειψη χρημάτων, τις αναπτυξιακές πιέσεις, τις κακές επεμβάσεις, τις αλλοιώσεις κ.λπ. Υπάρχουν μνημεία στη Νάξο που κινδυνεύουν ακόμα και με κατάρρευση.

«Όμορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται» Τα αποτελέσματα της ημερίδας στη Νάξο

Σχετικά με την ημερίδα
Η MOnuMENTA διοργάνωσε στο πλαίσιο του προγράμματος «Τοπικές Κοινωνίες και Μνημεία» και σε συνεργασία με τον Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων την ημερίδα «Όμορφα χωριά άσχημα αλλοιώνονται», την Κυριακή 28 Αυγούστου, στον παραδοσιακό οικισμό Φιλώτι της Νάξου. Μεγάλος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών παρακολούθησε την εκδήλωση, την πέμπτη και τελευταία σε μια σειρά ημερίδων – δημόσιων συζητήσεων με θέματα σχετικά με τα προβλήματα και τους τρόπους προστασίας του δομημένου περιβάλλοντος με προεκτάσεις και στο φυσικό περιβάλλον.
Η ημερίδα  ήταν αφιερωμένη στους 24 κηρυγμένους παραδοσιακούς οικισμούς που είναι διάσπαρτοι στη Νάξο, και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα αλλοίωσης και εγκατάλειψης. Oι ομιλίες των αρχαιολόγων Ε. Γρατσία και Στέλιου Λεκάκη και των αρχιτεκτόνων Θέμη Μπιλή και Μαρίας Μαγνήσαλη επικεντρώθηκαν στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των παραδοσιακών οικισμών και στα προβλήματα που αυτοί αντιμετωπίζουν. 
Χαρακτηριστικά  των οικισμών της  Νάξου

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προς
-  Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου κ Γ. Μαχαιρίδη και αντιπεριφερειάρχες
-  Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γκούφα
-  Αντιπρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου κ Γ. Γιαννακάκη
-  Επικεφαλής Παρατάξεων Π.Σ. Χ. Κόκκινο, Λ. Καφαντάρη, Ν. Συρμαλένιο
-  Περιφερειακούς Συμβούλους Ν. Αιγαίου

ΘΕΜΑ: ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

       Σε συνέχεια της επιστολής που σας είχαμε στείλει στις 20/9/2011, επαναφέρουμε την πρότασή μας να συζητηθούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ν Αιγαίου, κατά τη συνεδρίαση του στις 28/9/2011, στη Ρόδο, οι προτεραιότητες της Περιφέρειας Ν Αιγαίου για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή που θα πρέπει να κατατεθούν στον Ευρωπαίο Επίτροπο, με δεδομένο ότι, όπως γνωρίζουμε, οι Περιφέρειες, μέσα σε δέκα μέρες από την συνάντηση με τον Επίτροπο, πρέπει να προτείνουν το σύνολο των έργων που θα ενταχθούν στο σχέδιο.

«Επικίνδυνη αποστολή» Βενιζέλου για τη σύνοδο του ΔΝΤ

«Επικίνδυνη αποστολή» Βενιζέλου για τη σύνοδο του ΔΝΤ
Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές κλίμα και με τα σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας να πληθαίνουν στο εξωτερικό και τις αντιδράσεις στα νέα μέτρα να κλιμακώνονται ακόμα και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ταξιδεύει σήμερα για την Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Με ποιους θα συναντηθεί και τι θα επιδιώξει...
Εγκύκλιος για την ανάθεση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες
dots_680.gif

Εγκύκλιος για την ανάθεση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ιδιώτες

Εγκύκλιο με την οποία ρυθμίζεται η ανάθεση σε ελεγκτικές εταιρείες και δικηγορικά γραφεία της είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το δημόσιο, εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η έρευνα για την είσπραξη των οφειλών θα ανατίθεται με εξάμηνες συμβάσεις οι οποίες θα συνάπτονται από τους προϊσταμένους των υπηρεσιών, στις οποίες είναι βεβαιωμένες οι ληξιπρόθεσμες ανείσπρακτες οφειλές. Αυτό σημαίνει ότι...
Δεν είναι εύκολο το ξεκαθάρισμα στο δημόσιο συνταγματικά, λέει ο Η. Μόσιαλος
dots_680.gif

