Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ

Πανούκλα στ Κάστρο
8 Ιουνίου 1676: Υπήρξε πανούκλα στο Κάστρο.
Ο Πρόξενος της Γαλλίας Κρουσίνος Κορονέλλοέδωσε διαταγή να μεταφέρουν τους αρρώστους
σε ένα κλειστό μέρος. Οι Ιησουΐτες ήθελαν ναφέρουν τους αρρώστους στο παλιό μοναστήρι
των Καπουτσίνων (στο σημερινό Καθολικό νεκροταφείο της Χώρας), αλλά αυτό βρισκόταν
κοντά στη Χώρα και υπήρχε κίνδυνος λοίμωξης.Τελικά οι κάτοικοι πήραν την απόφαση να φέρουν τους αρρώστους στο μοναστήρι των Φραρών, στα Αγγίδια.
(Από το χρονικό του μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου, Αρχεία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου)
Έφυγαν από το Κάστρο
27 Ιουνίου 1676: Οι κάτοικοι έφυγαν από το Κάστρο λόγω της επιδημίας πανούκλας.
(Από το χρονικό του μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου, Αρχεία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου)
Αναβολή γιορτής Αγίας Δωρεάς
9 Ιουνίου 1676: Εορτή της Αγίας Δωρεάς τωνΚαθολικών. Την ίδια μέρα έφτασαν τα τουρκικά
κάτεργα (πλοία) στο λιμάνι της Νάξου και έτσι ηλιτανεία δεν μπόρεσε να γίνει.ΟΑρχιεπίσκοπος ανέβαλε τη λιτανεία έως την Κυριακή 12 Ιουνίου.
Τελικά έγινε η λιτανεία με την παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Άνδρου και του Νάξιου Ιγνάτιου Ρόσα ή Τριαντάφυλλου.
(Από το χρονικό του μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου, Αρχεία της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου)
Ο Καπουδάν Πασσάς στον Άγιο Προκόπη
23 Ιουνίου 1680: Ήρθε ο Καπουδάν Πασσάς μετα πλοία του στον Άγιο Προκόπη και έμεινε εκείως τις 28 Ιουνίου. Οι Τούρκοι ήρθαν στη Χώρακαι πήραν νερό από τη στέρνα του Μοναστηριούτου Αγίου Αντωνίου στο Κάστρο, κάθε ημέρα. ΟΚεχαγιάς (αναπληρωτής) του Πασά πήρε από τομοναστήρι τα 370 κομμάτια μαρμάρου που ο Ιάκωβος Σφόρτζα Κάστρι είχε δώσει στους Καπουτσίνους, αλλά ο Ιησουΐτης πατέρας Estelle πουυπηρετούσε τον Πασά σαν ιατρός, είπε στονΠασά ότι οι Καπουτσίνοι ήθελαν πληρωμή. ΟΠασάς έστειλε 12 τζεκίνια (Βενετσιάνικα χρυσάδουκάτα) που οι Καπουτσίνοι έδωσαν στον Ιάκωβο Σφόρτζα Κάστρι, που είχε δώσει τα καινούρια μάρμαρα.
Σημείωση: Πραγματικά, στην εκκλησία του Μοναστηριού του Αγίου Αντωνίου υπάρχει μια επιγραφή στο μαρμάρινο πάτωμα,που δηλώνει ότιέγινε δια ενεργείας του Σφόρτζα Κάστρι.
(Από το χρονικό του μοναστηριού των Καπουτσίνων στο Κάστρο Νάξου, ΑρχείατηςΚαθολικής Αρχιεπισκοπής Νάξου)
(σ.σ.Τις πληροφορίες μου χορήγησε ο φίλος
ιστορικός κ. Μπεν Σλοτ, τον οποίο και ευχαριστώ)
Ο Δούκας της Νάξου στο Μουράνο
Ιούνιος 1509
Ο Δούκας της Νάξου βρίσκεται στη ΒενετικήΔαλματία. Υπάρχουν φήμες ότι ο Δούκας είναι
τρελός. Το πλήρωμα του κάτεργού του προτιμούσε να προσχωρήσει στους Τούρκους, παρά να
υπηρετεί τον τρελό Δούκα.
Οι Βενετοί περιόρισαν το Δούκα στο νησάκιΜουράνο, κοντά στη Βενετία.
(Από το Ημερολόγιο του Μαρίνου Σανούδου, .
Τομ। 9, σ. 366 βλ, «Η Νάξος στα τελευταία χρόνιατης Φραγκοκρατίας», άρθρο του Ιστορικού κ.Μπεν Σλοτ, στο Φιλολογικό «Ναξιακό Μέλλον»,Μάρτιος 1980)
Mανώλης Μανωλάς

Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ: Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις της τα τελευταία τρία χρόνια (Νίκος Καζαντζάκης. Γιώργος Σεφέρης και Γιάννης Ρίτσος), έτσι και φέτος η “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου ανακοίνωσε τις φετινές της καλοκαιρινές εκδηλώσεις στο Φιλώτι η σύνθεση των οποίων αποτελεί για τη Νάξο κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός.
Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις της “Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη” του ΣΦΝ θα διεξαχθούν την Παρασκευή 30 Ιουλίου έως και την Κυριακή 1η Αυγούστου 2010, στο Πολιτιστικό Κέντρο και στο Ανοιχτό Αθλοθέατρο “Μανώλης Ψαρράς” στο Φιλώτι.
Όπως είναι γνωστό στη “Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη” του ΣΦΝ, της οποίας οι εκδηλώσεις κινούνται στα πλαίσια των πολιτικών του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου, λειτουργούν (α) η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου για ενήλικες (β) η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου και (γ) οι κύκλοι “Λογοτεχνία και Σινεμά” και “Βιβλίο και Κινηματογράφος”, στα πλαίσια των οποίων προβάλλονται ταινίες κάθε Σαββατοκύριακο όλο τον χειμώνα. Στόχος της Βιβλιοθήκης είναι όλες οι εκδηλώσεις να διεξάγονται από το φθινόπωρο έως την Άνοιξη και να διοργανώνεται μόνο μια κύρια εκδήλωση το καλοκαίρι,
Το φετινό θερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:
1. Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010, ώρα 20:30
• Εγκαίνια έκθεσης Scripta Manent
Θα εκτεθούν αυθεντικά χειρόγραφα και φωτογραφικά πορτρέτα 40 Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών. Η έκθεση αυτή διοργανώθηκε στον Τεχνοχώρο στο Γκάζι της Αθήνας, από το λογοτεχνικό περιοδικό ΛΕΞΗ και το Δήμο Αθηναίων και αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα του χειμώνα 2010.
• Μουσική και ταινίες για τη ζωή και το έργο του Νίκου Καββαδία, τον οποίο φέτος τιμάει το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.
2. Σάββατο 31 Ιουλίου 2010, ώρα 21:30
Η ποίηση στη μουσική
Ο ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ και η Αναστασία Μουτσάτσου σε ένα ανθολόγιο του σύγχρονου ελληνικού τραγουδιού. Συμμετέχει ο Παναγιώτης Μάργαρης(κιθάρα) και ο Μάνος Αβαράκης (φυσαρμόνικα)
3. Κυριακή 1 Αυγούστου 2010, ώρα 20:30
Ποιητές του Αιγαίου
• Τίτος Πατρίκιος
• Αντώνης Φωστιέρης
Παρουσίαση του ποιητικού τους έργου και απαγγελία ποιημάτων τους από τους ίδιους τους ποιητές!

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ

ΑΜΠΕΛ....ΣΟΦΙΕΣ 70

Χα..χα..νητά αμνημόνων

Επιχαίρουν οι “Ναxioi” για τις βολές κατά του «βουλευτή που κυβερνάει τη Νάξο» λες και ξέχασαν τόσο γρήγορα τα καμώματα του δικού τους. Αλλά η αλήθεια είναι ότι εκείνος δεν έμενε μόνο στα αναφερόμενα «..διαρκείς διορισμούς ημετέρων σε συμβούλια και νομικά πρόσωπα, μεταθέσεις φαντάρων και απονομή χρισμάτων πάσης φύσεως» αλλά διόριζε ασταμάτητα με το σύστημα stage κρατώντας σε ομηρία δεκάδες Ναξιωτόπουλα και νησιωτόπουλα στα οποία πουλούσε φρούδες ελπίδες, έκανε εγκαίνια σε έργα που δεν είχαν εξασφαλισθεί πιστώσεις, έσβηνε κλήσεις και «καθάριζε» σε περιπτώσεις φορολογικών ελέγχων και προστίμων λες και διαχειριζόταν την περιουσία του ( η οποία όπως είδαμε δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη).

Οι ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ προχωρούν

Ανταπόκριση από το ταξίδι προς την Κολχίδα:

Ούριος άνεμος πνέει στο ταξίδι των Αργοναυτών προς το στόχο τους. Ακόμη και στην περίπτωση της αποχώρησης του Αυγεία που βγήκε στη στεριά για να κερδίσει χωρίς κόπο την αμοιβή του, η Αργώ γεμίζει με όλο και περισσότερους νέους και θαραλέους μαχητές που δείχνουν αποφασισμένοι να κατακτήσουν το «χρυσόμαλλο δέρας».

Υπαίθριες διαφημιστικές πινακίδες

Η ευαισθητοποίηση του πρωθυπουργού στην καθαίρεση των διαφημιστικών

Πινακίδων από κεντρικές οδούς και την επέκταση του μέτρου σε όλη την επικράτεια έχουν ενστερνισθεί πολλοί δήμοι της Ελλάδας και έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες. Στη Νάξο όμως βλέπουμε το αντίθετο αφού συγκεκριμένη επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον χώρο αυξάνει τον αριθμό των πελατών της παρακάμπτοντας την νομοθεσία.

