Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Η Δ. Τούντα στο ΒτΝ


Διατελέσατε στο πλάι της κας Παπαζώη και συγχρόνως γνωρίζετε πολύ καλά τα των Κυκλάδων, ως Νομαρχιακή σύμβουλος. Ως γνώστης της Κυκλαδικής πραγματικότητας, ποιος και πόσο δύσκολος θεωρείτε ότι είναι ο ρόλος ενός Βουλευτή Κυκλάδων;

Το να έχει διατελέσει κάποιος συνεργάτης και Διευθύντρια της Ελισάβετ Παπαζώη που όλοι οι Κυκλαδίτες γνωρίζουν την συνεισφορά της στην ανάπτυξη και πρόοδο των νησιών μας , στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Αιγαίου, Πολιτισμού, Εξωτερικών, αναμφισβήτητα σου προσθέτει εμπειρία και γνώσεις, όπως άλλωστε και η θητεία μου στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση με νομάρχη το Δ. Μπάιλα. Θεωρώ λοιπόν ότι αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με την επιστημονική μου κατάρτιση, είναι τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθει κανείς ως Βουλευτής Κυκλάδων στα προβλήματα του νομού. Προβλήματα που κυρίως έχουν να κάνουν με την νησιωτική ιδιαιτερότητα, την γεωγραφική ασυνέχεια και την απομόνωση του Νομού μας, που όμως ξεπερνιόνται με συχνή παρουσία στα νησιά μας , επαφή με τους πολίτες και πολύ δουλειά.

Θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στις Κυκλάδες, μέσα από τη Βουλή, ή μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση;
Θεωρώ ότι κάποιος που θέλει να προσφέρει στα κοινά μπορεί να το κάνει είτε συμμετέχοντας στην Αυτοδιοίκηση είτε στο Κοινοβούλιο. Κατά την άποψή μου δεν γεννάται θέμα, για το πού μπορεί να προσφέρει κάποιος περισσότερο , διότι είναι δύο διαφορικά επίπεδα εξουσίας και βεβαίως ,εάν κανείς έχει τα απαραίτητα εφόδια, μπορεί να υπηρετήσει αποτελεσματικά τους πολίτες των Κυκλάδων και μέσα από το Κοινοβούλιο.

Η εντοπιότητα στις Κυκλάδες παίζει ρόλο στην εκλογή ενός υποψηφίου και πόσο εφικτό είναι νέοι υποψήφιοι από μικρά νησιά να διεκδικήσουν θέση στο Κοινοβούλιο;
Η εντοπιότητα ως στοιχείο της ταυτότητας του υποψηφίου προσδιορίζει την σχέση του υποψηφίου με την περιοχή και τους ανθρώπους τους οποίους πρόκειται να εκπροσωπήσει. Γι αυτό αποτελεί από την μια πλεονέκτημα για την επιλογή του από το εκλογικό σώμα, αλλά και μειονέκτημα από την άλλη όταν προέρχεται από νησιωτική περιοχή και από μικρό νησί.

Ένα μεγάλο μέρος της τουριστικής ανάπτυξης της χώρας μας στηρίζεται και στις Κυκλάδες. Μπορεί η τουριστική ανάπτυξη να μην αλλοιώσει τις ιδιαιτερότητες των νησιών και με ποιες πολιτικές μπορεί να διασφαλιστεί η ισόρροπη ανάπτυξη;
Ο τουρισμός μας είναι η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας και οι Κυκλάδες με τα πανέμορφα νησιά συνεισφέρουν στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας μας. Για να διατηρήσουν όμως τα νησιά μας την ταυτότητά τους που είναι το εξαίρετο φυσικό περιβάλλον , το ανθρώπινο δυναμικό τους και ο διαχρονικός πολιτισμός, απαιτούνται στα πλαίσια της ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης άμεσα: Νέο Χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικές πολιτικές ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης, προώθηση εναλλακτικών μορφών Τουρισμού, επαρκές , αξιόπιστο ,και ασφαλές δίκτυο μεταφορών, ανάπτυξη τεχνολογιών και τηλεματικής στους τομείς Διοίκησης Υγείας , Παιδείας ,Μεταφορών.

Ποιο το όραμά σας για τις Κυκλάδες και τη Νάξο;
Για τις Κυκλάδες δεν οραματίζομαι το αδύνατο αλλά το αυτονόητο. Θέλω αυτό που θέλουν όλοι οι Κυκλαδίτες, να πάψουν να είναι απομονωμένες το χειμώνα και μεθυσμένες το καλοκαίρι.
Οι κάτοικοι το Κυκλάδων να απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας Συγκοινωνίας με την υπόλοιπη Ελλάδα.
Ιδιαίτερα για την Νάξο με την προώθηση των απαραίτητων έργων υποδομής πιστεύω ότι μπορεί να αποτελέσει το πρότυπο της ήπιας και βιώσιμης ανάπτυξης και για τα άλλα νησιά.

Η Ε.Ψαρρά στο ΒτΝ

Μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων επιλέγει με κριτήριο την εντοπιότητα και την καταγωγή, με τη Νάξο να εκπροσωπείται από πέντε υποψηφίους. Θεωρείτε ότι το κριτήριο αυτό βοηθά τα νησιά και έχει αποτελέσματα θετικά σε νησιωτικούς νομούς;
Το μοναδικό κριτήριο των ψηφοφόρων πρέπει να είναι ποια πολιτική εξυπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα και ποια της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας. Το φαινόμενο που επισημαίνετε είναι έντεχνα καλλιεργημένο από τα δύο μεγάλα κόμματα που μέχρι στιγμής εναλλάσσονται στη διακυβέρνηση της χώρας για ευνόητους λόγους. Εξ άλλου η Νάξος είχε βουλευτές και με τη ΝΔ και με το ΠΑΣΟΚ που όμως δεν έλυσαν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα των Ναξιωτών.