Δεν είναι εύκολο το ξεκαθάρισμα στο δημόσιο συνταγματικά, λέει ο Η. Μόσιαλος

«Μπορεί να είναι μεγαλύτερο το κόστος μιας απόφασης, σε σχέση με άλλες λύσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στο δημόσιο τομέα», γι΄ αυτό η κυβέρνηση το ψάχνει συνταγματικά, δήλωσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ αναφερόμενος για την εργασιακή εφεδρεία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Η. Μόσιαλος. Είπε ότι η κυβέρνηση πρέπει πρώτα να απαντήσει σε ερωτήματα όπως: «Τι συμβαίνει αν κάποιος φύγει πρόωρα από τη δουλειά του; Ποιο είναι το ποσό αποζημίωσης; Τι σημαίνει σε σχέση με το εφάπαξ; Τι σημαίνει με διεκδικήσεις οι οποίες μπορεί να υπάρχουν στα δικαστήρια» και απάντησε...
Σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας βλέπουν τώρα και στην ΕΚΤ
dots_680.gif

Σενάρια περί χρεοκοπίας της Ελλάδας βλέπουν τώρα και στην ΕΚΤ

Πλήθος δημοσιευμάτων στο διεθνή Τύπο, αλλά και δηλώσεων από Ευρωπαίους αξιωματούχους, που είτε θωρούν πιθανό το ενδεχόμενο αυτό, είτε το προτείνουν ως λύση. Σήμερα ήταν η σειρά των μελών του δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σημειωτέον συμμετέχει ως εταίρος στο δάνειο που λάβαμε με το Μνημόνιο. «Ντόμινο» αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, βλέπουν οι Financial Times. Τι αναφέρουν...
Βενιζέλος: Θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου
dots_680.gif

Βενιζέλος: Θα κάνουμε τα πάντα για να εφαρμοστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου

Την απόφαση της κυβέρνησης να κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, με αφορμή τα δημοσιεύματα για τα όσα είπε την Πέμπτη στη συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Τα τρία σενάρια για τους επόμενους μήνες που ανέφερε ο υπουργός...
Αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση των βουλευτών της η κυβέρνηση
dots_680.gif

Αντιμέτωπη με την αμφισβήτηση των βουλευτών της η κυβέρνηση

Αντιμέτωπη με τους βουλευτές της η κυβέρνηση! Περίπου 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ μίλησαν στη 5ωρη μαραθώνια συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα ελέγχου Οικονομίας(ΚΤΕ) του κόμματος και οι περισσότεροι επέκριναν την κυβέρνηση για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν. Κάποιοι ξεκαθάρισαν ότι δεν θα ψηφίσουν μέτρα όπως οι απολύσεις, πολλοί αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, ορισμένοι ζήτησαν την απόδοση ευθυνών, πρότειναν εκλογές κ.α. Ποιοι αμφισβήτησαν...
ΝΔ: Στοιχεία για μείωση των εσόδων παρά την αύξηση φόρων
dots_680.gif

ΝΔ: Στοιχεία για μείωση των εσόδων παρά την αύξηση φόρων

Για επιβεβαίωση του πλήρους εκτροχιασμού στα έσοδα του κράτους, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του για την πορεία των εσόδων του οκταμήνου 2011, ο αναπληρωτής υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βρούτσης. Σημειώνει ότι «οι συνεχόμενες και αναποτελεσματικές φορολογικές επιθέσεις, συντηρούν την ύφεση, φέρνοντας ...
Και νέα «βόμβα» Πάγκαλου με επίθεση σε ΜΜΕ και Αριστερά
dots_680.gif

Και νέα «βόμβα» Πάγκαλου με επίθεση σε ΜΜΕ και Αριστερά

Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος. Απαντώντας σήμερα στις επικρίσεις που δέχθηκε για τα όσα δήλωσε σε ελβετικές εφημερίδες σχετικά με την απόλυση 70.000 υπαλλήλων από το δημόσιο, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά πάντων...