Οι Γαλάζιες πλαστικές σημαίες…

Μπορεί να καμαρώνουμε για τις υπέροχες παραλίες μας, μπορεί αυτές να δίνουν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, όμως η κατάσταση (μάλλον η ακαταστασία) που συναντάμε μόλις πλησιάσουμε τις ακτές μας είναι λυπηρή. Χαρτιά υγείας, ταμπόν, προφυλακτικά, πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα, μπουκάλια, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε υποδέχονται με την άφιξή σου και σου «φιάχνουν» τη διάθεση για ένα απολαυστικό μπάνιο. Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά ή και καθημερινά σε περιοχές που συχνάζουν περισσότεροι δικοί μας. Η έλλειψη φροντίδας σε πολυσύχναστα μέρη όπως ο Αγιος Προκόπης, από όπου και οι φωτογραφία, σε συνδυασμό με τις αφύλακτες παραλίες δημιουργούν έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του τουρισμού. Αλλά και στην περίπτωση που ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αναρωτιέται κανείς τι κάνουν οι επιχειρηματίες που γίνονται καθημερινά μάρτυρες του φαινομένου;!!!

Μαντήλι….

Ξεκίνησε δρομολόγια από τις 18 Ιουνίου το Νήσος Ρόδος (192,5μ.μήκος και 27μ. πλάτος, ταχύτητα 23 κόμβων και χωρητικότητα 1600 επιβατών και 750 οχημάτων) στη γραμμή Πάρος -Κώ –Ρόδος, 3 φορές την εβδομάδα. Εμείς εδώ στη Νάξος κουνάμε μαντήλι στα πλοία και στην εξουσία…Κατά τα άλλα η τοπική μας αρχή… διεκδικεί περισσότερα δρομολόγια πίνοντας καφεδάκι στα γραφεία της ηγέτιδας του ΚΑΡΤΕΛ της Ελληνικής Ακτοπλοΐας….!!!

Η ΜΑΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ


H μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει αρχίσει επιτέλους να αποδίδει καρπούς. Ο Ελληνικός λαός έχει κληθεί να καταβάλλει θυσίες. Η Κυβέρνηση έχει αναγκαστεί να πάρει δύσκολα μέτρα. Αυτό που ζητάμε όλοι οι Έλληνες είναι να μην πάνε οι θυσίες μας χαμένες αλλά και να πληρώσουν αυτοί που δεν πλήρωναν μέχρι τώρα. Αυτοί που φοροδιέφευγαν προκλητικά τόσα χρόνια.

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο υπάρχουν τεκμαρτά κριτήρια διαβίωσης για να μπορέσουν να πιαστούν αυτοί που διαθέτουν τον προκλητικό πλούτο.
Αναδιοργανώθηκε το Σ.Δ.Ο.Ε., ώστε να μπορέσει να κυνηγήσει πιο αποτελεσματικά τη μεγάλη φοροδιαφυγή. Στο Υπουργείο Οικονομικών, σε όλα τα τμήματά του, υπάρχει πρόσβαση σε πληροφορίες που μέχρι τώρα δεν είχαν, προκειμένου να κάνουν διασταυρώσεις, για να μπορούν να εκμεταλλεύονται ένα πλούσιο υλικό, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν αυτοί που φοροδιαφεύγουν.
Έγινε το λαθρεμπόριο κακούργημα. Δόθηκε η δυνατότητα στο Σ.Δ.Ο.Ε. να επιβάλλει ποινές επιτόπου. Αυξήθηκαν τα πρόστιμα. Μειώθηκε ο χρόνος και απλοποιήθηκαν οι διαδικασίες. έτσι ώστε να μη μπορεί να κρύβεται ο φοροφυγάς πίσω από δαιδαλώδεις δικαστικές διαδικασίες. Δόθηκε η δυνατότητα στη φορολογική Αρχή να κυνηγήσει τις offshore πιο αποτελεσματικά.

Το σημαντικότερο είναι ότι όλα τα παραπάνω αρχίζουν να αποδίδουν:
Στο πρώτο πεντάμηνο του 2010 υπήρξαν 6.000 καταγγελίες στο Σ.Δ.Ο.Ε., όταν όλο το 2009 υπήρχαν 4.000, επίσης βεβαιώθηκαν πρόστιμα 1,5 δισ. ευρώ, όταν την ίδια περίοδο πέρσι ήταν γύρω στα 600 εκατ. Βλέπουμε τα όργανα του κράτους να ελέγχουν πισίνες, σκάφη, αυτοκίνητα πολυτελή «επιφανών» ανθρώπων, γιατί κάθε Έλληνας πρέπει να έχει την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση απέναντι στο νόμο. Η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των φτωχότερων εισοδηματικά τάξεων και η επιστροφή σε μια εύρωστη οικονομία αλλά με δίκαιη διανομή του πλούτου πρέπει να είναι ο στόχος.

Αυτό ζητάμε, αυτό απαιτούμε όλοι οι Έλληνες.

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ανοιχτή πληγή η υγεία στη Νάξο


Σκληρή απάντηση των γιατρών του Κέντρου Υγείας-Νοσοκομείου Νάξου στη συνέντευξη του νέου Διοικητή

Σκληρή απάντηση στο Διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου δίνουν οι γιατροί, μετά την έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν, την Τρίτη το πρωί, με αφορμή τη συνέντευξη που έδωσε ο νέος Διοικητής κ. Θεοχάρης Λάμπου στην εφημερίδα «Κυκλαδική». Σας παραθέτουμε αυτούσια την απόφαση-απάντηση των γιατρών, η οποία συντάχθηκε μετά τη συνέλευση.
«Μοναδικό θέμα της έκτακτης γενικής συνέλευσης η δημοσιευθείσα σε δύο συνεχόμενα φύλλα της «Κυκλαδικής» συνέντευξη του Διοικητή του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου με αναφορές στις εφημερίες και στις άδειες των γιατρών. Το σώμα των γιατρών, αφού αναγνώσθηκαν οι δύο συνεντεύξεις και μετά από διαλογική συζήτηση κατέληξε στις παρακάτω αποφάσεις:
Εκφράζουμε την εντονότατη δυσαρέσκειά μας για την αντιδεοντολογική συμπεριφορά του νέοδιορισθέντος Διοικητού, ο οποίος ένα μήνα και πλέον μετά την ανάληψη των καθηκόντων του δεν κάλεσε ΠΟΤΕ το σώμα των γιατρών, να τους γνωρίσει και να ανταλλάξουν απόψεις για τα σοβαρά θέματα του Νοσοκομείου, αλλά αντ’ αυτού προτίμησε να πει στους γιατρούς αυτά που είχε να πει μέσω του τύπου.
Την απόφαση του Διοικητή κ. Λάμπου να μην χορηγηθεί ούτε μία ημέρα άδεια σε γιατρό όλη την καλοκαιρινή σεζόν, τη θεωρούμε αυθαίρετη και ζητούμε το αυτονόητο: Να εφαρμοσθεί ο Δημοσιουπαλληλικός κώδικας και η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείου Εσωτερικών.
Καταγγέλλουμε το διασυρμό των γιατρών του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου στο σύνολό τους, από το Διοικητή στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ενέργεια που τη θεωρούμε καίριο πλήγμα κατά της αξιοπιστίας του Νοσοκομείου. Αποτελεί κατασυκοφάντηση των γιατρών η φράση ότι παίρνουν «τσάμπα λεφτά», όταν πολλοί από αυτούς κύρια οι παλαιότεροι, έχουν κάνει εκατοντάδες εφημερίες χωρίς καμία αποζημίωση και όλοι ανεξαιρέτως οι γιατροί έχουν κληθεί και έχουν παράσχει τις ιατρικές τους υπηρεσίες πολλές εκατοντάδες φορές σε ημέρες που δεν έχουν εφημερία και φυσικά πάντα χωρίς καμία αποζημίωση. Πλασματική εφημερία ουδέποτε γράφτηκε στο Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου ούτε μία από κανένα γιατρό.
Με ομόφωνη απόφασή του το σώμα των γιατρών δηλώνει την αντίθεσή του στην απαράδεκτη απόφαση του Διοικητή κ. Λάμπου, να καταργήσει την ενεργό εφημερία για το λόγο ότι αυτόματα, με αυτή την ενέργεια καταργεί και τη νοσηλεία ασθενών εντός του νοσοκομείου, καθόσον αυτοί θα είναι πέρα για πέρα ανασφαλείς.
Οι γιατροί του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου δηλώνουν στη Διοίκηση ότι θα διεκδικήσουν με κάθε νόμιμο μέσο τη δυνατότητα που τους παρέχει η Ελληνική αλλά και η Ευρωπαϊκή νομοθεσία, να πραγματοποιούν τέσσερις μόνο εφημερίες ενεργείς το μήνα, αποποιούμενοι και τις ανυπόστατες συκοφαντίες, αλλά και τις άγνωστες σε αυτούς παχυλές αμοιβές που μόνο ο Διοικητής είδε».