Το Κ.Κ.Ε είναι ένα κόμμα με μεγάλη ιστορία και έντονη παρουσία, ανά τους χρόνους. Είναι όμως προσαρμοσμένο και στις συνθήκες και ανάγκες της σύγχρονης εποχής και ειδικά στις Κυκλάδες, όπου σε μεγάλο ποσοστό στηρίζονται στην τουριστική ανάπτυξη;
Το ΚΚΕ είναι χρονικά το παλαιότερο κόμμα (κι αυτό σημαίνει πολλά) αλλά ταυτόχρονα είναι το πιο νέο και σύγχρονο κόμμα όχι μόνο γιατί προσαρμόζεται στις σύγχρονες συνθήκες και ανάγκες αλλά πάει πολύ πιο μπροστά από αυτές έχοντας απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητες και ικανότητες των λαϊκών στρωμάτων, αξιοποιώντας τη σύγχρονη επιστήμη και τεχνολογία και όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της χώρας και όχι την προσαρμογή της πολιτικής του στα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και των κέντρων των μονοπωλίων που εφαρμόζουν από την ίδρυση του ελληνικού κράτους οι διακυβερνήσεις στην Ελλάδα. Μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπει και την τουριστική ανάπτυξη των νησιών μας συνδέοντάς την με τις άλλες οικονομικές δραστηριότητές τους (κτηνοτροφία, γεωργία, μεταποίηση κτλ).

Πώς εξηγείτε το γεγονός οι υποψήφιοι στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να στρατεύονται από τα κόμματα και στις Εθνικές εκλογές, φαινόμενο που παρατηρείται και στο κόμμα που εκπροσωπείτε.
Το ΚΚΕ έχει διαφορετικά κριτήρια ανάδειξης υποψηφίων από τα άλλα κόμματα. Η υποψηφιότητα στις διάφορες εκλογές αποτελεί συγκεκριμένη χρέωση δουλειάς στα πλαίσια καταμερισμού που γίνεται για όλα τα μέλη του κόμματος. Δεν διαχωρίζουμε τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές από τις βουλευτικές, τις ευρωεκλογές, ούτε από αυτές των σωματείων και των συλλόγων. Ο διαχωρισμός αποσκοπεί στην υφαρπαγή ψήφων και στην άμβλυνση της συνείδησης του λαού. Όλα είναι άρρηκτα δεμένα με την πολιτική κατάσταση.

Ποια τα περιθώρια δράσης ενός υποψηφίου Βουλευτή, αν αυτός τελικά δεν εκλεγεί;
Η απάντηση στην προηγούμενη ερώτηση δίνει την απάντηση και σ΄ αυτήν. Τόσο εγώ όσο και οι συνυποψήφιοί μου με το ΚΚΕ δεν περιμένουμε τη βουλευτική καρέκλα για να ασχοληθούμε και να προωθήσουμε τα προβλήματα του χώρου. Τόσο εντός όσο και εκτός Βουλής παλεύουμε με όλες μας τις δυνάμεις και μάλιστα χωρίς οικονομικό ή ατομικό όφελος και στις δυο περιπτώσεις. Γι’ αυτό άλλωστε δεν παρατηρούνται σε κανένα ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ τα μαχαιρώματα πίσω ή κάτω από την πλάτη για το ποιος θα πάρει τους περισσότερους ψήφους και θα εξασφαλίσει την εκλογή του, όπως συμβαίνει στα άλλα κόμματα.

Ποιο το όραμά σας για τις Κυκλάδες και τη Νάξο.
Στο πλαίσιο των 400 λέξεων που ορίσατε και με το πνεύμα των ερωτήσεων που δεν αφορούν το δια ταύτα των εκλογών δεν μπορούμε να αναπτύξουμε αναλυτικά την πρότασή μας για τον τόπο μας. Να ξεκαθαρίσω όμως στους συμπατριώτες μας ότι δεν πρέπει να έχουν αυταπάτες πως μπορούν να προχωρήσουν μεμονωμένα για τα νησιά μας και ανεξάρτητα από την πολιτική κατεύθυνση που ακολουθείται και εφαρμόζεται γενικότερα στη διακυβέρνηση της χώρας τόσο η ανάπτυξη των νησιών όσο και η λύση των σοβαρότατων προβλημάτων που ταλανίζουν όλους εμάς τους κατοίκους τους σε επίπεδο παραγωγής, εργασίας, πρόνοιας, υγείας, παιδείας, μεταφορών (ακτοπλοϊκών, εναέριων, χερσαίων-σε επίπεδο νησιού-), πολιτικής διαχείρισης υδάτινων πόρων. Τα προβλήματα, όπως έχει η ζωή αποδείξει όχι μόνο δε θα λύνονται, απλά θα μπαλώνονται και θα διογκώνονται όσο στο τιμόνι της εξουσίας θα βρίσκονται το κεφάλαιο με τα κόμματά του ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα αναχώματά του κι όχι ο λαός με το δικό του κόμμα το ΚΚΕ.

