Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Η γιορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας

Στο όμορφο νησάκι μέσα στο θαλάσσιο χώρο του λιμανιού της Χώρας Νάξου τελέστηκε η εορτή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας με Όρθρο και θεία Λειτουργία την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010 το πρωί.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό την παραμονή Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου, το απόγευμα και βράδυ, ιερούργησαν οι πατέρες: Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς και ο Εφημέριος του Μητροπολιτικού Ναού π. Απόστολος Βελώνης και τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν οι κ.κ. Δημήτρης Μαύρος, Αποστόλης Μετζητάκος, Νικόλαος Σκουλάτος και Γιάννης Λογαράς.



Κατά το ηλιοβασίλεμα έξω από το Ναό κατά τον Εσπερινό τελέστηκε κατανυκτικά η ευλογία της αρτοκλασίας. Νόμιζε κανείς ότι βρισκόταν εν πλω με ολόγυρα πλοία και βάρκες και μερικές φορές το νερό της θάλασσας από τα απόνερα των πλοίων να ανεβαίνει λίγο και στο νησάκι.



Κι όταν έπεσε το σκοτάδι ένα όμορφο φεγγάρι (μάλλον πανσέληνος) ανέτειλε πάνω από την πόλη και ιδιαίτερα πάνω από τον φωταγωγημένο Ενετικό πύργο του Κάστρου και συμπλήρωνε την ομορφιά της βραδιάς και την ποιητικότητα του όλου τοπίου.



Τη μεταφορά των προσκυνητών είχε αναλάβει ο καπετάνιος κ. Παναγιώτης Πολυκρέτης με το καΐκι του και μόχθησαν στη χειροκίνητη με σχοινιά πλοήγηση του σκάφους και στην ασφαλή μεταφορά των επιβαινόντων οι κ.κ. Γιώργος Σπυριδάκης, Μαθαίος Ευαγ. Μετζητάκος και Νεκτάριος Παν. Πολυκρέτης.



Μειονέκτημα η εύλογη καθυστέρηση της επιστροφής στη στεριά λόγω της μεγάλης κοσμοσυρροής στο νησάκι την Παραμονή της εορτής και η διαρκούσα αναμονή γινόταν κάπως πιο ενοχλητική από το κρυερό βοριαδάκι που επικρατούσε στο νησάκι. Αλλά τέλος καλό όλα καλά και μένουν οι καλές εντυπώσεις και αυτή η σχεδόν μοναδική εμπειρία να επισκέπτεται κάποιος αυτό το γραφικό νησάκι και εκκλησάκι που ναι μεν είναι όμορφα να τα βλέπεις και από τη στεριά (ένα από τα σπουδαία αξιοθέατα της Νάξου) αλλά αποβαίνει ξεχωριστή εμπειρία η επίσκεψη σε αυτά, η νέα οπτική γωνία που βλέπεις την πόλη και την κίνησή της (ανθρώπων, οχημάτων), τα φώτα κλπ. από το νησάκι της Μυρτιδιώτισσας.


Γιάννης Λογαράς







ΜΠΑΖΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΟΤΑΜΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΥΡΓΑΚΙ



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΝΑΞΟΥ
ΓΙΑ ΜΠΑΖΩΜΑ ΣΤΙΣ ΠΟΤΑΜΙΔΕΣ ΣΤΟ ΠΥΡΓΑΚΙ

Νάξος, 26-9-2010

Το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 9 η ώρα το πρωί, έγινε από άγνωστους επιχωμάτωση (κοινώς μπάζωμα) σε μέρος του υγρότοπου στις Ποταμίδες στο Πυργάκι. Το μπάζωμα έγινε στη δεξιά πλευρά του χωματόδρομου προς τη μεριά της παραλίας, σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί Natura και έχει αποτελέσει πεδίο παρατήρησης και μελέτης της Ορνιθολογικής Εταιρείας αφού συγκεντρώνει πολλά και διαφορετικά υδρόβια πουλιά.

Ευτυχώς κάτοικοι της περιοχής και ευαισθητοποιημένοι παραθεριστές αντιλήφτηκαν την καταστροφή και χάρη στην παρέμβασή τους αποτράπηκε η εκφόρτωση και άλλων φορτηγών με μπάζα –δυστυχώς δεν πρόλαβαν να εμποδίσουν το ένα που άδειασε εκεί.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που έγινε μπάζωμα στο συγκεκριμένο σημείο. Στην αρχή του καλοκαιριού ένα ακόμα φορτηγό άδειασε πάλι το φορτίο του. Αλλά και στην ευρύτερη περιοχή – Καστράκι, Μικρή Βίγλα, Αλυκό, Πυργάκι, Αγιασό- έχουμε τέτοια φαινόμενα, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις έγιναν καταγγελίες και από την Περιβαλλοντική Κίνηση.

Είναι γεγονός ότι τα μπαζώματα στις Αλυκές, όπως αυτή του Προκόπη, και σε υγρότοπους της Νάξου έχουν πάρει εφιαλτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, και γίνονται με την ουσιαστική συναίνεση των αρχών. Η πολιτική των τοπικών αρχών να εξυπηρετούν τα μικροσυμφέροντα των μικροϊδιοκτητών και των επιχειρηματιών χωρίς κανένα κριτήριο προστασίας της φύσης αποσκοπεί στη διατήρηση της εκλογικής τους πελατείας.

Η κατάσταση έχει φτάσει πια στο απροχώρητο. Οι αρχές δηλώνουν διαρκώς αναρμόδιες με διάφορες προφάσεις (όπως π.χ. ότι δεν έχει χαραχτεί αιγιαλός κλπ), ρίχνουν η μια τις ευθύνες στην άλλη, και τελικά οι αποκαταστάσεις των περιοχών δεν γίνονται ποτέ και η καταστροφή συνεχίζεται.

Στη συγκεκριμένη μάλιστα περίπτωση οι καταστροφείς ισχυρίζονται ότι έχουν πάρει άδεια από τον δήμο! Λες και η φύση και οι βιότοποι είναι τσιφλίκι του κάθε δήμου και μπορεί να τις μπαζώνει χωρίς να είναι υπόλογος σε κανένα!

Φτάνει πια! Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι η φύση και το περιβάλλον είναι το πολυτιμότερο αγαθό και αναγκαία συνθήκη για τη ζωή μας, τόσο το καλύτερο για όλους μας.

Το Δ.Σ. της
ΠΕ.ΚΙ.Ν.

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

www.ecogreens.gr
- ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΝΑΞΟΥ
- ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ημερίδα
"Βιώσιμη ανάπτυξη στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου:
Μια δημιουργική πρόκληση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση"
Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010, ώρα 18.30-21.30,
Αίθουσα Ιάκωβος Καμπανέλλης –Δημαρχείο, Νάξος,

18.30: Εισαγωγή καλωσόρισμα – Προβολή video με παραδείγματα βιώσιμης ανάπτυξης από την τοπική αυτοδιοίκηση

19.00: Νίκος Χρυσόγελος, υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ: «Ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης για το Ν. Αιγαίο»

19.20: Ερωτήσεις -απαντήσεις

19.25: Χριστίνα Ευθυμιάτου-Καρυστιναίου, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων με τον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ: «Οικονομία, περιβάλλον, κοινωνική αλληλεγγύη και διανησιωτική συνεργασία ως βασικοί άξονες μιας ολοκληρωμένης ανάπτυξης για τα νησιά μας»

19.45: Ερωτήσεις -απαντήσεις

19.50: Νάσος Βατίστας, Ηλεκτρολόγος μηχανικός, «Πώς μπορεί να γίνει πράσινο ένα νησί»

20.05: Χαράλαμπος Μακρής, κοινοτάρχης Αη Στράτη: «Αη Στράτης: Από τόπος ιστορικής μνήμης, σε γη της επαγγελίας. Ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης»

20.20: Ξενοφώντας Ζήσης, Ηλεκτρολόγος μηχανολόγος: «Βιώσιμη ανάπτυξη και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στο Ν. Αιγαίο»

20.35: Γιολάντα Τότσιου, γεωπόνος, σύμβουλος σε θέματα ανάπτυξης: "Τουρισμός, Πολιτισμός και τοπική παραγωγική ταυτότητα"

21.00-21.30: Ερωτήσεις – Απαντήσεις - Σύνοψη ημερίδας

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ-Η επανάσταση του 1821 στη Νάξο

1 Σεπτεμβρίου 1821
Δύο πλοία από την Κάσον πέρασαν κοντά στη Νάξο.Αγκυροβόλησαν στον Άγιο Προκόπη και το Πολίχνι,έκλεψαν όλα τα βόδια που είδαν και τα πήραν στο πλοίο μαζί με πρόβατα και κατσίκια.Τα βόδια αριθμούνται στα 89, ακόμα ένα μουλάρι καιδυο γαϊδούρια. Οι ληστές πήραν όλα τα σταφύλια απότα αμπέλια, εκεί. Όλοι οι Νάξιοι τώρα ξέρουν ότι έκα-
ναν λάθος με τον ενθουσιασμό τους και λέγουν ότι όλααυτά είναι απλά ληστείες και πειρατικές δράσεις. Μεταξύ των αμπελιών που κατεστράφησαν ολόκληρα είναι ένα δικό μου.
2 Σεπτεμβρίου
Οι πλείστοι Έλληνες της Χώρας προσέφυγαν στην εξοχή, όταν άκουσαν ότι ο Οθωμανικός στόλος ήταν κοντά στη Σαντορίνη.
3 Σεπτεμβρίου
Η ολόκληρη αναρχία που ήδη πολύ καιρό υπάρχει στη Νάξο φέρει όλη τη νήσον σε καταπληκτική κατάσταση. Ιδίως οι Λατίνοι έχουν υποφέρει ανέκφραστες
βιαιοπραγίες. Τώρα υποφέρουν από φτώχεια γιατί κατασχέθηκαν τα προϊόντα των χωραφιών τους.
10 Σεπτεμβρίου
Έφτασε εδώ μια Γαλλική κορβέτα του κ. Ιππότη Rovertes μαζί με ένα μπρίκι του οποίου είναι ιδιοκτήτης ο κ. De Kernel οι οποίοι έχουν ορισμό από τους προϊσταμένους να πάρουν όλους τους Τούρκους και προσέφυγαν στο Κάστρο κοντά στους Λατίνους.
Έδωσα και αυτόν που είναι στο σπίτι μου. Από το Ημερολόγιο Του προξένου της Ολλανδίας στη Νάξο, «η επανάσταση του 1821 στο νησί», του Ολλανδού ιστορικού κ. Μπεν Σλοτ. Βλ. περιοδικό «Ναξιακά»
τ. 16, Αύγουστος – Σεπτέμβρης 1987
Οι θησαυροί μας
…Ο υπό την πατρική μας γην και χώραν κρυπτόμενος θησαυρός κατά την γνώμην των αρχαίων συγγραφέων μας είναι αφθονώτατος, πλουσιότατος και αξίας ανυπολογήστου!Και όμως ο εις τα έγκατα, η επιπόλαια και ολίγον υπό υπό την επιφάνειαν κρυπτόμενος ούτος
άφθιτος και αμύθητος προγονικός μας θησαυρός θα μένη και θα μείνη σκύτιος, ανήλιος και άγνωστος εφόσον η ημείς, ή οι αρμόδιοι θα καθεύδωσι και αδιαφορώσι! Απανταχού της λοιπής Ελληνικής γης γωνίας ενεργούνται και επιχειρούνται ανασκαφαί ή υπό του Υπουργείου ή υπό της Αρχαιολογικής εταιρείας ή υπό ξένων τοιούτων, ή υπό πλουσίων και φιλαρχαίων ιδιο-
τών Ελλήνων η ξένων τοιούτων, εν δε τη παλαιφάτω και περιφανεί Νάξο ουδεμία τοιαύτη ενεργήθη και επεχειρήθη! Ιδιώται τυχαίως σκάπτοντες ή υπό των χειμάρρων, ρυάκων, όμβρων, και υετών οδηγούμενοι και φερόμενοι εύρον και εγένοντο κάτοχοι αμύθητων θησαυρών και της Ναξιακής τέχνης αριστουργημάτων!
Τα δε κειμήλια ταύτα ή εφυγαδεύθησαν ή απεμπολήθησαν ή φυλάσσονται και τηρούνται εν γνώσει ή αγνοία των αρμοδίων αρχών. Η επιστήμη και το επιστημονικόν ενδιαφέρον μένουσι ξένα όλου αυτού του προγονικού θησαυρού! Είμεθα όμως και άξιοι της τύχης μας διότι ως κεχαυνωμένοι και νεναρκωμένοι ουδέ γρυ λέγομεν και φωνάζομεν προς τους δυναμένους να ενεργήσωσι και εργασθώσι δια μιας συστηματικής ανασκαφής όλου εκείνου του εκθαμβούντος πλούτου, ο οποίος εις τα στερνά και τους κόλπους της μητρικής μας γης καλύπτεται και σκεπάζεται αναμένων την σκαπάνην ή λίσγον και δίκελλαν του αρχαιολόγου! Πρέπει να φωνάξωμεν και ρίξωμεν όπου δει τα ιμάτιά μας, ίνα το αρμόδιο Υπουργείον ή η Αρχαιολογική Εταιρεία επιχειρήση συστηματικάς ανασκαφάς, δια να μην απεμπολούνται υπό των αρχααιοκαπήλων τα αριστουργήματα των Ναξιακών εργαστηρίων και της Ναξιακής τέχνης!... Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 106/22-09-1903
ΠΡΟΤΟΜΗ ΤΟΥ ΙΩΑΝ. ΠΑΠΑΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ
14 Σεπτεμβρίου 1936
Τοποθετήθηκε στην αυλή της εκκλησίας στο Δαμαριώνα η προτομή του Φιλικού Ιωάννη Κ. Παπαρρηγόπουλου, αγωνιστή του 1821. Ο Ι.Κ. Παπαρρηγόπουλος γεννήθηκε στο Δαμαριώνα το 1780 (στο πάνω μέρος του χωριού σώζεται η πατρική οικία του). Πέθανε στην Αθήνα το 1874. σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη.
Διορίστηκε το 1813 διερμηνέας του ρωσικού προξενείου Πατρών. Το 1818 μυήθηκε από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στη Φιλική Εταιρεία. Έπεισε τον Αλή Πασά να ξεσηκωθεί εναντίον των Τούρκων. Προήχθη στο βαθμό του προξένου της Ρωσίας και διατήρησε
μέχρι τον θάνατό του τον τίτλο του Συμβούλου της Επικρατείας του Ρωσικού Κράτους, που του απονεμήθη το 1862. Κατά τη ναυμαχία του Ναυαρίνου ήταν διερμηνέας του Ρωσικού Στόλου. Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στη σύνοδο των Ηγεμόνων της Βερώνης. Από
το Ελληνικό Κράτος του απενεμήθη το αργυρούν Αριστείον, ο χρυσός σταυρός του Σωτήρος του λαιμού και ο Μεγαλόσταυρος των Ταξιαρχών δια τας απείρους προς αυτό ευεργεσίας του. Πληροφορίες από σχετικό άρθρο στο περιοδικό «Νησιωτόπουλο» που εξέδιδε ο Διδασκαλικός Σύλλογος Νάξου, τ.4. περίοδος Β, Μάρτιος 1961

"ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ" ΜΥΝΗΜΑ ΕΜΠΟΡΩΝ

Η Φετινή¨ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ¨ αντί να εορταστεί πανηγυρικά όπως γινόταν μέχρι σήμερα από το 2005 που καθιερώθηκε μετά από πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά και την υιοθέτηση της πρότασης από την Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας, εκδηλώνοντας την αντίδραση του εμπορικού κόσμου, στην συνεχιζόμενη τακτική αποδυνάμωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που βρίσκονται πλέον στα όρια της αντοχής τους, με κίνδυνο την επιβίωση τους, με κεντρικό σύνθημα ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ .
Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Ομόρων Νομών και Νήσων Αιγαίου, η μεγαλύτερη Ομοσπονδία της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, κάλεσε τους προέδρους , τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων, καθώς και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους ,στην εκδήλωση διαμαρτυρίας, με σκοπό, την κατάθεση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες σε όλες τις περιοχές, όπως και την καταγραφή προτάσεων εξόδου από την κρίση . Η μεγάλη αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς ήταν ασφυκτικά γεμάτη από τα μέλη της Ομοσπονδίας , γεγονός που αποδεικνύει την δυσμενή εξέλιξη που περνά το τελευταίο διάστημα το εμπόριο. Παρόντα και τα νησιά των Κυκλάδων: Σύρος, Πάρος, Νάξος με τους αντιπροσώπους τους.
Το σύνθημα της εκδήλωσης ¨ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ¨ ακούστηκε από όλους τους παρευρισκομένους, τον πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Δημ. Αρμενάκη ,τον Πρόεδρος της συνομοσπονδίας κ. Βασ. Κορκίδη , τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Γεω. Ζησιμάτο, καθώς και από όλους τους ομιλητές, που περιέγραψαν την κατάσταση που επικρατεί στο εμπόριο με τρόπο ανησυχητικό για το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κλείσιμο καταστημάτων , υποκατανάλωση, ρευστότητα στην αγορά, προβλήματα με τις τράπεζες, πολυκαταστήματα, περαίωση, συνεχείς αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, έκτακτη εισφορά, αυξήσεις Φ.Π.Α. , μεταφορικό ισοδύναμο, ακτοπλοΐα, αναξιοπιστία της Ελλάδας και των τραπεζών στο εξωτερικό με αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση των εισαγωγών. Απεργίες αγροτών, φορτηγατζήδων , ναυτεργατών , τουρισμός και πολλά άλλα προβλήματα που οι ομιλητές μετέφεραν προς το προεδρείο και την γραμματεία, προβλήματα που μαζί με αυτά που έχουν σταλεί από τους συλλόγους, θα επεξεργαστούν, θα κωδικοποιηθούν και θα σταλούν προς πάσα κατάθεση. Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν παρόμοιες εκδηλώσεις και από άλλες Ομοσπονδίες και συλλόγους σε όλη την Ελλάδα.
Παρόν στην εκδήλωση διαμαρτυρίας και ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου που εκπροσωπήθηκε από τον πρώην πρόεδρο και μέλος του Δ.Σ. κ. Κώσ. Παγώνη. Στην τοποθέτηση του επισήμανε προς το προεδρείο και στους παρόντες στην εκδήλωση υποψηφίους για την περιφέρεια της Αθήνας Βουλευτή κ. Α. Γεωργιάδη και κ. Κίκιλια την έντονη ανησυχία του για την φημολογούμενη απελευθέρωση στους περιορισμούς που αφορούν τα τετραγωνικά μέτρα για την ίδρυση και λειτουργία των πολυκαταστημάτων. Επίσης έκανε λόγο για την ιδιαιτερότητα των νησιών μας και ότι πρέπει στην πράξη να εφαρμοστεί η νησιωτικότητα και το μεταφορικό ισοδύναμο. Θετική αίσθηση προκάλεσε στους παρευρισκομένους η πρόταση του κ. Παγώνη για έντονη αντίδραση για όλα όσα βιώνουμε το τελευταίο διάστημα. Να υπάρξει συντονισμός από την συνομοσπονδία και να μην κατατεθεί, πληρωθεί, ο Φ.Π.Α. του τριμήνου, αυτό βέβαια, αφού εξασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνεύσουμε στο μέλλον. Πρέπει να αντιδράσουμε δεν φτάνει να συνομιλούμε και να καταθέτουμε προτάσεις, πρέπει να υπάρξει μέριμνα, γιατί η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση θα περάσει από την δική μας δράση και επιχειρηματικότητα.
Το σύνθημα ¨ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΟ¨ θα το συμπληρώσουμε και με το ¨ΘΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟ¨

ΜΥΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Τοπική Πολιτική Κίνηση Νάξου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Φίλοι μας,
Η 27η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί διεθνώς ως «Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού», αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερη σημασία του τουρισμού στην συναισθηματική αποφόρτιση του ανθρώπου, στο βιοτικό του επίπεδο, στην καλύτερη διάχυση του παγκόσμιου πλούτου και άρα στην οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση φτωχών, ορεινών και απομονωμένων περιοχών του πλανήτη.
Αρκεί βέβαια όλα αυτά τα αγαθά του να παρέχονται στους συμβαλλόμενους (επισκέπτες, χώροι υποδοχής κ.α.) χωρίς δόλο και άλλες πολύπτυχες παρενέργειες. Είναι άραγε τέτοια όλα τα μοντέλα τουρισμού ;
Η παγκόσμια θεωρητική και πρακτική εμπειρία πάντως έχει αποδείξει ότι το μοντέλο του μαζικού τουρισμού, που έχει υιοθετήσει η Νάξος και όλη η Νότια Μεσόγειος, δεν διακρίνεται απόλυτα από τέτοιες αρχές. Με τεκμηριωμένα στοιχεία αποκαλύπτει ότι όχι μόνο υποβαθμίζει, μέχρι απαξίωσης, τις παράκτιες περιοχές εφαρμογής του με αστικοποίηση και κοινωνικο-πολιτισμική σύγχυση, αλλά δεν ωφελεί ικανοποιητικά και ισόρροπα τις τοπικές κοινωνίες.
Εμείς, ως Οικολόγοι Πράσινοι, πιστεύουμε ότι ήρθε πια η ώρα να περάσουμε σε ένα νέο πρότυπο τουρισμού, τον Βιώσιμο Τουρισμό, που θα λειτουργεί στα πλαίσια του χωροταξικού σχεδιασμού, θα προσαρμόζεται στη φέρουσα ικανότητα των οικοσυστημάτων, θα σέβεται και θα αναδεικνύει τα τοπία, την πολιτιστική κληρονομιά, τις προστατευόμενες περιοχές, ή τις ακτές μας και ταυτόχρονα θα ωφελεί ουσιαστικά τον ντόπιο αγρότη – επιχειρηματία.
Από την Συντονιστική Επιτροπή

Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΕΦΕΤΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Ερμούπολη 27 Σεπτεμβρίου 2010

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κο Χάρη Καστανίδη, έστειλε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κυκλάδων και Δήμαρχος Ερμούπολης κ. Δεκαβάλλας Ιωάννης, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κατά τα τελευταία χρόνια είχε τεθεί ως στόχος από το Υπουργείο σας η δημιουργία Εφετείου Βορείου Αιγαίου με έδρα τη Μυτιλήνη, πράγμα που πρακτικά θα σήμαινε τη διάσπαση του ιστορικού Εφετείου Αιγαίου που εδρεύει από το έτος 1914 στη Σύρο.
Όλοι οι φορείς της Σύρου και των Κυκλάδων είχαμε αντιδράσει σε αυτό το εγχείρημα, επισημαίνοντας, ότι :
Α) εξυπηρετούνται πλήρως τα νησιά του Βορείου Αιγαίου από τις λειτουργούσες εδώ και χρόνια μεταβατικές έδρες στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο,
Β) η λειτουργία της Δικαιοσύνης στο χώρο του Αιγαίου θα καταστεί αναποτελεσματική και
Γ) δεν ενδείκνυνται εν μέσω της τεράστιας οικονομικής κρίσης να ‘’προχωρήσει’’ η δημιουργία ενός νέου Δικαστηρίου με πολύ μεγάλη δαπάνη για τον Κρατικό προϋπολογισμό.
Παρά ταύτα το Ανώτατο Δικαστήριο της Χώρας μας, ο Άρειος Πάγος με την υπ΄ αριθ. 22/2010 απόφαση του (σε ολομέλεια) γνωμοδότησε ομόφωνα ότι πρέπει να ιδρυθεί Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα την Μυτιλήνη, στην Περιφέρεια του οποίου θα υπαχθούν οι Περιφέρειες των Πρωτοδικείων Μυτιλήνης και Χίου. Μάλιστα στη σελ. 9 της ανωτέρω απόφασης αναφέρεται, ότι ‘’η εξοικονόμηση των θέσεων Δικαστικών Λειτουργών και υπαλλήλων για τη στελέχωση του νέου Εφετείου πρέπει να προέλθει κυρίως από την ανακατανομή των θέσεων των Εφετείων και ειδικά από την μείωση εκείνων από τα οποία θα αφαιρεθεί ύλη με τη δημιουργία των νέων Εφετείων (στα οποία καταλέγεται το Εφετείο Β. Αιγαίου) και ενδεχομένως από την αύξηση των θέσεων αυτών (Δικαστικών Λειτουργών και υπαλλήλων) στο αναγκαίο μέτρο’’.
Το ανωτέρω τμήμα της απόφασης του Αρείου Πάγου μας γεμίζει με ανησυχία, γιατί όχι μόνο γνωμοδοτεί υπέρ της δημιουργίας νέου Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, αλλά παράλληλα ‘’ανοίγει την πόρτα’’ για μεταθέσεις, δικαστικών υπαλλήλων από τη Σύρο στη Μυτιλήνη, πράγμα που εν όψει της διάταξης του άρθρου 101 του Συντάγματος, (ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας), θεωρούμε ως απαράδεκτα. Άλλωστε και το πρόγραμμα ‘’ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ’’ σεβόμενο απολύτως την ανωτέρω ιδιαιτερότητα δεν ‘’προχώρησε’’ σε καμία απολύτως υποχρεωτική μετακίνηση υπαλλήλων από νησί σε νησί.
Για τους λόγους αυτούς Κύριε Υπουργέ, ευελπιστούμε ότι το Υπουργείο σας, επανεξετάζοντας το θέμα θα θέσει φραγμό τόσο στην ίδρυση νέου Εφετείου στο Βόρειο Αιγαίο, όσο και στην μετακίνηση – μετάθεση δικαστικών υπαλλήλων από τη Σύρο στη Μυτιλήνη.»
Από το Γραφείο Τύπου της ΤΕΔΚ Νομού Κυκλάδων

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΝΕΙ


Νάξος 26 Σεπτεμβρίου 2010



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ και ο ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ, με επικεφαλής το ΘΑΝΑΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ, συνεχίζοντας τον κύκλο των επαφών της προσήλθε σε διάλογο ύστερα από πρόσκληση και πρωτοβουλία των δύο Γραμματέων των Τοπικών Οργανώσεων Νάξου του ΠΑΣΟΚ. Ανταποκριθήκαμε θετικά στην πρόταση των μελών των δύο οργανώσεων για παραίτηση των δύο επικεφαλής των συνδυασμών ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ και ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ με σκοπό τη δημιουργία ενιαίου συνδυασμού με Υποψήφιο Δήμαρχο κοινής αποδοχής (τρίτη λύση). Η πρόταση αυτή μας βρήκε σύμφωνους στα πλαίσια μιας ευρύτερης συσπείρωσης που έχει ανάγκη ο τόπος και το μέλλον των νησιών μας. Η μη αποδοχή όμως της πρότασης από τον κ. Μαράκη και η εμμονή του να είναι μόνο ο ίδιος υποψήφιος Δήμαρχος, δεν επιτρέπει την συνέχιση του διαλόγου αφού υπάρχει ρητή αντιθεσή μας στην πολιτικής που ο ίδιος ασπάζεται και εκφράζει.