Ποιοι εξακολουθούν να επιλέγουν τα ιδιωτικά πλωτά μέσα διακομιδής ασθενών;
Ποιος ο «Κυρίαρχος» στην υγεία;


Διαστάσεις σκανδάλου αποκτά η κατ’ εξακολούθηση επιλογή ιδιωτικών σκαφών για τη διακομιδή ασθενών, προς το νοσοκομείο της Σύρου. Παρόλο που το σκάφος του Λιμενικού Σώματος βρίσκεται σε ετοιμότητα, το ποσοστό διακομιδής ασθενών με ιδιωτικά πλωτά μέσα μεταφοράς έχει αυξηθεί και αγγίζει το 92%, για το 2010. Τον πρώτο λόγο μεταξύ των ιδιωτικών σκαφών εξακολουθεί να έχει το σκάφος «Κυρίαρχος». Είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι από τις 19 μεταφορές ασθενών που έγιναν τον Μάιο, μία έγινε με το σκάφος «Αργοκοιλιώτισσα», τέσσερις με το σκάφος του Λιμεναρχείου και 14! πραγματοποιήθηκαν με τον «Κυρίαρχο». Αντίστοιχα είναι και τα νούμερα του Ιουνίου, καθώς το πρώτο εικοσαήμερο έγιναν 18 διακομιδές στη Σύρο, εκ των οποίων οι 2 με το «Αργοκοιλιώτισσα», οι 4 με το σκάφος του Λιμεναρχείου και οι 12 με τον «Κυρίαρχο».
Φθηνότερες οι αεροδιακομιδές….
Και όλα αυτά, τη στιγμή που στη γειτονική Πάρο τις διακομιδές ασθενών αναλαμβάνει το υγειονομικό αεροσκάφος που εξασφαλίστηκε χάρη στις προσφορές των Παριανών, το Βελέντζειο ίδρυμα και το Δήμο Πάρου.
Η αγορά του αεροσκάφους κόστισε 592.000€, με το εσωτερικό του να είναι πλήρως εξοπλισμένο με ιατροφαρμακευτική υποδομή, αποτελώντας ουσιαστικά «μίνι» εντατική. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πάγια έξοδα για τη διατήρηση του σκάφους (αμοιβή χειριστή, ασφάλειες κτλ) ανέρχονται στις 60.000 έως 65.000 ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα (καύσιμα, ανταλλακτικά, εργασίες συντήρησης) διαμορφώνονται σύμφωνα και με τις διακομιδές. Αξίζει όμως να τονισθεί ότι κατά μέσο όρο, η αεροδιακομιδή ασθενών στην Αθήνα, το έτος που πέρασε στοίχισε στους Παριανούς 1.000-1.200€, τη στιγμή που η μεταφορά ασθενή από τη Νάξο στη Σύρο κοστίζει υπερδιπλάσια (σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 2.500€). Εκτός όμως από τα οικονομικά οφέλη, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και ο πολύτιμος σε πολλές περιπτώσεις χρόνος που κερδίζει ο ασθενής…
Ακόμα όμως και αν η Νάξος δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί ένα υγειονομικό σκάφος, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία με το γειτονικό νησί, από την οποία θα μπορούσαν να ωφεληθούν και οι δύο νησιωτικές περιοχές.
Η παρουσία βέβαια ανάλογου αεροσκάφους δεν θα πρέπει να σημαίνει την υποβάθμιση του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας, για το οποίο απαιτείται ακόμα χρόνος, έως ότου μπορέσουμε να το αποκαλέσουμε «Νοσοκομείο».

Αγανακτισμένοι οι πολίτες
Την αγανάκτησή τους εκφράζουν οι πολίτες για την κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο Νάξου, αλλά και στο σύστημα διακομιδής ασθενών. «Για μια ακτινογραφία έπρεπε να μεταφέρουμε τη γιαγιά στη Σύρο με ιδιωτικό πλωτό σκάφος, γιατί δεν εφημέρευε ο ακτινολόγος» δηλώνει ο Νίκος Κουτελιέρης και συνεχίζει «η ακτινογραφία αυτή ακριβοπληρώθηκε, καθώς, απ’ όσα γνωρίζω, η μεταφορά στη Σύρο κοστίζει περίπου 4.000€. Δεν δέχομαι να πληρώνω ασφαλιστικές εισφορές για να μεταφερθώ με ένα ψαροκάικο, όταν παραστεί ανάγκη. Αυτές είναι τριτοκοσμικές συνθήκες».

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Οι Γαλάζιες πλαστικές σημαίες…

Μπορεί να καμαρώνουμε για τις υπέροχες παραλίες μας, μπορεί αυτές να δίνουν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, όμως η κατάσταση (μάλλον η ακαταστασία) που συναντάμε μόλις πλησιάσουμε τις ακτές μας είναι λυπηρή. Χαρτιά υγείας, ταμπόν, προφυλακτικά, πλαστικά πιάτα και μαχαιροπήρουνα, μπουκάλια, και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς σε υποδέχονται με την άφιξή σου και σου «φιάχνουν» τη διάθεση για ένα απολαυστικό μπάνιο. Το φαινόμενο εμφανίζεται πιο συχνά ή και καθημερινά σε περιοχές που συχνάζουν περισσότεροι δικοί μας. Η έλλειψη φροντίδας σε πολυσύχναστα μέρη όπως ο Αγιος Προκόπης, από όπου και οι φωτογραφία, σε συνδυασμό με τις αφύλακτες παραλίες δημιουργούν έντονους προβληματισμούς για το μέλλον του τουρισμού. Αλλά και στην περίπτωση που ο Δήμος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, αναρωτιέται κανείς τι κάνουν οι επιχειρηματίες που γίνονται καθημερινά μάρτυρες του φαινομένου;!!!

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

ΒΗΜΑ Φ.70







ΚΑΤΙ ΛΕΕΙ.......


ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ

Μεγάλη γιορτή για τις Κυκλάδες στο ΣΕΦ από την ΟΣΥΜΙΚ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 στις 18.00


Μια μεγάλη γιορτή για τις Κυκλάδες προετοιμάζει στην Αθήνα η ΟΣΥΜΙΚ
Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων στην οποία μετέχουν
Σύλλογοι από τα νησιά Αμοργό, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Ιο, Κίμωλο,
Κουφονήσια, Κύθνο, Μήλο, Σέριφο, Σίκινο, Σίφνο, Σχοινούσα, Φολέγανδρο
αλλά και την Θήρα που προσχώρησε πρόσφατα.
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 27 Ιουνίου στις 1800
στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα συμμετέχει επίσης
και η Παριανή Ομοσπονδία.
Με ζωντανή μουσική από παραδοσιακά όργανα (βιολί, λαούτο, τσαμπούνα)
και τραγούδι από τον Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού
θα χορέψουν συγκροτήματα από τα νησιά των Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα θα μετέχουν στην εκδήλωση τα χορευτικά συγκροτήματα
της Ανάφης, της Αμοργού, της Θήρας, της Κιμώλου, της Σερίφου,
της Σίφνου, της Σχοινούσας, της Νάξου (Δρυμαλία) ενώ η Πάρος θα
μετέχει με 3 χορευτικά συγκροτήματα (τα 2 από την Νάουσα).
Ο πρόεδρος του ΟΣΥΜΙΚ κος Πασχάλης Συρίγος ευχαριστεί δημόσια
την πρόεδρο του ΔΣ του ΣΕΦ κα Μαρία Μανιδάκη για την καθοριστική
συμβολή της στις διαδικασίες για το κλείσιμο της αίθουσας
Μελίνα Μερκούρη όπου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση.
Με πρόσφατη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κυκλάδων
αυξήθηκε από 500.000 ευρώ σε 530.000 ευρώ ο προϋπολογισμός
της τουριστικής προβολής της Νομαρχίας με σκοπό τα 30000 ευρώ
να δοθούν για τα έξοδα της διοργάνωσης καθώς και για την
μετάβαση – διαμονή – διατροφή των μελών των χορευτικών
συγκροτημάτων που θα έρθουν από τα νησιά στην Αθήνα.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής έρχεται στην Πάρο!

21 Ιουνίου, Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, Αϊ Γιάννης Δέτης

Στην Πάρο πραγματοποιείται φέτος, για πρώτη φορά, η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής! Πρόκειται για το μεγαλύτερο μουσικό γεγονός της Ευρώπης! Μια γιορτή για τη μουσική, τους μουσικούς, την πόλη και τους κατοίκους. Φέρνει τους ανθρώπους κοντά, μοιράζοντας απλόχερα και πάντα δωρεάν εικόνες και ήχους για κάθε γούστο. Η μουσική άλλωστε γεννιέται και μεγαλώνει στους δρόμους. Εσείς δεν έχετε παρά να την απολαύσετε!

Μεταξύ 18 και 21 Ιουνίου έχουν στηθεί 138 εκδηλώσεις σε 22 πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Στην Πάρο η μουσική ξεκινάει στις 21 Ιουνίου στο Περιβαλλοντικό & Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, Αϊ Γιάννης Δέτης, με τα παρακάτω σχήματα:

Ζωντανή μουσική

15:30 Natural Sound Revival – Reggae

18:00 Operation B – Funk, blues

20:00 Hearts & Spades - Rock

Dj sets

22:00 Billy Nikο & Alex Pascal – Minimal, Tech House, Techno

All day dj support Kostas D

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ Ν. ΠΑΠΑΜΑΝΩΛΗ

Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπήρξε αναμφισβήτητα μια ηγετική πολιτική φυσιογνωμία, η οποία πρωταγωνίστησε στη νεότερη ιστορία του τόπου, κυριαρχώντας στις πολιτικές αναμετρήσεις και «κατακτώντας» τα πλήθη με τη χαρισματική και αυθεντική προσωπικότητά του, αλλά και τους πολιτικούς του στόχους και τα επιτεύγματά του.

Υπήρξε ανυποχώρητος σε εθνικά ζητήματα, διορατικός σε κάθε του πολιτική κίνηση και γι’αυτό το λόγο αρκετά χρόνια μετά το θάνατό του, η πολιτική του σταδιοδρομία, ακόμη και μετά από την πιο αυστηρή αξιολόγηση, προσφέρει άφθονα διδάγματα και ταυτόχρονα παραδίδει μαθήματα πολιτικής αγωγής και επιμονής, στρατηγικής και ανυποχώρητης αγωνιστικότητας.