Ο Γ. Παπαμανώλης στο ΒτΝ


Ποιο το όραμά σας για τις Κυκλάδες και τη Νάξο και κατά συνέπεια σε ποια έργα θα δώσετε προτεραιότητα, αν εκλεγείτε την 4η Οκτώβρη;
Το Όραμά μου τόσο για τις Κυκλάδες όσο και για το νησί της Νάξου, δεν μπορεί να διαφέρει από το όραμα του κάθε πολίτη αυτού του πανέμορφου νησιωτικού συμπλέγματος.
Οι ανθρώπινες παροχές υγείας σε κάθε νησί,
Μικρά σύγχρονα πλήρως εξοπλισμένα από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καθώς και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, Νοσοκομεία στα μεγάλα νησιά, και ισχυρά πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία στα μικρότερα.
η αξιοπρεπής ,ασφαλής και άμεση διακομιδή ασθενών, μέσα σε αυτό το δίκτυο υγειονομικών μονάδων και προς το κέντρο.
Η οικονομική στήριξη στον εποχιακό υπάλληλο και μικρομεσαίο επιχειρηματία, στον νέο πτυχιούχο, στον άνεργο, τον αγρότη, τον μισθωτό και συνταξιούχο Κυκλαδίτη.
Η Ανάπτυξη των Κυκλάδων ,προσαρμοσμένη στο πρόγραμμά μας για την Πράσινη Ανάπτυξη.
Η δέσμευση του Προέδρου μας <για κάθε μέρα πλοίο> στα νησιά μας, θα αναγεννήσει , την διακίνηση πολιτών και εμπορευμάτων, προς τόνωση της ενδονησιακής μας οικονομίας και όχι μόνο.Αυτά είναι ένα μέρος από το όραμα, για το οποίο θα παλέψω εάν ο Λαός των Κυκλάδων με τιμήσει και με στείλει εκπρόσωπό του στη Βουλή των Ελλήνων.

Μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων επιλέγει με κριτήριο την εντοπιότητα και την καταγωγή. Το κριτήριο αυτό βοηθά τα νησιά και έχει αποτελέσματα θετικά σε νησιωτικούς νομούς;
Δεν θα κρίνω τον τρόπο με τον οποίο καλούνται οι Κυκλαδίτες να επιλέξουν τον υπ. Βουλευτή που επιθυμούν να τους εκπροσωπεί. Αυτό που έχω να προσθέσω είναι ότι παρόλο που στις Κυκλάδες έχουμε 24 νησιά, θεωρώ ότι λίγο πολύ οι πολίτες γνωρίζουν, την δράση και κατά πόσο ο έκαστος υποψήφιος βρίσκεται κοντά τους σε όλη την διάρκεια της ενασχόλησής του με τα κοινά και ποιοι τους θυμούνται μόνο προεκλογικά.

Θεωρείτε ότι μπορείτε να προσφέρετε περισσότερα στις Κυκλάδες, μέσα από τη Βουλή, ή μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση; Πόσο δύσκολος είναι ο ρόλος ενός Βουλευτή Κυκλάδων;
Η άσκηση της πολιτικής είτε μέσα από την Αυτοδιοίκηση είτε μέσα από την Βουλή, εφόσον μιλάμε για τις Κυκλάδες, είναι εξίσου δύσκολη.
Πιστεύω ότι στα 12 χρόνια της θητείας μου ως Νομαρχιακός Σύμβουλος, και τα τελευταία 7 χρόνια ως Αντινομάρχης, έχω δείξει δείγματα γραφής τόσο για την προσφορά όσο και για την αγάπη μου, για τα 24 νησιά και ιδιαίτερα για τους συμπατριώτες μου ανεξαρτήτως τόπου καταγωγής ή κομματικής τοποθέτησης.
Πώς εξηγείτε το γεγονός οι υποψήφιοι στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές να στρατεύονται από τα κόμματα και στις Εθνικές εκλογές;
Οι αιρετοί Δημοτικοί και Νομαρχιακοί σύμβουλοι ανεξαρτήτως κομματικής τοποθέτησης και εφόσον επανεκλέγονται συνεχώς, και (μάλιστα κερδίζοντας κάθε φορά την εμπιστοσύνη και περισσότερων συμπατριωτών τους), σημαίνει ότι τόσο σε επίπεδο Δήμου αλλά και σε επίπεδο Νομού αντίστοιχα, χρήζουν της εμπιστοσύνης του Λαού που τους επιλέγει, άρα εφόσον όλοι μας που υπηρετούμε την Τ.Α. ανήκουμε και σε κάποια πολιτική παράταξη , εύλογο είναι τα κόμματα, κάποια στιγμή ,αυτά τα στελέχη έχοντας αποκτήσει την εμπειρία από την αυτοδιοίκηση να τα επιλέγουν και να τα ρίχνουν στην μάχη από όποια θέση τους ζητηθεί .