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΠΝΕΥΣΤΩΝ & ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΝΕΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ –  3 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011  
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου διοργανώνει στη  Σαντορίνη (30 Σεπτεμβρίου & 1-2-3 Οκτωβρίου 2011) την πρώτη σε επίπεδο Περιφέρειας  “Μουσική Συνάντηση Λαϊκών Πνευστών & Μουσική Συνάντηση Νέων Νοτίου Αιγαίου”. 
Φέτος, περισσότεροι από 200 μουσικοί πνευστών και 100 νέοι οργανοπαίκτες από 18 νησιά του Νοτίου Αιγαίου, θα συμμετάσχουν σε αυτή την μεγάλης εμβέλειας μουσική συνάντηση της Περιφέρειας. 
Η πρωτοβουλία  αυτή συνενώνει και επεκτείνει δύο επιτυχημένους θεσμούς που λειτούργησαν και καθιερώθηκαν τις περασμένες χρονιές με

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ


Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)

      Συνεχίζονται για δύο ακόμη ημέρες στο νησί μας, λόγω και μεγάλης ζήτησης, οι παραστάσεις του φθινοπωρινού θιάσου με τις χαμηλές σχετικά θερμοκρασίες, τη συννεφιά και τον βροχερό καιρό. Ευελπιστούμε βέβαια, ότι έστω και με κάποια «στεγνά» διαλείμματα, τα βροχερά διαστήματα θα αυξηθούν τον Οκτώβριο, που στατιστικά εμφανίζει περισσότερες βροχές από το Σεπτέμβριο στη Νάξο.  
      Ισχυροί οι βοριάδες 6-7 Β μέχρι και την  Κυριακή, εξασθενούν βαθμιαία από τη Δευτέρα και φτάνουν στα 5 Β από την Τρίτη.
      Η θερμοκρασία θα κυμανθεί μεταξύ 20 και 21 β. η ελάχιστη και μεταξύ 25 και 26β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα προς το υψόμετρο.
      Συννεφιά  και βροχή Πέμπτη και μέχρι  Παρασκευή απόγευμα και λιακάδα και ξαστεριά για τις υπόλοιπες ημέρες.
      Με τον (UV index) δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας στο 5 με 6, η έκθεση στον ήλιο, χωρίς αντιηλιακό, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις δύο με τρεις ώρες.
        Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται : 

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέδριο Κβαντικής Βαρύτητας και Κβαντικής Κοσμολογίας στη Νάξο

    Ένα πολύ σπουδαίο διεθνές επιστημονικό Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Νάξο στο δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο (κτίριο πρώην Σχολής Ουρσουλινών) στο Κάστρο της Χώρας Νάξου από 12 μέχρι 17 Σεπτεμβρίου 2011.
    Το  συνέδριο (το οποίο διεξήχθη στην αγγλική γλώσσα) είχε τίτλο: «Quantum Gravity and Quantum Cosmology» (Κβαντική Βαρύτητα και Κβαντική Κοσμολογία»), πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του “6ου Θερινού Σχολείου Αιγαίου” (“6th Aegean Summer School”) και οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Αλβέρτος Αϊνστάϊν του Πότσνταμ της Γερμανίας, από το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο του Τεννεσσή (ΗΠΑ) και τον Τομέα Φυσικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου Αθηνών με την υποστήριξη και της

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Ο επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ στο Ν. Αιγαίο, Περιφερειακός Σύμβουλος και Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Χρυσόγελος, απέστειλε σήμερα υπόμνημα στον Ευρωπαίο Επίτροπο για την περιφερειακή πολιτική κ. Johannes Hahn, όπου παρουσιάζονται οι θέσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ  για την οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική βιωσιμότητα στο Ν. Αιγαίο. Οι προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ βασίζονται σε ένα περιφερειακό, εθνικό και κοινοτικό πλαίσιο, ενώ γίνεται και μια σύντομη αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση της διοίκησης και κρίσιμων τομέων της οικονομίας σε εθνικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. 