Ο ανεξάρτητος και αδέσμευτος συνδυασμός ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ και ο υποψήφιος Δήμαρχος Θανάσης Γρυλλάκης συνεχίζουν τον αγώνα τους με περισσότερη δύναμη και σιγουριά, στο δρόμο που θα τους αναδείξει νικητές στον στόχο για μια ακηδεμόνευτη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Για ένα Δήμο που θα λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου και των κατοίκων του. Ο πλούτος των νησιών μας που είναι το φυσικό περιβάλλον και οι άνθρωποι που τον κατοικούν, θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος στις διεκδικήσεις μας για αυτό που μας ανήκει.


Ο αδυσώπητος πόλεμος που γίνεται εναντίον μας από μηχανισμούς και κέντρα που επιχειρούν να ελέγξουν ολοκληρωτικά τη Νάξο και τα γύρω νησιά μας συσπειρώνει και μας κάνει κάθε μέρα πιο δυνατούς στη μεγάλη μάχη που δίνουμε. Η προσέλευση στις τάξεις της παράταξής μας όλο και περισσότερων ψηφοφόρων και υποψηφίων, καθημερινά, μας γεμίζει δύναμη και ενθουσιασμό για το τελικό αποτέλεσμα.


Ο Υποψήφιος Δήμαρχος


Θανάσης Γρυλλάκης


Πολιτικός Μηχανικός


Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΥΝΗΓΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ

Μετά από έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, οι επικεφαλής των δύο Δημοτικών παρατάξεων Μανόλης Μαργαρίτης και Δημήτρης Λιανός έδωσαν τα χέρια και συνεχίζουν πλέον από κοινού στην προεκλογική αρένα. Η συνεργασία των δύο πλευρών ήρθε μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων του Δ. Λιανού με το Θανάση Γρυλλάκη, καθώς βασική προϋπόθεση που έθετε ο Δ. Λιανός ήταν να ηγηθεί του συνδυασμού ή να τεθεί επικεφαλής άλλο πρόσωπο, προερχόμενο από το χώρο της «Κεντροδεξιάς»Ν.Δ., προϋποθέσεις που δεν έγιναν αποδεκτές από τα στελέχη του συνδυασμού «Συμπολιτεία» και το Θ. Γρυλλάκη.
Οι διεργασίες συνεχίστηκαν, αυτή τη φορά με συζητήσεις μεταξύ του Μανόλη Μαργαρίτη και του Δημήτρη Λιανού, όπου τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή» και οι δυο πλευρές έδωσαν τα χέρια, την περασμένη Δευτέρα. Επικεφαλής του συνδυασμού θα είναι ο Μανόλης Μαργαρίτης, με αρκετά στελέχη που στήριζαν το Δ. Λιανό να «μετακομίζουν» υπό την αρχηγία του Μ.Μαργαρίτη Το νέο όνομα του συνδυασμού που προκύπτει από τη συνεργασία αυτή θα είναι «Στροφή στο μέλλον-Δημοτική Δράση», ενώ ως έμβλημα θα χρησιμοποιείται αυτό του Μ. Μαργαρίτη.
Πληροφορίες θέλουν εν τω μεταξύ τον κ. Λιανό να είχε προσεγγίσει και οκ. Μαράκης.
Κατά συνέπεια, ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων θα συνεχιστεί με τέσσερις Δημοτικές παρατάξεις.. Αν και βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και σχεδόν 40 ημέρες πριν τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, τα ονόματα των υποψηφίων Δημοτικών και Τοπικών Συμβούλων των συνδυασμών δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί στο σύνολό τους, είτε λόγω αδυναμίας συγκρότησης ψηφοδελτίου, είτε ως τακτική. Ωστόσο, ο Θανάσης Γρυλλάκης ανακοίνωσε 30μελή ομάδα στήριξης του συνδυασμού, μέλη της οποίας θα στελεχώσουν το ψηφοδέλτιό του. Ο Μανόλης Μαργαρίτης κατέχει τα πρωτεία στις επίσημες υποψηφιότητες, αφού έχει ανακοινώσει τους περισσότερες υποψηφίους, ενώ ο νυν Δήμαρχος Νίκος Μαράκης κρατάει κλειστά τα χαρτιά του, έχοντας όμως δώσει επίσημα στη δημοσιότητα δύο ονόματα υποψηφίων, αυτά του Νικηφόρου Χωριανόπουλου από την Κωμιακή και του Ιάκωβου Γιακουμή από την Απείρανθο.
Οι υποψήφιοι του Συνδυασμού «Συμπαράταξη» του Νίκου Μαράκη
Ωστόσο, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, υποψήφιοι με το Νίκο Μαράκη θα είναι ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καραμανής, παρά τις αρχικές αντιρρήσεις του και η Ελένη Λεγάκη. Επίσης, το ψηφοδέλτιο θα στελεχώσουν –εκτός απροόπτου- οι Αντιδήμαρχοι Χαρ. Τσαγκλής και Στάθης Πιτταράς, οι νυν Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου Νάξου Αρτέμης Μαργαρίτης και Νίκος Βερνίκος, οι Δημ. Σύμβουλοι από τη Δρυμαλία Νίκος Βλησίδης (Τραγαία), Στέφανος Μανιός (Φιλώτι), Μανώλης Μανωλάς (Κόρωνος), ο Πρόεδρος της Ένωσης Δ. Καπούνης, ο Σωτήρης Μελισσουργός, ο Γιώργος Αντωνίου (εξόρυξη γεωτρήσεων), ο Στάθης Αγγελής, η Κατερίνα Ψαρρά (Φιλώτι), ο Βαγγέλης Κατσαράς, ο Γιώργος Κάβουρας, ο Αντώνης Σοφικίτης (Τρίποδες), ο Γιάννης Γεωργιλάκης (Γαλήνη), η Βούλα Βιτζηλαίου (Κωμιακή), ο Δημήτρης Μανδηλαράς και ο Γιώργος Φωστιέρης. Επίσης, οι νυν πρόεδροι Κώστας Τσαμπουνάρης (Κυνίδαρος), ο Στέλιος Σκορδιαλός (Σαγκρί), Σταύρος Κουτελιέρης (Μέλανες), ο Βασίλης Μετζουβής (Αγερσανί) και ο Στέλιος Ξενάκης (Ποταμιά).
Οι υποψήφιοι του συνδυασμού «Στροφή στο μέλλον-Δημοτική Δράση» του Μανόλη Μαργαρίτη
Από την παράταξη του Μανόλη Μαργαρίτη, εκτός από το Δημήτρη Λιανό αναμένεται να δούμε και άλλα πρόσωπα της παράταξης Λιανού, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ανακοινωθεί επίσημα ο Φώτης Μαυρομάτης, ο Μανόλης Λυκουρόπουλος, ο Τοτόμης Πρωτονοτάριος και ο Στέλιος Μαυρογιαννόπουλος. Όπως όλα δείχνουν στο ψηφοδέλτιο θα ενταχθούν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Μανόλης Πολυκρέτης και Αργύρης Ανεβλαβής, από την Απείρανθο η Κατερίνα Πρωτονοταρίου, από το Φιλώτι οι Βασίλης Κρασσάς, Αντώνης Μανιός και ο Απόστολος Ψαρράς. Επίσης, υποψήφιοι θα είναι και ο Μανόλης Μπουγιούκας και ο Γιάννης Δρυμαλίτης.
Ομάδα στήριξης του συνδυασμού «Συμπολιτεία» του Θανάση Γρυλλάκη
Ο υποψήφιος Δήμαρχος Θανάσης Γρυλλάκης ανακοίνωσε πριν δύο ημέρες την ομάδα στήριξης του συνδυασμού, η οποία πλαισιώνεται από τριάντα άτομα και αναμένεται σύντομα να ανακοινωθούν και νέα πρόσωπα. Πρόκειταο για τους Νικόλα Βασιλάκη του Γεωργίου, πρ.Δήμαρχος Δρυμαλίας, Βενιέρη Ιάκωβο του Στυλιανού (Καθ. Εθν. Μετσόβειου Πολυτεχνείου), Βερνίκο Βασίλη του Μάρκου (Συνταξιούχος), Βιτζηλαίο Γιάννη του Βασιλείου(Δημόσιος Υπάλληλος), Λητώ Γουρζή του Κωνσταντίνου (Αρχιτέκτων Μηχανικός), Βασίλη Γρυλλάκη του Αθανασίου (πρ.Πρόεδρος Ποταμιάς), Έλλη Δρύλλη του Ιωάννη (Δικηγόρος), Νικος Κάβουρας του Κωνσταντίνου (Επιχειρηματίας, πρ. Αντιδήμαρχος), Μιχάλης Καλαιτζής του Ιουλ. (πρ. Πρόεδρος Δαμαριώνα), Δημ΄τρης Καλογείτονας του Γεωργίου (πρ. Πρόεδρος Αγερσανίου), Γερμανός Καπίρης του Ματθαίου (Ιατρός), Κυριακή Καπούνη του Ιακώβου (Ιδ. Υπάλληλος), Σταματία Καπούνη του Στυλιανού (Συνταξιούχος), Θανάσης Καραβίας του Δημητρίου (μηχ. Μηχανικός), Απόστολος Κλουβάτος του Δημητρίου (Επιχειρηματίας), Βαγγέλης Κουκουζής του Ιωάννη (Γεωπόνος), Στάθης Κρητικός του Αριστ. (χρηματοοικονομικός Σύμβουλος), Ιωάννα Λαγογιάννη (Επιχειρηματίας), Γιώργος Λεόντιος του Στεφάνου (πρόεδρος Φιλωτίου), Γιάννης Μαγκανάρης (Επιχειρηματίας), Γιάννης Μαράκης του Πέτρου (Γεωπόνος), Κυριακή Μαρινάκη του Νικολάου (Τοπογράφος Μηχανικής), Ωνάσογλου Έλλη του Ιωακείμ (Οικιακά), Αντώνης Πρωτονοτάριος του Οθωνα ( τ. Πρόεδρος Κορώνου), Γιάννης Σκουλούδης του Νικολάου (πληροφορικός), Γιώργος Σουλής του Δημητρίου (πρ. Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας), Λάμπρος Σφυρόερας του Γεωργίου (αυτικινητιστής), Ματθούλα Τριανταφύλλου του Νικολάου (Πολ/κος Μηχανικός), Στράτος Φουτάκογλου (καθηγητής) και Στάθης Χελιώτης του Γερασίμου (επιχειρηματίας).
Να σημειώσουμε ότι τα ονόματα υποστηρικτών από τις Μικρές Κυκλάδες δεν ανακοινώθηκαν από την παράταξη του κ. Γρυλλάκη, σεβόμενοι την μέχρι τώρα θέση τους να μη συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη των νησιών τους στον ενιαίο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων. Οι πληροφορίες πάντα θέλουν τον κ. Γρυλλάκη να έχει κλείσει υποψήφιους σε όλα τα νησιά.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ
ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ Ο Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
23 Σεπτεμβρίου 2010
Γιατί ναυάγησε η συνεργασία με τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ
Δόθηκε χθες το οριστικό και επίσημο τέλος στη συνεργασία των δύο περιφερειακών συνδυασμών ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ και ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ, μια συνεργασία στην οποία είχαμε επενδύσει χρονικά και συναισθηματικά πιστεύοντας ότι έτσι θα συσπειρώσουμε τις φωνές των πολιτών που έχουν μια άλλη οπτική για την ανάπτυξη στη νησιωτική περιφέρειά μας.
Για το σκοπό αυτό ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ επέμεινε μέχρι την τελευταία στιγμή στη διαμόρφωση ενός ψηφοδελτίου με υποψήφιους ανεξάρτητους πολίτες και όχι κομματικά στελέχη στην πλειονότητά τους, σύνθεση που αποτελεί τη βάση του εγχειρήματος για την εναλλακτική αυτοδιοίκηση και τη ρήξη των κομματικών στεγανών. Η προοπτική αυτή είχε συμφωνηθεί προ πολλού, καθώς ήταν από μας – μαζί με τη συμφωνία σε προγραμματικές θέσεις – προαπαιτούμενο και απαράβατος όρος για τη συνεργασία μας με τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. Μάλιστα, η σύνθεση των τριών επικεφαλής θα συμβόλιζε και θα εξέφραζε ακριβώς αυτή τη συμφωνία. Δηλαδή, Νίκος Χρυσόγελος – επικεφαλής – υποψήφιος περιφερειάρχης, προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, Νίκος Συρμαλένιος – υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, προερχόμενος από το χώρο του ΣΥΝασπισμού και ανεξάρτητος πολίτης – υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσων.
Η επιμονή των ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ για υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσων που θα προέρχεται από το χώρο του ΣΥΝ Δωδεκανήσων μπορεί να ληφθεί από μας μόνο ως δόλια και εκβιαστική, αφού ξαναμπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά από την κοινή μας διακήρυξη που βασίστηκε στη συμφωνία σε προγραμματικές θέσεις και μετά από την κοινή συνέντευξη τύπου που δόθηκε στη Σύρο στις 10.09.2010. Και, ιδιαίτερα τη στιγμή που έχουν γίνει επαφές με ανεξάρτητους πολίτες στα Δωδεκάνησα και εξετάζονται οι περιπτώσεις για την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση των ενεργών πολιτών.
Η επιστολή του Νίκου Συρμαλένιου στην οποία εξηγεί τη δική του άποψη για τους λόγους λήξης της συνεργασίας μας, μας προκαλεί θλίψη καθώς εμφανίζει ανυπόστατα αίτια διαφωνίας (ανωριμότητα, κινήσεις τακτικής από μέρους μας, επιδίωξη αποκλεισμού της παράταξής τους), υπαινίσεται φανταστικά σενάρια («...Εκτός και αν ο Ν. Χρυσόγελος έχει χαράξει άλλες στοχεύσεις που δεν μας έχει εξηγήσει») και προσπαθεί να παραπλανήσει τους αποδέκτες όταν γράφει: Έναντι της αμφίβολης εκπροσώπησης μας από τις Κυκλάδες, είχε συμφωνηθεί ο χώρος μας να εκφραστεί μέσα από την υποψηφιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με πρόσωπο δικής μας επιλογής. Ο Ν. Χρυσόγελος και οι συνεργάτες του, υπαναχώρησαν, απορρίπτοντας με αστήρικτα επιχειρήματα στελέχη της παράταξής μας από τα Δωδεκάνησα.
Προφανώς, όπως φαίνεται από την επίκκληση του εκλογικού νόμου στην επιστολή, η ανασφάλεια που ένιωσε ο Ν. Συρμαλένιος στην πιθανότητα μη εκλογής του, οδήγησε τους ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ στην επίμονη διεκδίκηση κομματικού υποψηφίου στα Δωδεκάνησα. Μόνο που αυτό δεν μας έγινε ποτέ σαφές, αντιθέτως καλύφθηκε πίσω από τη συνεχή απόρριψη των προτεινόμενων από μας ενεργών πολιτών…
Ο ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΝΕΜΟΣ θα συνεχίσει να πλέει στο Ν. Αιγαίο πιστός στη ρότα που χάραξε, παρέα με τους νησιώτες που πίστεψαν στο όραμά του και συνεισφέρουν ενεργά στην προσπάθειά του.
Ελπιδοφόρα η ανταπόκριση των νησιωτών στην περιοδεία του Ν. Χρυσόγελου
Στα Δωδεκάνησα βρίσκεται από την Παρασκευή 17/9 ο Νίκος Χρυσόγελος, επικεφαλής του ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΕΜΟΥ, πραγματοποιώντας επισκέψεις σε μικρά και μεγάλα νησιά τους, συναντήσεις με φορείς της περιοχής και επαφές με πολίτες που δηλώνουν το ενδιαφέρον και τη διάθεση να συνεισφέρουν στη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής, πράσινης πρότασης για την αυτοδιοίκηση και την οικονομία στο Νότιο Αιγαίο.
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 18/9 και την Κυριακή 19/9 συμμετείχε σε ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στη Ρόδο και στην Κω αντίστοιχα με πρωτοβουλία των Οικολόγων Πράσινων Δωδεκανήσου και της Θεματικής Ομάδας για το Περιβάλλον των Οικολόγων Πράσινων, προτείνοντας μια άλλη οπτική για το περιβάλλον, την κοινωνία, την οικονομία και τον πολιτισμό στο Ν. Αιγαίο. Στις ημερίδες συμμετείχε και ο Χρήστος Δουλκερίδης, Ροδιακής καταγωγής βουλευτής των βέλγων Οικολόγων Πράσινων, υφυπουργός Στέγασης και Υπουργός-Πρόεδρος της γαλλόφωνης κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.
Τις επόμενες ημέρες ταξίδεψε μαζί με άλλα στελέχη του Οικολογικού Ανέμου στη Λέρο και στην Πάτμο, όπου συναντήθηκε με ανθρώπους της περιοχής με σκοπό την κοινή προσπάθεια για την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην περιφέρεια του Ν. Αιγαίου και τη διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά.
Σήμερα ο Ν. Χρυσόγελος βρίσκεται στην Κάσο και αύριο θα ταξιδέψει ως την Κάρπαθο, όπου επίσης θα συναντηθεί με πολίτες για τον ίδιο σκοπό και θα «κλείσει» οριστικά τις υποψηφιότητες στα νησιά αυτά. Ελπίδα στο ταξίδι του δίνει η θετική ανταπόκριση των νησιωτών, η διάθεσή τους για συμμετοχή σε κάτι νέο και διαφορετικό από τα όσα μέχρι σήμερα γνώριζαν και είχαν να επιλέξουν, η ανάγκη των νησιωτών για την άλλη πρόταση που διαμορφώνεται με τη συμμετοχή τους. Ελπίδα που δίνουν οι ίδιοι οι νησιώτες και στον ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΟ ΑΝΕΜΟ για να πλεύσει πια μόνος του στο Νότιο Αιγαίο, ως τις εκλογές και μετά από αυτές.-- Οικολογικός Άνεμος Ν. Αιγαίουecoanemos@gmail.comhttp://ecoanemos.wordpress.com