Κατάφερε να καθιερωθούν παντού οι δημοκρατικοί θεσμοί, επέφερε πολλές κοινωνικές και εκσυγχρονιστικές ρυθμίσεις και παράλληλα άσκησε παραδειγματική ισχυρή εξωτερική πολιτική.

Σήμερα, όλοι εμείς οι συνεχιστές της πολιτικής του, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις αρχές και κυρίως τα εθνικά του οράματα, για ένα έθνος ενωμένο και δυνατό, για μια χώρα κυρίαρχη και επιβλητική, για μια Ελλάδα όπως την ονειρεύτηκε!

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Ο ΠΥΡΓΟΣ ΤΟΥ ΧΕΙΜΑΡΟΥ







Σε τούτα εδώ τα μάρμαρα

κακιά σκουριά δεν πιάνει

μηδε αλυσίδα του Ρωμιού

Και στ’ αγεριού το πόδι

Εδώ το φως εδώ γιαλός

Χρυσές γαλάζιες γλώσσες

ΑΜΕΛ...ΣΟΦΙΕΣ Φ.69

Μακάρι…

Άκουσα και διάβασα σχόλια «αντικειμενικών» δημοσιογράφων που χωρίς να παρευρίσκονται στην συνέντευξη τύπου του Θανάση Γρυλλάκη έκαναν λόγο για «φθαρμένα υλικά» και θύμισες για συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κόκοτα.

Πρώτα από όλα ήταν μόνο 5 από τους Δημοτικούς Συμβούλους του Κόκοτα και έλειπαν ο μακροβιότερος (Μαράκης) και πιο έμπιστος (Καραμανής) των τότε συμβουλίων। Δεύτερο ήταν εκεί άλλοι 70 άνθρωποι, δεν τους είδε ο φίλος μας και Τρίτον μακάρι να ξανασυνεδρίαζε το παλιό Δημοτικό Συμβούλιο μπας και γινότανε κανένα έργο της προκοπής!!!


ΠΟΙΟΣ;

Το άκουσα από σοφό (όχι αμπελοφιλόσοφο) και το μεταφέρω αυτούσιο:

Ο Ρήγας στηρίζει Μαράκη.

Ο Μαράκης στηρίζει Ρήγα.

Τη Νάξο ποιος την στηρίζει;;;;!!!!


Μισαλλοδοξία

Τις τελευταίες ενέργειες του βουλευτή Παναγιώτη Ρήγα τις χαρακτήρισε κάποιος Ναξιώτης χρησιμοποιώντας τη λέξη «μισαλλοδοξία».

Το λεξικό (Τεγόπουλος – Φυτράκης 1989) αναφέρει στη συγκεκριμένη λέξη: μισαλλοδοξία (η) /μίσος προς τους αλλόθρησκους ή προς όσους πρεσβεύουν άλλες αρχές (κοινωνικές, πολιτικές κ.λ.π.).

Λες οι «αλλόθρησκοι» ή αυτοί που «πρεσβεύουν άλλες αρχές» να βρίσκονται στον ίδιο πολιτικό χώρο και να είναι ο στόχος ή μήπως..;;; Κατά τα άλλα ο ίδιος επιμένει ότι είναι ευθυγραμμισμένος με το νέο ήθος, την αξιοκρατία κ.λ.π., κ.λ.π. που πρεσβεύει το νέο ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρος Γ. Παπανδρέου.!!!


Προεκλογική ταρίφα

Ακούγεται ότι στους συμβούλους της πλειοψηφίας κυκλοφόρησε προεκλογική «ταρίφα» που μετράει με ψήφους ή και υποψηφιότητες διάφορες «χάρες». Σβήσιμο κλήσεων για παράνομες σταθμεύσεις, μεταφορές κάδων, άδειες και μεταφορά περιπτέρων, ανοχή σε καταλήψεις δημόσιων και δημοτικών χώρων (πεζοδρόμια, ακτές, κ.ά) είναι μερικά από αυτά που περιλαμβάνονται σε λίστα υπό τον τίτλο «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΗ»…………..

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Παράταση ομηρίας

Παράταση ομηρίας
Μέχρι το τέλος του 2010 θα συνεχιστούν οι εργολαβίες καθαριότητας στους Δήμους όλης της Ελλάδας, σύμφωνα με το άρθρο 282 του σχεδίου «Καλλικράτης», όπως ψηφίστηκε στη Βουλή. Ο Δήμος Νάξου, εκμεταλλευόμενος τη ρύθμιση αυτή, έσπευσε άμεσα να εξασφαλίσει δύο εργολαβίες, μία για την καθαριότητα και μια για τη συντήρηση και αποκατάσταση του δικτύου ύδρευσης, προκειμένου να λύσει το πρόβλημα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου αποφασίστηκε να διατεθούν 200.000€ για την καθαριότητα και 150.000€ για την ύδρευση τους 6 μήνες που μένουν μέχρι τη λήξη της προθεσμίας. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ανοικτού διαγωνισμού για την ανάδειξη του εργολάβου, περίπου 25 υπάλληλοι αναμένεται να προσληφθούν από τον εργολάβο για την καθαριότητα του Δήμου.
Το ερώτημα που τίθεται, αλλά δεν απασχόλησε κανέναν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι τι μέλει γενέσθαι μετά τη λήξη της προθεσμίας. Πέντε μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο «Καλλικράτης» δίνει τη δυνατότητα επαναφοράς των εργολαβιών, οι οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για ψηφοθηρικούς λόγους από τους εκάστοτε δημάρχους, χωρίς όμως να λύνουν μακροπρόθεσμα το πρόβλημα. Δεκάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς δουλειά στις αρχές του χρόνου, όταν με ρητή εντολή ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης «κατήργησε» τις εργολαβίες, προκαλώντας ποικίλα σχόλια. Σήμερα, λίγους μήνες μετά, ο «Καλλικράτης» ανάβει και πά
λι το πράσινο φως για τη συνέχιση των εργολαβιών και δίνει ελπίδα με ημερομηνία λήξης την 31η Δεκεμβρίου 2010.
Ο Δήμος Νάξου είχε δαπανήσει 363.750€ για την εργολαβία καθαριότητας από τον Αύγουστο έως το Δεκέμβρη του 2009 και 341.550€ για την εργολαβία ύδρευσης. Παράλληλα, δόθηκε δίμηνη παράταση και στις δύο εργολαβίες μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, όπως προβλέπονταν από τη σύμβαση, η οποία «κόστισε» στο Δήμο Νάξου 110.700€ (72.750€ για την καθαριότητα και 37.950€ για την ύδρευση).
Το θέμα της συνέχισης των εργολαβιών αναμένεται να συζητηθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δρυμαλίας, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες εργατικού προσωπικού και καθαριότητας.

Ο Καλός και ο Κακός Βουλευτής!

Ο Βουλευτής!

Ο καλός ο Βουλευτής εργάζεται για το καλό όλου του κοινωνικού συνόλου και προωθεί έργα ανάπτυξης και ευημερίας των πολιτών.
Ο κακός ο Βουλευτής δε νοιάζεται για τα έργα και την ανάπτυξη της περιοχής του αλλά δημιουργεί μηχανισμούς και κλίκες που εξυπηρετούν τους προσωπικούς τοθ στόχους.
Ο καλός ο Βουλευτής είναι ανοιχτός σε όλους τους πολίτες, τους ακούει και λαμβλανει υπόψην του όλες τις απόψεις.
Ο κακός ο Βουλευτής είναι κλειστός, αντικοινωνικός, εγωιστής και διαχωρίζει τους πολίτες σε φίλους και εχθρούς.
Ο καλός ο Βουλευτής προσπαθεί να συνενώνει τα άτομα και τις απόψεις τους αξιολογόντας σωστά και αντικειμενικά.
Ο κακός ο Βουλευτής εφαρμόζει τη μέθοδο του ''διαίρει και βασίλευε'' γιατί έτσι εξασφαλίζει φανατικούς οπαδούς και εκλογικούς μηχανισμούς.
Ο καλός ο Βουλευτής σέβεται τις Δημοκρατικές διαδικασίες και τα τοπικά εκλεγμένα όργανα του κόμματός του.
Ο κακός ο Βουλευτής λειτουργεί παρασκηνιακά και καπελώνει τα όργανα του κόμματος δίνοντας παράδειγμα κομματικής απειθαρχίας.
Ο καλός ο Βουλευτής κάνει τους αντιπάλους του να τον σέβονται.
Ο κακός ο Βουλευτής κάνει τους φίλους του αντιπάλους και πολιτικούς εχθρούς.
Αν παρέλειψα κάτι παρακαλώ τους Βουλευτές μας να με συμπληρώσουν και εν αναμονή διατελώ.
Θανάσης Καραβίας.

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΝΑΞΟΥ

Παρεμβάσεις στον αγωνιστικό χώρο και στο φωτισμό του σταδίου περιλαμβάνει η μελέτη εκσυγχρονισμού του Δημοτικού Σταδίου Νάξου, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Νάξου και αναμένεται να πάρει το μακρύ δρόμο της υλοποίησης.

Σύμφωνα με τη σύντομη παρουσίαση που έκανε ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Δημήτρης Γρυλλάκης, ο εκσυγχρονισμός του σταδίου συνίσταται σε τρεις κατευθύνσεις, στην αντικατάσταση του χλοοτάπητα, με νέο φυσικό υλικό, στις παρεμβάσεις στο ταρτάν του γηπέδου, για όλα τα αθλήματα του στίβου και στην αντικατάσταση των μέσων φωτισμού του σταδίου. Ο κ. Γρυλλάκης τόνισε ότι θα γίνει ένα πολύ καλό έργο, όμως απαιτείται επιτήρηση και συντήρηση για να έχουμε καλά αποτελέσματα.

Ο προϋπολογισμός για τις παρεμβάσεις στο ΔΑΚ ανέχεται στο 1εκ. 660.000€, εκ των οποίων τα 300.000€ και εφόσον χρειαστούν θα διατεθούν από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων.

«Καλή ημέρα» χαρακτήρισε ο Δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης την ημέρα που το Δημοτικό Συμβούλιο παρέλαβε την επικαιροποιημένη μελέτη και ενέκρινε τη δημοπράτηση του έργου. «Χάρη στην καλή διαχείριση των οικονομικών μας μπορούμε τώρα να χρηματοδοτήσουμε το έργο με δικούς μας πόρους» δήλωσε ενώπιον των Δημοτικών Συμβούλων ο Δήμαρχος ο οποίος παραδέχθηκε ότι λόγω της έλλειψης συντήρησης φτάσαμε σε αυτό το σημείο. Ερωτηματικό βέβαια παραμένει αν έχει κάνει ς προσπάθειες ο Δήμαρχος Νάξου, ώστε το έργο να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς πόρους και να μην βαρύνει με το υπέρογκο αυτό ποσό τον προϋπολογισμό του Δήμου. Η μελέτη υπήρχε από την ημέρα που ο κ. Μαράκης ανέλαβε καθήκοντα Δημάρχου και είχαν προκληθεί πολλές συζητήσεις ενώ είχε ζητηθεί να πραγματοποιηθεί ραντεβού με τους υφυπουργούς Κ. Ορφανό και Ι. Ιωαννίδη. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ούτε μετά την αλλαγή της κυβέρνησης στις 4 Οκτώβρη του 2010. Ισως σήμερα ο Δήμος Νάξου να είναι ο μοναδικός Δήμος σε ολόκληρη την Ελλάδα που χρηματοδοτεί εξ ιδίων πόρων ένα τόσο μεγάλο αθλητικό έργο. Ας ελπίσουμε ότι στην πορεία θα γίνει προσπάθεια ευαισθητοποίησης της Γ.Γ.Α ώστε να ωφεληθεί η Νάξος είτε με την οικονομική ελάφρυνση του Δήμου στην κατασκευή του έργου είτε με την δημιουργία συμπληρωματικών ή νέων αθλητικών εγκαταστάσεων. Ο κ. Στάθης Αγγελής ζήτηση την παρέμβαση και στον περιβάλλοντα χώρο του σταδίου, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι από την εν λόγω χρηματοδότηση, ενώ ο πρώην Πρόεδρος του ΔΑΚ κ. Μανώλης Πολυκρέτης θέλησε να επιστήσει την προσοχή για τις μεγάλες ενδεχομένως εκπτώσεις που μπορούν να προκύψουν από τους εργολάβους, οι οποίες δεν διασφαλίζουν την «καλή ποιότητα» του έργου, πρότεινε μάλιστα η επιλογή κάποιων υλικών να γίνει παρόντων των Δημοτικών Συμβούλων.

ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Με τρεις ακόμα γιατρούς θα στελεχωθεί σύντομα το Νοσοκομείο-Κέντρο Υγείας Νάξου, μετά την αξιολόγηση των ενδιαφερόμενων γιατρών και την απόφαση που λήφθηκε στις 10 Ιουνίου, από το Συμβούλιο Κρίσεων. Ένας Ορθοπεδικός Επιμελητής Α, ένας Καρδιολόγος διευθυντής και ένας Παθολόγος επιμελητής Β΄ αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα εντός των επομένων ημερών, θέσεις οι οποίες είχαν προκηρυχθεί πριν αρκετά χρόνια, όμως έμεναν κενές, με τις αιτήσεις των γιατρών να συσσωρεύονται σε κάποια συρτάρια…

Άμεσα αναμένεται να συνεδριάσει εκ νέου το Συμβούλιο Κρίσεων, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να αποφασίσει για την επιλογή ενός ακτινολόγου.

Οι προσλήψεις αυτές είναι ένδειξη της διάθεσης του Υπουργείου και αποτελούν απάντηση σε όσους έκαναν λόγο για υποβάθμιση του Νοσοκομείου σε Κέντρο Υγείας «Η Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τη στελέχωση του Νοσοκομείου μας, κάτι που δεν γινόταν τα τελευταία 6 χρόνια. Και βέβαια κακώς κάποιοι έκαναν λόγο για υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας...» δηλώνει ο γιατρός του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας και πολιτευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γερμανός Καπίρης.


Το νέο Δ.Σ. του Νοσοκομείου


Αξίζει να σημειώσουμε ότι η νέα διοίκηση του Νοσοκομείου έχει αναλάβει καθήκοντα, με επικεφαλής τον κ. Λάμπου και Αντιπρόεδρο του Δ.Σ τον κ. Μανώλη Κορρέ. Επίσης, το Δ.Σ πλαισιώνεται από τη λογίστρια κα Νεκταρία Μανωλά-Σέργη, τον Αντιπρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και ναυτικό πράκτορα κ. Σταμάτη Καπίρη, το Δημοτικό Σύμβουλο Δρυμαλίας κ. Νίκο Χουζούρη από την Κόρωνο και αναπληρωματικά μέλη τον κ. Μανώλη Μαράκη(αδελφό του Δημάρχου Νάξου) και την κ Βασιλική Γενόφιαν, ιδιωτική υπάλληλο σε εταιρεία ταχυμεταφορών.

ΤΕΛΟΣ ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΣ ΕΦΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Αντιδράσεις εν τω μεταξύ έχει προκάλεσε η απόφαση του διοικητή του Νοσοκομείου Νάξου κ. Θεοχάρη Λάμπου να σταματήσει τις ενεργείς εφημερίες στο νοσοκομείο

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Ζητούν το πράσινο χρίσμα

Τρεις οι υποψήφιοι για το Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων

Έξι οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια

Ο Νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο Δήμαρχος Τήλου Τάσος Αλιφέρης, ο Βουλευτής Παναγιώτης Ρήγας, ο πρώην Δήμαρχος Άνω Σύρου Γιώργος Πάπιτσης, ο πρώην Δήμαρχος Κύθνου Γιώργος Μαρτίνος και ο Μανώλης Κρητικός είναι οι υποψήφιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ο οποίοι θα διεκδικήσουν το χρίσμα για τον τίτλο του αιρετού Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου. Τόσο ο κ. Μαχαιρίδης, όσο και οι κ.κ. Αλιφέρης και Ρήγας προτάθηκαν από τρίτους για να λάβουν την κομματική στήριξη, ενώ οι κ.κ. Πάπιτσης, Μαρτίνος και Κρητικός υπέβαλαν αυτοπροτάσεις. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το προβάδισμα φέρεται να έχουν ο Νομάρχης Δωδεκανήσου Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος εκτιμάται ιδιαίτερα για τις διοικητικές του ικανότητες και εμπειρίες, ενώ ιδιαίτερης εκτίμησης χααίρει και ο Δήμαρχος Τήλου. Ο κ. Αλιφέρης προέρχεται από ένα μικρό νησί και με δεδομένη τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχει η Περιφέρεια στα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων, τα οποία αδυνατούν να διοικηθούν μόνα τους, είναι πολύ πιθανόν να αποτελέσει την επιλογή του ΠΑΣΟΚ. Όσο για το Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ρήγα, έχει εκφράσει ήδη τη στήριξή του στο πρόσωπο του κ. Μαχαιρίδη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δέσμευση μέσω της αίτησης των υποψήφιων Περιφερειαρχών να στηρίξουν αυτόν που θα αναδειχθεί από τη διαδικασία αυτή, αποτελεί ίσως έναν από τους λόγους τακτικής που οι τρε
ις δεν υπέβαλαν αίτημα για το χρίσμα, αλλά προτάθηκαν από τρίτους. Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο κ. Μαχαιρίδης έχει προταθεί και για το Δήμο Ρόδου.

Υποψήφιοι Αντιπεριφερειάρχες

Ο Νομάρχης Κυκλάδων κ. Δημήτρης Μπάιλας διεκδικεί το χρίσμα για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, ενώ κατατέθηκαν άλλες δύο προτάσεις για τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη και αφορούν τον κ.Μάνθο Μανθόπουλο και το Ναξιώτη κ. Νίκο Πρωτονοτάριο.

Για τον Αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου, έχουν κατατεθεί τρεις αυτοπροτάσεις, του κ. Τέλη Ηρακλείδη γραμματέα της Περιφερειακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, του Αντώνη Χατζηιωάννου, ο οποίος είναι σύμβουλος του νυν Περιφερειάρχη και του κ. Μιχάλη Ερωτόκριτου Έπαρχου Καρπάθου.

Και ενώ στο ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει το τοπίο των ενδιαφερόμενων, στη Ν.Δ. τα κλίμα παραμένει συγκεχυμένο, εν αναμονή του συνεδρίου. Στο προσκήνιο παραμένει το όνομα του πρώην Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Χαράλαμπου Κόκκινου, ενώ έχουν επίσης ακουστεί ονόματα όπως αυτό του κ. Αρ. Παυλίδη, αλλά και του πρώην Βουλευτή Δωδεκανήσου Αναστάσιου Καραμάριου.


Στο Δήμο Νάξου

Για τον ενιαίο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων υπεβλήθησαν τρεις προτάσεις. Αίτημα για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ υπέβαλε όπως ήταν αναμενόμενο ο νυν Δήμαρχος κ. Νίκος Μαράκης, όπως επίσης και ο κ. Γιάννης Μαργαρίτης. Από το Κουφονήσι κατέθεσε πρόταση και ο κ. Ανδρέας Πράσινος, ο οποίος διατελεί πρόεδρος των υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών. Αντίθετα, ο προερχόμενος επίσης από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γρυλλάκης δεν μπήκε στη διαδικασία διεκδίκησης του χρίσματος.

Στις λοιπές Κυκλάδες

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Πάρο δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση για χρίσμα, από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους Δημάρχους, είτε από την κ. Πρωτολάτη, η οποία έχει δηλώσει ότι κατέθεσε την κομματική της ταυτότητα, είτε από το νυν Δήμαρχο κ. Βλαχογιάννη, ο οποίος φέρεται να έχει τη στήριξη του Υπουργού Γιάννη Ραγκούση.

Στη Σύρο, ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας κατέθεσε αυτοπρόταση, όπως και στη Σέριφο ο κ. Λιβάνιος.

Στη Σαντορίνη, τρεις υποψήφιοι Δήμαρχοι διεκδικούν το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ, με αυτοπρόταση οι Γιώργος Ρούσος και Γιώργος Χάλαρης και με ετεροπρόταση ο Έπαρχος κ. Χρύσανθος Ρούσσος.

Η ΟΝΑΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΑΥΡΟ


Η Επιτροπή Νέας Γενιάς της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.), στα πλαίσια των πολιτιστικών δραστηριοτήτων της, διοργανώνει εκδρομή στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και παρακολούθηση της Τραγωδίας Οιδίποδας Τύραννος, το Σάββατο 10 Ιουλίου 2010.
Το κόστος της εκδρομής ανέρχεται στα 39€ κατ’ άτομο (24€ για φοιτητές) στην οποία συμπεριλαμβάνεται η μεταφορά με πούλμαν και το εισιτήριο του θεάτρου (Β’ Θέση χωρίς αρίθμηση). Η εκδρομή θα ξεκινήσει το απόγευμα (3μ.μ.) του Σαββάτου, 10 Ιουλίου, και μετά από μία στάση στην παραλία της Νέας Επιδαύρου (για βόλτα), θα φτάσουμε στο θέατρο περίπου στις 19:30. Μετά την παράσταση, θα επιστρέψουμε στην Αθήνα περίπου στις 12:30 με 1:00. Λόγω των μειωμένων θέσεων του θεάτρου, το κόστος συμμετοχής θα πρέπει να έχει καταβληθεί μέχρι το Σάββατο 26/6/2010. Για πληροφορίες/κρατήσεις θέσεων μπορείτε να απευθύνεστε στους Μαργαρίτης Γιάννης (6944527813), Στρούβαλης Ιάκωβος (6981279742), Τσελέντη Δήμητρα (6973423416) και Χάκα Κωνσταντίνα (6945246606).


Συντελεστές Παράστασης:

Η παράσταση ανεβαίνει από το Αμφι-Θέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη. Στον ρόλο του Οιδίποδα ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και της Ιοκάστης η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.


Λίγα Λόγια για την Παράσταση:

Αναζητώντας τον δολοφόνο του Λαΐου, που σύμφωνα με τον δελφικό χρησμό μιαίνει τη Θήβα προκαλώντας τον καταστροφικό λοιμό, ο βασιλιάς Οιδίπους ανακαλύπτει το νήμα που συνδέει τη ζωή του με την κατάρα των Λαβδακιδών. Πατροκτόνος και αιμομείκτης, πατέρας και αδερφός των παιδιών του και σύζυγος της μητέρας του, αυτοτιμωρείται για την ύβρη που διέπραξε άθελά του και τυφλώνεται.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Σχολικές εκδηλώσεις στη λήξη της σχολικής χρονιάς


Με το τέλος του διδακτικού έτους 2009-2010 πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις αθλητικού και πολιτιστικού περιεχομένου από τους μαθητές στα Σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης: Δημοτικά και Νηπιαγωγεία της πόλης και στα χωριά.

Έτσι πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις και πρωινές ώρες, αλλά και κατά τις απογευματινές ώρες οπότε είχαν την ευκαιρία να τις παρακολουθήσουν γονείς και λοιποί συγγενείς και γνωστοί των μαθητών και να τους καμαρώσουν στις επωφελείς αυτές δραστηριότητές τους: την Πέμπτη 10 Ιουνίου στο Δημοτικό Σχολείο Τριπόδων (διευθυντής ο κ. Λουκάς Κατσιούλης), την Παρασκευή 11 Ιουνίου 2010 στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Χώρας Νάξου (διευθυντής ο κ. Παχώμιος Αδελφουλάκος), τη Δευτέρα 14 Ιουνίου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Νάξου (διευθυντής ο κ. Κώστας Κλουβάτος) κλπ.

Στο 4ο Δημοτικό Σχολείο τις ημέρες αυτές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι την επισκέφτηκαν και μια πολύ αξιόλογη έκθεση με καλλιτεχνικά έργα των μαθητών και κατασκευές πολύ υψηλής ποιότητας.

Συγχαίρουμε όλο το διδακτικό προσωπικό όλων των Σχολείων του νησιού μας για τις προοσπάθειες που καταβάλλουν καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους δια τη μόρφωση και την αγωγή των μαθητών αλλά και για τις σπουδαίες αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες στη λήξη των μαθημάτων.

* Εξάλλου την Κυριακή 13 Ιουνίου 2010 το απόγευμα πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις ρυθμικής-ενόργανης γυμναστικής-μπαλέτου και παραδοσιακών χορών μαθητών του Γυμναστηρίου «Γένεσις» του κ. Βάβουλα.

Γιάννης Λογαράς

Η δίκη των έξι επιστολή του κ. Μίκη Πρωτοπαπαδάκη

Όσοι δημοσιεύουν αντιρρήσεις για την αναψηλάφηση της Δίκης του Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη, θα ήταν καλό να είναι επιφυλακτικοί, επειδή με την φανατισμένη εμμονή τους στην άρνηση θέτουν εαυτούς στο περιθώριο της κοινωνίας, στην οποία ανήκει και ο πληθυσμός των απογόνων των θυμάτων της Μικρασιατικής τραγωδίας. Ας ακολουθήσουν το παράδειγμα του κ. Βλάση Αγτζίδη, που είναι ο υποκινητής των αντιρρήσεων. Ο κ. Αγτζίδης, σε τηλεοπτική εκπομπή, όταν ρωτήθηκε δύο φορές αν οι Έξι ήσαν προδότες, δεν απάντησε. Αν έλεγε ΟΧΙ, θα ερχόταν σε αντίθεση με κάποιους ακραίους που προτιμούν ένα δικτατορικό έκτακτο στρατοδικείο από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Αν απαντούσε ΝΑΙ, θα ερχόταν σε αντίθεση με το σύνολο του ελληνικού λαού και της βάσης των συλλόγων-μελών της ΟΠΣΕ. Σοφά, λοιπόν, δεν απάντησε.

Δεν μπορώ να πιστέψω πως η ιερή μνήμη των θυμάτων της Καταστροφής στηρίζεται σε ένα βάρβαρο έγκλημα. Αν θέλουμε να βρούμε τους υπεύθυνους για την τραγωδία, πρέπει να τους αναζητήσουμε έξω από τα σύνορά μας. Πάντως, για όσους ζητούν εκδίκηση, τονίζω ότι ο κύριος υπεύθυνος , Λόυδ Τζωρτζ, τιμωρήθηκε σκληρά από τον αγγλικό λαό, αλλά χωρίς να χυθεί αίμα, γι αυτό που έκανε στην Μικρασία.

Όσο για την Πολιτική Αγωγή, αυτή δεν έχει θέση εδώ, επειδή ο εναγόμενος δεν έχει προκαλέσει καμία ζημία σε πρόσωπα που εκπροσωπεί η ΟΠΣΕ, ούτε σε οποιαδήποτε άλλα. Κείμενα σαν εκείνο που υπέβαλε η ΟΠΣΕ στο Δικαστήριο θα είχαν νόημα, αν η αναψηλάφηση γινόταν από την Βουλή. Η Βουλή εκπροσωπεί τον λαό και δέχεται να συζητήσει της απόψεις κάθε πολίτη. Η Δικαιοσύνη εκπροσωπεί το Σύνταγμα και αυτό μόνον έχει ως κριτήριο για τις αποφάσεις της.

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ

Γράφει ο Θανάσης Καραβίας
Επαναλαμβάνεται και πάλι το ίδιο σενάριο, νούμερα, εκατομμύρια, έργα, μελέτες...Τι σύμπτωση, όλα αυτά τώρα, προεκλογικά Αυτό το παραμύθι επαναλαμβάνεται με υπερβάλοντα ζήλο, σε όλα τα ΜΜΕ από τους δημάρχους και φυσικά και από το δικό μας δήμαρχο κύριο Νίκο Μαράκη, ελπίζοντας οτι θα ξαναπείσουν τους δημότες να το πιστέψουν. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Ο κόσμος είναι δύσπιστος με τους πολιτικούς και τους πολιτικάντιδες. Όσο πιο πολλά λένε τόσο λιγότερο τους πιστεύουν. Σήκωσε επιτέλους κεφάλι ο λαός και θέλει αποδείξεις, έργα, δράσεις και όχι ευχολόγια και ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Έχει αλλάξει ο τρόπος επικοινωνίας των πολιτών με την εξουσία και την πολιτική. Σήμερα υπάρχει το διαδίκτυο, η άμεση πληροφόρηση, η ανταλλαγή απόψεων. Ποιος αφελής θα πιστέψει οτι θα γίνουν θαύματα τα επόμενα χρόνια όταν μια ολόκληρη τετραετία δεν έγινε τίποτα, απολύτως τίποτα, ούτε στα μεγάλα έργα υποδομής (λιμάνι, αεροδρόμιο, Χ.Υ.Τ.Υ, φράγμα Τσικαλαριού, χωροταξικό, κ.λ.π) αλλά ούτε και στα μικρότερα έργα (κυκλοφοριακό, καθαριότητα και ανάπτυξη τουριστικών περιοχών και παραλιών, μεταφορά αποβλήτων από τις παραλίες και τα χωριά στο ΒΙΟ.ΚΑ, μεταφορά νεκροταφείου, κ.λ.π). Προβλήματα που έπρεπε να έχουν λυθεί εδώ και τώρα ή τουλάχιστον να έχουν δρομολογηθεί κάποια από αυτά και μάλιστα από ένα δήμο πλούσιο με ταμειακό υπόλοιπο 2.600.000 ευρώ το 2009. Είναι στατιστικά αποδεδειγμένο οτι αυτό που δεν έκανες ως τώρα είναι απίθανο να γίνει στο προσεχές μέλλον. Είναι η λαϊκή σοφία που μας διδάσκει ''μην αναβάλλεις ποτέ για αύριο αυτό που μπορείς να κάνεις σήμερα''. Η αναβλητικότητα λοιπόν, η έλλειψη προγραμματισμού, η μεθοδικότητα και η καθημερινή μη ενασχόληση με τα προβλήματα έχουν σαν αποτέλεσμα τελικά να μην υλοποιείται τίποτα, να μην υπάρχει σοβαρό έργο, και όλα να μετατείθενται στο μέλλον...Ένα μέλλον που υπό την παρούσα δημοτική αρχή φαντάζει ζωφερό, αβέβαιο, και πολύ κατώτερο των προσδοκιών του Ναξιακού λαού.

Φ. 69 ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

ΠΕΡΙ ΝΑΞΙΩΝ ΑΝΕΜΩΝ ΚΑΙ ΥΔΑΤΩΝ

Του Νίκου Α. Δρη (Φυσικού - Μετεωρολόγου)

Με την ηπειρωτική Ελλάδα να «ψήνεται» στους 40 β. μέχρι το Σαββατοκύριακο, η Νάξος μας με τους 34 β. το πολύ στα πεδινά και τους 30 β. στα ορεινά φαντάζει όαση, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη και το βορειαδάκι των 5 με 7Β που θα επικρατεί. Κλείνει λοιπόν προκλητικά το μάτι στους παραθεριστές που ζητούν ένα δροσερό τριήμερο ή ευχάριστες πολυήμερες καλοκαιρινές διακοπές να την επισκεφθούν.

Οι άνεμοι, από διάφορες διευθύνσεις, δεν θα ξεπεράσουν σε ένταση τα 6 με 7Β και αυτό μόνο για δύο ημέρες.

Η θερμοκρασία, υψηλή αλλά ευχάριστα ανεκτή, θα κυμανθεί μεταξύ 23 και 26 β. η ελάχιστη και μεταξύ 29 και 34 β. η μέγιστη. Στα ορεινά η θερμοκρασία θα είναι μέχρι και 4 βαθμούς χαμηλότερη, αντιστρόφως ανάλογα με το υψόμετρο.

Από πλευράς φαινομένων θα έχουμε καθημερινά ηλιοφάνεια και ξαστεριά.

Προσοχή λοιπόν κατά τις μεσημεριανές ώρες, που η τιμή του δείκτη υπεριώδους ηλιακής ακτινοβολίας θα είναι στο 9, δηλαδή πολύ επικίνδυνη για χρόνο έκθεσης χωρίς αντιηλιακό για μεν τα ανοιχτόχρωμα δέρματα πάνω από μισή ώρα για δε τα σκουρόχρωμα δέρματα πάνω από μία ώρα.

Αναλυτικότερα ανά ημέρα προβλέπεται :

Πέμπτη 17/6 : Αίθριος καιρός, με ανέμους ΒΔ και θερμοκρασία 26–34 β.

Παρασκευή 18/6 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 6-7Β και από το βράδυ 5-6Β και θερμοκρασία 25–33 β.

Σάββατο 19/6 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Β 4-5Β και από το απόγευμα μεταβλητούς και θερμοκρασία 24–32 β.

Κυριακή 20/6 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Δ-ΝΔ 6Β και θερμοκρασία 24-31 β.

Δευτέρα 21/6 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Δ-ΝΔ 7Β και θερμοκρασία 23–30 β.

Τρίτη 22/6 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Δ-ΝΔ 6Β και από το μεσημέρι και θερμοκρασία 23-29 β.

Τετάρτη 23/6 : Αίθριος καιρός, με ανέμους Δ-ΝΔ 5Β και θερμοκρασία 23–29 β.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΡΥΜΑΛΙΑΣ

Ανακατατάξεις στη Δρυμαλία
Αντιδήμαρχος ο κ. Ν. Βλησίδης
Ο Δημοτικός ΣύμβουλοςΝίκος Βλησίδης ανέλαβε καθήκοντα Αντιδημάρχου στο Δήμο Δρυμαλίας, μετά τη διαγραφή και παραίτησητου κΜανώλη Δέτση, από το συνδυασμό και την παράταξη του Δημάρχου κΓιάννη Μπαρδάνη। Ανακατατάξεις αναμένεται να έχουμε και στη διοίκηση της Αναπτυξιακής εταιρείας«Αριάδνη», καθώς σύμφωνα με πληροφορίες τα ηνία αναμένεται να αναλάβει ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Αντώνης Μανιός, στη θέση του κ.Δέτση. Οι ανακατατάξεις αυτές προέκυψαν μετά τα τελευταία γεγονότα που έγιναν στο Δαμαριώνα.

Απάντηση Καλαϊτζή στο Μ. Δέτση
Εν τω μεταξύ, ο Μιχάλης Καλαϊτζής απαντάει στις δηλώσεις του Αντιδημάρχου Δρυμαλίας κ Μανώλη Δέτση, που φιλοξένησε το «ΒτΝ» στο περασμένο φύλλο. «Εύχομαι να είναι
η τελευταία φορά που θα σπαταλήσω χρόνο για να απαντήσω στην πρώην αντιδήμαρχο του Δήμου ΔρυμαλίαςΕδώ και πολλά χρόνια , με τον κύριο αυτό δεν ανταλλάσσω ούτε χαιρετισμό Εάν τύχει δε να συναντηθούμε σε σπίτια φίλων, ευγενικά αποχωρώ Στις ραδιοφωνικές παρεμβάσεις μου κατηγόρησα τον κο Δήμαρχο ότι υποθάλπει ανάξιους, χωρίς να αναφερθώ σε ονόματα Αν ήμουν Δημοτικός Σύμβουλος, ο ίδιος σήμερα θα εξακολουθούσε να είναι αντιδήμαρχος γιατί θα τον προφύλασσα, με τη συνεχή παρακολούθησή μου, και δε θα τολμούσε να σχεδιάσει αυτά που τελικά του στοίχισαν την αντιδημαρχία. Ούτε η παιδεία
μου, ούτε ο χαρακτήρας μου, μου επιτρέπουν να προβαίνω σε άσεμνες χειρονομίες σε οποιονδήποτε, πολύ περισσότερο στο συγκεκριμένο»

Κυβόλιθοι στο Αγερσανί


Ολοκληρώθηκαν πριν λίγες ημέρες οι πλακοστρώσεις στο Δημοτικό Διαμέρισμα Αγερσανίου, μπροστά στην εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα και σε τέσσερις ακόμα δρόμους του χωριού, με «σκοπό την αισθητική αναβάθμιση της εικόνας του, παράλληλα με την απρόσκοπτη και ομαλή κυκλοφορία των διερχόμενων οχημάτων» Σύμφωνα με την τεχνική έκθεση του
έργου προβλέφθηκε επίστρωση με φυσικούς κυβόλιθους του δρόμου μπροστά από την εκκλησία τουΑγίου Σπυρίδωνα, συνολικής έκτασης περίπου 580 τετραγωνικών μέτρων, καθώς και πλακόστρωση με χονδρόπλακες, έκτασης 2000 τ.μ. Ο συνολικόςπροϋπολογισμός του έργου ανήλθε στις 157.000€, εκ των οποίων οι 60.000€ αφορούσαν τις χονδρόπλακες
και οι 31.000€ τους φυσικούς κυβόλιθους Κατά τηντοποθέτηση των κυβόλιθων παρουσιάσθηκαν αρκετέςκακοτεχνίες και ποικίλα σχόλια, γεγονός που οδήγησε
στην αποκατάσταση και επανατοποθέτηση τμημάτωνπου αντιμετώπιζαν πρόβλημαΤο θέμα είχε συζητηθείκαι στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νάξου, προκαλώντας αναστάτωση και αψιμαχίες. Ωστόσο έγινανοι ανάλογες παρεμβάσεις αποκατάστασης των κακοτε-
χνιών και εντός των ημερών η Τεχνική Υπηρεσία τουΔήμου αναμένεται να επισκεφθεί το Αγερσανί, για ναελέγξει τις εργασίες που έγιναν.
Να σημειωθεί ότι η συχνή διέλευση οχημάτων και γεωργικών μηχανημάτων σε τμήματα του δρόμου που καλύφθηκαν από τους φυσικούς κυβόλιθους επιβαρύνει τα υλικά και μπορεί να προκαλέσει αρκετά προβλήματα, τα οποία προφανώς θα προέκυπταν και στην
περίπτωση που είχε επιλεχθεί άλλο υλικό για την επίστρωση του δρόμου Οι κυβόλιθοι αποτελούν νέο υλικό στα Ναξιώτικα δεδομένα, οι οποίοι εκτός από το Δημαρχείο και την Αγία Άννα «διεισδύουν» σιγά σιγά και στα χωριά Αν και το Τοπικό Συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση του εν λόγω υλικού το οποίο είναι αρκετά πιο ακριβό σε σχέση με τις χονδρόπλακες της περιοχής, ωστόσο αρκετοί είναι αυτοί που αντέδρασαν όχι μόνο για τις κακοτεχνίες, αλλά και για το αισθητικό αποτέλεσμα, θεωρώντας «ξένο σώμα» που
προσβάλλει την αισθητική και το παραδοσιακό ύφος του χωριού και αλλοιώνει το χαρακτήρα τουΜπορεί κυβόλιθους να συναντάμε στο Δημαρχείο,στην Αγία Άννα, στο μετρό της Αθήνας και σε πολλέςΕυρωπαϊκές χώρες, όμως το «πρότυπο» αυτό δεν ταιριάζει στο στυλ των νησιωτικών χωριών…

Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Τουριστικό καταφύγιο προς ενοικίαση


Το μη ασφαλές λιμάνι για τους ντόπιους επαγγελματίες ψαράδες και ερασιτέχνες ιδιοκτήτες σκαφών, αλλά και η δυνατότητα να εξυπηρετήσει η Νάξος ένα αριθμό τουριστικών σκαφών
(ιστιοπλοϊκά, θαλαμηγοί κα) με ασφάλεια ήταν το κίνητρο που δημιουργήθηκε σε αυτό το χώρο το Λιμενικό Καταφύγιο Τουριστικών Σκαφών Η προσέλευση και παραμονή όλο το χρόνο των τουριστικών σκαφών δίνει σε πολλούς επαγγελματίες του νησιού μας αρκετά ικανοποιητική βοήθειαΤις τελευταίες ημέρες ακούγεται ότι υπάρχει η πρόθεση από πλευράς του Λιμενικού Ταμείου να νοικιάσει το Τουριστικό Καταφύγιο σε ιδιώτες με σκοπό την ενημέρωση και την «καλύτερη παροχή υπηρεσιών»
Θεωρώ ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει γιατί ο τρόπος που λειτουργεί το καταφύγιο και εννοώ τουριστικά και αλιευτικά σκάφη στον ίδιο χώρο υποχρεωτικά γιατί δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα, θα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στους επαγγελματίες και ερασιτέχνες ψαράδες και στους ντόπιους ιδιοκτήτες σκαφών που ελλιμενίζονται εκεί όλο το χρόνο
Επίσης, η καθοδήγηση των πληρωμάτων των σκαφών ενδεχομένως από τον εκάστοτε ιδιοκτήτη-ιδιώτη προς συγκεκριμένες επιχειρήσεις της πόλης θα δημιουργήσει προβλήματα σε όλους τους υπολοίπους
Το λιμανάκι λοιπόν αυτό, που έγινε μόνο για να εξυπηρετεί και προσφέρει υπηρεσίες ισότιμες σε όλους τους κατοίκους του νησιού πρέπει να παραμείνει στην ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου
ή του Δήμου Νάξου και να βρεθεί ο τρόπος λειτουργίας που να μπορεί να προσφέρει καλές υπηρεσίες χωρίς να αποβλέπει μόνο στο οικονομικό όφελος
Νίκος Κάβουρας Πρόεδρος ερασιτεχνών αλιέων Νάξου «Παναγία η Μυρτιδιώτισσα»

Κραυγές διαμαρτυρίας για το 1ο Δημοτικό Σχολείο


Την αντίδρασή τους στην πρόθεση του Δήμου Νάξου να παραχωρήσει την αυλή του σχολείου για τη στάθμευση των αυτοκινήτων εκφράζουν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ουΔημοτικού Σχολείου Νάξου, με έγγραφο το οποίο απευθύνεται στοΔήμο, κοινοποιείται δε και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μάλιστα εκφράζουν και την «απελπισία τους για την κατάσταση που έχει περιέλθει το κτίριο Πιο συγκεκριμένα αναφέρουν τα εξής: «Κατόπιν
της δήλωσης του Δημάρχου προς το ΔΣ του συλλόγου ότι θα μετατρέψει τον αύλειο χώρο του σχολείου μας για μία ακόμη θερινή περίοδο σε χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, αφαιρώντας από τους νόμιμους χρήστες του χώρου, που είναι τα παιδιά μας, το δικαίωμα να χρησιμοποιούν την αυλή του σχολείου για χώρο παιχνιδιού και ψυχαγωγίας (ελλείψει άλλων δημοτικών τέτοιων χώρων στην ευρύτερη περιοχή), απαιτούμε για τελευταία φορά να γίνει σεβαστή η θέση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, των μαθητών και των διδασκόντων να παραμείνει κενό το προαύλιο για τα παιδιά μας
Γνωστοποιούμε ότι εκτός από χώρος στάθμευσης, το προαύλιο μετατρέπεται σε αποχωρητήριο ελλοχεύοντας κινδύνους για την υγεία των παιδιών Σχετικά με τη στατικότητα και τις επισκευές του σχολικού κτιρίου, απαιτούμε την άμεση ολοκλήρωση της μελέτης για
την στατικότητα και επικινδυνότητα του κτιρίου, την άμεση επισκευή όλων των εμφανών ζημιών και την αντικατάσταση όλων των κουφωμάτων μέχρι την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Εκφράζουμε την απελπισία μας για την κατάσταση που έχει περιέλθει το 1ο Δημοτικό σχολείο από την ολιγωρία των υπευθύνων Καθιστούμε υπεύθυνους όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για οτιδήποτε προκύψει στο μέλλον σε βάρος των παιδιών μας Σε περίπτωση που
οι εμπλεκόμενοι φορείς αποποιηθούν εκ νέου τις ευθύνες τους, επιφυλασσόμαστε χρήση κάθε νόμιμου δικαιώματος μας».

Μόνιμοι επισκέπτες οι Γερμανοί φίλοι της Κορώνου


Δεκαέξι Γερμανοί φίλοι της Κορώνου και μέλη του Συλλόγου τους «ο Κύκλος Φιλίας Κορώνου-Μπόχουμ» ήρθαν
και φέτος στην Κόρωνο, για ολιγοήμερες διακοπές Έμειναν περίπου δέκα ημέρες και έκαναν καθημερινά δύο ώρες μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών, αλλά
και προσωπική εξάσκηση στα Ελληνικά τους Ιδιαίτερες στιγμές στα γλεντάκια τους τα παραδοσιακά δημοτικά ελληνικά τραγούδια, που τραγουδούσαν με τη συνοδεία κιθάρας από το δάσκαλό τους τον Μαρίνο, Έλληνα κάτοικο
του Μπόχουμ.
Ως γνωστόν, ο «Κύκλος Φιλίας Κορώνου-Μπόχουμ»ιδρύθηκε το 1992 και κάθε χρόνο τα μέλη έρχονται στηνΚόρωνο Ο Μανώλης Μανωλάς τους προσέφερε CD καιDVD με παραδοσιακούς Κορωνιδιάτικους χορούς και σκοπούς। Με το καλό να ξαναρθούν

Και Γάλλοι στην Κόρωνο
16 και 17 Ιουνίου 2010-06-09

Ομάδα 11 Γάλλων αρχαιολόγων που θα παρακολουθήσουν συνέδριο-ημερίδα στη Δήλο, θα επισκεφθούν και τηΝάξο, την ερχόμενη εβδομάδα Θα γίνει ξενάγηση στουςΚούρους Μελάνων και Απόλλωνα και θα διανυκτερεύσουν στην Κόρωνο, με οικοδεσπότη τον κ Μανώλη Μανωλά, ο οποίος θα τους ξεναγήσει στα Σμυριδωρυχεία και στον «Παλιόπυργο» στη θέση Μάλια, όπου βρίσκονται αρχαία σμυριδωρυχεία. Την περιοχή θέλει να αναδείξει η
καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Παρισιού κ. ΧαράΠροκοπίου, η οποία έχει βέβαια ξαναρθεί με την αρχαιολόγο κα Αθηνά Μπολέτη, που έκανε τη διατριβή της «η
χρήση της σμύριδας την εποχή του Χαλκού» στα Σμυριδωρυχεία και την ανακοίνωσε στο 4ο Συνέδριο «η Νάξος
δια μέσου των αιώνων», στην Κωμιακή. Ο Δήμος Δρυμαλίας θα διαθέσει το λεωφορείο για δυο μέρες και θα παραθέσει δείπνο στους φιλοξενούμενους.

ΝΕΟ Δ.Σ. ΣΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΞΟΥ

Νέα πρόεδρος στο εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου είναι απο την Πέμπτη το βράδυ η κ. Σοφία Καπινιάρη με αντιπρόεδρο τον κ. Μιχάλη Μαστρογιαννόπουλο. Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. προέκυψε στη συνεδρίαση της Πέμπτης 10/6/2010 η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συλλόγου. Να θυμίσουμε τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής 6/6/2010 για την ανάδειξη νέου ΔΣ και αντιπροσώπων για την Ομοσπονδία Ψήφισαν:153 Εξελέγησαν με τη σειρά οι κάτωθι:

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
ΚΑΠΙΝΙΑΡΗ ΣΟΦΙΑ
του Χρήστου :102
ΠΑΓΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ του Στυλιανού :99
ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ του Γεωργίου :98
ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ του Νικολάου :73
ΚΟΡΡΕΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ του Ιωάννου :54
ΒΑΣΑΛΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ του Λεωνίδα :53
ΜΟΣΧΟΝΑ-ΑΝΕΒΛΑΒΗ ΜΑΡΙΑ του Γεωργίου :51
ΜΑΡΟΥΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ του Ευαγγέλου :47
ΣΠΥΡΙΔΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ του Χρήστου :45

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ:
ΜΑΙΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Νικολάου :93
ΒΕΛΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Στυλιανού :64
ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΜΙΧΑΗΛ του Βασιλείου :53