Οι άξονες της πρότασης του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ είναι οι παρακάτω:  
  • Χάραξη από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ενός Στρατηγικού Σχεδίου για τη Βιωσιμότητα, την Κοινωνική Συνοχή και Σύγκλιση στο εσωτερικό της περιφέρειας Ν. Αιγαίου (2012-2020)
  • Υιοθέτηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο νέων δεικτών αξιολόγησης του πραγματικού βαθμού ανάπτυξης μιας περιφέρειας
  • Διασφάλιση ότι η νησιωτική περιφέρεια αλλά και τα επιμέρους νησιά θα συνεχίσουν να επωφελούνται από ειδικές πολιτικές, ρυθμίσεις και χρηματοδοτήσεις
  • Διασφάλιση συνεργιών μεταξύ των διαφόρων πολιτικών και προγραμμάτων ώστε να μη διασκορπίζονται οι πιστώσεις της περιφερειακής πολιτικής σε αποσπασματικά έργα στα νησιά
  • Ενίσχυση των πολιτικών και των εργαλείων που θα προωθήσουν την βιωσιμότητα και τη συνοχή στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μέχρι το 2020.
  • Υιοθέτηση ως στόχου της μετατροπής της Περιφέρεια Ν Αιγαίου σε περιφέρεια πιλότο σε θέματα βιωσιμότητας, ανάπτυξης της πράσινης οικονομίας, κοινωνικής συνοχής, ανακύκλωσης, έρευνας και πράσινης καινοτομίας. Η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου να γίνει η πρώτη περιφέρεια που θα απεξαρτηθεί πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα
  • Σύμφωνο Κοινωνικής-Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας, Συνοχής και Απασχόλησης μεταξύ ΕΕ και Περιφέρειας Ν Αιγαίου που θα συνδέει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις με συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και μέτρα που θα συμβάλλουν στην επίτευξη της Βιωσιμότητας, Κοινωνικής Συνοχής και Απασχόλησης
  • Δημιουργία ενός Περιφερειακού Ταμείου Συνοχής και Βιωσιμότητας Ν. Αιγαίου, με βάση και τις προτάσεις της έκθεσης Sven Giegold που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • Επαναβεβαίωση ότι η ΕΕ θα λειτουργεί ως θεματοφύλακας της περιβαλλοντικής νομοθεσίας
  •  Υιοθέτηση της δίκαιης και αποτελεσματικής θαλάσσιας σύνδεσης των νησιών μεταξύ τους και με την ηπειρωτική χώρα και Ευρώπη
Στο τέλος του υπομνήματος ο Ν. Χρυσόγελος δηλώνει διαθέσιμος για μια συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο.  

Σας αποστέλλουμε συνοπτικά αλλά και αναλυτικά τις προτάσεις του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ Ν. Αιγαίου.

Κανένας απο τους αιρετούς μας "άρχοντες" στην κηδεία του Γ.Α. Μαγκάκη

Η τηλεδιάσκεψη, η τρόικα και το «κούρεμα» 30% των υπουργείων σε 10 ημέρες!

Και σήμερα το θρίλερ της τηλεδιάσκεψης - Τι ζητά η τρόικα
Σήμερα το βράδυ στις 20.00 θα επαναληφθεί η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών με τους εκπροσώπους της τρόικας. Με την απειλή ότι αν δεν εφαρμοστούν όσα ζητούν, θα θεωρηθεί «νεκρή» η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θέτει αυστηρούς όρους δημοσιονομικής πειθαρχίας. Ενδεικτικό είναι ότι ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππας, ζητά από τους υπουργούς, τη σύμπτυξη κατά 30% όλων των οργανικών μονάδων των υπουργείων και των εποπτευόμενων οργανισμών μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου! Συγκεκριμένα...
Ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς έξοδο από ευρώ, «κούρεμα» χρέους, μέτρα
dots_680.gif

Ελεγχόμενη χρεοκοπία χωρίς έξοδο από ευρώ, «κούρεμα» χρέους, μέτρα

Την ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας χωρίς έξοδο από το ευρώ, «κούρεμα» του χρέους και πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας, περιλαμβάνει το «εναλλακτικό» γερμανικό σχέδιο που τέθηκε στην τρόϊκα. Εξάλλου, όπως τονίζει ο σύμβουλος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, «η διαδικασία της ελληνικής πτώχευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί». Σε περίπτωση εφαρμογής του γερμανικού σχεδίου, η τρόικα, θα αναλάβει τη βοήθεια για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών και...
Fitch: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - Στο 99,9% ο κίνδυνος
dots_680.gif

Fitch: Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει - Στο 99,9% ο κίνδυνος

Η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, αλλά δεν θα φύγει από την Ευρωζώνη, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch σε σημερινή του ανακοίνωση μιλώντας για «τρίτο δρόμο». Στο 99,9% βρίσκονται οι πιθανότητες χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το οποίο επικαλείται επαγγελματίες της αγοράς ασφάλισης κινδύνου έναντι αθέτησης πληρωμών. Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχει για το ζήτημα η Morgan Stanley, που θεωρεί ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει μικρό κίνδυνο χρεοκοπίας τους επόμενους...
Διαψεύδονται τα σενάρια για δημοψήφισμα περί ευρωζώνης
dots_680.gif