Αμπελοφιλοσοφίες


Γιατί έρχεται το ασθενοφόρο;
Νέο ασθενοφόρο, μάθαμε, ότι παρέλαβαν στο Κ.Υ. – Νοσοκομείο Νάξου, παραμονές εκλογών. Το ίδιο είχε γίνει και παραμονές του 1981, όταν ο τότε υποψήφιος της Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κοπελούζος είχε δωρίσει στον Υγειονομικό Σταθμό Νάξου ασθενοφόρο. Λες και έρχεται το ασθενοφόρο για να πάρει την καταρρέουσα κυβέρνηση. Όπως και τότε έτσι και σήμερα όλα δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα, που τυχαίνει να είναι το ίδιο, έχει ανάγκη από άμεση περίθαλψη. Τότε πάντως έκανε εννέα χρόνια (1981-1990) να συνέλθει και άλλα τρία χρόνια (1990-1993)για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση. Τι είναι αυτό άραγε που δεν της επιτρέπει να σταθεί στα πόδια της περισσότερο. Τρία χρόνια την πρώτη φορά (90-93) και πεντέμισι τώρα (2004-09), μάλλον βρίσκεται σε δύσκολή !! κατάσταση.


4 υποψήφιοι στην παραλία το Σάββατο
Μεγάλο βλέπετε το νησί της Νάξου και μεγάλο το εκλογικό σώμα, έτσι σωρεία υποψηφίων βρίσκονται κάθε τρεις και λίγο στο νησί μας. Το Σάββατο που μας πέρασε συναντήσαμε τέσσερις υποψηφίους στην παραλία της Νάξου, μεταξύ των οποίων έγιναν μοιραία αναπάντεχες συναντήσεις. Δύο από το ΠΑΣΟΚ, οι κ.κ. Γερμανός Καπίρης και Δέσποινα Τούντα και δύο από τη Νέα Δημοκρατία, οι κ.κ. Σταμάτης Μαύρος και Χρήστος Καφτηράνης. Συναντήσεις έγιναν σε καφετερίες τόσο μεταξύ των συνυποψήφιων στον ίδιο συνδυασμό, όπως αυτή του κ. Γ. Καπίρη με την κ. Δ. Τούντα, όσο και μεταξύ αντιπάλων, όπου μάλιστα υπήρξαν και συναδελφικοί ασπασμοί (Σ.Μαύρος – Δ. Τούντα). Και στις δύο περιπτώσεις οι άνδρες υποψήφιοι φέρθηκαν ιπποτικά . Μπράβο τους!!


Φράγμα … από τα ΜΜΕ της Νάξου
Ούτε μία κουβέντα από τα ΜΜΕ της Νάξου για την αποκάλυψη της εφημερίδας μας στη φάρσα του φράγματος Τσικαλαριού ή Ποταμιάς. Αντίθετα όχι μόνο παρουσίασαν αλλά έκαναν και επιλεκτικά σχόλια υπέρ της ανακοίνωσης- απάντησης του Υπουργείου στο το αρχικό μας δημοσίευμα, στο οποίο είχαμε αποκαλύψει τη μεγάλη φάρσα που στήθηκε για προεκλογικούς λόγους, σχετικά με το φράγμα. Και βέβαια, ούτε στη νέα επιβεβαίωση που κάναμε στο προηγούμενο φύλο αναφέρθηκαν, αποκαλύπτοντας έτσι τη γαλάζια κομματική τους τοποθέτηση και το δικαιολογημένο χαρακτηρισμό τους, στο αρχικό μας άρθρο, ως «έντυπους χειροκροτητές».

Έψαχναν δουλειά στο φράγμα
Αποκορύφωμα του γέλιου για τις κομματικές φιέστες που έλαβαν χώρα αλλά και τα ανακοινωθέντα που κυκλοφόρησαν για την πραγματοποίηση του φράγματος του Τσικαλαριού ή Ποταμιάς, ήταν το ενδιαφέρον χειριστή χωματουργικών μηχανημάτων από την Αθήνα για να εργαστεί στο εν λόγω «έργο».

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Γιάννης Πρωτονοτάριος στο "ΒτΝ"

Μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων επιλέγει με κριτήριο την εντοπιότητα και την καταγωγή, με τη Νάξο να εκπροσωπείται από πέντε υποψηφίους. Θεωρείτε ότι το κριτήριο αυτό βοηθά τα νησιά και έχει αποτελέσματα θετικά σε νησιωτικούς νομούς;
Γενικά είναι θετικό να εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο όσο γίνεται περισσότεροι τόποι. Αυτό βέβαια ισχύει περισσότερο για τα νησιά που έχουν περισσότερα προβλήματα, λόγω της απομόνωσης. Το πόσο όμως πραγματικά θα βοηθηθεί ένα νησί εξαρτάται και από τις πολιτικές που προωθεί ένα κόμμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να έχει εκλεγμένο βουλευτή στις Κυκλάδες, υπέβαλε στο κοινοβούλιο δεκάδες ερωτήσεις για τα προβλήματα του νησιού.

Η εμφάνισή σας ως υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων έρχεται σε μια δύσκολη για το ΣΥΡΙΖΑ περίοδο. Πόσο θα επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά της παράταξής σας, στις Κυκλάδες και στο σύνολο οι εσωκομματικές αυτές αντιπαραθέσεις;
Σαφώς τα προβλήματα που ταλάνισαν το τελευταίο διάστημα το ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύουν το εγχείρημά μας και την εκλογική μας εκστρατεία. Όμως οι τελευταίες ενωτικές μας αποφάσεις, οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας, οι εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα, η αποφασιστικότητα των οπαδών και μελών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν αλλάξει ήδη το κλίμα και μας γεμίζουν ενθουσιασμό, ότι θα πάμε καλά. Αυτό άλλωστε αρχίζει να φαίνεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Ιδιαίτερα εδώ στις Κυκλάδες οι πρόσφατες συνελεύσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι όλοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επιτυχία της εκλογικής μάχης.