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2010

Ναξιώτικο... άρωμα γυναίκας

στην Καλλιθέα
Ασφαλώς και θα είναι εκ νέου υποψήφια δημοτική σύμβουλος η Ειρήνη Μουστάκη, να απαντήσουμε σε φίλες του kallitheaonline που μας ρωτούν στα emails*
Ας τολμήσει να μην είναι! Και από την Καλλιθέα θα αρχίσει ο Τρίτος παγκόσμιος πόλεμος!
Θα είναι λοιπόν εκ νέου υποψήφια με τον συνδυασμό του δημάρχου Καλλιθέας, Κώστα Ασκούνη. Το παράδειγμα της να μπει σε ένα καθαρά αντρικό παιχνίδι, αυτό της πολιτικής, έχει εμπνεύσει πολλές ακόμα γυναίκες της Καλλιθέας να ασχοληθούν με τα κοινά. Σε συλλόγους, σε επιτροπές, κτλ.
Εκλέχθηκε πρώτη φορά δημοτική σύμβουλος το 2002 και είναι γεγονός ότι μια μερίδα του
αντρικού πληθυσμού του δημοτικού συμβουλίου δεν την πολυσυμπαθούσε. Όχι από πρόθεση, ούτε από κακία. Οι άντρες όσο να 'ναι δεν θέλουν τις γυναίκες μέσ' τα πόδια τους.
Όταν όμως απέναντι υπάρχει μια γυναίκα η οποία κάνει μπαμ από χιλιόμετρα ότι έχει ικανότητες, ταλέντα, μόρφωση, αγωγή, είναι ήρεμη, πάντα χαμογελαστή, αυτή τη γυναίκα
είναι αμαρτία να της δείχνεις ως μόνη διέξοδο την κοινωνική απομόνωση. Και πρέπει να την
αφήνουμε να προχωρά μπροστά. Τα στοιχεία αυτά προφανώς - δεν άργησε - είδε και συνεκτίμησε ο αντρικός πληθυσμός του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας [μπράβο, ωρέ παλικάρια, μας βγάλατε ασπροπρόσωπους] και την εξέλεξαν ως την ΠΡΩΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ.
Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και τεράστια ευθύνη σε έναν από τους δέκα μεγαλύτερους δήμους της χώρας, όπως η Καλλιθέα, να συντονίζει κανείς συζητήσεις που τραβάνε πολλές φορές μέχρι τις 3 το πρωί, να μοιράζει το λόγο στους ομιλητές χωρίς να αδικεί τα επιχειρήματα τους, να ελέγχει για τη νομιμότητα και το τυπικό σε πολύ σοβαρές ψηφοφορίες, να ξέρει που να μαλώσει γλυκά ή αυστηρά έναν ομιλητή σε έξαλλη κατάσταση και να τον βάλει στη θέση του χωρίς να τον προσβάλλει. Ενώ, ταυτόχρονα να παρακολουθεί αν συντάσσονται σωστά τα πρακτικά και χίλιες δυό άλλες λεπτομέρειες. Δηλαδή δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου να προεδρεύεις συζητήσεις του δημοτικού συμβουλίου Καλλιθέας με ομιλητές που στον πόλεμο των επιχειρημάτων μπορούν να μεταμορφωθούν ακαριαία σε λιοντάρια, όπως ο Ασκούνης, ο Χατζόπουλος, ο Δημόπουλος, ο Χελάκης. Όταν ανάβει το γλέντι εκεί μέσα... Δεν εννοούμε ότι παίζουν και ξύλο, αλλά ότι οι συζητήσεις πολλές φορές είναι πολύ ενδιαφέρουσες και οι θερμοκρασίες λίγο υψηλές... Αυτή την δουλειά της... θηριοδαμάστριας [ας μας επιτραπεί ο όρος από τα λιοντάρια της παρέας] έχει αναλάβει με εντολή της πλειοψηφίας των δημο-τικών συμβούλων από τον Ιανουάριο του 2009 η Ειρήνη Μουστάκη. Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Και ούτε μια ένσταση σε βάρος της σε ότι αφορά τα καθήκοντα της, αυτό που το βάζετε!

Ο.ΝΑ.Σ. και περιοδικό ΝΑΞΙΑΚΑ

Όλοι οι Ναξιώτες και κυρίως όσοι ασχολούνται με τα κοινά γνωρίζουν ότι η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΑΞΙΑΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ( Ο.ΝΑ.Σ. ) αποτελεί ένα δευτεροβάθμιο πολιτιστικό σωματείο του οποίου μέλη είναι Ναξιακοί Σύλλογοι με έδρα την Αθήνα, ιδρύθηκε το 1977 και πήρε την μορφή αναγνωρισμένου Σωματείου με αύξοντα αριθμό 230/26-05-1978.
Από την ίδρυσή της μέχρι και σήμερα πάντα μέσα στα πλαίσια των σκοπών της που καθορίζονται από το καταστατικό της, είχε και έχει καθοριστικές παρεμβάσεις και δραστηριότητες στα Ναξιακά δρώμενα.
Όλοι όσοι ασχολήθηκαν, ή ασχολούνται με τα διοικητικά της Ο.ΝΑ.Σ., από τους μετέχοντας στην πρώτη Διοικούσα Επιτροπή που είχε αναλάβει και την ευθύνη της Δικαστικής αναγνώρισής της, τους μετέχοντες στα Διοικητικά Συμβούλια, μέχρι και αυτούς που είχαν λάβει μέρος σε επιτροπές που είχαν ή έχουν συσταθεί με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων, ξεκίνησαν με ενθουσιασμό, προσέφεραν και προσφέρουν τις καλές τους υπηρεσίες στην Ο.ΝΑ.Σ. για να επιτύχει τους σκοπούς της και να αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα δράσης και παρουσίας στη Ναξιώτικη παροικία της Αθήνας αλλά και στο νησί μας τη Νάξο.
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι η δράση της ξεκίνησε, με τα φεστιβάλ στο Γαλάτσι στο σινέ Αλέξανδρος, με συγκεντρώσεις για την προώθηση και επίλυση Παναξιακών προβλημάτων ( Σμυρίδικο – Ακτοπλοΐα – Νοσοκομείο – Λιμάνι – Αεροδρόμιο – Οδικό δίκτυο κ.λπ. ) στο κέντρο Άνεση στο Γαλάτσι, συνεχίστηκε με τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο Λυκαβηττό και στο στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με Παναξιακά Συνέδρια που έγιναν τόσο στην Αθήνα όσο και στη Νάξο με αντικείμενο τα μεγάλα Παναξιακά προβλήματα όπως αυτά που αναφέρουμε πιο πάνω και όχι μόνο, κάποιες εκδηλώσεις με πολιτιστικό περιεχόμενο και τέλος με την έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ το οποίο αποτελεί το επίσημο έντυπο μέσο ενημέρωσης της Ο.ΝΑ.Σ..
Όμως όλη αυτή την περίοδο η δράση της Ο.ΝΑ.Σ. δεν πέρασε μέσα από μια λεωφόρο ταχείας κυκλοφορίας ή από δρόμο στρωμένο με ροδοπέταλα. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ και όσοι κινούνται γύρω από την Ο.ΝΑ.Σ., παραδέχονται άμεσα ή έμμεσα ότι η δράση της Ο.ΝΑ.Σ. είχε και έχει περιόδους με σταθερή και καλή πορεία, αλλά και περιόδους γεμάτες προβλήματα, αντιπαλότητες μεταξύ των διοικούντων, προσωπικές επιλογές και δράσεις ορισμένων, που με την συμπαράσταση και βοήθεια εξωδιοικητικών παραγόντων κατόρθωναν, μέσα από κάποιες λειτουργίες, να προκαθορίζουν την πορεία της Ο.ΝΑ.Σ.. Όμως όλα αυτά αποτελούσαν τη μία πλευρά του νομίσματος η άλλη πλευρά αποτελούσε και αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ο.ΝΑ.Σ. που ονομάζεται οικονομική αυτοτέλεια.
Κάποια διαστήματα αντιμετωπίστηκε ευκαιριακά με κάποιες επιχορηγήσεις φορέων, δανεισμούς από Συλλόγους και μέλη της Διοίκησης και πολλές φορές τα τελευταία χρόνια με προσωπικές εισφορές κάποιων μελών της Διοίκησης που είχαν την ευθύνη εκπροσώπησης της Ο.ΝΑ.Σ.. Το οικονομικό πρόβλημα ήταν η βασική αιτία που ανάγκασε στο παρελθόν την τότε Διοίκηση να αναστείλει την έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ.
Η επανέκδοση του περιοδικού έγινε και πάλι πραγματικότητα και συνεχίστηκε η έκδοσή του, μέχρι σήμερα, με την εξεύρεση οικονομικών πόρων από κάποιες πηγές χρηματοδότησης, οι οποίες όμως ήταν ευκαιριακού περιεχομένου, χωρίς διάρκεια.
Με την εκλογή της νέας διοίκησης και αφού ξεπεράστηκαν τα προβλήματα που υπήρχαν για τη συγκρότηση του προεδρείου, σε κάποιες συνεδριάσεις επαναβεβαιώθηκε το πρόβλημα της μη ύπαρξης οικονομικής αυτοτέλειας και ότι οι ευκαιριακές ενισχύσεις αποτελούσαν παρελθόν για τη νέα διοίκηση.
Με αφορμή το σοβαρό αυτό πρόβλημα, με εισήγηση του προέδρου, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την αναστολή της έντυπης έκδοσης του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ, να συνεχιστεί η έκδοσή του σε ηλεκτρονική μορφή και στο τέλος κάθε έτους, εφόσον υπάρχουν αιτήματα από κάποιους συνδρομητές ή φίλους του περιοδικού, να εκδίδεται ένας αριθμός αντιτύπων σε έντυπη μορφή που να καλύπτει τις ανάγκες που έχουν καταγραφεί. Στην ίδια συνεδρίαση η άποψη της μειοψηφίας ήταν να συνεχιστεί η έκδοση του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ, αφού η διοίκηση αναλάβει πρωτοβουλίες για εξεύρεση πόρων, τόσο από την είσπραξη των συνδρομών του περιοδικού, όσο και νέων χορηγών, από διαφήμιση σ’ αυτό, κάποιων προσώπων ή επιχειρήσεων, αλλά παράλληλα να αλλάξει σταδιακά η μορφή και η ύλη του περιοδικού, ώστε να είναι πιο προσιτό στους αναγνώστες του.
Η απόφαση αυτή δημιούργησε προβλήματα τόσο σε επίπεδο επιτροπής έκδοσης του περιοδικού, η οποία σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε, από το προεδρείο, στο Δ.Σ. αρνήθηκε να συνεχίσει την επιμέλεια της ύλης του περιοδικού για την έκδοσή του, όσο και γενικότερα στους συνδρομητές και τακτικούς αναγνώστες του περιοδικού. Ακολούθησαν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, κριτική για την απόφαση του Δ.Σ. αλλά συνάμα και προτάσεις για την συνέχιση της έκδοσης του περιοδικού, σε έντυπη μορφή, καθώς και προσωπική απάντηση του προέδρου του Δ.Σ. για την κριτική που ασκείται με τα δημοσιεύματα αυτά.
Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η επαναφορά του θέματος έκδοσης του περιοδικού ΝΑΞΙΑΚΑ στο Δ.Σ. στη συνεδρίαση της 15-09-2010 όπου μετά από την ενημέρωση που έγινε και τη διαβεβαίωση ότι προέκυψαν, στο μεσοδιάστημα, κάποιες χορηγίες για την έκδοση του περιοδικού, αποφασίστηκε η συνέχιση της έκδοσής του με την ίδια μέχρι σήμερα μορφή, μέχρι 31-12-2010 και η Γενική Συνέλευση των Αντιπροσώπων των Συλλόγων, που θα συνέλθει εντός του διμήνου Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, να αποφασίσει οριστικά για την τύχη του περιοδικού.
Όμως στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι τα προβλήματα και γενικότερα οι αντιπαραθέσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν αντιμετωπιζόταν το θέμα με μεγαλύτερη προσοχή και αίσθημα ευθύνης γιατί είναι σ’ όλους γνωστό ότι το περιοδικό είναι περιουσιακό στοιχείο της Ο.ΝΑ.Σ. και για την τύχη του αποφασίζουν τα αρμόδια όργανά της.
Ας περιμένουμε λοιπόν τη συνεδρίαση αυτή και ας προετοιμαστούμε κατάλληλα να γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση και να ληφθεί μια απόφαση που θα είναι για το συμφέρον της Ο.ΝΑ.Σ. και να λύσει το πρόβλημα οριστικά.


ΝΙΚΟΣ ΒΕΡΝΙΚΟΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ. Ο.ΝΑ.Σ.

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Σήμερα το πρωί μαθητής της Α΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Νάξου καθώς προσερχόταν στο σχολείο, τραυματίστηκε στην προσπάθειά του να υπερπηδήσει το διαχωριστικό σιδερένιο κάγκελο μεταξύ του ΚΕΓΕ και του Λυκείου. Ο 15χρονος μαθητής χτύπησε στη βουβωνική χώρα και δημιουργήθηκε αιμορραγία. Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής του σχολείου αντελήφθη την σοβαρότητα της κατάστασης και συνόδεψε τον μαθητή στο Νοσοκομείο-Κ.Υ. Νάξου. Αφού οι γιατροί εξέτασαν τον τραυματισμένο νεαρό πρότειναν την διακομιδή του στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου. Ο πατέρας του παιδιού αντέδρασε και ζήτησε την αεροδιακομηδή του παιδιού του, πράγμα όμως που δεν έγινε δεκτό από το ΕΚΑΒ. Σε συνομιλία μάλιστα με το υπεύθυνο γιατρό του Κέντρου Άμεσης Βοήθειας διαπληκτίσθηκαν φραστικά και ακολούθησαν καταγγελίες σε εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών. Στο Νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν πολιτικοί και πολιτικοί παράγοντες όπως ο Δήμαρχος, ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ο διευθυντής του Λυκείου, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Μαργαρίτης και άλλοι. Τελικά ύστερα από παρεμβάσεις και το προσωπικό ενδιαφέρον του Υπουργού Υγείας κ. Λοβέρδου, ο νεαρός μαθητής μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην Αθήνα και τώρα νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ». Όπως έχει γίνει γνωστό δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο και η κατάστασή του αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία.

Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΟ ΦΥΛΛΟ 83 ΠΛΗΡΩΣ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΟΥΝ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια των δύο Τοπικων Οργανώσεων της Νάξου για συγκρότηση ενός μόνο ψηφοδελτίου απο το χώρο του ΠΑΣΟΚ. Την πρωτοβουλία έχουν αναλάβει οι δύο γραμματείς των Τ.Ο. Νάξου και Δρυμαλίας του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Μανώλης Σέργης και Μανώλης Κοντοπίδης ύστερα απο τη συμφωνία στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ Μαργαρίτη - Λιανού, που επετεύχθει με τη μεσολάβηση των κ.κ. Χ. Κόκκινου και Ι. Βρούτση. Αποτελεί πλέον για την εκλογική βάση του κυβερνώντος κόμματος επιτακτική ανάγκη "να τα βρούν" οι υποψήφιοι απο το ίδιο κόμμα για "να μην χαθεί ο Δήμος". Εν τω μεταξύ οι προσπάθειες αυτές ενδεχομένως να φύγουν απο τα στενά όρια της λειτουργίας των οργανώσεων της Νάξου και να φτάσουν στα κεντρικά καθοδηγητικά όργανα του "κινήματος".

ΝΑΥΑΓΗΣΕ Η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΑΠΙΣΜΟΥ

“ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ”

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

Γιατί ναυάγησε η συνεργασία με τον Ν. Χρυσόγελο και τον “Οικολογικό Άνεμο”

Δυστυχώς οι προσπάθειες μας για να εκφραστεί η ελπίδα και το “όνειρο” στο Νότιο Αιγαίο μέσα από τη συνεργασία δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας, που έχουν πολλές κοινές απόψεις και προγραμματικές θέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιοχή μας, προς το παρόν αναστέλλονται.
Βιαστήκαμε να κοινοποιήσουμε προς τα έξω την μέχρι χθές συνεργασία μας, θεωρώντας ότι είναι αυτονόητη η έκφραση όλων των δυνάμεων του κοινού ψηφοδελτίου στο νέο περιφερειακό συμβούλιο. Υποτιμήσαμε εμμονές, παραδοξολογίες και σχεδιασμούς, που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν σε χώρους που εμφανίζονται ως καινούργιοι και μάλιστα σε ρόλο υποκατάσταστου του απαξιωμένου πολιτικού σκηνικού. Αποδεχθήκαμε την πρωτοκαθεδρία του Ν. Χρυσόγελου και βάλαμε στην άκρη ιστορικές διαδρομές, πολιτική, κοινωνική παρουσία και αγώνες, με μόνο στόχο να εκφραστεί ένα δυναμικό ρεύμα ιδεών με οικολογικές και κοινωνικές αναφορές και να αποκτήσει πάλι ελπίδα η κοινωνία, που βρίσκεται περιθωριοποιημένη, φοβισμένη και απογοητευμένη από τη διαφθορά του δημόσιου βίου, από την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, από τα ισοπεδωτικά και αμείλικτα μέτρα, που παίρνονται δήθεν για τη σωτηρία της χώρας.
Πέσαμε έξω. Δυστυχώς για άλλη μια φορά, επικράτησε η ανωριμότητα και οι κινήσεις τακτικής. Στο όνομα μιας δήθεν υπερκομματικής λογικής επιδιώχθηκε ο αποκλεισμός της παράταξής μας από το νέο περιφερειακό συμβούλιο. Φυσικά δεν βοήθησε και ο εκλογικός νόμος, που εκλέγει τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, όχι με βάση την συνολική εκλογική του δύναμη στο νομό, αλλά μόνο αν εκλεγεί σε μια από τις υποδιαιρέσεις του, δηλαδή σε μία από τις εννέα (9) εκλογικές περιφέρειες, που συναπαρτίζουν τον πάλαι ποτέ νομό Κυκλάδων. Αλλά γι' αυτό ας όψεται το δίδυμο Ραγκούση – Ρήγα, που μετέτρεψαν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους δύο νομούς σε φέτες – φέτες, που εκλογικά τουλάχιστον δεν έχουν καμιά δυνατότητα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Έναντι της αμφίβολης εκπροσώπησης μας από τις Κυκλάδες, είχε συμφωνηθεί ο χώρος μας να εκφραστεί μέσα από την υποψηφιότητα του Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου με πρόσωπο δικής μας επιλογής. Ο Ν. Χρυσόγελος και οι συνεργάτες του, υπαναχώρησαν, απορρίπτοντας με αστήρικτα επιχειρήματα στελέχη της παράταξής μας από τα Δωδεκάνησα.
Ας αναλάβουν τώρα την ευθύνη. Την ευθύνη για την απογοήτευση και την εκ νέου αναξιοπιστία που θα σπείρουν σε ένα κόσμο, που αναζητά τη συσπείρωση, τη συνεργασία, τη δυναμική πολλαπλασιατική παρουσία, που θα μπορούσε να παίξει το κοινό ψηφοδέλτιο προγραμματικής συμφωνίας, έναντι των άλλων ψηφοδελτίων των στενών κομματικών καταγραφών.
Ας αναλάβουν να εξηγήσουν γιατί μια κοπιώδης δίμηνη προσπάθεια που κατέληξε σε κατά βάση κοινές προγραμματικές θέσεις, ρίχνεται τώρα στο καλάθι των αχρήστων. Εκτός και αν ο Ν. Χρυσόγελος έχει χαράξει άλλες στοχεύσεις που δεν μας έχει εξηγήσει.
Όπως και να έχουν τα πράγματα οι “ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ” συνεχίζουν το μεγάλο ταξίδι τους. Έχοντας μαζί τους την πλούσια κληρονομιά της “Συν-Κυκλαδικής Πρωτοβουλίας” και των “12 συν15”, συνεχίζουν τον αγώνα τους με πρώτο σταθμό τις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Με αγωνιστικότητα, πάθος, ελπίδα και αισιοδοξία, από αύριο συγκροτούν το ψηφοδέλτιο τους και ρίχνονται στον αγώνα.
Με την ελπίδα ότι η δύσκολη συνάντηση των ευρύτερων δυνάμεων της Αριστεράς και της Οικολογίας θα επιτευχθεί μελλοντικά, απευθυνόμαστε σε όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, τις νέες και τους νέους των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου και ζητάμε τη στήριξη τους.
Όπως και νά'ναι εμείς θα είμαστε κοντά τους, πλάϊ στους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβληματα της περιοχής και του κάθε νησιού μας ξεχωριστά.

22/9/2010 Νίκος Συρμαλένιος
Υποψήφιος Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στη Χώρα και στις Τρίποδες

Η εορτή της Αγίας Σοφίας στη Χώρα και στις Τρίποδες
Με σημαντική προσέλευση πιστών τελέστηκε η εορτή της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της Πίστεως, Ελπίδος και Αγάπης, σε διάφορους Ναούς του νησιού την Παρασκευή 17 Αυγούστου 2010 (και την παραμονή 16 Σεπτεμβρίου).
Στη Χώρα της Νάξου εόρτασε το φερώνυμο γραφικό παρεκκλήσι που βρίσκεται στη συνοικία Εβριακή και κοντά στον Μητροπολιτικό Ναό και στο μνημείο Φουντάνα. Ιερούργησε ο Εφημέριος π. Απόστολος Βελώνης και στο Αναλόγιο ήταν οι ιεροψάλτες κ.κ. Στέλιος Μαϊτός, Στέλιος Μανδηλαράς, Βασίλης Ψαρράς κ.ά.
* Μεγάλη θρησκευτική πανήγυρις τελείται και στον φερώνυμο Ναό στο Φιλώτι της Νάξου
* Σε αγροτική περιοχή έξω από τις Τρίποδες και σε ύψωμα υπεράνω του χωριού Αγερσανί και του κεντρικού δρόμου Χώρας-Γλινάδου-Τριπόδων-Αλυκού και σε χώρο με εξαιρετική θέα προς το Λιβάδι, τις δυτικές ακτές της Νάξου, τις απέναντι ακτές της Πάρου και στο μεταξύ των δύο νησιών θαλάσσιο δίαυλο, στον καλαίσθητο και γραφικό Ναό της οικογενείας του κ. Νικολάου Σκουλάτου, πρώην Προϊσταμένου του ΟΤΕ (Ναό τιμώμενο επ’ ονόματι της Αγίας Σοφίας και των τριών θυγατέρων της και του οποίου τα θυρανοίξια είχαν πραγματοποιηθεί την αντίστοιχη περυσινή παραμονή της εορτής, 16 Σεπτεμβρίου 2009) τελέστηκε κι εφέτος την παραμονή της εορτής αρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Παροναξίας κ. Καλλινίκου, ο οποίος απηύθυνε στο εκκλησίασμα και το θείο κήρυγμα. Ιερούργησαν επίσης οι ιερείς πατέρες: Εμμανουή Σκουλάτος (εφημέριος Τριπόδων) και Συμεών Τελόπουλος (εφημέριος Αγερσανίου) και ο διάκονος π. Νικόλαος Βλασερός.
Μετά το τέλος του Εσπερινού προσφέρθηκαν στους παρευρεθέντες λουκουμάδες, γλυκά και αναψυκτικά.
Ανήμερα της εορτής 17 Αυγούστου 2010 τελέστηκε η ακολουθία του Όρθρου και η θεία Λειτουργία και τον θείο λόγο εκήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Αντώνιος Παραράς και ιερούργησε και ο π. Εμμανουήλ Σκουλάτος.
Στο Αναλόγιο τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσαν την παραμονή οι κ.κ. Μανώλης Δημητροκάλλης, Νικόλαος Σκουλάτος, Αντώνης Κονδύλης και Μιχάλης Μαγγιώρος, ενώ ανήμερα της εορτής επιπλέον και ο κ. Ευάγγελος Παπαδόπουλος.
Στο τέλος των ακολουθιών αυτών κατά την ημέρα της εορτής έγινε και λιτάνευση εικόνων στον περίβολο και γύρω από τον Ναό και ακολούθησε ευγενική προσφορά φαγητού από τους κτήτορες του Ναού προς τους εκκλησιασθέντες (που παρεσκεύασε ο αρχιμάγειρος κ. Δημήτρης Ευαγ. Παπαδόπουλος) που συνοδεύτηκε από γευστικό Τριποδιώτικο κρασί.
Παρέστησαν κατά την εορτή ο Έπαρχος Νάξου κ. Βασίλης Κορρές, ο Δήμαρχος Νάξου κ. Νικόλαος Μαράκης, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μανώλης Μαργαρίτης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ευστάθιος Αγγελής, Μανώλης Μαργαρίτης και Νίκος Βερνίκος, οι πρόεδροι των Δημοτικών Διαμερισμάτων Τριπόδων κ. Αντώνης Σοφικίτης και Εγγαρών κ. Δημήτρης Λιανός, ο επιχειρηματίας τουριστικός πράκτωρ κ. Βασίλης Βαλληνδράς, ο αρχιτέκτων μηχανικός κ. Δημήτρης Ευαγ. Σέργης (ο οποίος αφιλοκερδώς είχε εκπονήσει τη μελέτη και είχε την επίβλεψη της ανέγερσης του Ναού) και σημαντικό πλήθος κόσμου μεταξύ των οποίων καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου Βίβλου.
Μέσα στο κλίμα της θρησκευτικής κατάνυξης και της ευγενούς φιλοξενίας στο θαυμάσιο αυτό φυσικό τοπίο οι επισκέπτες και προσκυνητές έμειναν με τις καλύτερες εντυπώσεις.
Γιάννης Λογαράς

ΕΝΩΘΗΚΑΝ "ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ" ΚΑΙ "ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ"

Ή ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ Ή ΒΟΥΛΙΑΖΟΥΜΕ








Με ιδιαίτερη χαρά και αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του αγώνα μας ανακοινώνουμε τη συνένωση τηςΔημοτικής μας Παράταξης ¨ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ¨ με την Δημοτική Παράταξη ¨ΔΗΜΟΤΙΚΗΔΡΑΣΗ¨ του κ. Δημήτρη Λιανού για κοινή κάθοδο στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου 2010 με υποψήφιο Δήμαρχο τον κ. Μανόλη Μαργαρίτη.


Προβήκαμε στην απόφαση αυτή με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης έναντι των συμπολιτών μας και ανταποκρινόμενοι στη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας τους για ενότητα στις προσπάθειές μας και πνεύμα σύνθεσης στην κοινή μας πορεία προς ένα καλύτερο μέλλον στη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες.


Οι συνθήκες που δημιουργούνται με το νέο Αυτοδιοικητικό Νόμο (ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ) μας επιβάλλουν την συνεργασία για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του δύσκολου πολυνησιακού δήμου μας και να γίνει δυνατόν να βελτιωθεί η καθημερινότητα των συνδημοτών μας.


Γνωρίζουμε ότι τα στελέχη της Παράταξης ¨ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ¨ είναι άνθρωποι καταξιωμένοι στην κοινωνία μας, άνθρωποι προβληματισμένοι για το αύριο του τόπου μας και αποφασισμένοι να δώσουν όλο τους τον εαυτό προκειμένου ο δήμος μας να γνωρίσει καλύτερες ημέρες.


Καλωσορίζουμε λοιπόν τον κ. Δημήτρη Λιανό και τους συνεργάτες του, που αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της εποχής απoδέχθηκαν την πρότασή μας για συνεργασία και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε μαζί τους τον κοινό ελπιδοφόρο αγώνα με πνεύμα ενωτικό για τη τελική νίκη που θα φέρει τη νέα πνοή στα νησιά μας.


Ο επικεφαλής του συνδυασμού


Μανόλης Μαργαρίτης

Νάξος, 20-09-2010
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕ 30 ΟΝΟΜΑΤΑ ΧΤΥΠΗΣΕ Η "ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ"

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Συνδυασμός ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ με υποψήφιο δήμαρχο τον ΘΑΝΑΣΗ ΓΡΥΛΛΑΚΗ ανακοινώνει τα πρώτα 30 ονόματα συμπολιτών μας που στηρίζουν τον συνδυασμό και από τους οποίους θα συγκροτηθεί το ψηφοδέλτιο
1. ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, πρ.Δήμαρχος Δρυμαλίας.
2. ΒΕΝΙΕΡΗΣ ΙΑΚΩΒΟΣ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, Καθ. Εθν. Μετσόβειου Πολυτεχνείου
3. ΒΕΡΝΙΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του ΜΑΡΚΟΥ, Συνταξιούχος
4. ΒΙΤΖΗΛΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ, Δημόσιος Υπάλληλος
5. ΓΟΥΡΖΗ ΛΗΤΩ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Αρχιτέκτων Μηχανικός
6. ΓΡΥΛΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ, πρ.Πρόεδρος Ποταμιάς.
7. ΔΡΥΛΛΗ ΕΛΛΗ του ΙΩΑΝΝΗ, Δικηγόρος
8. ΚΑΒΟΥΡΑΣ ΝΙΚΟΣ του ΚΩΝ/ΝΟΥ, Επιχειρηματίας, πρ. Αντιδήμαρχος
9. ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ, πρ. Πρόεδρος Δαμαριώνα.
10. ΚΑΛΟΓΕΙΤΟΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, πρ. Πρόεδρος Αγερσανίου
11. ΚΑΠΙΡΗΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ του ΜΑΤΘΑΙΟΥ, Ιατρός
12. ΚΑΠΟΥΝΗ ΚΥΡΙΑΚΗ του ΙΑΚΩΒΟΥ, Ιδ. υπάλληλος
13. ΚΑΠΟΥΝΗ ΣΤΑΜΑΤΙΑ του ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ, Συνταξιούχος
14. ΚΑΡΑΒΙΑΣ ΘΑΝΑΣΗΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Επιχειρηματίας
15. ΚΛΟΥΒΑΤΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Επιχειρηματίας
16. ΚΟΥΚΟΥΖΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ του ΙΩΑΝΝΗ , Γεωπόνος
17. ΚΡΗΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΗΣ του ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ, Χρηματοοικονομικός Σύμβουλος
18. ΛΑΓΟΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΑ του Νικολάου Επιχειρηματίας
19. ΛΕΟΝΤΙΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΣΤΕΦΑΝΟΥ, Πρόεδρος Φιλωτίου
20. ΜΑΓΚΑΝΑΡΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΜΑΡΚΟΥ, Επιχειρηματίας
21. ΜΑΡΑΚΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΠΕΤΡΟΥ, Γεωπόνος
22. ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Τοπογράφος Μηχανικός
23. ΟΝΑΣΟΓΛΟΥ ΕΛΛΗ του ΙΩΑΚΕΙΜ, Οικιακά
24. ΠΡΩΤΟΝΟΤΑΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ του ΟΘΩΝΑ, τ. Πρόεδρος Κορώνου
25. ΣΚΟΥΛΟΥΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Πληροφορικός
26. ΣΟΥΛΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, πρ. Αντιδήμαρχος Δρυμαλίας
27. ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ ΛΑΜΠΡΟΣ του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Αυτοκ/στής
28. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΜΑΤΘΟΥΛΑ του ΝΙΚΟΛΑΟΥ, Πολ/κός Μηχανικός
29. ΦΟΥΤΑΚΟΓΛΟΥ ΣΤΡΑΤΟΣ του Ευαγγέλου, Καθηγητής –πρ. Αντιδήμαρχος
30. ΧΕΛΙΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ, Επιχειρηματίας

Σημειώνουμε ότι ονόματα υποστηρικτών από τις Μικρές Κυκλάδες δεν ανακοινώνονται σήμερα, σεβόμενοι την μέχρι τώρα θέση τους να μη συμμετέχουν στις επικείμενες εκλογές, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη των νησιών τους στον ενιαίο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.


Νάξος 20 Σεπτεμβρίου 2010

Τηλ.εκλογικου κεντρου 2285022738

Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Αλλεπάλληλες επαφές έχουν οι επικεφαλής και τα στελέχη και τα στελέχη των υποψήφιων δημοτικών συνδυασμών με πολίτες και τοπικούς παράγοντες στα νησιά των Μικρών Κυκλάδων. Στο Κουφονήσι όπου γίνεται μάχη για την συμπλήρωση συνδυασμού οι τοπικοί παράγοντες προσπαθούν να βρούν λύσεις μεταξύ κοινής καθόδου με έναν συνδυασμό και αποχής. Στη Δονούσα όμως ο πρόεδρος κ. Γιάννης Πράσινος ανακοίνωσε μέσω του naxos-news.gr την υποψήφιότητα του με τον συνδυασμό του ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ του κ. Θανάση Γρυλλάκη, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας έχει ολοκληρωθεί και το τοπικό ψηφοδέλτιο. Πολύ καλά μηνύματα έχει ο κ. Γρυλλάκης και από Σχοινούσα και Ηρακλειά όπου επίλεκτα μέλη των κοινωνιών και αυτοδιοικητικά στελέχη των δύο νησιών το υποστηρίζουν και σύντομα θα ανακοινωθούν υποψήφιοι. Υποστηρικτής του συνδυασμού ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ είναι και ο πρώην πρόεδρος του Κουφονησίου κ. Αντώνης Πράσινος
ΞΕΣΗΚΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ "ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ"
Μπαϊράκι σήκωσαν οι κάτοικοι του Κουφονησίου και απειλούν να μη συμμετέχουν στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, αντιδρώντας στην εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης». Μετά τη γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι κάτοικοι, αποφάσισαν να μη λάβουν μέρος στην εκλογική διαδικασία και να εκφράσουν με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους για τη συνένωση με το Δήμο Νάξου, αλλά και για την εκλογή του Προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας από το συνδυασμό του Δημάρχου, ανεξάρτητα από τα τοπικά αποτελέσματα…Μάλιστα έχουν ξεκινήσει επαφές, ώστε να παρακινηθούν και τα υπόλοιπα νησιά, να ακολουθήσουν την ίδια τακτική.

Γνωρίστε τη Νάξο, μέσα απο το παιχνίδι

Έχετε αναρωτηθεί πόσο καλά γνωρίζουμε τη Νάξο; Ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας δίνει τη δυνατότητα να ανακαλύψετε τη Νάξο και να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας, μέσω του παιχνιδιού γνώσεων, που θα διοργανώσει τον Οκτώβρη. Αντίπαλες θα είναι κάθε φορά δύο ομάδες, αποτελούμενες από 3-4 μέλη. Οι διαγωνιζόμενοι θα πρέπει να απαντήσουν σε 10 ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, σχετικές με το νησί μας σε επτά κατηγορίες (ιστορία, πολιτισμός, φυσικό περιβάλλον, κ.λ.π). Η ομάδα με τις περισσότερες σωστές απαντήσεις θα προκρίνεται στην επόμενη φάση και στον τελικό. Όσοι επιθυμούν να δηλώσουν συμμετοχή, μπορούν μέσω fax στο 22850- 32134 ή με mail στη διεύθυνση drymalianaxos@yahoo.gr.«Αν
νιώθεις σιγουριά για τις γνώσεις σου, θέλεις να ρισκάρεις ή επιθυμείς να μάθεις περισσότερα με έναν ευχάριστο, διασκεδαστικό τρόπο δήλωσε συμμετοχή στο Παιχνίδι γνώσεων για τη Νάξο», είναι το κάλεσμα των διοργανωτών, οι οποίοι υπόσχονται πλούσια δώρα και εκπλήξεις για τους νικητές!

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΑΝΝΑΞΙΑΚΟ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η μεταγραφική περίοδο για το Πανναξιακό και πλέον όλα είναι έτοιμα για την επίσημη πρεμιέρα του πρωταθλήματος στις 3 Οκτώβριου στο εκτός έδρας ντέρμπι με τον Αστέρα Κορθίου στη Άνδρο.
Πολλά τα νέα πρόσωπα στην ομάδα και ευχάριστος ο πονοκέφαλος της επιλογής που θα έχει ο προπονητής των επιτυχιών Στέφανος Μειμάρογλου
Συγκεκριμένα αποκτήθηκαν από τον Α.Ο ΑΝΩ ΣΥΡΟΥ ο νεαρός γκανέζος επιθετικός Αμίρ Μουμπαρακ που με τα δικά του γκολ (19 γκολ ) η ΑΝΩ ΣΥΡΟΣ βρέθηκε στη Δ εθνική.
Επίσης αποκτήθηκαν ο τερματοφύλακας Δημήτρης Τζιώλος, ο μέσος Νικος Στρατούρης,ο πολύπειρος αμυντικός Αντρέας Κατσούλης,οι επιθετικοί Σιδερής Στέλιος και Μπέιλι Τζον και ο αμυντικός Πολυκρέτης Κυριακός.
Το Βήμα της Νάξου ήρθε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο Φλεριανό Βασίλη και τον προπονητή Μειμάρογλου Στέφανο οι οποίοι ερωτώμενοι για τους φετινούς στόχους της ομάδας δήλωσαν:
Μειμάρογλου Στέφανος (Προπονητής)
Oι στόχοι μας είναι να κάνουμε μια καλή και επιτυχημένη χρόνια όπως και πέρυσι και αν μπορούμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω που δεν είναι άλλο από την άνοδο στη Δ εθνική που απωλέσαμε πέρυσι οριακά στα πλαυ οφ όντας πρωταθλητές στον όμιλο μας.
Είμαι πολύ ευχαριστημένος από τη μέχρι τώρα προσπάθεια των παικτών στις προπονήσεις παίξαμε ένα πολύ δυνατό φιλικό με μια ομάδα δ εθνικής έτοιμη να ξεκινήσει το πρωτάθλημα της και έμεινα πολύ ικανοποιημένος από τα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν.
Εκτιμώ ότι με την έναρξη του πρωταθλήματος η ομάδα θα είναι πανέτοιμη να ανταποκριθεί στις αγωνιστικές υποχρεώσεις.
Θέλουμε το κόσμο να σταθεί στο πλευρό μας και να στηρίξει τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών.
Φλεριανός Βασίλης (Πρόεδρος)
Ο Πανναξιακός έχει μεγάλη ιστορία και θέλουμε και μείς να προσπαθήσουμε πάνω από όλα με ντόπια παιδιά να κάνουμε ένα αξιόμαχο σύνολο που θα πρωταγωνιστήσει και φέτος στο κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο .Έχουμε δώσει μεγάλη σημασία στα νέα παιδιά ιδιαίτερα στα παιδικά και εφηβικά τμήματα γιατί εκεί είναι το μέλλον του Πανναξιακού .Σ αυτή μας τη προσπάθεια θέλουμε αρωγό το κόσμο να είναι κοντά στην ομάδα γιατί ο Πανναξιακός είναι ένα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας που προσφέρει και προάγει το ήθος και το ευ αγωνίζεσθαι.
Για το Βήμα της Νάξου
Κώστας Συμεώνογλου

ΡΟΣΤΕΡ
Τερματοφύλακες
ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΤΖΙΩΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
ΜΠΕΚΙΜ ΤΣΑΠΙ
ΔΕΔΡΙΝΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
ΧΑΜΗΛΟΘΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΚΑΤΣΑΝΗΣ ΓΙΩΤΓΟΣ
ΚΑΤΣΟΥΛΗΣ ΑΝΤΡΕΑΣ
ΦΑΡΚΩΝΑΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ
ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΗΣ
ΔΡΥΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΜΕΣΟΙ
ΞΕΝΑΚΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΒΑΣΑΛΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΝΕΒΛΑΒΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΑΓΓΕΛΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΙΛΛΑΝΤΩΝΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
ΜΠΕΛΕΚΟΥ ΕΒΕΡΕΣΤ
ΠΟΛΥΚΡΕΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ
ΚΑΠΑΡΕΛΗΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ ΑΜΙΡ
ΜΠΕΙΛΙ ΤΖΟΝ
ΣΟΥΣΟΥΝΗΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ
ΣΙΔΕΡΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Δια τον Οργανισμόν Τουρισμού

Εις την Νάξον υπάρχει ένα πτώμα που φέρει την επωνυμία «Επιτροπή Τουρισμού»

Η Νήσος μας έχει ανάγκην ζωντανών ανθρώπων εργαζόμενων δια την τουριστικήν αξιοποίησίν της

Τα τελευταία χρόνια η τουριστική κίνηση στη Χώρα μας προχωρεί με ρυθμό αξιοζήλευτο. Και η πιο απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδος αναδύεται από την αφάνεια, για να προβληθή σαν θαυμάσιος τόπος τουρισμού. Ιδιαίτερα οι Κυκλάδες απετέλεσαν αντικείμενο του ενδιαφέροντος των αρμοδίων, με επίκεντρον τη Μύκονο. Ε΄’ εσχάτων το ενδιαφέρον επεξετάθη και εις την Πάρον, με προοπτικήν επεκτάσεως του τουριστικού Τυφώνος και εις αυτήν την Ανάφην! Ο τουριστικός πυρετός που ξαφνικά, με αλματώδη δημιουργικό οργασμό μεταμόρφωσε την όψη των νησιών μας, οφείλεται εν πολλοίς εις τους κατά τόπους αρμοδίους, ή όπως αυτοαρέσκονται να αποκαλούνται οι ίδιοι, εις τους τοπικούς παράγοντας. Η ειλικρινής και ανιδιοτελής αγάπη, η πρωτόβουλος και αυτόβουλος δρασηριότης, η δημιουργική και γόνιμος αγωνιστικότης είναι οι απαραίτητες και αναντικατάστατες αρετές που πρέπει να διακρίνουν αυτούς τους «παράγοντας». Όταν μάλιστα ο τόπος στον οποίο ζουν ευνοήθηκε σπάταλα με φυσικές ομορφιές, ο ρόλος των «παραγόντων» αυτών παίρνει ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η οποιαδήποτε δημιουργικότης των έχει ένα θαυμάσιο πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί σε ζηλευτό βαθμό. Ταύτα λέγονται προφανώς και ασφαλώς δια την Νάξον. Είναι εκτός πάσης συζητήσεως ότι τόσον η Μύκονος, όσον και η Πάρος σαν τόποι παραθερισμού δεν μπορούν να συγκριθούν με την Νάξον. Εκεί που εμείς υστερούμε είναι στα διάφορα έργα και μέσα συγχρόνων ανέσεων. Η έλλειψις τουριστικού ξενοδοχείου και ξενώνων είναι μία από τις βασικές μας ελλείχεις. Παράλληλα απουσιάζει παντελώς η διαφήμιση του νησιού μας. Η τεράστια ψυχοκινητική δύναμη της διαφημίσεως που είναι ικανή να μεταστρέψει σε αληθινή υστερία τη ροπή των τουριστών προς ορισμένον τόπον, ουδέποτε εκινήθη δια την Νάξον. Ο ξένος εξ άλλου που τυχαίως θα διέλθη από την Νάξον μαραίως θα αναζητήση τους αρμοδίους επί του Τουρισμού, δια να κατατοπισθή επί των αξιοθεάτων της Νήσου. Ταύτα εν γενικαίς γραμμαίς διότι ου του παρόντος η επί μέρους ανατομία των ελλείψεων δια την ανάπτυξιν του τουρισμού. Αρκούμεθα μόνον να επισημάνωμεν την πρωτογενή η πρωτεύουσα εν πάση περιπτώση αιτίαν την τουριστικήν επιτροπήν.

Εφ. «Ναξιακά Χρονικά», Α.Φ. 12/17-09-1960

Μακράν του Γουρνοχωρίου!

Φίλε κ. Αστυνόμε προς Θεού!

Ίνα μη χάσητε το γόητρόν σας και την κρατούσαν περί υμών αγαθήν φήμην παντί σθένει δια των οργάνων σας παρακωλύσατε και παρεμποδίσατε την ανά τας οδούς άφοβον εμφάνισιν των γνωστών, ρυπαρών τετραπόδων οδοκαθαριστών! Μακράν του γουρνοχωρίου!

Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 106/22-09-1903

Πανηγύρεις

Αγίου Ιωάννου

Η δια της πρωτοβουλίας του συμπολίτου κ. Δημ. Γ. Δρακούλη δημιουργηθείσα από δύο ετών πανήγυρις του Αγίου Ιωάννου του Τιναχτάρη, επί του εν τη αμαξιτή οδώ κειμένου αρχαίου Ναού, σιεξήχθη φέτος μετά μεγαλειτέρας ή πέρυσι μεγαλοπρεπείας και επισημότητος, ενώπιον απείρου κόσμου εκ τε της πόλεως και των πέριξ χωρίων.

Συγχαίρομεν τον συμπολίτην κ. Δρακούλην δια τας θεαρέστους αυτάς πράξεις του.

Στο Αγερσανί

Επίσης, την αυτήν ημέραν επανηγύρισε μεγαλοπρεπώς, όπως πάντοτε, ο εν Αγερσανίω φερώνυμος αρχαίος ιερός Ναός του Αγίου Ιωάννου. Κόσμος πολύς προσήλθεν από πρωίας και κατέκλησε τον Ναόν, μεθ’ ο μετά την λειτουργίαν εξεχύθη εις τας πλατείας του χωρίου, ένθα ωραίαι παρθένοι και ευστηλείς νέοι εχόρευον τους συνήθης εγχώριους χορούς.

Όσοι παρευρέθησαν εις την πανήγυριν ταύτην έμειναν κατά πάντα ευχαριστημένοι εκ των περιποιήσεων τας οποίας επεδεψίλευσαν εις αυτούς οι Αγερσανιώταις

Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 266/1-09-1907

Καθαίρεση του φονέα Σοϊλέ

Προχθές υπέστη την στρατιωτικήν καθαίρεσιν εν τω εν Αθήναις παιδίω του Αρεως, παρούσης άπασης της φρουράς Αθηνών ο φονεύς του ατυχούς Σοιλέ, λοχίας Μπερμπάτης.

Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 106/22-09-1903

Στατιστικά του 1708

20-09-1708

Στο Τουρκικό κατάστιχο (ταχίρ) καταφαίνεται ότι το 1708 υπήρχαν στη Νάξο 783 (χνέδες) οικογένειες.

Σ.Σ. Πληροφορίες από το αρχείο μου

Επιστολή της ΟΛΜΕ προς τους γονείς των μαθητών της χώρας μας

Αγαπητοί γονείς,

θελήσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί σας για να ευχηθούμε σε σάς και στους μαθητές μας καλή χρονιά, υγεία και δύναμη. Σας ενημερώνουμε, ταυτόχρονα, ότι η φετινή σχολική χρονιά ξεκινάει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούμε – και μάλιστα σε συνεργασία – να αντιμετωπίσουμε προβλήματα και να απαιτήσουμε λύσεις.

Εμείς δε θέλουμε απλά να φαίνεται ότι γίνεται μάθημα, θέλουμε να μπορούμε να μεταδώσουμε γνώσεις και αξίες, να εμπνεύσουμε τους νέους, χωρίς να χρειάζονται τα κάθε είδους φροντιστήρια. Το έργο μας, όμως, γίνεται πιο δύσκολο, όταν διδάσκουμε σε υπερφορτωμένες σχολικές τάξεις. Φέτος λοιπόν, ενώ συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 11.500 εκπαιδευτικοί, έγιναν μόλις 2.825 νέοι διορισμοί, 50% σε σχέση με πέρσι. Η Κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τους μειωμένους διορισμούς επικαλείται το Μνημόνιο και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μ’ αυτό τον τρόπο, όμως, με 9.000 λιγότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς υποβαθμίζεται σοβαρά η λειτουργία των σχολείων. Η πρόθεση του υπουργείου για τμήματα με 28-30 μαθητές, θα δημιουργήσει τεράστια εμπόδια στο παιδαγωγικό έργο στο οποίο είμαστε ταγμένοι, για την πρόοδο των παιδιών σας. Όλοι μαζί, γονείς και εκπαιδευτικοί, πρέπει να πιέσουμε να γίνουν συμπληρωματικοί διορισμοί και να μην επιτρέψουμε να υπάρξει τάξη με πάνω από 25 παιδιά.

Υπάρχουν όμως και άλλα προβλήματα. Τους τελευταίους μήνες μειώθηκαν πάνω από 50% τα χρήματα, που δίνει η Κυβέρνηση για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. Υπάρχει λοιπόν κίνδυνος να αναζητούνται υλικά καθαριότητας, χαρτί για φωτοτυπίες, πετρέλαιο… Είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε κι άλλα για τις απαιτήσεις της μόρφωσης των παιδιών σας;

Σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ τη συμπαράστασή σας∙ άλλωστε μοιραζόμαστε τις ίδιες αγωνίες για την ανατροφή και τη διαπαιδαγώγηση των νέων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε πολίτες, που θα διεκδικούν μια καλύτερη ζωή κι όχι υποζύγια μέσω της παπαγαλίας. Θέλουμε μόρφωση και δουλειά για όλα τα παιδιά∙ επομένως αύξηση των θέσεων εργασίας κι όχι ελαστική, απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά, όπως επιτάσσουν οι όροι του ΔΝΤ, της ΕΕ και οι κυβερνητικές πολιτικές. Χαιρόμαστε που οι νέοι σήμερα αποκτούν προσόντα, λυπόμαστε όμως που τίποτε δεν τους εξασφαλίζει ένα αξιοπρεπές μέλλον. Αυτά, που εντείνονται από τα σχέδια για σχολεία στους Δήμους και συνολική ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, χρειάζεται να τα παλέψουμε όλοι μαζί.

Θεωρούμε αναγκαία τη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, την κοινωνική ασφάλιση, τον αξιοπρεπή μισθό. Ξέρουμε ότι σας ζητάμε πολλά. Σκεφτείτε όμως ότι αν δε διαμαρτυρηθείτε, δεν απαιτήσετε, δεν αρνηθείτε κι εσείς, αν δεν ενεργοποιηθούν οι σύλλογοι γονέων, οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και η συνομοσπονδία γονέων… τότε είμαστε όλοι καταδικασμένοι στην αιώνια λιτότητα της τρόικας και στην όλο και μεγαλύτερη υποβάθμιση της Παιδείας.

Ελάτε μαζί μας να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο, να απαιτήσουμε ένα Δημόσιο Σχολείο χωρίς διακρίσεις, ένα σχολείο που να χωρά όλα τα παιδιά κι όλη τη γνώση.

Τα ζώα κακοποιούνται και στη Νάξο

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 16 Σεπτεμβρίου 2010, 14:31

«Αξιότιμε Δήμαρχε, Αντιδήμαρχε και Αξιότιμο Δημοτικό Συμβούλιο Νάξου,

Σας γράφουμε ως μέλη φιλοζωικών οργανώσεων, συνειδητοποιημένοι φιλόζωοι και ενεργοί πολίτες για το ακόλουθο θέμα:

Έχουμε πληροφορηθεί από ανθρώπους που είτε κατοικούν, είτε επισκέπτονται την Νάξο (και ιδίως από ξένους τουρίστες) ότι είναι πολλά τα κακοποιημένα ζώα, και πιο συγκεκριμένα σκυλιά και κατσίκες, που ανήκουν σε κατοίκους της Νάξου, οι οποίοι τα έχουν σε άθλιες συνθήκες, ενώ ο δήμος παραμένει αμέτοχος και αποστασιοποιημένος.

Έχουμε ακούσει φρικτές ιστορίες, που μπορεί – δυστυχώς – να μη συγκινούν την αδιάφορη πλειοψηφία των δημοτών σας, ωστόσο, έχουν προκαλέσει τον αποτροπιασμό και την κατακραυγή των ευαίσθητων ανθρώπων και ιδίως ξένων, που έχουν μάθει να σέβονται τα ζώα και τα δικαιώματά τους και καταδικάζουν βαρβαρότητες και βιαιότητες σε βάρος τους.
Κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης αγανακτεί με τις γεμάτες μίσος συμπεριφορές προς τα ζώα, τις οποίες διαπράττουν διεστραμμένοι και άψυχοι υπάνθρωποι, ειδικά όταν υπάρχει ανοχή από τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία.

Προς επίρρωση των ανωτέρω, σας παραθέτω ένα μήνυμα που λάβαμε από μία τουρίστρια, η οποία μας ενημέρωσε για τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι κατσίκες σε όλο το νησί, δεμένες από τα πόδια χωρίς να μπορούν να κουνηθούν και να τραφούν ελεύθερα.

Επίσης στον Άγιο Αρσένιο ζει μονίμως κλεισμένος σε ένα κλουβί ένα ταλαίπωρο λυκόσκυλο. Ο ιδιοκτήτης του οποίου ονομάζεται Καραμανής. Το χωράφι του είναι στον περιφερειακό δρόμο Αεροδρομίου - Αγ. Άννας, δύο χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο.
Σας επισυνάπτουμε την φωτογραφία του άτυχου σκυλιού καθώς και μία φωτογραφία με τις δεμένες κατσίκες του νησιού. Τέλος υπάρχει και ένα άλλο άτυχο λυκόσκυλο, στον Άγιο Προκόπιο, που είναι επί 10 χρόνια δεμένο με αλυσίδα από την ιδιοκτήτρια του βενζινάδικου, Μαργαρίτη Αικατερίνη.

Γι’ αυτό ζητάμε:

• Να επιληφθείτε άμεσα του σοβαρού αυτού ζητήματος, και να αφαιρεθούν τα άνω σκυλιά από τους ιδιοκτήτες τους σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν.3170/2003.

• Να ενημερωθούν οι διάφοροι ιδιοκτήτες κατσικών του νησιού ότι απαγορεύεται να κακοποιούν με αυτό τον τρόπο τα ζώα τους και να τους γίνουν οι απαραίτητες συστάσεις προκειμένου να τους παρέχουν μια πιο ανθρώπινη και ελεύθερη διαβίωση.

• Να συστήσετε πάραυτα φιλοζωικό τμήμα ώστε να γίνονται οι απαραίτητες και νόμιμες ενέργειες για τα ζώα της περιοχής σας

• Την παραπομπή στη δικαιοσύνη και την παραδειγματική τιμωρία όσων προβαίνουν σε εγκλήματα κατά των ζώων. Η ατιμωρησία όλων όσων προβαίνουν σε τέτοιες συμπεριφορές θα πρέπει να λάβει τέλος. Η τιμωρία τέτοιων ανθρώπων πρέπει να είναι παραδειγματική. Η ανοχή και η συγκάλυψη σημαίνει συνενοχή.

Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρίζονται ως «άνθρωποι» όσοι είτε εγκαταλείπουν, είτε αδιαφορούν, είτε κακοποιούν ανυπεράσπιστα ζώα. Τέτοιες πράξεις πλήττουν τον πολιτισμό της χώρας και την εικόνα του τόπου μας. Και δεν πρόκειται για κούφια λόγια: πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση φιλοζωικών οργανώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η δημοσιοποίηση των περιστατικών κακοποίησης ζώων έχει ως σκοπό να γίνεται μποϋκοτάζ στις περιοχές που γίνονται τέτοια εγκλήματα.

Η Νάξος είναι ένα από τα πιο τουριστικά νησιά της Ελλάδας και συγκεντρώνει τα βλέμματα πολλών ανθρώπων από όλο τον κόσμο, οι οποίοι επιθυμούν να την επισκεφθούν.
Είναι κρίμα να συμβάλλετε με τη στάση σας στην αμαύρωση της εικόνας της. Μην απεμπολείτε τις ευθύνες σας.

Παρακαλούμε για την άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με τα προαναφερθέντα».


Με εκτίμηση,

Ομάδα Εθελοντών για την Προστασία Των Ζώων
Μαρία Ταξιαρχιώτη
Elaine Cole
Ανίτα Παπασαράντη

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μπαράζ αποκαλύψεων!

Νέες αποκαλύψεις και σημάδια κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών έρχονται στο φως της δημοσιότητας, σχετικά με τα οικονομικά του Πολιτιστικού Οργανισμού του Δήμου Νάξου, που αφορούν την πληρωμή ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τις οκτώ παραστάσεις Καραγκιόζη, που έγιναν πέρσι στο Δήμο Νάξο. Οι παραστάσεις αυτές, όπως και άλλες επτά ακόμα στο Δήμο Δρυμαλίας, διοργανώθηκαν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, η οποία ανέθεσε τη διοργάνωσή τους στην εταιρεία «Διόνυσος» του Γιώργου Μυλωνά. Η σύμβαση παροχής Υπηρεσιών που υπογράφηκε μεταξύ της Νομαρχίας και του κ. Μυλωνά προβλέπει την πραγματοποίηση των παραστάσεων αντί συνολικού ποσού 8.905,53 ευρώ, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μετακίνηση του καραγκιοζοπαίκτη και ενός βοηθού, η αμοιβή τους, διαμονή και διατροφή και οι σχετικές εισφορές και κρατήσεις.
Τι πλήρωσε ο ΠΟΔΝ για τη μετακίνηση 2 ατόμων;!!!
Και ενώ η Νομαρχία κάλυψε ουσιαστικά εξ ολοκλήρου τα έξοδα, ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΠΟΔΝ ενέταξαν στο χρηματικό ένταλμα πληρωμής την δαπάνη για τη μεταφορά 25 ! καλλιτεχνών για την παράσταση καραγκιόζη στις Μέλανες έναντι ποσού 311,50 από το πρακτορείο ZAS Travel, αλλά και τη «μεταφορά 10 καλλιτεχνών και 1 αυτοκίνητο για την εκδήλωση Ρεμπέτικη Συναυλία στον Κυνίδαρο και Καραγκιόζη στη Γαλήνη αντί 175,00 €» εκδηλώσεις οι οποίες προφανώς σχετίζονται μόνο ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Αντίστοιχα είναι και τα εισιτήρια «10 καλλιτεχνών και ενός αυτοκινήτου για την αναβίωση πανηγυριού στις Μέλανες και παράσταση Καραγκιόζη έναντι ποσού 219,20».
Το τελευταίο ένταλμα πληρωμής αφορά «τη μεταφορά από Νάξο προς Πειραιά 4 ατόμων και 1 αυτοκίνητο για την εκδήλωση παράστασης Καραγκιόζη στις Μέλανες, Σαγκρί, Βίβλος, Χώρα, έναντι 200,00 ευρώ» από το πρακτορείο Naxos Sun Holidays, χρηματικό ένταλμα που έχει ήδη εγκριθεί.
Συνοψίζοντας, διαπιστώνεται ότι ο Πολιτιστικός Οργανισμός δεν θα έπρεπε να έχει πληρώσει εισιτήρια για τις παραστάσεις Καραγκιόζη, αφού αυτά πληρώθηκαν από τον κ. Μυλωνά, όπως προέβλεπε το συμφωνητικό με τη Νομαρχία. Αντ΄αυτού, ο ΠΟΔΝ χρεώθηκε τη μετακίνηση 49! καλλιτεχνών και 2 ! οχημάτων για τις παραστάσεις του Καραγκιόζη, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από έναν καραγκιοζοπαίκτη και έναν βοηθό!
Και ως προς το κόστος, οι μετακινήσεις αυτές αντιστοιχούν σε 905 ευρώ!
Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα 947,00 ευρώ των 44 «διπλοπληρωμένων» εισιτηρίων της συναυλίας Θαλασσινού-Κανά, που διοργάνωσε ο Σύλλογος της Γρόττας! Θυμίζουμε, ότι, αν και τα εισιτήρια πληρώθηκαν μετρητοίς από τον πρόεδρο της Γρόττας Μ.Λυκουρόπουλο σε μέλος του ΠΟΔΝ, το ίδιο ποσό εγγράφηκε και στον προϋπολογισμό του ΠΟΔΝ. Όλες αυτές οι διαπιστώσεις γενούν αμέτρητα ερωτηματικά για τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών στον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Νάξου, ερωτηματικά που θα κληθεί να απαντήσει ο Πρόεδρος του ΠΟΔΝ κ. Καρποντίνης και η Δημοτική Αρχή, στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση θα παραστεί και ο κ. Ν.Ρεφενές, για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την έκδοση των εισιτηρίων.
Άγνοια από τον Πρόεδρο του ΠΟΔΝ
Απούσα από τη συνεδρίαση δηλώνει η Σ. Καραβία
Και όλα αυτά, τη στιγμή που ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα γίνει με την τελευταία συνεδρίαση του ΠΟΔΝ, όπου ως μοναδικό θέμα ήταν ο απολογισμός του 2009. Θυμίζουμε ότι τα πρακτικά για την έγκριση του απολογισμού υπογράφηκαν από 6 μέλη, ενώ για να υπάρχει απαρτία θα πρέπει να παραβρίσκονται επτά μέλη του συμβουλίου. Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού, ο κ. Κώστας Καρποντίνης δήλωσε πλήρη άγνοια του θέματος!
Αξίζει να σημειώσουμε ότι για την ανάθεση της προμήθεια των εισιτηρίων φαίνεται να έχουν ψηφίσει επτά μέλη, εκ των οποίων όμως η κα Σοφία Καραβία δεν παρέστη στη συνεδρίαση και δεν υπέγραψε ποτέ την απόφαση αυτή, όπως δηλώνει η ίδια.