Διαψεύδονται τα σενάρια για δημοψήφισμα περί ευρωζώνης

Στην κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη ή όχι, προχώρησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Άγγελος Τόλκας. Δείτε τι προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα, το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή...
Εβδομάδα κινητοποιήσεων για τα νέα μέτρα και την Παιδεία
dots_680.gif

Εβδομάδα κινητοποιήσεων για τα νέα μέτρα και την Παιδεία

Σε κλοιό διαδηλωτών βρίσκεται και πάλι από σήμερα το πρωί το κέντρο της Αθήνας, ενώ το σκηνικό αναμένεται να επαναληφθεί και τις επόμενες μέρες, καθώς ήδη προγραμματίζεται σειρά κινητοποιήσεων ενάντια στα νέα μέτρα, αλλά και για τα θέματα της Παιδείας. Ποιες κινητοποιήσεις έχουν προγραμματιστεί στα μέσα συγκοινωνιών...
Παπαρήγα- Τσίπρας: Να γίνει Kίνημα, να μη πληρώσει κανείς το χαράτσι
dots_680.gif

Παπαρήγα- Τσίπρας: Να γίνει Kίνημα, να μη πληρώσει κανείς το χαράτσι

«ΔΕΝ ΕΧΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΜΑΙ και άρα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της Αριστεράς, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα η Γ.Γ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, ζήτησε να συμπαρασταθούν και να μη πληρώσουν και αυτοί που έχουν, για να καταργηθεί στην πράξη το χαράτσι. Ζήτημα νομιμότητας για το τέλος στα ακίνητα και την εφεδρεία έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας στη Βουλή...
ΓΕΝΟΠ: Εμπόδια στην είσπραξη του τέλους για τα ακίνητα
dots_680.gif

ΓΕΝΟΠ: Εμπόδια στην είσπραξη του τέλους για τα ακίνητα

Ανακοίνωση με την οποία βλέπει εμπόδια στην είσπραξη του τέλους για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και προβλέπει σημαντικές καθυστερήσεις, εξέδωσε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι το μηχανογραφικό σύστημα της ΔΕΗ, χρειάζεται πέντε μήνες για να ολοκληρώσει την αποστολή εκκαθαριστικών για το τέλος ακινήτων, κάτι το οποίο μεταθέτει την πληρωμή του τέλους του 2011 για το 2012. Υποστηρίζει...
ΛΑΟΣ: Κίνδυνος ανεξέλεγκτης κοινωνικής αναταραχής
dots_680.gif

ΛΑΟΣ: Κίνδυνος ανεξέλεγκτης κοινωνικής αναταραχής

Κίνδυνο ανεξέλεγκτης κοινωνικής αναταραχής βλέπει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος κατέθεσε σχετική επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή προς τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτει ότι την κοινωνική αυτή αναταραχή, ετοιμάζονται να υποδαυλίσουν οργανωμένοι φορείς της Πολιτείας», διότι...
Έλεγχος για τις καταθέσεις στο εξωτερικό και ερώτηση Φ. Κουβέλη στη Βουλή
dots_680.gif

Έλεγχος για τις καταθέσεις στο εξωτερικό και ερώτηση Φ. Κουβέλη στη Βουλή

Η πρώτη έμπρακτη ενέργεια για τον έλεγχο των καταθέσεων στο εξωτερικό, είναι η απόφαση για αναδρομικούς ελέγχους από το 2009 σε χιλιάδες φορολογούμενους που μετέφεραν στο εξωτερικό κεφάλαια που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ σε ετήσια βάση, την οποία εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου. Τους όρους για την διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες ζητά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας...

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

Τρόικα: Να κοπούν οι συντάξεις του Δημοσίου κάτω των 55 χρόνων!