Πολλοί καταλογίζουν ευθύνες στους βουλευτές, ότι δεν επιτελούν το χρέος τους, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του νομοθετικού έργου της Βουλής, αντίθετα αναλώνονται με την επίλυση ατομικών και συλλογικών προβλημάτων που «επιβάλλονται» από τους ψηφοφόρους. Ποιος τελικά πρέπει να είναι ο ρόλος του Βουλευτή;
Κατά τη γνώμη μου, ο ρόλος του βουλευτή πρέπει να είναι πολλαπλός. Πρώτα πρώτα να έχει μια βαθιά γνώση των συνολικών προβλημάτων της χώρας και να συμβάλει αποτελεσματικά στο νομοθετικό έργο και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Βεβαίως θα πρέπει να προωθεί προς επίλυση και τα τοπικά προβλήματα της περιφέρειάς του, με γνώμονα πάντα το συλλογικό συμφέρον, μακριά από τοπικισμούς και ρουσφετολογία.

Πόσο εποικοδομητικό μπορεί να είναι το έργο ενός Βουλευτή της αντιπολίτευσης και ποια τα περιθώρια δράσης ενός υποψηφίου στις Εθνικές εκλογές, αν αυτός τελικά δεν εκλεγεί;
Η αντιπολίτευση έχει να παίξει ένα πολύ σημαντικό έργο, έξω και μέσα από τη Βουλή. Ο αποτελεσματικός κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι ουσιαστικός πυλώνας για τη Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τι κατάφερε να κάνει το εκπαιδευτικό κίνημα, αλλά και η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, για να μην περάσει η κατάργηση του άρθρου 16. Αλλά και οι υποψήφιοι που δεν θα εκλεγούν, με τη δράση τους, την ενημέρωση που παρέχουν στους πολίτες μπορούν να συμβάλουν σχετικά.

Ποιο το όραμά σας για τις Κυκλάδες και τη Νάξο.
Οραματίζομαι ένα σύμπλεγμα νησιών, προστατευμένων οικολογικά και μια ήπια τουριστική ανάπτυξη, που θα υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα υγείας (νοσοκομεία, κέντρα υγείας) αποτελεσματικό και πρόσφορο σε όλους. Που θα υπάρχουν συνθήκες ζωής (παιδεία, διασκέδαση) ελκυστικές σε όλους και ιδιαίτερα στη νεολαία. Ονειρεύομαι νησιά που θα ελκύουν τους πολίτες που κατάγονται από αυτά, να έρθουν, να εγκατασταθούν μόνιμα σε αυτά.

Ο Στέλιος Ευριπιώτης στο "ΒτΝ"

Μεγάλο ποσοστό ψηφοφόρων επιλέγει με κριτήριο την εντοπιότητα και την καταγωγή, με τη Νάξο να εκπροσωπείται από πέντε υποψηφίους. Θεωρείτε ότι το κριτήριο αυτό βοηθά τα νησιά και έχει αποτελέσματα θετικά σε νησιωτικούς νομούς;

Η συμμετοχή μας στην κάλπη είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη και υπεύθυνη πράξη για όλους. Η ψήφος δεν είναι ο τρόπος για να εκφράσει κάποιος την εκτίμηση ή την υποχρέωση του στον συντοπίτη υποψήφιο. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να είναι το τίμημα μιας πελατειακής σχέσης. Ο σκοπός της ψήφου σχετίζεται άμεσα με το μέλλον του τόπου μας, άλλα και ολόκληρης της χώρας. Με αυτήν πρέπει να επιλέγουμε άτομα ικανά να αντιμετωπίσουν καλύτερα τα προβλήματα μιας περιοχής και να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των κατοίκων της. Ο μεγάλος αριθμός των ναξιωτών υποψηφίων αυξάνει την πιθανότητα να επιλέξομε έναν ικανό.


Ποιος είναι ο στόχος των Οικολόγων Πράσινων στις εκλογές αυτές και με δεδομένα τα ποσοστά που συγκέντρωσαν στις Ευρωεκλογές του Ιούνη;

Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν νοιάζονται για θώκους. Αγωνίζονται με ανιδιοτέλεια να προσεγγίσουν τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, προκειμένου να θέσουν την περιβαλλοντική διάσταση στο επίκεντρο της πολιτικής. Έτσι, όπως επίμονα συνιστά η ΕΕ, ο ΟΗΕ , αλλά και η αλόγιστη σπατάλη των φυσικών πόρων. Έτσι όπως απαιτεί η παγκόσμια οικολογική και κλιματική κρίση.


Πολλοί καταλογίζουν ευθύνες στους βουλευτές, ότι δεν επιτελούν το χρέος τους, στο πλαίσιο των ρυθμίσεων του νομοθετικού έργου της Βουλής, αντίθετα αναλώνονται με την επίλυση ατομικών και συλλογικών προβλημάτων που «επιβάλλονται» από τους ψηφοφόρους. Ποιος τελικά πρέπει να είναι ο ρόλος του Βουλευτή;

Με ευθύνη των δύο μεγάλων κομμάτων, ο βουλευτής συνήθως δεν ανταποκρίνεται πια στον ιστορικό του ρόλο.. Η κομματική πειθαρχία ή η άγνοια δεν του επιτρέπουν να εκφραστεί ακόμη και να σκεφτεί ελεύθερα, ενώ οι πελατειακές σχέσεις του στερούν πολύτιμο χρόνο και σθένος για να ασχοληθεί σοβαρά με τα πραγματικά προβλήματα. Ο βουλευτής πρέπει να διαθέτει ρεαλιστικό όραμα, μέθοδο και ζήλο ικανό για την υλοποίησή του.


Πόσο εποικοδομητικό μπορεί να είναι το έργο ενός Βουλευτή της αντιπολίτευσης και ποια τα περιθώρια δράσης ενός υποψηφίου στις Εθνικές εκλογές, αν αυτός τελικά δεν εκλεγεί;

Ο ρόλος της αντιπολίτευσης μπορεί να είναι πολύ δημιουργικός. Ελέγχοντας και κρίνοντας την κυβέρνηση καλοπροαίρετα, την βοηθάει να ανακαλύπτει τις βέλτιστες λύσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου. Ο συνειδητοποιημένος υποψήφιος βουλευτής δεν παύει να ασχολείται με τα θέματα της περιοχής του εντός και εκτός βουλής.


Ποιο το όραμά σας για τις Κυκλάδες και τη Νάξο.

Ο μαζικός τουρισμός υποβαθμίζει υπέρμετρα τα ευαίσθητα Κυκλαδικά οικοσυστήματα. Αστικοποιεί την παράκτια δυτική ζώνη, ενώ ερημώνει πληθυσμιακά την κεντροορεινή Νάξο. Προτείνουμε λοιπόν την εφαρμογή ενός ήπιου αναπτυξιακού μοντέλου, εκείνου της βιώσιμης ανάπτυξης, που εγγυάται καλύτερη διασπορά του τουριστικού ρεύματος χωρικά και χρονικά, ώθηση του υγιούς και ποιοτικού αγροτουρισμού, προστασία του τοπίου και δικαιότερη ισοκατανομή του πλούτου.

Στέλιος Ευριπιώτης, υποψήφιος βουλευτής «Οικολόγων Πράσινων»

Αναδρομές (φύλλο 30)

Η Αρχαιοκαπηλία το 1833
Βασίλειον της Ελλάδος
Ο Επαρχος Πάρου Νάξου κτλ
Προς τας τοπικάς Δημογεροντίας των νήσων Νάξου Πάρου και Αντιπάρου
και προς τους τελώνας και υγειονομολιμενάρχας των αυτών Νήσων

Κατά συνέπειαν της υπ’ αρ. 1161-1264 και 29 Αυγούστου Εγκυκλίου τ
ης Β. Νομαρχίας των Κυκλάδων, το επαρχείον τούτο σπεύδει να σας
ειδοποιήση, κύριοι, τα εφεξής.
α) Ότι πάσα ανασκαφή γινομένη προς εύρεσιν αρχαιοτήτων,
πάσα πώλησις ή εμπορία και εξαγωγή παντός είδους αυτών,
κατά τα περί τούτων ψηφισθέντα υπό των εθνικών Συνελεύσεων και
των προλαβουσών Κυβερνήσεων, απαγορεύεται αυστηρώς.
β) Πάσα ακρωτηρίασις, συντριβή ή φθορά, λήψις ή μετατώπισης
των λειψάνων της αρχαιότητος ή των λίθων των αρχαίων κτιρίων
απαγορεύεται παρομοίως και θέλει τιμωρείσθαι αυσηρώς παν τοιούτον.
γ) Όσοι τυχόν εύρωσιν εις ιδιόκτητον τόπον καμμίαν των ανωτέρω αρχαιοτήτων
ή έχωσι καμμίαν των τοιούτων, οφείλουν ν απροσφέρουν αυτήν
εις την Κυβέρνησιν, λαμβάνοντας την χρηματικήν αξίαν της
προσφερομένης αρχαιότητος.
Προς εκτέλεσιν των ανωτέρω, προσκαλείσθε, κύριοι Τελώναι και
υγειονομολιμενάρχαι να επαγρυπνήτε εις τρόπον, ώστε να
μην εξέρχονται επ’ ουδεμιά προφάσει καμμία τοιάτην αρχαιότητος
υπό στενήν ευθύνην σας. Αι τοπικαί Δημογεροντίαι αποκαθίστανται
συγχρόνως υπεύθυνοι και άγρυπνοι φύλακες του λοιπού των τοιούτων,
επιφορτίζονται προς τούτοις αι αυταί Δημογεροντίαι να εξετάσωσιν
ακριβώς και να αναφέρωσιν εις τα Επαρχεία εάν ευρίσκωνται
εις τας νήσους της Επαρχίας τοιαύτα συνάζοντα (και εμπορευθέντας)
προλαβόντως ή έχοντα αγάλματα ή άλλας αρχαιότητας,
καθώς και του σκοπού, δια του οποίου συνάζουν αυτά,
προς οδηγίαν του Επαρχείου.
Ο Επαρχος
Ιωάννης Μαμούνης

Ειδοποιεί την απαγόρευσιν της εμπορείας και εξαγωγής των αρχαιοτήτων
εκ της Επαρχίας ταύτης.
(σφραγίδα του Επαρχείου)
Από ΙΒ τόμο Επετηρίδος Ελ. Κυκλ. Μελετών Ν. Κεφαλληνιάδη
«Τέσσερα ανέκδοτα Ναξιακάα έγγραφα», σελ. 163-175

Λευκός …σκελετός στη Μαύρη Αμμο
Εις την θέσιν Μαύρη Αμμος του Δήμου Απειράνθου και επί της ακτής
της θαλάσσης ευρέθη σκελετός ανθρώπου, τα οστά του οποίου ένεκα
της πολύν χρόνον παραμονής αυτού εν τη θαλάσση είχον
τελείως απολευκανθή.
Εκ της εξετάσεως των οστών παρά των ιατρών συνάγεται ότι ο σκελετός
ούτος ανήκεν εις πτώμα ανδρός ηλικίας άνω των είκοσι ετών.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 14/30-09-1901

Απόπειρα διάρρηξης στις Εγγαρές
Την παρελθούσαν Δευτέραν περί το μεσονύκτιον τέσσερις άγνωστοι
απεπειράθησαν να διαρρύξωσι τας θύρας του εν Εγγαρές μαγαζείου
του Δ. Καρποντίνη προς τον σκοπόν να κλέψωσιν. Εννοηθέντες όμως
και καταδιοχθέντες εξηφανίσθησαν.
Παρεπιδημών ενταύθα ξένος και τυχών κατά την αποβίβασιν τ
ων επιβατών εκ του ατμοπλοίου εις την αποβάθραν ηνηγκάσθη
να απομακρυνθή εκείθεν αγανακτησμένος ένεκα της συσσωρεύσεως
των αέργων επ αυτής οίτινες διαπλυκτιζόμενοι μεταξύ των εκτός του
ότι θορυβούσι δαιμονιωδώς αλλά παρεμποδίζουσι και την κυκλοφορίαν
των καταπεπονημένων εκ της θαλάσσης επιβατών. Παρακαλούμεν
τους αρμοδίους να λάβωσι πρόνοιαν δια την οικτράν αυτήν κατάστασιν
δι ότι αυτά τα πράγματα ούτε εις τους Ζουλού δεν απαντά κανείς.
Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ.14/30-09-1901

Κυκλοφορεί το φύλλο 30 (17-09-09)

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Κυκλοφορεί το φύλλο 29 (10/09/09)


Αναδρομές (φύλλο 29, 10-09-09)

Κίτρινος πυρετός στη Νάξο το 1811

31 Αυγούστου 1811 Πολύς κόσμος πέθανε στην Πάρο και στη Νάξο, λόγω μιας επιδημίας. Όλοι οι κάτοικοι ενός Χωριού στην Νάξο πέθαναν. Πιστεύεται ότι πρόκειται για τον κίτρινο πυρετό τον οποίο ένα Αμερικανικό πλοίο που ήταν στην Πάρο τον έφερε στον Αιγαίο.
(Από το ημερολόγιο της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη 1811, Εθνικά Αρχεία Χάγης)

Ολλανδικό πολεμικό πλοίο στη Νάξο το 1824

5 Σεπτεμβρίου 1824 Το Ολλανδικό πολεμικό πλοίο Courier έφθασε στον Άγιο Προκόπιο. Την επόμενη μέρα ο πλοίαρχος και δυο αξιωματικοί έφθασαν στη Χώρα με άλογα και απαιτούσαν από τις τοπικές αρχές να ζητήσουν συγγνώμη για τις παραβάσεις που έγιναν εναντίον του Ολλανδικού προξενείου. Ήταν παρόντες στη συζήτηση και ο αρχηγός των Αλβανών στρατιωτών και οι δυο αντιπρόσωποι από την Ύδρα που βρίσκονταν στη Νάξο για την καινούργια φορολογία.
(Από ημερολόγιο Ολλανδού Προξένου στη Νάξο Φρ. Σωμαρίπα, Εθνικά Αρχεία Χάγης)
Τις παραπάνω πληροφορίες μου παραχώρησε ο φίλος ιστορικός κ. Μπεν Σλοτ, τον οποίο και ευχαριστώ.


Υπουργική εγκύκλιος για τη ζωοκλοπή

Το επί της Δικαιοσύνης Υπουργείον δι’ εγκυκλίου του προς τους Πρωτοδίκας Εισαγγελείς, εντέλεται αυτοίς όπως αι διάφοραι μηνύσεις αι αφορώσαι ζωοκλοπάς ως και ζωοκτονίας εισάγωνται δι απ’ ευθείας κλήσεως εις το Πλημμελιοδικείον.
Το μέτρον τούτο του Υπουργείου, όπερ παρά πάντων επικροτείται είναι άριστον του οποίου αποτέλεσμα έσεται ο κατά το δυνατόν περιορισμός της επαράτου ζωοκλοπής, ήτις οσημέραι δυστυχώς αυξάνεται χάρις εις την ατιμωρησίαν των διαφόρων ζωοκλεπτών καίτοι ο σχετικός Νόμος επιβάλλει εις αυτούς αυστηροτάτας ποινάς. Το έγκλημα της ζωοκλοπής και της ζωοκτονίας δέον να τιμωρήται, παρ’ ουδενός δε να υποθάλπηται καθ’ όσον κατατάσσεται μεταξύ των χειρίστων εγκλημάτων, προκαλεί αντεκδικήσεις και πλείστα άλλα κακά, τα οποία μόνον η αυστηρά εφαρμογή του Νόμου και η μη υπόθαλψις τούτων παρ’ ουδενός, δύναται να μετριάσει ταύτην, αν μη καταπαύση τελείως.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 188, Νάξος 30 Σεπτεμβρίου 1905

Το τέρας της ζωοκλοπής

Ο δραστήριος Δήμαρχος Απειράνθου κ. Γεωρ. Ζευγώλης ακολουθών το παράδειγμα του πατρός του, επί ικανάς περιόδους χρηματίσαντος Δημάρχου, κατακέφαλα κτυπά και θα κτυπήση το αποτρόπαιον της ζωοκλοπής τέρας! Ο κ. Δήμαρχος εργαζόμενος καθώς εργάζεται θέλει κυριολεκτικώς φανή μέγας του Δήμου του ευεργέτης.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 302/3-09-1908




Υπόμνημα για τη Σμύριδα

Στις 12 Σεπτεμβρίου 1912 στο φ. 122 της «Παροναξίας» δημοσιεύεται κείμενο του «εν Αθήναις Ναξιακού Συλλόγου» προς την Κυβέρνηση για τα θέματα της σμύριδας. Το κείμενο υπογράφεται από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που αποτελούν οι εξής: Πρόεδρος ο Γ.Β.Μαγκάκης καθηγητής, Αντιπρόεδρος ο Γ. Πρωτοπαπαδάκης ιατρός, Γενικός Γραμματέας ο Νικολ. Γ. Διορίδης, μέλη οι Π. Γκούφας ιερεύς ταμίας, Γ. Σέλας εργοστασιάρχης, Χρυσ. Μαυρογένης και Βασίλ. Λεγάκης.
Σ.Σ. βλ. περιοδικό «Ναξιακά», τ.4, 5 Δεκ. 1985, σελ. 68

Εκδοση εφημερίδας «Ναξιακό Μέλλον»

Σεπτέμβριος 1935 Εκδίδεται στην Αθήνα η εφημερίδα «Παροναξιακόν Μέλλον», με εκδότη τον Δημ. Φραγκούλη και τον Ιανουάριο του 1936 με το α.φ. 5 αλλάζει τίτλο και γίνεται «Ναξιακό Μέλλον», που ξεπέρασε τα 50 χρόνια κυκλοφορίας.

Αναφορά για τα Λιμενικά έργα

9 Σεπτεμβρίου 1902 Σημαντική αναφορά του βουλευτή Πέτρου Πρωτοπαπαδάκη προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Νικ. Τριανταφυλλάκο για τα λιμενικά έργα της Νάξου
Βλ. εφ. «Αιγαίον» 1902

Θρήνοι για χρέη στο Δημόσιο

Από όλην την νήσον μας και από την γείτονα Πάρον ακούονται οι θρήνοι και αναστεναγμοί των δυστυχισμένων συμπολιτών μας δια παλαιά εις το δημόσιον χρέη οδηγουμένων εις τας φυλακάς δυνάμει ενταλμάτων. Οι θρήνοι και αι κραυγαί των ανδρών και γυναικών, οι απανταχού της πατρίδος μας ακουόμενοι, εξήγειραν και εξύπνισαν τους πατέρας του Εθνους, οίτινες αργά εκατάλαβαν, ότι οι υπό τους μακαρίους μεσονυκτίους ρουχαλισμούς ψηφιζόμενοι νόμοι έμελλον ημέραν τινά να ταράξωσι την ησυχίαν των και τα χρυσά των όνειρα. Τώρα διαμαρτυρίαι και συλλαλητήρια επί συλλαλητηρίων διοργανούνται απανταχού των επαρχιών, αλλά ταύτα είναι μάταια, ο δυστυχής γεωργός η αστός είτε έχει είτε δεν έχει, θα πληρώση διότι άλλως θα τον δεχθώσιν αι φυλακαί της προσφιλούς πατρίδος του.
Εφ. «Αιγαίον» Α.Φ. 12, 16-09-1901

Ηλεκτροφωτισμός Σύρου

Από της παρελθούσης εβδομάδος ο λιμήν της Σύρου εφωτίσθη δι ηλεκτρικού φωτός και συνεπληρώθη ούτω μια έλλειψις ουσιωδεστάτη δια την εμπορικήν και ωραίαν Σύρον.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 12/16-09-1901

Νεκρή κόρη στις Μέλανες

Χθες το εσπέρας εις την θέσιν Λεβέντη του χωρίου Μελάνων και παρά τινί ρυακίω ευρέθη νεκρά η δεκαεπταέτης κόρη του εκ του χωρίου Μελάνων Νικολάου Κονδύλη. Επί τόπου έσπευσαν ο Ειρηνοδίκης, ο Αστυνόμος και ο ιατρός.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 10/2-09-1901

Έγκυος έξι μηνών η νεκρή

Γενομένης νεκροψίας επί της εις την θέσιν Κάμπονες των Μελάνων ευρεθείσης νεκράς δεκαεπταέτιδος κόρης του Ν. Κονδύλη, απεδείχθη ότι αυτή από πολλού δεν ήτο κόρη και ότι διέτρεχεν τον έκτον της εγκυμοσύνης μήνα. Εκ των επανειλημμένων και μετά της διακρινούσης τον Ειρηνοδίκην μας κ. Μεταξάν δραστηριότητος ενεργηθεισών ανακρίσεων ουδέν μέχρι σήμερον προέκυψεν οριστικόν.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 11/9-09-1901

Αίγες και χοίροι στους δρόμους

Δεν θα εισακουσθώμεν τέλος πάντων και απαλλαγώμεν από τα περιπλανώμενα εις τους δρόμους ζώα αίγας και χοίρους. Τα τελευταία μάλιστα τα οποία εκτός της αειδούς θέας των επιπροσθέτουσιν εις τους δρόμους και άλλας ακαθαρσίας.
Εφ. «Αιγαίον», Α.Φ. 11/9-09-1901