Τρόικα: Να κοπούν οι συντάξεις του Δημοσίου κάτω των 55 χρόνων!
dots_680.gif
Τη διακοπή καταβολής συντάξεων σε δικαιούχους του Δημοσίου κάτω των 55 ετών, περικοπές δαπανών στο Δημόσιο, απολύσεις 100.000 εργαζομένων στο Δημόσιο έως το 2015, περικοπές μισθών και συντάξεων, ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. Δόση, απαραίτητη για την καταβολή μισθών και συντάξεων, καθώς σύμφωνα με τους Financial Times, τα χρήματα της ελληνικής κυβέρνησης φτάνουν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Ειδικότερα το μέτρο της διακοπής καταβολής συντάξεων στους δικαιούχους του Δημοσίου κάτω των 55 χρόνων, είναι ...
ΔΝΤ: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις».
dots_680.gif

ΔΝΤ: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις»...

Μια έμμεση επιβεβαίωση για τις απαιτήσεις της τρόικας σχετικά με τη λήψη και νέων εισπρακτικών μέτρων και απολύσεων στο δημόσιο, έδωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα Μπομπ Τράα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Έκανε λόγο για ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων με στόχο τον περιορισμό του ελλείμματος: «Θα χρειαστούν πρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι...
Προκαταρκτική εξέταση για τις «ανακρίβειες» του ελλείμματος
dots_680.gif

Προκαταρκτική εξέταση για τις «ανακρίβειες» του ελλείμματος

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί εάν ισχύουν οι καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος που έκανε η αποπεμφθείσα από το δ.σ. της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), Ζ. Γεωργαντά, ζήτησε ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Πεπόνης. Τη διενέργεια της έρευνας ανέλαβε η εισαγγελέας πρωτοδικών κ. Παπανδρέου. Στο μεταξύ...
Ο τρόπος εκλογής στην ΕΝΠΕ και ο αριθμός των εκπροσώπων
dots_680.gif

Ο τρόπος εκλογής στην ΕΝΠΕ και ο αριθμός των εκπροσώπων

Επείγουσα εγκύκλιο για τον τρόπο εκλογής των νέων οργάνων της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που υπογράφει ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης, απεστάλη σε όλες τις περιφέρειες με την οποία καθορίζεται και ο αριθμός των εκλεγέντων ανά περιφέρεια που θα μετάσχουν στις εκλογές. Δείτε την εγκύκλιο και τον πίνακα εκπροσώπησης από όλες τις περιφέρειες...
Βενιζέλος: Πρέπει να πάρουμε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις
dots_680.gif

Βενιζέλος: Πρέπει να πάρουμε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις

Σε μια... επανάληψη των δηλώσεων που έκανε το βράδυ της Κυριακής την ώρα που συνεδρίαζε η κυβερνητική επιτροπή, προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του από το βήμα του συνεδρίου του Economist. Όπως είπε...
ΓΣΕΕ: «Απάνθρωπο» το τέλος ακινήτων στους ανέργους - «Αντάρτικο» από τη ΓΕΝΟΠ
dots_680.gif

ΓΣΕΕ: «Απάνθρωπο» το τέλος ακινήτων στους ανέργους - «Αντάρτικο» από τη ΓΕΝΟΠ

Οργισμένη ανακοίνωση, με την οποία χαρακτηρίζει απάνθρωπη και απαράδεκτη την πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσουν το ειδικό τέλος για την ακίνητη περιουσία οι επιδοτούμενοι άνεργοι, εξέδωσε η ΓΣΕΕ. Εν τω μεταξύ η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, σύμφωνα με νέες δηλώσεις του προέδρου της Ν. Φωτόπουλου, επιμένει ότι...
Σύστημα μοριοδότησης για τις μισθώσεις αγροτικών εκτάσεων
dots_680.gif

Σύστημα μοριοδότησης για τις μισθώσεις αγροτικών εκτάσεων

Με ένα σύστημα μοριοδότησης θα γίνονται οι μισθώσεις αγροτικών εκτάσεων σε πολίτες που επιθυμούν να ασχοληθούν με γεωργικές δραστηριότητες, διευκρίνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η μοριοδότηση...
ΕΣΕΕ: Σε πλήρη αφανισμό οδηγείται η ελληνική μεσαία τάξη
dots_680.gif

ΕΣΕΕ: Σε πλήρη αφανισμό οδηγείται η ελληνική μεσαία τάξη

Σε πλήρη αφανισμό οδηγείται η ελληνική μεσαία τάξη, εκτιμά η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε σχολιάζοντας τη διαφαινόμενη λήψη νέων μέτρων από την κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι ...